Siliconen slang en pvc slang: welke inwendige diameter voor de platenkoeler

Gestart door Heyudude, 13-09-2020 10:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heyudude

Ik heb een platenkoeler op het oog, de slangtules gezocht alleen zie ik tegenstrijdige berichten van de benodigde diameter inwendig voor het wort in en uit aansluiting (siliconen ) en de pvc aansluiting uitgaand.


De aansluiting vd slangtule is bv 12 mm en de ene adviseert 12mm inwendig siliconen, de andere site 9-10 mm inwendig. En is de pvc aansluiting uitgaand dan anders? Pvc is minder Flexibel denk ik?


Wie kan mij hierbij helpen?

André de Laat

Sowieso altijd dikwandige siliconen gebruiken. PVC is niet bestand tegen hoge temperaturen. En natuurlijk foodgrade slangen nemen. Je zou het toch kunnen navragen bij diegene waar je de koeler op het oog hebt wat hij/zij gebruikte? Waarom een platenkoeler? Ik heb gewoon zo´n dompelkoeler, deze: https://www.brouwstore.nl/Brewferm-chill-in-20-rvs-wortkoeler

Werkt super voor weinig geld :)

André.

hansHalberstadt

Hoeveel bier moet je koelen? Ik koel 40 liter. Bij mij is het niet de diameter van de slang die het bepaalt, maar het koelvermogen van de koeler. Ik moet daarom de uitstroomsnelheid al wat knijpen om terug te kunnen koelen naar 20 graden met 10 mm inwendig siliconenslang 4 meter lang.   

Heyudude

Citaat van: hansHalberstadt op 13-09-2020  11:17 uHoeveel bier moet je koelen? Ik koel 40 liter. Bij mij is het niet de diameter van de slang die het bepaalt, maar het koelvermogen van de koeler. Ik moet daarom de uitstroomsnelheid al wat knijpen om terug te kunnen koelen naar 20 graden met 10 mm inwendig siliconenslang 4 meter lang.   


20 -30 liter meer niet. Ee komt een kogelkraantje om de hevelwerking te reguleren op. Dus dat lukt wel.


Maar ik heb mijn vraag niet duidelijk verwoord geloof ik.
Ik wil uiteraard weten welke diameter nodig is van de uitstroom etc en hevelwerking in stand te houden maar eigenlijk bedoelde ik of een slang van 9-10 mm siliconen past op een tule van 12mm zoals de ene winkel zegt. De andere beweert 12 op 12 mm. Verwarrend.
En zoals ik al zei, de warme aanvoer wordt siliconen, de afvoer pvc.
Dit is het advies van Braumarkt:
Citeer
  • Compleet met slangtuiten nylon 12 mm x 3/4
  • slangtuiten voedselveilig en hittebestendig nylon
  • kan 40-50 liter hete wort in +/-10 minuten
Info betreffende slangen:
  • Passende maat voor de aan- en afvoer-slangen is slang met een binnendiameter van 9 of 10 mm.
  • Voor de aanvoer (warme kant) kan u het beste kiezen voor Siliconen slang
  • Voor de retour (koude kant) kan u het beste kiezen voor PVC slang[/l][/l]
[/list]

hansHalberstadt

Even uitgeprobeerd. 12 mm tule van mijn koeler kun je heel goed zelfs een silionensang van 8 mm inwendig (1 mm wanddikre 10 mm uitwendig) overheen schuiven dus 9-10 mm inwendig zal zeker lukken. 12 mm inwendig zou ik niet doen want dan klemt de slang niet. 12 op 12 schuif je er zonder kracht overheen.   

Heyudude

Citaat van: hansHalberstadt op 13-09-2020  14:40 uEven uitgeprobeerd. 12 mm tule van mijn koeler kun je heel goed zelfs een silionensang van 8 mm inwendig (1 mm wanddikre 10 mm uitwendig) overheen schuiven dus 9-10 mm inwendig zal zeker lukken. 12 mm inwendig zou ik niet doen want dan klemt de slang niet. 12 op 12 schuif je er zonder kracht overheen.   


Kijk dank is groot. Dacht ik al maar ja beter eerst vragen dan kopen...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.