Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Kloonbrouwsels => Topic gestart door: Tuur op 07-07-2016 21:15 u

Titel: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 07-07-2016 21:15 u
Medebrouwers,

Een van mijn favoriete zomer biertjes is toch wel een witbier.
na diverse wit bieren te hebben gebrouwen overigens met veel succes "vind ik zelf"
Wil ik nu de Hoegaarden wit gaan proberen te benaderen.
Ik heb diverse kloon recepten bestudeerd. Wat mij op viel is dat vooral op Engelstalige fora en sites flink veel koriander word gebruikt om een Hoegaarden wit te kloonen.
14 gram per 5 gallon tijdens het koken was geen uitzondering. Ook werd er nog eens 14 gram tijdens de na gisting toegevoegd (niet bij alle recepten uiteraard)
Wat denken jullie van deze hoeveelheid koriander? En welke hoeveelheid koriander zouden jullie adviseren om een hoegaarden witbier te benaderen?
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Adbrouwt op 07-07-2016 21:40 u
Citaat van: Tuur op 07-07-2016  21:15 uMedebrouwers,

Een van mijn favoriete zomer biertjes is toch wel een witbier.
na diverse wit bieren te hebben gebrouwen overigens met veel succes "vind ik zelf"
Wil ik nu de Hoegaarden wit gaan proberen te benaderen.
Ik heb diverse kloon recepten bestudeerd. Wat mij op viel is dat vooral op Engelstalige fora en sites flink veel koriander word gebruikt om een Hoegaarden wit te kloonen.
14 gram per 5 gallon tijdens het koken was geen uitzondering. Ook werd er nog eens 14 gram tijdens de na gisting toegevoegd (niet bij alle recepten uiteraard)
Wat denken jullie van deze hoeveelheid koriander? En welke hoeveelheid koriander zouden jullie adviseren om een hoegaarden witbier te benaderen?
Altijd gekneusde korrels gebruiken. Anders wordt het te sterk.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Herman op 07-07-2016 23:35 u
Citaat van: Adbrouwt op 07-07-2016  21:40 uAltijd gekneusde korrels gebruiken. Anders wordt het te sterk.
Hoezo, gekneusd is sterker dan niet gekneusd....!
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Adbrouwt op 08-07-2016 06:46 u
Citaat van: Herman op 07-07-2016  23:35 uHoezo, gekneusd is sterker dan niet gekneusd....!
Ik bedoel poeder uit een potje is sterker dan gekneusde zaden. Persoonlijk vind ik het doseren uit een poeder pot lastig omdat je snel teveel hebt.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Emanuel op 08-07-2016 07:49 u
Misschien is het ook iets om naast koriander ook sinaasappelschil (bitter) te gebruiken.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: seed7 op 08-07-2016 08:01 u
Koriander 0,33 g/l 10 min koken
Sinaasappel 0,5 g/l 10 min koken
8 IBU E.K.Goldings als hop (FWH)

Ingo
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Dund op 08-07-2016 10:52 u
Ik neem meestal bittere schil of is het beter om de zoete variant te nemen?
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 08-07-2016 16:47 u
Citaat van: Emanuel op 08-07-2016  07:49 uMisschien is het ook iets om naast koriander ook sinaasappelschil (bitter) te gebruiken.
uiteraard
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 08-07-2016 16:49 u
Citaat van: Dund op 08-07-2016  10:52 uIk neem meestal bittere schil of is het beter om de zoete variant te nemen?
ik zelf gebruik altijd bitter, tot nu toe
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 08-07-2016 17:07 u
Citaat van: seed7 op 08-07-2016  08:01 uKoriander 0,33 g/l 10 min koken
Sinaasappel 0,5 g/l 10 min koken
8 IBU E.K.Goldings als hop (FWH)

Ingo
Ongeveer 6 a 6,5 gram op 5 gallon (19 liter) koriander en 9,5 gram sinaasappel schil (bitter)
Dit is voor mij gevoel beter dan de hoge koriander gift dan ik elders heb gelezen.
8 IBU lijkt me aande lage kant, maar je zal ongetwijfeld gelijk hebben.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 08-07-2016 18:05 u
Wat denken jullie, komt dit in de buurt van een Hoegaarden wit bier?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptwitbier (Hoegaarden)
Brouwdatum16-07-2016
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
15,10 lWater uit Monster (kralingen)1,20 mlMelkzuur7,93 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l7 mg/l39 mg/l125 mg/l55 mg/l56 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,579 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,421 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC45,0 %
0,158 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 °C1 min.15 min.4,8 l/kg
63,0 °C13 min.30 min.4,8 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,8 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,7 gE.K. Goldingbellen3,2%75 min.11,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterBelgian Witbier (3944)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 08-07-2016 18:10 u
Bij kloon recepten die ik elders had gevonden werd regelmatig Saaz hop toegevoegd. Hoe staan jullie daar tegen over?
Misschien nog een late hop gift toevoegen?
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Emanuel op 08-07-2016 18:29 u
Ik heb zelf best wel een positieve ervaring gehad met een combinatie van Hallertau Hersbrucker  (gehele tijd meekoken) en Brewers Gold (laatste 15 minuten). Dit in de combinatie met koriander en bittere sinaasappelschil leverde een lekker zacht witbier op dit naast de koriander smaak ook een beetje een pepertje had.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 10-07-2016 13:52 u
Bedankt voor je reactie Emanuel.
Maar ik ga het met Saaz hop in een wat latere gift doen. Dit omdat ik vaak lees bij wit bier recepten die op Hoegaarden willen lijken Saaz hop gebruikt wordt.
Misschien nog iemand op of aanmerkingen?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptwitbier (Hoegaarden)
Brouwdatum16-07-2016
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
14,80 lWater uit Monster (kralingen)1,20 mlMelkzuur6,42 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l7 mg/l39 mg/l125 mg/l55 mg/l56 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,579 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,421 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC45,0 %
0,158 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 °C1 min.15 min.4,7 l/kg
63,0 °C13 min.30 min.4,7 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,7 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,4 gE.K. Goldingbellen3,2%75 min.10,3 IBU
4,8 gSaazbellen2,9%10 min.0,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
Belgian Witbier (3944)bovengist

Vergisting



KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Emanuel op 10-07-2016 19:03 u
Hoi Tuur, ik ben benieuwd naar het resultaat. In ieder geval veel plezier met brouwen  :biersmile:.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 10-07-2016 19:06 u
Dank je wel
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Battum80 op 10-07-2016 19:46 u
Ik zou op het einde van de vergisting de temperatuur wat verder opschroeven
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 10-07-2016 20:17 u
Citaat van: Battum80 op 10-07-2016  19:46 uIk zou op het einde van de vergisting de temperatuur wat verder opschroeven
[/quote
Ik heb al diverse malen met deze gist gebrouwen. Eigenlijk nooit hoger dan 17 graden en altijd een goed resultaat gehad. hoofdvergisting altijd klaar binnen een week. Zelfs nog nooit na gegist met deze gist.
Altijd direct gebotteld na 1 week.
Mocht de vergisting een keer minder snel verlopen zal ik je tip ter harte nemen.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Battum80 op 10-07-2016 20:54 u
Ik bedoelde het niet zozeer voor de snelheid, maar meer voor de smaak. Ik gebruik deze eigenlijk alleen voor mijn tripel en vergist dan op 21 graden
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 10-07-2016 22:00 u
Ik denk dat het voor een tripel best kan. Als je op een hogere temperatuur vergist krijg je wat hogere alcoholen in je bier. Wat soms past in een tripel, maar wat ik in een wit bier niet wil hebben.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Battum80 op 11-07-2016 07:47 u
Succes met brouwen, laat je weten hoe die geworden is?
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Tuur op 11-07-2016 10:54 u
Dank je wel.
Zal ik doen Battum.
Titel: Re: Hoegaarden witbier
Bericht door: Wallie op 11-12-2018 20:59 u
Citaat van: Battum80 op 11-07-2016  07:47 uSucces met brouwen, laat je weten hoe die geworden is?

En? ;D ;D ;D