Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Magneetroerder voor < 5 euro

Gestart door Raymond293, 26-08-2011 20:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Raymond293

Eindelijk alle dingetjes bij elkaar gesprokkeld om een magneetroerder te maken.
Uiteindelijke kosten... te verwaarlozen  ;D

Men neme een monitor-ophoogstuk van het werk, een oude fan, een 12 volt trafo, een 220 volt dimmer, tochtstrip en last but not least twee magneten van het prikbord (sorry schat) en we hebben een super goedkope magneetroerder.

Ik had wat twijfels over de dimmer, maar dat werkt helemaal top.
Ben helemaal blij, nog wat erlenmeyers en roervlo-en bestellen en we gaan lekker gist opkweken!


davadox

Jij bent best wel een handig ventje he!

Hopmans


orangeloo

Magneten van een harde schijf zijn sterker,
Mocht je schat die van jou terug willen hebben ^-^

Erlenmeyers zijn goedkoop te koop bij Instrulabo
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17690.msg267917.html#msg267917

orangeloo

Ik heb er ook zo een, werkt perfect


davadox

Verkocht eigenwijze.

Neem hem maar mee als je volgende keer hier in mijn alu/ rvs ketels komt roeren.

Raymond293

Citaat van: davadox op 26-08-2011 &nbsp;21:11 uJij bent best wel een handig ventje he!

Ik doe mijn best. Moet zeggen dat het ook wel een uitdaging is om met weinig iets leuks te maken!

En orangeloo, bedankt voor de tip, ik moet 'toevallig' die kant op komend weekend...  ;D
Wat betreft de magneten uit een HD, die zijn sterk, maar de magneten die ik gebruik zijn waanzinnig sterk. Dusdanig sterk dat als ze aan elkaar plakken ik ze met een schroevendraaier uit elkaar moet wrikken.

@Hoppie, dank je wel :)

sandman

Citaat van: orangeloo op 26-08-2011 &nbsp;21:23 uIk heb er ook zo een, werkt perfectZien er goed uit..

maar wat doe je in de beker aan magneet/ staal stukje.. ?

en is er slijtage aan het kunststof ?


orangeloo

De maatbeker was alleen maar als proef bedoeld.
Heb nu een erlenmeyer om gist op te kweken, zie reactie iets verder in deze topic.

Er moet een roervlo in, deze geeft volgens mij weinig schade. :brouwen:

Jacques

Citaat van: orangeloo op 26-08-2011 &nbsp;21:21 uErlenmeyers zijn goedkoop te koop bij Instrulabo
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17690.msg267917.html#msg267917

Daar kun je ook goedkoop terecht voor roervlo's.

sjoerdmulder

Heb ook zo'n magneetroerder gemaakt: http://goo.gl/M3LSB

Overigens kun je hier zeldzame-aarde magneten (die wil je hebben, erg sterk) voor een prikkie kopen http://s.dealextreme.com/search/rare+earth

Roervlo maak ik ook altijd zelf: een spijkertje inwikkelen in plasticfolie, even in het gasfornuis houden en de uiteindjes dichtsmelten. Kun je met alle mogelijke vormen experimenteren, sommige verliezen sneller contact met de magneten dan anderen. Lastig schoon te maken, dus ik maak iedere keer de roervlo weer overnieuw.

Oscar

Citaat van: sjoerdmulder op 31-08-2011 &nbsp;13:52 uRoervlo maak ik ook altijd zelf: een spijkertje inwikkelen in plasticfolie, even in het gasfornuis houden en de uiteindjes dichtsmelten. Kun je met alle mogelijke vormen experimenteren, sommige verliezen sneller contact met de magneten dan anderen. Lastig schoon te maken, dus ik maak iedere keer de roervlo weer overnieuw.

Dat zou ik dus niet doen. Een roervlo is normaliter gemaakt van inert materiaal wat geen geur en smaken afgeeft en niet reageert met welke vloeistof dan ook. Plasticfolie zou ik daar zeker niet voor gebruiken. Hoewel het voor "vast" voedsel veilig genoeg is, wil dat niet zeggen dat dit ook geld voor vloeistoffen (Wort/gist zuur milieu) !!  :rundum: :police:

Een roervlo kost je slecht een paar euro, dus daar hoef je het niet voor te laten.... :) Dit lijkt mij ongepaste zuinigheid. (Hoewel meer werk in arbeid  :nut:)

Lorejas

Ik was vannacht ook bezig met een magneetroerder. De enige ervaring die ik tot nu toe met electriciteit had, was een onaangename combinatie van een volle blaas en schrikdraad langs een weiland. (lang lang geleden) ;D

Nu heb ik tot mijn grote verbazing een oude PC-FAN werkend gekregen met een oude adapter. 2 koelkastmagneten erop met plakband (ik ga dat nog wel lijmen) en ik krijg al een klein draaikolkje met een spijker in een theeglas. Als mijn vorderingen wat verder zijn post ik ook wel een foto'tje.

Is het een probleem dat ik de snelheid niet kan regelen?

Er zijn zoveel soorten en maten roervlo-dingen bij labstuff... welke raden jullie aan?

Oscar

Citaat van: Lorejas op 31-08-2011 &nbsp;16:55 uIs het een probleem dat ik de snelheid niet kan regelen?

Geen probleem, maar het zou wel handig zijn. Dus ff een frequentieregelaar ertussen bouwen... :)

Citaat van: Lorejas op 31-08-2011 &nbsp;16:55 uEr zijn zoveel soorten en maten roervlo-dingen bij labstuff... welke raden jullie aan?

Welke hoevelheid wil je kunnen roeren? Een standaard roervlo van ongeveer 3,5 - 4 cm is al genoeg  :)

weed

Citaat van: Lorejas op 31-08-2011 &nbsp;16:55 uNu heb ik tot mijn grote verbazing een oude PC-FAN werkend gekregen met een oude adapter. 2 koelkastmagneten erop met plakband (ik ga dat nog wel lijmen) en ik krijg al een klein draaikolkje met een spijker in een theeglas. Als mijn vorderingen wat verder zijn post ik ook wel een foto'tje.

Is het een probleem dat ik de snelheid niet kan regelen?

Is het een 12V gelijkspanning fan?
In dat geval kan je gewoon met een regelbare adapter van een paar euro de snelheid regelen.
Deze adapters kan je schakelen in stappen tussen 3,5,9 en 12 V soms ook 8 en 10 Volt.

Raymond293

Toevallig ben ik net bezig geweest om mijn roerder een beetje om te bouwen. Ik had als snelheidsregelaar een dimmer er tussen gezet, maar in de praktijk is dat niet handig.

Daarom had ik bij conrad een Gelid FC-FX01 ventilator controller gekocht en tussen de trafo en fan gezet. Kost 6 euro maar je hebt wel een perfecte snelheidsregelaar!

Echt een aanrader :)

Lorejas

Citaat van: Oscar op 31-08-2011 &nbsp;17:19 uWelke hoevelheid wil je kunnen roeren? Een standaard roervlo van ongeveer 3,5 - 4 cm is al genoeg  :)

Ik ben nog aan het lezen over gistkweek en zo, maar het is de bedoeling dat ik met 30 liter pannen ga werken, dus dan zal een brouwsel sowieso altijd onder de 30 liter blijven lijkt me... Zou ik dan (voor gistkweek) aan een 2 liter erlenmeyer genoeg hebben? (Het gaat natuurlijk niet om de grootte van de erlenmeyer maar om de hoeveelheid gist, dat snap ik wel, maar nouja...)

Citaat van: weed op 31-08-2011 &nbsp;20:21 uIs het een 12V gelijkspanning fan?

Ja, ik vond natuurkunde vroeger verschrikkelijk met ampère en volt en zo, maar het is inderdaad 12 Volt gelijkspanning :)

Ik zal eens kijken of ik zo'n adapter kan vinden waarmee ik het kan schakelen en als dat niet bevalt of ik vind er geen, dan stap ik wellicht over op de tip van Raymond293...

De website van labstuff begreep ik niets van, maar nu heb in de gaten dat ze gesloten zijn i.v.m. vakantie en dat de site daarom zo gek is.

William

Citaat van: Lorejas op 31-08-2011 &nbsp;23:03 uIk ben nog aan het lezen over gistkweek en zo, maar het is de bedoeling dat ik met 30 liter pannen ga werken, dus dan zal een brouwsel sowieso altijd onder de 30 liter blijven lijkt me... Zou ik dan (voor gistkweek) aan een 2 liter erlenmeyer genoeg hebben? (Het gaat natuurlijk niet om de grootte van de erlenmeyer maar om de hoeveelheid gist, dat snap ik wel, maar nouja...)

Ik werk met 29 liter pannen en heb altijd uitstekend uit de voeten gekund met de 2 liter Scott-Duran flessen. Dus volume OK.

Het nadeel van de erlenmeyers is dat ze erg taps toelopen. Bij een schuimende starter kan het schuim daardoor soms erg snel richting uiteinde van de erlenmeyer kruipen. Met de bovengenoemde flessen heb je daar iets minder last van. Bovendien zijn ze steviger en kunnen luchtdicht met een schroefdop worden afgesloten.

Oscar

Citaat van: William op 31-08-2011 &nbsp;23:09 uIk werk met 29 liter pannen en heb altijd uitstekend uit de voeten gekund met de 2 liter Scott-Duran flessen. Dus volume OK.

2 liter zal voldoende zijn, maar een beetje extra ruimte kan soms wel prettig zijn, dus als de meerprijs niet zo heel groot is zou ik zelf kiezen voor een 3 liter erlenmeyer... :)

sjoerdmulder

Misschien mag het niet van Oscar, maar ik werk met 2 liter flessen van de Zaanse Hoeve. Werkt perfect!

Al dat kopen is toch nergens voor nodig mensen, koop lekker bier voor dat geld of wat extra hop! :proost:  :weetniet:  :degroeten:

Oscar

Citaat van: sjoerdmulder op 31-08-2011 &nbsp;23:32 uMisschien mag het niet van Oscar, maar ik werk met 2 liter flessen van de Zaanse Hoeve. Werkt perfect!

Alles mag! Als het voor jou werkt is het toch goed. IK geef mijn adviezen slecht uit mijn eigen praktijk wereld en mijn visie daarop. Jou praktijk en visie kan compleet anders zijn natuurlijk dat is leuk aan discussies... ^-^

Oscar

Citaat van: sjoerdmulder op 31-08-2011 &nbsp;23:32 uMisschien mag het niet van Oscar, maar ik werk met 2 liter flessen van de Zaanse Hoeve.

Eeuh, deze? :weetniet:

En dan op een magneetroerder? ???

sjoerdmulder

Precies die ja.

In het midden van de bodem zit een hobbel, maar ik zorg dat de roervlo tussen een rand en die hobbel zit. De fles staat er dan een beetje scheef op. Werkt perfect.

Overigens gebruik ik sinds kort een 750 ml waterkan van de Xenos, zo een:


Heb nu een brouwsel van 60 liter gemaakt waarbij ik een paar keer achter elkaar de starter afgoot en weer aanvulde met verse wort (ik zorg altijd voor een aantal potten geweckte wort, is ideaal). Dit brouwsel is al na drie uur als een razende gaan vergisten (geen meting gedaan nog, alleen op het oog), heb moeite moeten doen om hem op temperatuur te houden dus het lijkt goed.

En dat ik zei dat het van jou Oscar niet mocht was natuurlijk een grapje :proost:

Muldermans

Met zo'n magneetroerder ben ik ook begonnen, ging als een tiet. Heb ik in korte tijd veel plezier van gehad!
 Heb nu via rumour een magneetroerder uit China gekocht.

LRFokken

Ben, meer om te kijken of ik het kan, ook met zoiets bezig. Adapter + 12v fan heb ik al. Alleen de HDD magneten krijg ik er niet vanaf, dus daar een andere oplossing voor vinden. Verder een dimmer gekocht, maar die werkt niet onder de 20w, dus daar heb ik niets aan. Vandaag dus kijken naar magneten en een 12v 'dimmer' om hem af te maken.

Ziet er leuk uit trouwens! Kost ook een stuk minder dan een 'echte'!

Raymond293

Zoek bij Conrad op " Gelid FC-FX01 ventilator controller" en je hebt een toppie snelheids controller voor een paar euries!

weed

Citaat van: Raymond293 op 01-09-2011 &nbsp;12:33 uZoek bij Conrad op " Gelid FC-FX01 ventilator controller" en je hebt een toppie snelheids controller voor een paar euries!

Nadeel is dat je naast de regelaar nog een voeding nodig hebt.
Met een in stappen regelbare adapter ben je voor die paar euro helemaal klaar.
Compact makkelijk op te ruimen

LRFokken

Citaat van: weed op 01-09-2011 &nbsp;17:37 uNadeel is dat je naast de regelaar nog een voeding nodig hebt.
Met een in stappen regelbare adapter ben je voor die paar euro helemaal klaar.
Compact makkelijk op te ruimen

Maar een oude adapter ergens op de rommelzolder, van een oude telefoon, printer, etc. Wie heeft dat niet? En dat is een gratis voeding!

Net 2 magneten + plastic cover gekocht, zo eens even knutselen.

Raymond293

Citaat van: weed op 01-09-2011 &nbsp;17:37 uNadeel is dat je naast de regelaar nog een voeding nodig hebt.
Met een in stappen regelbare adapter ben je voor die paar euro helemaal klaar.
Compact makkelijk op te ruimen

Nee hoor, nergens voor nodig. Je zet dat ding tussen je trafo en ventilator en het werkt als een trein.
Officieel is hij gebouwd om op je moederbord te plaatsen, maar uiteindelijk is het niet meer dan een dimmer tussen trafo en fan.

Er zitten 6 draden op waarvan je er 2 (de gele) niet gebruikt, de andere 4 zijn de draden voor naar de trafo en de fan.
Echt een goede ne goedkope oplossing, vergt alleen een klein beetje inzicht :)

LRFokken

Citaat van: Raymond293 op 01-09-2011 &nbsp;18:24 uNee hoor, nergens voor nodig. Je zet dat ding tussen je trafo en ventilator en het werkt als een trein.
Officieel is hij gebouwd om op je moederbord te plaatsen, maar uiteindelijk is het niet meer dan een dimmer tussen trafo en fan.

Er zitten 6 draden op waarvan je er 2 (de gele) niet gebruikt, de andere 4 zijn de draden voor naar de trafo en de fan.
Echt een goede ne goedkope oplossing, vergt alleen een klein beetje inzicht :)

Ik ga daar inderdaad maar eens kijken. Vooral ook omdat ik alles in een 160x160 mm omhulsing heb, wil ik niet al te groot spul!

ZzemutaHh

Handige lui hier hoor, op dit forum. Natuurlijk bouwen wij de magneetroerder zelf... Ik had het zelf nog niet bedacht.

Als trafo gebruik ik strax denk ik een voeding uit een oude PC, daar zitten genoeg 12 V gelijkspanningsdraden aan. Kosten: nul euro. Wel een beetje groot maar who cares.

Speciaal voor het handmatig bijregelen van ventilators in een PC is er behalve de genoemde optie van Conrad al jaren de Zalman Fanmate, die kun je in PC-winkels als voor 3 terreuries ophalen, of http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=fanmate

Maar dat van die magneten snap ik nog niet helemaal. Waar komen die nu vandaan ? Uit een oude harddisk? (Heb ik er stapels van liggen)? En waar zitten die dan? Heb er nog never eentje opengeschroefd.

Ik heb hier in Bussum nog wel oude 12 V ventilators en voedingen liggen, dus als er nog meer hobbyisten zijn... PM

Albertus

Citaat van: ZzemutaHh op 19-12-2011 &nbsp;13:16 uMaar dat van die magneten snap ik nog niet helemaal. Waar komen die nu vandaan ? Uit een oude harddisk ??(heb ik er stapels van liggen)?? En waar zitten die dan? Heb er nog never eentje opengeschroefd.

Nou, gewoon openschroeven dan. De magneten (meestal komma-vormig plaatjes) zitten wel vast, je moet ze met geweld verwijderen.

Bert

LorejasDit is hoe ik het vannacht heb gedaan, ging goed!

Raymond293

Wat heb jij voor gekke hobby's 's nachts  :o

Ik zet het geheel in een bankschroef, schroevendraaier er tussen en een tikkie geven... werkt ook :)

ZzemutaHh

Heb net een oude harddisk opengemaakt.... Niente magnetos, nix, nada. ????
Wel een spoel bij de as.
Of zie ik iets verborgens over het hoofd?

Edit: Oeps. Het zijn de magneetjes van de lees/schrijfarm. Heb ze er inmiddels uit, maar het roeren werkt niet, ik denk dat ze niet sterk genoeg zijn ...


30cl

Citaat van: ZzemutaHh op 19-12-2011 &nbsp;20:35 uHeb net een oude harddisk opengemaakt.... Niente magnetos, nix, nada. ? ???
Wel een spoel bij de as.
Of zie ik iets verborgens over het hoofd?

Zit die magneet niet meer bij de arm die over de schijf gaat?

Pak eens paperclip en kijk waar die blijft plakken...

ZzemutaHh

Citaat van: Muldermans op 01-09-2011 &nbsp;10:10 uMet zo'n magneetroerder ben ik ook begonnen, ging als een tiet. Heb ik in korte tijd veel plezier van gehad!
 Heb nu via rumour een magneetroerder uit China gekocht.

Muldermans: hoe zeg je 'magneetroerder' in het Engels? (kan anders niet googlen/iebeejen)

Adrie

Citaat van: ZzemutaHh op 22-12-2011 &nbsp;15:53 uMuldermans : hoe zeg je 'magneetroerder' in het Engels ?? (kan anders niet googlen/iebeejen)

Magnetic stirrer

RobinB


ZzemutaHh

Nou ik krijg hem niet aan de praat. In een glaasje water werkt het wel, maar die fan moet straks genoeg kracht hebben om 1-2 liter giststarter aan de praat te houden.
Dat gaat niet gebeuren.

Misschien komt het omdat ik alleen van die superstille fans heb, en niet die ouderwetse lawaaidingen... Hij haalt zijn toerental al niet met dat minuscule gewichtje van één harddisk magneetje.

Major league BUMMER, DUDE!


Lorejas

Ook niet als ie langzaam draait?

Ik krijg met een 5V adapter alleen een spijker van 0,1 gram aan het draaien, andere dingen stuiteren wat en dat is het. op een lager voltage draaien zwaardere dingen ook mee.

ZzemutaHh

Ik heb 2 verschillende computer fans aangesloten op een trafo waarvan de spanning is in te stellen (nog 2 over, voor 5 euri per stuk af te halen in Bussum).

Alleen als-ie op 7,5 volt zit krijgt ie een spijkertje van 20 mm mooi aan het kolken in een glas water.

Maar meer ook echt niet, never.

Ik ben dus niet de enige. Wat is het geheim? Sterkere magneten?

Jacques

Citaat van: ZzemutaHh op 22-12-2011 &nbsp;15:53 uMuldermans: hoe zeg je 'magneetroerder' in het Engels? (kan anders niet googlen/iebeejen)

Google heeft anders ook een handige vertaalhulp.
En die komt met de vertaling van Adrie. Het mooie is dat je ook een andere vertaling kunt aandragen. Het rare is echter dat ik deze optie niet kan terugvinden terwijl de hulppagina hiernaar wel verwijst. In het verleden zag ik de link wel.

orangeloo

Citaat van: ZzemutaHh op 22-12-2011 &nbsp;21:39 uAlleen als-ie op 7,5 volt zit krijgt ie een spijkertje van 20 mm mooi aan het kolken in een glas water.
Ik ben dus niet de enige. Wat is het geheim? Sterkere magneten?
Je moet ook geen spijkertje rond draaien, maar een roervlo ,en dat is volgens mij toch net iets anders.
Een roervlo is een staafmagneetje omringd door teflon. Zou daar het probleem niet in zitten.  :weetniet:

ZzemutaHh

Citaat van: orangeloo op 22-12-2011 &nbsp;23:28 uJe moet ook geen spijkertje rond draaien, maar een roervlo ,en dat is volgens mij toch net iets anders.
Een roervlo is een staafmagneetje omringd door teflon. Zou daar het probleem niet in zitten.  :weetniet:

Eureka! Dat moet het zijn. Ga meteen proberen.

Ehrrmm... staafmagneetje... hm...

BBA

Bij mij heeft zo een zelfde magneetroerder op 7.5 Volt ook moeite om de boel rond te draaien, zelfs met een roervlo. Meestal gebruik ik daarom 12 of 15 Volt, heb je dat al gepobeerd? De meeste computer fans kunnen dat volgens mij prima hebben. Staat er geen max. Voltage op?

orangeloo

Citaat van: BBA op 23-12-2011 &nbsp;09:24 uBij mij heeft zo een zelfde magneetroerder op 7.5 Volt ook moeite om de boel rond te draaien, zelfs met een roervlo. Meestal gebruik ik daarom 12 of 15 Volt, heb je dat al gepobeerd? De meeste computer fans kunnen dat volgens mij prima hebben. Staat er geen max. Voltage op?

Ik gebruik ook 12 volt op een computer fan. (oude LEGO trafo, dus regelbaar)
En roervlooien zijn er in verschillende maten.
Maar 2,5 liter is toch wel de max dat ik kan roeren.
En de vortex hoeft niet tot beneden te komen hoor.  :brouwen:

BBA

He, een oude LEGO trafo zeg je? Dat lijkt me handig en volgens mij heb ik die er nog wel een liggen bij mijn ouders. Van de treinen waar ik vroeger mee speelde. Morgen maar eens even naar zoeken, dank voor de tip  :)

RobinB

Citaat van: ZzemutaHh op 23-12-2011  09:22 uEureka! Dat moet het zijn. Ga meteen proberen.

Ehrrmm... staafmagneetje... hm...


Roervlo dus. Kijk eens op labstuff.nl die hebben een aardig aanbod. :)

Twonky

Er zijn ook computer ventilatoren met een soort temp regeling, dan zit er een temp gevoelig weerstandje in het midden van de ventilator, ik denk dat als je die los haalt en door een potmetertje vervangt, dat je het misschien heel makkelijk regelbaar kan maken.

Zwaai
 :degroeten:

George81

Citaat van: RobinB op 24-12-2011  15:25 uRoervlo dus. Kijk eens op labstuff.nl die hebben een aardig aanbod. :)
Wel eens een prijsopgaaf gedaan daar:
Roervlo 1 euro
Verzend en verwerkingskosten 7,50~12,50 of zo??
Gevraagd of het niet gewoon voor 44 cent in een envelop kon...dat kon niet.
Ben ik blij dat ik op een school werk, gewoon ff daar 1 geregeld.

Tevens gister bij afdeling techniek mijn eigen magneetroerder gemaakt:Gevoed met een labvoeding dus perfect regelbaar. Overigens heb ik er een cm ruimte tussen en het werkt nog goed (afstand niet te groot dus), ook op 12v houdt de roervlo het bij.
De magneetjes zijn lekker sterk. Die heb ik ook daar vandaan, geen idee dus waar die besteld zijn, kan wel navragen maar op deal extreme zijn ook erg goede te krijgen voor weinig.

RobinB

Citaat van: George81 op 24-12-2011  17:27 uWel eens een prijsopgaaf gedaan daar:
Roervlo 1 euro
Verzend en verwerkingskosten 7,50~12,50 of zo??
Gevraagd of het niet gewoon voor 44 cent in een envelop kon...dat kon niet.
Ben ik blij dat ik op een school werk, gewoon ff daar 1 geregeld.

Ze zijn ook Brouwland verdeler. Je kan die roervlo dus gewoon bij de mout, hop en gist bestellen en dan is hij maar €1!
:)

Als je het eea via je werk kan regelen is dat natuurlijk handiger. Zo waren mijn (lab-)roerders gratis ivm een inventaris update. :)

Echter heeft niet iedereen die mogelijkheid, vandaar dit topic... ;)

30cl

Citaat van: George81 op 24-12-2011  17:27 uWel eens een prijsopgaaf gedaan daar:
Roervlo 1 euro
Verzend en verwerkingskosten 7,50~12,50 of zo??
Gevraagd of het niet gewoon voor 44 cent in een envelop kon...dat kon niet.
Ben ik blij dat ik op een school werk, gewoon ff daar 1 geregeld.


Wat dacht je van afdeling Mens en Natuur op school... daar heb ik de vlo besteld...

matthew

Ik heb ook een roerder gemaakt van wat "afval" producten.
Hij werkt super en kan 2 liter goed roeren.. de vortex wordt niet te erg, komt ongeveer halverwege de fles op 12 V.
Als basis is een eenvoudige 12 V fan gebruikt en enkele RE magneten (rare earth).
Ik heb een klein filmpje gemaakt, zodat je kan zien hoe mijn roerder het doet.
Ik doe niet aan ondertiteling, dus versta je me soms niet.. jammer dan ;)

Overigens is het Dibond wat ik noem in het filmpje een plaatmateriaal met aan de buitenkant aluminium en binnenin een kunststof. Het gat in het midden is nodig, omdat anders de magneten de roervlo niet voldoende meenemen.


George81


Oscar

Netjes gedaan Matthew! Daar ga je veel plezier van hebben... :brouwen:

ciesvandekwis

Citaat van: RobinB op 24-12-2011  17:56 uZe zijn ook Brouwland verdeler. Je kan die roervlo dus gewoon bij de mout, hop en gist bestellen en dan is hij maar € 1!
:)

Als je het eea via je werk kan regelen is dat natuurlijk handiger. Zo waren mijn (lab-)roerders gratis ivm een inventaris update. :)

Echter heeft niet iedereen die mogelijkheid, vandaar dit topic... ;)

Brouwland mailde net terug dat ze geen roervlo verkopen.
Wel te vinden bij www.analis.be of andere verdelers van labomaterialen.

David Steeman

Mooi gemaakt!

Welke maat is je roervlo?

Anton

Citaat van: George81 op 24-12-2011  17:27 u


Ook ik ben nu zo ver dat ik voorzichtig ga beginnen met gist opkweken. Op aanraden (bevel) van Adrie en Albertus. ;)
Uiteraard ga ik de magneetroerder zelf bouwen. Regelbaar toerental en bijna geheel van RVS. Niet de bovenstaande dus.
Maar ik heb een vraag; wat is de ideale hartafstand van de magneetjes? Ik gebruik sterke rear earth magneten.

Anton

Oscar

Citaat van: Anton op 30-01-2013  23:31 uUiteraard ga ik de magneetroerder zelf bouwen. Regelbaar toerental en bijna geheel van RVS.  Ik gebruik sterke rear earth magneten.

Anton,

Zou je hier van een duidelijk fotoverslag met tekst en uitleg (waar je alles vandaan haalt en hoe je het in elkaar zet) kunnen maken ? (of is er al zoiets). Want dit is nog een stukje documentatie wat ik mis in het hobbybrouwgebeuren... :brouwen:

Anton

Er is al zoiets, Oscar.
Tik bij de zoekfunctie het woord magneetroerder in en je komt van alles hierover tegen.
Meerdere topics zelfs en die heb jij ook gezien, regelmatig kom ik daarin jouw postings tegen.  ;D
Alle kennis voor het zelfbouwen heb ik van het forum gehaald.
De hardware bestaat uit een pc-ventilator en een regelbare voeding van 3 tot 12 Volt.
Het zit in een RVS kastje met alleen zichtbaar een schakelaar, een controlelampje en een regelknop.

Anton

Hoi,
Mijn magneetroerder is klaar.
En stuk. :echtboos:
Op de ventilator heb ik deze "rare earth" magneetjes geplakt en om de juiste hoogte te bereiken er twee bovenop gelegd.
Even testen met een stukje ijzer en floep... de magneetjes trokken de fan uit zijn lagers... :'(

berdus

Daar ik niet zo goed ben in zagen boren slijpen en buigen heb ik voor de liefhebbers nog een alternatief:

Ingrediënten:
- PC Fan met "rooster"
- Harddisk (in ieder geval magneten)
- Nokia lader uit ca. 1920
- Lijm

Gereedschap:
- Schroevendraaiers en kniptang (om het rooster open te knippen)

De foto's spreken denk ik qua constructie voor zich.
Wit Knien

Dat ziet er goed uit, zeker de moeite waard om zelf eens te proberen. Ik heb alleen een vraagje, is een regelbare weerstand een optie om het toerental te regelen?

Etn82

Mooi voorbeeld van minimal design!

Oscar

Regelbaar toerental is zeker wel wenselijk bij een magneetroerder... Wel mooi simpel en eenvoudig opgezet!  :duimop:

ciesvandekwis

Regelbare weerstand kun je op ebay voor een paar euro's vinden. Ooit stond hier ergens een linkje (term in 't Engels?).

Update: gevonden=
http://www.ebay.com/itm/New-12V-40V-10A-13khz-Pulse-Width-Modulation-PWM-DC-Motor-Speed-Control-Switch-/110928062284?ssPageName=ADME:L:%BAC:NL:3160

David Steeman

De regelaar in de link die Cies geeft zou ik vermijden. Ik heb er zo één gekocht, het regelbereik is niet voldoende. Hij regelt maar van 30 tot 100%, terwijl andere regelaars tot 0% terugregelen. Ik heb de uitgang aan de scoop gehangen en je weet niet wat je ziet, een soort onregelmatig gevormde zaagtandachtige pulsen.

Ik zou eerder voor zoiets gaan. Al blijft het een beetje gokken met eBay.

orangeloo

Ik gebruikte voor ik een "echte" had altijd een trafo van mijn oude LEGO trein  :)
Werkte zeer goed. Goed regelbaar.


havu

Citaat van: waaslandwolf op 10-10-2013  16:17 uDe regelaar in de link die Cies geeft zou ik vermijden. Ik heb er zo één gekocht, het regelbereik is niet voldoende. Hij regelt maar van 30 tot 100%, terwijl andere regelaars tot 0% terugregelen. Ik heb de uitgang aan de scoop gehangen en je weet niet wat je ziet, een soort onregelmatig gevormde zaagtandachtige pulsen.

Ik zou eerder voor zoiets gaan. Al blijft het een beetje gokken met eBay.

Ik was op e-bay aan het zoeken en kwam daar een pwm controller tegen waarvan werd gezegd dat het niet geschikt was voor brushless dc motoren.
Volgens mij zijn 12V fans brushless.

Weet iemand of dit klopt en zo ja: waarom?

Hans

David Steeman

Een brushless DC motor is nog iets anders. Voor die motoren heb je een preciale sturing (ECU) nodig vooralleer ze draaien. Die worden vooral gebruikt in de modelbouw en voor motoren van floppies en hard schijven. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Brushless_DC_electric_motor. Met de bekende ventilatoren heb je dat probleem niet en die zijn prima te regelen met PWM.

Deze PWM-regelaar zit in mijn magneetroerder en die werkt prima.


Edolem

Nou ik ben ook bezig met mijn roerder. Sigarenkistje, fannetje, trafo heb ik al allemaal.
Nu wil ik graag magneten bestellen, maar dat is een bummer. De magneten kosten op zich bijna niks bij supermagnete of de magnetenspecialist. Maar de orderkosten en de verzendkosten! pff.. heb ik 25 kg mout voor!
Iemand een idee buiten een hard disk?

ray71


Jukkie

Citaat van: berdus op 10-10-2013  11:51 u- Harddisk (in ieder geval magneten)

Als je een oude hardisk uit elkaar haalt kom je op een gegeven moment twee hele sterke magneten tegen.
Die zijn in enkele foto's hierboven ook gebruikt.

ciesvandekwis

Keuze genoeg op ebay, inderdaad, wel even het formaat checken, meesten verzenden gratis (er zijn er van die hele hele mini's ook):

http://www.ebay.com/itm/50pcs-12X3mm-Neodymium-Disc-Super-Strong-Rare-Earth-N35-Small-Fridge-Magnets-/281265208337?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item417cb67c11

Sander van Dijk

Citaat van: Edolem op 31-03-2014  23:24 uNou ik ben ook bezig met mijn roerder. Sigarenkistje, fannetje, trafo heb ik al allemaal.
Nu wil ik graag magneten bestellen, maar dat is een bummer. De magneten kosten op zich bijna niks bij supermagnete of de magnetenspecialist. Maar de orderkosten en de verzendkosten! pff.. heb ik 25kg mout voor!
Iemand een idee buiten een hdd?
Hier nog een linkje van Ebay. Hier hoef je er wat minder tegelijk te kopen.

luc b

Citaat van: Jukkie op 01-04-2014  08:21 uAls je een oude hardisk uit elkaar haalt kom je op een gegeven moment twee hele sterke magneten tegen.

Slechts 1 magneet gebruiken ipv 2 gaf bij mij VEEL betere resultaten

Dirtbag

Bij mij geven twee neod. magneten van 10 mm rond 10 mm hoog op een 24 volt 12 cm fan op 6 volt erg goede resultaten. Momenteel draait daar nu 2 liter starter op in een mega-augurkenpot met een prima draaikolkje. Als ik hem nu harder zet dan raakt hij zijn staafje kwijt.

Als je twee magneten gebruikt moet je op de polariteit letten! Is volgens mij eerder in dit topic ook al besproken.

db

Edolem

ik heb deze besteld:

http://www.ebay.nl/itm/10-Very-Strong-Neodymium-Disc-Magnets-10x2-mm-N52-craft-reborn-10mm-dia-x-2mm-/161259280341?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item258bcd57d5&_uhb=1

Ik meende dat ze te plat waren waardoor ze te weinig kracht hadden, maar n52 is het sterkste wat je kan krijgen meen ik.
Nu nog een roervlo. Erlenmeyer via Marktplaats?

Edolem

Oh overigens... Ik ga het gebruiken om gist te vermeerderen uit smackpacks van Wyeast, maar ook om gist te verzamelen uit bierflesjes.

Zo stel ik me voor: als ik een goede pils wil maken. Een activator pack kopen en dan smacken, in erlenmeyer, vlo erin, voeding erin en een giststarter maken van 2 liter. Genoeg voor 20 liter pils. toch?

Edolem

Hmm, vlo kopen... Zit ook vaak behoorlijke verzendkosten op, voor zo een klein dingetje. Tips?

John

Er zijn maar weinig/geen commerciele pilsners met depot om op te kweken...

tjleet

Citaat van: John op 02-04-2014  07:50 uEr zijn maar weinig/geen commerciële pilsners met depot om op te kweken...
Citaat van: Edolem op 02-04-2014  00:11 uZo stel ik me voor: als ik een goede pils wil maken. Een activator pack kopen en dan smacken, in erlenmeyer, vlo erin, voeding erin en een giststarter maken van 2 liter. Genoeg voor 20 liter pils. toch?
Hij stelt dan ook voor om een activator pack op te kweken ;)

visserkevis

Citaat van: Edolem op 02-04-2014  00:11 uOh overigens... Ik ga het gebruiken om gist te vermeerderen uit smackpacks van Wyeast, maar ook om gist te verzamelen uit bierflesjes.

Zo stel ik me voor: als ik een goede pils wil maken. Een activator pack kopen en dan smacken, in erlenmeyer, vlo erin, voeding erin en een giststarter maken van 2 liter. Genoeg voor 20 liter pils. toch?

Jep! Zie mijn experiment / topic 'Voor het eerst een giststarter maken'. Labstuff verzendt die roervlooien voor bijna niks. Daar heb ik ook mijn erlenmeyer gekocht trouwens.

Sander van Dijk

Of EBAY... ff zoeken naar magnetic stirbar wordt vaak gratis opgestuurd, duurt wel ca 3 weken.
Ik betaalde € 2,16 voor een vlo 8x30 mm.

Sander van Dijk

Citaat van: waaslandwolf op 18-10-2013  07:45 uEen brushless DC motor is nog iets anders. Voor die motoren heb je een preciale sturing (ECU) nodig vooralleer ze draaien. Die worden vooral gebruikt in de modelbouw en voor motoren van floppies en hard schijven. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Brushless_DC_electric_motor. Met de bekende ventilatoren heb je dat probleem niet en die zijn prima te regelen met PWM.

Deze PWM-regelaar zit in mijn magneetroerder en die werkt prima.

Hallo,
 
Even een vraagje. Ik heb de PWM-regelaar van de bovenstaande link aangeschaft. Nu heb ik even een vraagje over het aansluiten op mijn 12 V PC ventilator. Ik heb een 120 mm fan met (maar) 2 draadjes. Een zwarte en een rode. Volgens mij is de zwarte de + en de rode de -. Als ik mijn 12 V adapter op deze manier rechtstreeks aansluit draait de fan. Nu probeer ik de PWM regelaar er tussen te zetten, maar dit lukt mij nog niet.
 
Als ik het + draadje van de adapter op de + ingang van de regelaar aansluit en de out van de regelaar op de + van de fan aansluit en ik de - draad van de fan met de - draad van de adapter met – van de regelaar verbind doet tie het niet. (ook niet als ik aan het knopje van de regelaar draai) Als ik de – draden niet verbind met de – ingang van de regelaar (dus niets aansluit met de – van de regelaar) draait de fan wel, maar kan ik de snelheid niet aanpassen, dit natuurlijk, omdat de regelaar niet goed aangesloten is.
 
Heb ik misschien een verkeerd type ventilator? Er zijn ook types met meer aansluitdraden. Of misschien doe ik iets helemaal verkeerd.
 
Wie kan mij helpen?
 
 

Pim

Voor je ventilator:  Rood is de +   en Zwart is de -  !   Een twee-draads ventilator is prima.
Let ook op je voeding goed op wat de + en de - is want anders doet je PWM het niet.   :biersmile:

*edit*
Hier een plaatje...

Sander van Dijk

Bedankt! Hij doet het. Inderdaad de + en de - omgedraaid. Dit had ik bij de voeding ook gedaan, waardoor de fan het wel deed, maar de regelaar natuurlijk niet. :-[

Sander van Dijk

Citaat van: Sander van Dijk op 18-04-2014  06:32 uBedankt! Hij doet het.

Wat een mooi stukje techniek voor een paar euro. Het werkt echt super.

ciesvandekwis

Citaat van: Pim op 17-04-2014  16:18 uVoor je ventilator:  Rood is de +   en Zwart is de -  !   Een twee-draads ventilator is prima.
Let ook op je voeding goed op wat de + en de - is want anders doet je PWM het niet.   :biersmile:

*edit*
Hier een plaatje...

Het middelste - draadje dat van de PWM vertrekt, verbind je dat dan met een 'suikertje' aan de onderste - draad, of steek je 2 - draadjes in de fan of de voeding?
Sorry, elektro-schema leek die ik ben,  :huilen:::)

Pim

Citaat van: ciesvandekwis op 05-05-2014  13:55 uHet middelste - draadje dat van de PWM vertrekt, verbind je dat dan met een 'suikertje' aan de onderste - draad, of steek je 2 - draadjes in de fan of de voeding?
Sorry, elektro-schema leek die ik ben,  :huilen:::)
Mag alle drie !   8)   Electrish gezien is dat namelijk hetzelfde.

Sander van Dijk

Citaat van: ciesvandekwis op 05-05-2014  13:55 uHet middelste - draadje dat van de PWM vertrekt, verbind je dat dan met een 'suikertje' aan de onderste - draad, of steek je 2 - draadjes in de fan of de voeding?
Sorry, elektro-schema leek die ik ben,  :huilen:::)
Dat maakt eigenlijk niet uit. Als je alle min draden maar aan elkaar aansluit. Dus je kunt er inderdaad een extra kroonsteentje (bedoel je dat met een 'suikertje'?) gebruiken om de min draden van de voeding, de pwm en de fan op elkaar aan te sluiten. Als je inderdaad 2 draadjes in de fan of de voeding aansluit lukt dit ook, zolang de min draden maar een gesloten circuit vormen.

EDIT: ik heb nu hetzelfde gezegd als PIM, maar dan met wat meer woorden  :)

ciesvandekwis

Citaat van: Sander van Dijk op 05-05-2014  20:00 uDat maakt eigenlijk niet uit. Als je alle min draden maar aan elkaar aansluit. Dus je kunt er inderdaad een extra kroonsteentje (bedoel je dat met een 'suikertje'?) gebruiken om de min draden van de voeding, de pwm en de fan op elkaar aan te sluiten. Als je inderdaad 2 draadjes in de fan of de voeding aansluit lukt dit ook, zolang de min draden maar een gesloten circuit vormen.

EDIT: ik heb nu hetzelfde gezegd als PIM, maar dan met wat meer woorden  :)

HET WERKT! Geweldig, weer een leermoment. Ik had er tot nu toe eentje te leen, maar natuurlijk zal mijn volgende bier terug een stuk autonomer smaken  :proost:.
PS: een 'suikertje' is inderdaad een kroonsteentje in Vlaanderen.

Thamerdal

Ik loop tegen een probleempje aan met aansluiten. Ik heb deze speedcontrol gekocht: http://www.ebay.nl/itm/310795441228?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Hier zitten 4 'aansluitpunten' op, maar ik kan nergens vinden wat waar op moet en ik kan het ook niet spiegelen aan het voorbeeldschema hierboven. Ik heb een fan met een zwarte en een rode draad. Kan iemand mij de juiste richting op helpen?

Sander van Dijk


Edolem

Vandaag mijn roervlo binnengekregen. Helemaal uit China (haha). Klasse.
Dus eindelijk met behulp van een oude computerfan, 2 hele sterke magneetjes, een sigarenkistje en een oude hobbytreintrafo een magneetroerder gemaakt.
Moet alleen nog een fatsoenlijk flesje voor er bovenop.
In een glas werkt ie al erg goed.
Heb ik genoeg aan een literglas? Ik maak zowel onder, als bovengisters, vaak tot 25 liter. Van 1040 tot 1090, zeg maar.
Ik kan toch ook 2 stappen in een literglas maken?
Of heeft iemand ergens iets gevonden met een dunne vlakke bodem van 2 liter of zo?

Anton


Edolem

Ja sorry hoor... stomme post van mezelf.
Ik bedoel, werkt iemand met iets anders dan erlenmeyer met een vlakke bodem?
En mij ging het ook om de grootte.. 1 liter of 2 liter?

(Heb ik genoeg aan een literglas? Ik maak zowel onder, als bovengisters, vaak tot 25 liter. Van 1040 tot 1090, zeg maar.
Ik kan toch ook 2 stappen in een literglas maken?)

Thamerdal

Citaat van: Sander van Dijk op 21-05-2014  10:51 uVolgens mij dus:
 
Van onder gezien (zoals het plaatje)  beginnend vanaf links: Voeding + / voeding - / fan + (rood) / fan - (zwart)


Check! Dat werkt :-)

mvdhiele

Vanavond ook bezig geweest een magneetroerder in elkaar te zetten, ik heb een oude pc-ventilator met daarop 2 sterke magneetjes.
Als ik de erlenmeyer erop zet vliegt de roervlo alle kanten op, maar een mooie draaikolk krijg ik er niet in, ik heb de magneten ook al omgedraaid, ook zonder resultaat. Ik heb aan de ventilator een trafo gesoldeerd van 12 volt die ik terug kan regelen naar 3 volt.

Wat doe ik verkeerd? :-[

JanEric

Heb je de magneten in tegenpolen op de ventilator bevestigd?  Dus de ene met de plus naar boven en de andere met de min? Anders werkt het niet. Ook kun je het beste de afstand tussen de magneten gelijk nemen aan de lengte van je roervlo. Tot slot is het even uitproberen welk voltage het beste werkt

mvdhiele

Ik heb het geprobeerd, de magneten zijn zo gigantisch sterk! ik krijg die dingen niet eens een par mm naast elkaar, ze raken elkaar iedere keer.
mijn roervlo is 30mm. Heeft er iemand tips om de magneten op een hartafstand van 30 te zetten, zonder dat deze elkaar raken?


Pffffff, valt niet mee...

Sander van Dijk

Citaat van: mvdhiele op 23-05-2014  22:58 uIk heb het geprobeerd, de magneten zijn zo gigantisch sterk! ik krijg die dingen niet eens een par mm naast elkaar, ze raken elkaar iedere keer.
mijn roervlo is 30mm. Heeft er iemand tips om de magneten op een hartafstand van 30 te zetten, zonder dat deze elkaar raken?


Pffffff, valt niet mee...

Bij mij ging dit ook lastig, omdat de magneetjes elkaar inderdaad weg duwen als je de polen andersom neerlegd. Ik heb ze met secondelijm vastgeplakt, zodat ik ze precies goed kon neerleggen. Moet je overigens wel heel zeker weten dat je de polen goed hebt liggen :)

Sander van Dijk

Ik heb overigens een heel stapeltje ronde N52 magneetjes van 12x2 gebruikt. Als je roervlo weg blijft schieten ook als de polen goed liggen en de afstand goed is, zou ik toch meer magneten gebruiken.

mvdhiele

Ok ga vanavond weer een poging wagen. Ik gebruik trouwens 2 magneten N35 (kan dat?) van rond 12x5mm. Bedankt Sander voor je bericht!

Sander van Dijk

Citaat van: mvdhiele op 24-05-2014  08:56 uOk ga vanavond weer een poging wagen. Ik gebruik trouwens 2 magneten N35 (kan dat?) van rond 12x5mm. Bedankt Sander voor je bericht!

Graag gedaan :) N52 is volgens mij één van de sterkste types, maar N35 is ook heel sterk en die van jou zijn dikker. Ik heb 2 stapeltjes van 5 magneetjes. Als je er nog meer hebt kun je dat proberen. Je hoeft overigens alleen de onderste magneetjes te plakken.

Roelof

Citaat van: mvdhiele op 23-05-2014  22:30 uVanavond ook bezig geweest een magneetroerder in elkaar te zetten, ik heb een oude pc-ventilator met daarop 2 sterke magneetjes.
Als ik de erlenmeyer erop zet vliegt de roervlo alle kanten op, maar een mooie draaikolk krijg ik er niet in, ik heb de magneten ook al omgedraaid, ook zonder resultaat. Ik heb aan de ventilator een trafo gesoldeerd van 12 volt die ik terug kan regelen naar 3 volt.

Wat doe ik verkeerd? :-[
Je moet de ventilator ook langzaam op snelheid laten komen, want anders vliegt de vlo ook van de magneten, door de weerstand van het wort.

Sander van Dijk

Citaat van: Roelof op 24-05-2014  12:05 uJe moet de ventilator ook langzaam op snelheid laten komen, want anders vliegt de vlo ook van de magneten, door de weerstand van het wort.

Dat is zeker waar, maar naar mijn beleving wordt het wel veel minder kritisch zodra je magneten voldoende sterk zijn. Maar ik begin inderdaad ook heel rustig. Ik kan mijn snelheid traploos regelen vanaf 0 tot 12V.

Het kan zijn dat jou minimale 3V al wat aan de hoge kant is, maar ik denk als je voldoende magneetkracht hebt, dat het dan wel lukt

mvdhiele

Vandaag nog even getest, gaat voor geen meter.
Binnenkort even opnieuw proberen met een andere ventilator, ik ben bang dat de sterkte van de magneten invloed heeft op het motortje van de ventilator.

Jacques

Citaat van: Edolem op 23-05-2014  14:35 u(Heb ik genoeg aan een literglas? Ik maak zowel onder, als bovengisters, vaak tot 25 liter. Van 1040 tot 1090, zeg maar.
Ik kan toch ook 2 stappen in een literglas maken?)

Voor 25 liter wort met een begin SG van 1090 heb je volgens Mr Malty zo'n 2 liter geroerde starter nodig. Zelf hanteer ik zo'n 25% meer omdat je daardoor een vlottere vergisting krijgt. Door temperatuurgecontroleerd te vergisten kun je het oplopen van de temperatuur door de snelle vergisting binnen de perken houden. Als je niet temperatuurgecontroleerd vergist kun je beter minder gist gebruiken. Maar hierdoor kun je wel last gaan krijgen van een slepende vergisting.

wimwo

Ik heb ook een magneetroerder met een PWM proberen te maken maar hij werkt niet.
De volgende onderdelen heb ik gebruikt:
Adaptor: 12V DC 500 mA
Fan: 12V DC
PWM: 12V-40V PWM DC 10A Motor Spwwd Control Switch 13 Khz Hi-Q

Als ik de fan direct op de voeding aansluit werkt het, zet ik de PWM ertussen dan werkt het niet. Bij het heen en weer draaien aan de knop gaat de fan dan ook een klein beetje heen en weer, maar meer niet.

Heeft iemand een idee wat het probleem is?


Sander van Dijk

Citaat van: wimwo op 27-07-2014  10:21 uIk heb ook een magneetroerder met een PWM proberen te maken maar hij werkt niet.
De volgende onderdelen heb ik gebruikt:
Adaptor: 12V DC 500 mA
Fan: 12V DC
PWM: 12V-40V PWM DC 10A Motor Spwwd Control Switch 13 Khz Hi-Q

Als ik de fan direct op de voeding aansluit werkt het, zet ik de PWM ertussen dan werkt het niet. Bij het heen en weer draaien aan de knop gaat de fan dan ook een klein beetje heen en weer, maar meer niet.

Heeft iemand een idee wat het probleem is?

Misschien een domme vraag, maar heb je de + en - niet verwisseld?  Dit gebeurt heel snel (zie de eerdere berichten in deze draad), omdat vaak lastig te zien is wat bij de voedingadapter de + of - is. De fan doet het dan wel als je hem direct aansluit maar niet als je de PWM er tussen zet.

wimwo

Sander,
Daar ligt het (hoogstwaarschijnlijk) niet aan. Op de achterkant staat duidelijk wat de + en de - is en wat er op aangesloten moet worden (fan/voeding). Voor de zekerheid heb ik deze ook al eens omgedraaid. Maar dan doet hij helemaal niks. Misschien dat de PWM niet goed is (goedkope via ebay). Ik neem tenminste aan dat deze een standaard fan zou moeten kunnen aansturen? Links onder zit ook nog een of andere stekkeraansluiting. Betekent dit nog iets?


bierhenkie

Sluit je de PWM op dezelfde voeding van 500 mA aan? Waarschijnlijk gaat dan al je vermogen in de PWM zitten.

Yuri

Een PWM regelaar lijkt mij ook geen ideale combinatie met een brushless fan. Hier zit zelf ook al wat regelelektronica in. Het kan dus goed functioneren maar het kan ook best zijn dat de schakelingen elkaar negatief beïnvloeden met als gevolg dat het niet werkt of zelf kapot gaat.

Zelf zou ik een eenvoudige lineaire regelaar gebruikten. Bijvoorbeeld een LM317 (http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/LM317-D.PDF)

Met het gringe vermogen van een klein ventilatortje zou een dikke potmeter waarschijnlijk ook al werken maar dat kan nog wel eens duurder uitpakken dan de LM317 oplossing.

Yuri

wimwo

De + en - van de adapter sluit ik op de PWM aan. Vanuit de PWM ga ik dan weer met de + en - naar de fan. Eea ook volgens schema in dit onderwerp eerder.
Dus als ik jou opmerking letterlijk neem dan gaat de "500 mA" van de adapter rechtstreeks naar de PWM. Maar ik zou niet weten hoe het anders moet?!

wimwo

En Yuri,
Ik maar denken dat een PWM regelaar een betere oplossing is (was) volgens dit topic.

bierhenkie

Citaat van: wimwo op 29-07-2014  12:06 uEn Yuri,
Ik maar denken dat een PWM regelaar een betere oplossing is (was) volgens dit topic.
Dat is het ook, maar het vermogen van je voeding is denk ik te laag, waardoor een groot deel door de PWM wordt opgesoupeerd.

wimwo

Aha,
Klinkt mij wel aannemelijk. Misschien dat ik dan toch maar eens verder kijk. Bijvoorbeeld. jouw voorstel of is een instelbare adapter (1.5, 3, 4.5 etc...) ook een mogelijkheid?

Yuri

Nou nee, het lijkt mij zeker niet een betere oplossing aangezien er in de fan ook elekktronica zit die iets probeert te regelen.

Als het om een brush-motor gaat of ohmse belasting (lamp of weerstand) kan je prima een PWM regelaar gebruiken en is dat een stuk efficienter dan een lineaire regelaar. Bij deze combi kan het mis gaan.

Een instelbare voeding 1,5 - 3 - 4,5 - 6 V etc zal inderdaad beter werken den PWM maar de kans is groot dat er tot 4,5V niets gebeurt en dat het vervolgens wat grove stappen worden qua snelheid. De LM317 oplossing wint het dan.

Kijk hier: http://www.dx.com/s/lm317

En let ff op: "free shipping to the Netherlands" om het leuk te houden.

Yuri

Pim

Citaat van: Yuri op 29-07-2014  13:28 uEen instelbare voeding 1,5 - 3 - 4,5 - 6 V etc zal inderdaad beter werken den PWM maar de kans is groot dat er tot 4,5V niets gebeurt en dat het vervolgens wat grove stappen worden qua snelheid. De LM317 oplossing wint het dan.
Yuri, over het algemeen laat een motor (ventilator of wat dan ook) zich slecht regelen door de voedingsspanning te varieren. Bij een (te) lage spanning wil de motor niet starten en wanneer de spanning wordt opgevoerd, draait de motor vaak al te snel.

Daar zijn juist de PWMs voor ontwikkeld omdat die pulserend de volledige voedingsspanning naar de motor sturen. De lengte van de pauzes tussen de pulsen bepaalt dan de snelheid.

Ik ben het met je eens dat die pulserende spanning een probleem kan opleveren met andere elektronica maar ik heb zelf nog niet eerder een probleem met een ventilator gehad.  (Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kan  >:D )

En dat de PWM 500 mA consumeert (Bierhenkie opperde die mogelijkheid) lijkt me niet erg waarschijnlijk, tenzij de PWM of de gebruikte voeding natuurlijk niet goed is !

Kortom, even wat experimenteren: een andere ventilator, een andere voeding, een andere PWM, etc.    :biersmile:

Yuri

Dag Pim,

Een DC- of Brush-motor laat zich juist perfect regelen door de voedingsspanning te regelen. De snelheid is namelijk rechtevenredig met de aangeboden spanning.

Bij AC motoren, synchroon en ssynchroon, werkt dat inderdaad niet goed. Maar een PC ventilator is geen van beiden. Het zijn juist meerfasige synchroonmotortjes met ingebouwde regelaars. Toch zijn ze vaak nog enigszins regelbaar mbv de voedingsspanning. Als je daar een PWM signaal op aanbied is het juist een wonder dat het werkt. Dan zit een waarschijnlijk een flinke ingangscapaciteit die er nog iest van een DC-spanning van maakt.

Maar net zo lang ventilatoren en PWM regelaars proberen tot je een werkende combi hebt lijkt mij een dure en tijdrovende optie. Met een lineaire regelaar werkt het meteen en ben je voor een paar euro klaar. Als het om een DC-motor gaat die >10A trekt zou ik zeker voor PWM gaan.

Wat zou het nadeel zijn van een lineaire regelaar in deze toepassing?

Yuri

Pim

Zoals al aangegeven heb ik slechte ervaringen met het regelen van de snelheid van een ventilator dmv de hoogte van de voedingsspanning, vandaar. Geprobeerd met een regelbare labvoeding en dus niet met zo'n "standen-voeding". Was echt naadje. Langzaam draaien was er gewoon niet bij. Hij stond OF stil, OF hij liep te hard. Met de combi van PWM en een PC-ventilator ging het regelen in mijn geval dus wel goed (mazzel  :weetniet:).

Uiteindelijk heb ik het zelfbouwproject van een magneetroerder trouwens niet doorgezet omdat ik tegen een mooie IKA-roerder aanliep op eBay. Was dus niet meer nodig om zelf verder te rommelen.   :biersmile:

Yuri

Dat dit soort fans ooit slecht regelbaar zijn kan ik helemaal beamen. Toch zijn veel (moderne) fans prima regelbaar dmv de voedingsspanning. EBM-PAPST zegt bijvoorbeeld: 50% tot 125% van Unominaal.

 

Pim

Precies wat ik bedoel Yuri....   50% van nominaal is volgens mij véél te hard voor een roerder   >:D

Sander van Dijk

Ik kan mijn zelfbouwroerder met een 12 V voeding (ik heb wel meer vermogen, maar ik weet niet hoeveel) met een PWM controller perfect regelen. Ik kan de fan gewoon extreem langzaam laten draaien. Gewoon van 1 t/m 100%

Sander van Dijk

Citaat van: Pim op 29-07-2014  15:50 uPrecies wat ik bedoel Yuri....   50% van nominaal is volgens mij véél te hard voor een roerder   >:D
Inderdaad, ik laat mijn PC fan van 12 V vaak maar op iets van 30% draaien.

Bennemans

Heb net de mijne redelijk aan de praat en niet minder dan 5 euro. Diverse onderdelen via mijn werk geregeld. Toeren geregeld met een PWM deze was een tientje via Ebay. Misschien een andere voeding, die ik nu gebruik is van een oude laptop.
Op het bijgevoegde viodeootje zie je een kleine erlenmeyer (1 liter), ik heb nog een 5 liter erlenmeyer, maar bij bij een inhoud van 1,5 a 2 liter bereikt de vortex erg snel de roervlo en vliegt deze uit de bocht.

Dus een 2 liter erlenmeyer op de kop tikken en links en rechts wat aanpassingen, maar tot dan eerst deze versie in gebruik nemen.

http://www.youtube.com/watch?v=15cPs3_ermU&list=UUzvBHzq6768SxZU2k-eELZg

pieter v


Bennemans

Ik heb mijn toeren regelaar weg via Ebay, als ik dit opzetje zelf had gezien hoefde ik de rest ook niet bij elkaar te zoeken.
Of het uiteindelijk goed werkt weet je pas als je het in elkaar hebt gezet.
Maar voor die centen zou ik er voor gaan.

Succes  :)

ps. als je het aanschaft, laat dan wel weten of het iets is.

pieter v

Ik heb de magneetroerder  besteld, dus nu maar effe afwachten tot dat hij aankomt en dan in elkaar knutselen.

Bennemans


pieter v

Ik heb inmiddels mijn magneetroerder gekregen uit Australië, maar moet hem wel nog in elkaar knutselen.
Wat me effe tegenviel is dat ik bijna € 25,- moest betalen aan invoerrechten. Als ik dat had geweten denk ik niet dat ik hem besteld had.

Jacques

Citaat van: pieter v op 16-10-2014  19:55 uIk heb inmiddels mijn magneetroerder gekregen uit Australië, maar moet hem wel nog in elkaar knutselen.
Wat me effe tegenviel is dat ik bijna € 25,- moest betalen aan invoerrechten. Als ik dat had geweten denk ik niet dat ik hem besteld had.

De verzendkosten worden meegerekend voor de bepaling van de invoerrechten. Als ik het goed begrepen heb kost de roerder € 20 exclusief verzendkosten. Tot € 22 zijn geen invoerrechten en omzetbelasting verschuldigd. Door de verzendkosten kom je over de drempel.
Zie http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_organisaties_en_bedrijven/moet_ik_belastingen_bij_invoer_betalen_zo_ja_hoe_bereken_ik_dat


Bennemans

Dat heb je als je pech hebt, dan word je eruit gepikt en ben je de Sjaak.

William

Ga er in de prijsafweging vanuit dat je de Sjaak bent, dan valt het achteraf meestal wel mee.

pieter v

Achteraf niet getreurd, maar ik ben er toch blij mee.

pieter v

Ik heb mijn magneetroerder inmiddels in elkaar geknutseld en hij functioneert prima.

Jelmer P

Wat gaat hier fout?

Ik heb nu 2 ventilators laten roken waarna ze niets meer doen. Na de eerste dacht ik dat het toevallig een slechte ventilator had..

Ik heb de zwarte draad verbonden met - en de gele met +
Ik heb het getest met wat varieren in het aantal Volt maar de ampère meter gaf wel wat meer aan dan de 0,4 die op de ventilator staat. Maar dit is toch geen probleem? Ik heb die ventilator van mijn gistkast namelijk ook op een adapter met 1 amper.

De test liet heel even een mooie draaikolk zien in 1,5 water met als test een spijker omwikkeld met plasticfolie. Deze ga ik nog vervangen door een roervlo.
Aanvulling.. Ik heb het voltage waarschijnlijk niet goed in de gaten gehouden... Ik was in de veronderstelling dat het een 12 volt adapter was. De ventilators kunnen waarschijnlijk niet zo goed over een dubbel aantal volt.

Nu maar eens op zoek naar andere ventilators...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.