Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Simpel goedkoop RVS vergistingsvat gemaakt van Menno pan

Gestart door Johannesdeloper, 22-05-2015 10:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Citaat van: ppuk op 12-11-2019  13:38 uMaar welke maat binnenband paste goed? 14 inch denk ik?

Ik weet het niet helemaal zeker. Ik meen dat ik 20 inch had en dat die net niet strak genoeg zat en wat lekte. Inmiddels ben ik aan het experimenteren over naar een strip van siliconenfoam rondom de binnenrand van de deksel. En daarvan een ronde ring lijmen met siliconenkit. klemmen met 8 klemmetjes van hout met 17 mm afstand. Dat sluit goed af en is makkelijk te openen. Ik maak nog wel wat foto's als het klaar is.   

brouwerwaldonk

Citaat van: Erwin Warners op 12-11-2019  17:06 uBlijft zo'n plexiglas plaat een beetje lang goed geen problemen met krassen?
Het is nog altijd mijn eerste plaat en er staan geen krassen in. Reinigen doe ik met een doekje want echt vuil wordt dat niet. Mijn plaat is een van 8 mm dikte en de pan is een 70 L
Ik zal je eens een foto sturen zoals ze nu is.

Erwin Warners

Citaat van: brouwerwaldonk op 12-11-2019  17:38 uHet is nog altijd mijn eerste plaat en er staan geen krassen in. Reinigen doe ik met een doekje want echt vuil wordt dat niet. Mijn plaat is een van 8mm dikte en de pan is een 70L
Ik zal je eens een foto sturen zoals ze nu is.

Ok je kunt de vergisting wel mooi volgen zo :)

Ansius

Citaat van: brouwerwaldonk op 12-11-2019  06:58 uVoor nagisting is deze opstelling inderdaad niet geschikt je mag geen kopruimte hebben, dus overhevelen naar een volledig gevulde mandfles, met de uitstroom op de bodem van de fles.

Dan ben ik heel vaak in overtreding.
Kopruimte heb ik namelijk altijd.


Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 12-11-2019  06:58 uIn mijn opstelling zit geen klein minuscuul spleetje door het doorvoeren van de draad. De draad van de voeler en de voeler zelf gaan in een gesloten buisje, wat vast zit in het deksel. Hier kan het koolzuur enkel langs de rand van de ketel ontsnappen.
Voor nagisting is deze opstelling inderdaad niet geschikt je mag geen kopruimte hebben, dus overhevelen naar een volledig gevulde mandfles, met de uitstroom op de bodem van de fles.

Of er nu langs de doorvoer van de draad of langs de rand van de ketel koolzuur er gassen kunnen diffuseren maakt niet uit. Zodra de heftigste vergisting voorbij is kan er zuurstof bij het bier. Dat moet voorkomen worden om het ontwikkelen van een oxidatiesmaak te voorkomen.

tdp

Citaat van: Jacques op 12-11-2019  22:24 uOf er nu langs de doorvoer van de draad of langs de rand van de ketel koolzuur er gassen kunnen diffuseren maakt niet uit. Zodra de heftigste vergisting voorbij is kan er zuurstof bij het bier. Dat moet voorkomen worden om het ontwikkelen van een oxidatiesmaak te voorkomen.

En daarom hevelt Waldonk over naar een mandfles, en heeft hij geen last van dit probleem.

brouwerwaldonk

Citaat van: tdp op 13-11-2019  07:52 uEn daarom hevelt Waldonk over naar een mandfles, en heeft hij geen last van dit probleem.
Toch al een die het licht heeft gezien. Ik hevel altijd en nog nooit geoxideerd bier gehad en altijd mooi helder.

tdp

Citaat van: brouwerwaldonk op 13-11-2019  08:11 uToch al een die het licht heeft gezien. Ik hevel altijd en nog nooit geoxideerd bier gehad en altijd mooi helder.

:)

"Een probleem is pas een probleem, als het een probleem is."

Erwin Warners

Citaat van: brouwerwaldonk op 13-11-2019  08:11 uToch al een die het licht heeft gezien. Ik hevel altijd en nog nooit geoxideerd bier gehad en altijd mooi helder.

En daar gaat het uiteindelijk om :biersmile:

ppuk

De 33 liter pan heeft een diameter van 35 cm. Daarom heb ik een 16 inch (305 mm diameter) binnenbandje gehaald maar vind m niet strak genoeg zitten. Misschien ff omwisselen voor een 14 inch (288 mm diameter). 12 inch is 203 mm en dat lijkt mij echt te strak. Oppompen gaat niet want dan floept ie van de rand af. Hmmm ff denken nog...

Jacques

Citaat van: tdp op 13-11-2019  07:52 uEn daarom hevelt Waldonk over naar een mandfles, en heeft hij geen last van dit probleem.

Klopt. Als hij dat niet zou doen krijgt hij geen clean bier zoals hij zelf schrijft.

Bij een volledig gesloten gistvat, zoals zo veel anderen hebben, is de noodzaak om over te hevelen minder groot.

justDick

Hier een tevreden gebruiker van een 33 ltr Mennopan.
Ik span eerst een slap elastiek van zo'n 3 cm breed om de rand van de pan.
Deze valt dan over de bovenrand.
Daarna sluit ik het deksel met een in de lengte doorgesneden binnenband van 12 inch.
Is voor een kinderfietsje, dus lekker breed.
Ben gestart zonder dat elastiek, maar dit sluit echt 100%.
 :brouwen: Dick

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.