Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Giststarter schuimt over, wat doe ik verkeerd?

Gestart door Martijn0172, 05-01-2018 09:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Ik ben gist Wyeast 3522 aan het opkweken. Ik heb een magneetroerder, een 5 liter erlenmeyer en deze is afgedekt met aluminium folie. Ik ben begonnen met 80 ml, slurry, van een eerder brouwsel, op te kweken met 1,5 liter wort (1040). Dit ging goed en na 24 uur een mooie koffie verkeerd kleur. De starter 24 uur gekoeld op 1,5 ºC en het jong bier afgegoten. Nu opgestart met 3 liter en nu krijg ik enorme schuimvorming, vannacht ben ik veel gist verloren. Ik had al wat olijfolie toegevoegd en de roerder staat op de laagste stand. Iemand die mij kan vertellen wat ik verkeerd doe, schaal ik te groot/snel op?

hansHalberstadt

Hoeveel een gist schuimt hangt sterk af van het soort gist. Ik herrinner me de delta X gist van triple-W die er vrijwel altijd overheen gist bij het hoofdbrouwsel. Maar daarnaast is ook van belang hoe de schuimstabiliteit is van je starter (hoe lang het schuim in stand blijft) in combinatie met de felheid waarmee koolzuur ontstaat. Die combinatie gaat het om.
Nu heb jij de 2e keer al veel gist en verse wort zonder alcohol (schuimbevorderend) met wat olijfolie, dus ondanks de schuimremmende werking van de olijfolie is dat nog niet genoeg.
Misschien kun je ipv wort, bv horizon gerstemoutstroop nemen en dat even opkoken. Dat zal hopelijk minder schuimen dan wort wat juist gemaakt is om zijn schuimeigenschappen. Verder zeker 20% ruimte overlaten en in 1 keer alles opkweken zodat tijdens het laatste stukje exponentiële groei er al alcohol is wat schuimremmend werkt.

Knobby

Drie liter in een 5 liter erlenmyer is al wat krap als het een goed schuimende gist is. Op het moment dat ik het niet vertrouw zet ik altijd mijn erlenmeyer in een grote slakom op de roerder. Als het dan overloopt blijft het in ieder geval in die kom. Je verliest alsnog gist, maar het opruimen is een stuk eenvoudiger!

Serge VL

Gewoon een druppeltje schuimstop toevoegen aan je starter en je hebt geen probleem meer. (Doe ik al jaren) en dan is je erlenmeyer niet te klein
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/smaakverbetering/andere-hulpstoffen/d/schuimstop-vinoferm-100-ml?gaCategory=search
Dit is het zelfde product als fermkap S

Martijn0172

Schuimstopper zal ik eens mee bestellen met mijn volgende bestelling. Zou je dit ook kunnen toevoegen aan een tijdens eht vergisten van het uiteindelijke bier?

3 liter in een 5 liter erlenmeyer is wellicht wat veel, maar ik ga 45L brouwen. Hoe doen andere dit dan ?

Enos

Citaat van: Martijn0172 op 06-01-2018  11:48 uSchuimstopper zal ik eens mee bestellen met mijn volgende bestelling. Zou je dit ook kunnen toevoegen aan een tijdens eht vergisten van het uiteindelijke bier?

3 liter in een 5 liter erlenmeyer is wellicht wat veel, maar ik ga 45L brouwen. Hoe doen andere dit dan ?

Geeft dat geen nadelig eind resultaat op je bier.
Dat die dan ook een slechte schuimkraag heeft

Jacques

Citaat van: Serge VL op 05-01-2018  18:51 uGewoon een druppeltje schuimstop toevoegen aan je starter en je hebt geen probleem meer. (Doe ik al jaren) en dan is je erlenmeyer niet te klein
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/smaakverbetering/andere-hulpstoffen/d/schuimstop-vinoferm-100-ml?gaCategory=search
Dit is het zelfde product als fermkap S

Je kunt ook een druppel olijfolie toevoegen. Dat remt ook de schuimvorming en de vetzuren kan de gist gebruiken voor de opbouw van celmembranen.

Zie ook
http://www.kotmf.com/articles/oliveoil.pdf

Jeukstaardt

Citaat van: Martijn0172 op 05-01-2018  09:16 uIk had al wat olijfolie toegevoegd

Jacques

Citaat van: Jeukstaardt op 07-01-2018  00:46 u
Citaat van: Martijn0172 op 05-01-2018  09:16 uIk had al wat olijfolie toegevoegd

Ok, overheen gelezen.

seed7

Bij je eerste stap begin je al met heel veel gist tov de hoeveelheid wort[1], de tweede stap in een te klein vat en een 'verkeerd' vat. De ellende met Erlemeyers is dat ze taps toelopen wat het schuim nog verder omhoog stuwt. Als je deze hoeveelheden gist nodig hebt zo ik kijken naar rechte 'duran' weidhalsflessen.

[1] Je hebt veel cellen tov wort, met die 1,5 l haal je niet eens een verdubbeling in cellen, dat is dus net een oppeppertje. Met die 3 l haal je ook maximaal een verdubbeling. Je hebt nu wel een berg schuimende gist, maar een relatief groot deel daarvan is "oud". Alles natuurlijk relatief zien, als het een verse slurrie is zal het wel loslopen, als het een oude slurrie is dan zou ik vanuit een "theelepeltje" opstarten.

Ingo

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 07-01-2018  09:40 u[1] je hebt veel cellen tov wort, met die 1,5 l haal je niet eens een verdubbeling in cellen, dat is dus net een oppeppertje. Met die 3 l haal je ook maximaal een verdubbeling.

Zijn er tabellen oid waarmee je kunt uitrekenen hoeveel wort je nodig hebt op de roerder om een bepaald aantal gistcellen te krijgen? Ik neem aan dat de hoeveelheid cellen niet zozeer bepaald wordt door de hoeveelheid wort in de starter, maar meer door wanneer er ergens een tekort aan ontstaat. 2e vraag is dan wat je toe moet voegen aan vitamines, mineralen etc om dat te optimaliseren zodat je toch met zo min mogelijk wort de starter kunt maken. Zelf heb ik een erlemeyer van 3 liter, maar met 3 liter heb ik vaak te weinig gist om 50 liter zware wort mee te vergisten. Ik voer dan nog 2x beluchting toe van de hoofdwort (aan het begin en na 6 uur) om de gist in de hoofdwort naar de minimale hoeveelheid door te kweken.   

Martijn0172

Citaat van: seed7 op 07-01-2018  09:40 uBij je eerste stap begin je al met heel veel gist tov de hoeveelheid wort[1], de tweede stap in een te klein vat en een 'verkeerd' vat. De ellende met Erlemeyers is dat ze taps toelopen wat het schuim nog verder omhoog stuwt. Als je deze hoeveelheden gist nodig hebt zo ik kijken naar rechte 'duran' weidhalsflessen.

[1] je hebt veel cellen tov wort, met die 1,5 l haal je niet eens een verdubbeling in cellen, dat is dus net een oppeppertje. Met die 3 l haal je ook maximaal een verdubbeling. Je hebt nu wel een berg schuimende gist, maar een relatief groot deel daarvan is "oud". Alles natuurlijk relatief zien, als het een verse slurrie is zal het wel loslopen, als het een oude slurrie is dan zou ik vanuit een "theelepeltje" opstarten.

Ingo

Dank voor de toelichting, ik dacht al dat het te vinden was in de mate van opschalen. De slurry was 5 dagen oud voor het opschalen. Hopen dat het niet gaat vast lopen dus.

Martijn0172

Ik heb het al volgt aangepakt. Ik heb na het maischen 1,2 L wort opgevangen in een erlenmeyer. Deze 10 minuten gekookt met een mespuntje gistvoeding. Dit aangvuld tot 1,5 L en afgekoeld tot 22 ºC. Druppeltje olijfolie er en dit toegevoegd aan de gistkoek van de starter. Dit heeft +/- 120 minuten gestaan. Een aantal keer tussendoor flink geschud en dit toegevoegd aan het wort. Ik voeg de suiker pas toe na de hoofdgisting. Aan het wort zelf ook gistvoeding toegevoegd

Martijn0172

Ik dacht laat ik eens meten of het SG al flink gezakt is om de suiker toe te voegen, na twee dagen is het SG al 1.018 met alleen volmout. Nu dus 2 kilo suiker toevoegen vanavond. Ik kan dus wel stellen dat het gist gelukkig vitaal genoeg is geweest

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 07-01-2018  10:13 uZijn er tabellen oid waarmee je kunt uitrekenen hoeveel wort je nodig hebt op de roerder om een bepaald aantal gistcellen te krijgen? Ik neem aan dat de hoeveelheid cellen niet zozeer bepaald wordt door de hoeveelheid wort in de starter, maar meer door wanneer er ergens een tekort aan ontstaat. 2e vraag is dan wat je toe moet voegen aan vitamines, mineralen etc om dat te optimaliseren zodat je toch met zo min mogelijk wort de starter kunt maken. Zelf heb ik een erlemeyer van 3 liter, maar met 3 liter heb ik vaak te weinig gist om 50 liter zware wort mee te vergisten. Ik voer dan nog 2x beluchting toe van de hoofdwort (aan het begin en na 6 uur) om de gist in de hoofdwort naar de minimale hoeveelheid door te kweken.

De eerste tekorten die ontstaan zijn suiker en zuurstof, dan mogelijk stikstof. De andere 'beperking' is het SG van je starter. Ook beperkend n zekere mate is de celdichtheid, bij een te hoge dichtheid tov de hoeveelheid voedsel willen ze niet meer delen (in onze starter situatie).

Als je met een kolonie begint in 10 ml dan eindig je op ~ 5x10^7 cellen/ml
100 ml wort er bij eindig je weer op ~5x10^7 cellen/ml
liter wort er bij, wederom ~5x10^7 cellen/ml

Ingo

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 10-01-2018  17:32 uDe eerste tekorten die ontstaan zijn suiker en zuurstof, dan mogelijk stikstof. De andere 'beperking' is het SG van je starter. Ook beperkend n zekere mate is de celdichtheid, bij een te hoge dichtheid tov de hoeveelheid voedsel willen ze niet meer delen (in onze starter situatie).

Als je met een kolonie begint in 10 ml dan eindig je op ~ 5x10^7 cellen/ml
100 ml wort er bij eindig je weer op ~5x10^7 cellen/ml
liter wort er bij, wederom ~5x10^7 cellen/ml

Ingo
Met 5*10^7 cellen/ml en benodigde 8.8*10^10 cellen voor 50 liter met SG 1100 volgens mr malty zou ik dus 1.8 liter starter nodig hebben. Maar met 3 liter starter kom ik vaak nog op een slepende gisting uit. Dus blijkbaar haal ik dan niet de 5*10^7 cellen/ml op de roerder met luchttoevoer en roervlo en doorgroeien tot nog maar 10% suiker over is in de starter van SG 1040 

Vergelijkbare Topics (7)

1319

Reacties: 16
Gelezen: 14250

41579

Reacties: 2
Gelezen: 964

31256

Reacties: 24
Gelezen: 9201

12598

Reacties: 46
Gelezen: 20176


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.