Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


PVC slangen gebruikt

Gestart door Marc0F, 09-10-2013 07:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marc0F

Beste mede-brouwers,

Sinds een aantal weken ben ik begonnen met het zelf maken van bier, waar ik tot nu toe erg veel plezier aan beleef.
Het zelf maken van verschillende delen apparatuur vind ik o.a. een leuke bijkomstigheid van de hobby.

Tot nu toe heb ik 2x 20 liter bier gemaakt waarvan ik de eerste 20 liter recentelijk gebotteld heb, het smaakte (voor zover te beoordelen zonder koolzuur en op kamertemp) goed.

Nu vraag ik mij alleen af, of het wel verstandig is mijn eigen bier te drinken. Tijdens het proces heb ik op het hevelfilter een pvc slang gebruikt.
Na het koken heb ik zo'n uitschuifhevel van Brouwland gebruikt om het bier eerst over te hevel alvorens! het te koelen, deze hevel en de slang die ik eraan gebruikt heb zijn beide van pvc.

Alle pvc slangen en de hevel zijn voedselveilig en komen van Brouwland/Brouwmarkt, goed zou je zeggen, maar bij de slangen staat een max tempratuur van 60 graden, deze heb ik tijdens het proces wel een paar keer overschreden. (na het maischen en na het koken)

Mijn vraag is dat ook, heb ik de boel nu verknalt?
Weekmakers?
Andere slechte stoffen in mijn bier?

Wit Knien

Ik heb even op het internet gezocht en de temperatuur waarbij leaching begint plaats te vinden bij PVC (het lekken van weekmakers zoals Di-2-ethylhexyl Phthalate) zou rond de 140 graden Celsius moeten liggen. Niet alleen de temperatuur maar ook de aard van de vloeistof speelt hierbij een rol, een apolaire vloeistof zal eerder uitlekken van weekmakers en andere additieven krijgen als een polaire vloeistof. Water is polair, dus is eerder te verwachten dat weinig tot geen leaching heeft plaatsgevonden. De 60 graden die geadviseerd wordt bevat natuurlijk een veiligheidsmarge, hoogstwaarschijnlijk is het bier gewoon in orde. Ik zeg hoogstwaarschijnlijk omdat de samenstelling van het wort nogal complex is en je het nooit 100% kunt uitsluiten.
ik zou in ieder geval in de toekomst een overweging maken om, of het allemaal te koelen alvorens door pvc leidingen te pompen of andere plastics overwegen. Met name Polypropyleen (PP) en Polyethyleen (PE) zijn goedkopere en redelijk chemisch inerte plastics.

RobinB

Ik ga mee met wit Knien dat je dit bier waarschijnlijk wel kan drinken of anders op z'n minst proeven. Je kan overwegen (mijns inziens wel zo netjes) derden ervan op de hoogte te stellen wanneer je het ze geeft.

Koop voor volgende brouwsels gewoon siliconenslangen, deze zijn niet heel duur en 100% zeker voedselveilig voor het brouwen. Van der Kooy heeft goede siliconenslang al voor ca. € 5 per meter.
Ook omdat toxiciteit mede afhankelijk is van de mate van blootstelling.

Marc0F

Bedankt voor de reacties, de volgende keer in ieder geval zeker met silconenslangen :)

Vergelijkbare Topics (7)

3747

Reacties: 4
Gelezen: 3590

6178

Gestart door lambicus


Reacties: 11
Gelezen: 3809

24435

Reacties: 54
Gelezen: 24928

34124

Reacties: 4
Gelezen: 1787

5803

Reacties: 14
Gelezen: 6493

24348

Reacties: 32
Gelezen: 16203


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.