Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:38 »
Als je zoeter bier wil, moet je helemaal geen suiker toevoegen, daar wordt het bier per definitie droger van.

Dat wordt inderdaad vaak gedacht. Echter er zijn meerdere Belgische bieren met een flinke suikergift die zoetig smaken door het hogere gehalte aan esters. Overigens geeft ook alcohol een zoetige indruk.
2
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:32 »
Dank voor deze lijst.
- Hop had ik inderdaad niet genoemd, maar was al vrij laag, 13 ibu, in stijl met een weizen volgens mij
- De gist is wlp351, die ik niet eerder gebruikt heb, moet ik nog ervaring mee opdoen
- minder gist: dit is direct uit een enkelvoudige verpakking gekomen, da's al underpitcht, maar inderdaad dat was ook de suggestie van Whitelabs zelf: 'Traditional brewing techniques suggest underpitching to produce more classic characteristics of the style.'
- hogere temperatuur: ik heb 'm op 19C laten vergisten, dat is de ondergrens vlgs Whitelabs, 21C de bovengrens, lijkt me een interessante aanpasssing!
- suiker gebruiken, grappig nooit gedacht dat je daarmee esters kunt krijgen, hou ik in het achterhoofd. Maar ja, ik vergelijk met Lowenbrau Weizen, ben er vrij zeker van dat het Reinheitsgebot bij hun nog van kracht is. En als zij het zonder suiker kunnen, moet ik dat ook kunnen :-)
- beluchten had ik gedaan, blijft vaag wat dat nu echt doet met smaak, IMO
- nee ik gebruik ook liever geen zoetstoffen
- zoethout etc, past ook niet zo bij mij, en zeker niet de stijl

Ik ga volgende week een nieuwe batch brouwen en vergist hem dan bij 21 C!

Ik had eerlijk gezegd niet in de gaten dat je een stijlvaste weizen wilde brouwen. Dat bleek namelijk niet uit jouw eerste bericht in dit topic. Ik reageerde vanuit het oogpunt: hoe kan ik een zoeter bier brouwen.

Bij een weizen horen natuurlijk geen suiker en zoethout of andere toevoegingen.
Verder krijg je meer een weizen karakter door de vergistingstemperatuur op 17 tot 19 ļC te houden.
3
Discussie over recepten / Re: Quadrupel, moeilijk om te brouwen?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:22 »
Maar wat is dan je doel: een comromis tussen neerslaan van gist en geen verse gist te hoeven gebruiken bij bottelen? Waarom wil je zo'n compromis. Je wilt immers zoveel mogelijk van je hoofdgist af.

Dat is maar de vraag. Speciale (korrel)bottelgist is neutraal van smaak. Door de gist te gebruiken van de hoofdgisting krijg je net wat meer esters wat beter bij het bier past dat je wilt brouwen. De gist van de hoofdgisting speciaal opkweken om als bottelgist te gebruiken kan, maar is meer werk dan de gist die nog actief in je bier de hergisting te laten doen.
4
Grondstoffen / Re: Franziskaner gist opkweekbaar?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:15 »
En hoe zit het dan met dat verhaal over opbouw van celwanden waar olijfolie een rol zou spelen en als vervanging van zuurstof?

Als je een een starter op een magneetroerder zet en de erlenmeyer alleen afdekt met een stuk aluminiumfolie komt er voldoende zuurstof bij je starter en draagt een druppel olijfolie niet zo veel bij aan de vermeerdering van de gist. Iets anders is het als je geen geroerde starter maakt.
5
Algemeen / Re: Zelf gemaakte verwarmde roerder
« Laatste bericht door thepsych Gepost op Gisteren om 23:06 »
Heb deze ooit gemaakt met een paar simpele lego magneetjes:
http://www.experimenten.nl/magneetroerder.html
Deed het altijd prima. Weliswaar zonder verwarming wat het iets gecompliceerder maakt natuurlijk. CommerciŽle verwarmde roerders hebben volgens mij meestal een verwarmingsspiraal om de magneten heen.

Ja is inderdaad nog simpeler dan de mijne. Die ik overigens ook maar gekopieerd heb van DIYhomebrewers. Verwarmingsdraad rondom de fan voor verwarming is ook een idee!! Dan hoeven de magneten niet zo strek te zijn. Mijn opzet maakt het allemaal wel wat regelbaarder en dan kan de voeding constant zijn. Volgende roerder wordt misschien wel met warmtedraad!!
6
Brouwproces / Re: Beginnende beginners perikelen
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:49 »
De smaak is aardig bitter en droog. Kleur en smaak lijken wel op Duvel >:D 6.66. Maar droger en dunner.
Wort 't wat?
 Ik weet het niet  :weetniet:

Wacht rustig af. De smaak van het bier kan door rijping voller en meer in balans komen.
7
Het uploaden gaat maar het tweede scherm met de code verschijnt niet?

Dan is waarschijnlijk de afbeelding te groot. Verklein eerst de afbeelding. Dit kan ook op je mobiel met de juist app.
8
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door Robert1968 Gepost op Gisteren om 22:33 »
Als je zoeter bier wil, moet je helemaal geen suiker toevoegen, daar wordt het bier per definitie droger van.

Ik zou in dit geval als bottelsuiker jongbier apart zetten na de kook ipv suiker ala weizen stijl en weer toevoegen voor het bottelen.
inderdaad wat caramouten toevoegen misschien.

Met maischen aanpassen wens ik je veel succes want als je op een hogere temperatuur gaan maischen (bv helemaal op 72gr zoals een session ipa met weinig alchohol) gaat ook leiden naar een hoger eind sg.

Ook die opmerking kan ik niet plaatsen. Ja, het SG wordt lager door toevoegen van meer suiker, door meer alcohol maar waarom zou het bier daarom droger worden/smaken? Wordt je bier droger als je daaraan meer (puur) alcohol aan toevoegt, ik vraag het me af.
9
Discussie over recepten / Re: Quadrupel, moeilijk om te brouwen?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 22:29 »
Van 1081 naar 1016 betekent dat je bier nu een kleine 9% alcohol heeft. Dat is toch wel behoorlijk zwaar bier. Maar als je niet te lang wacht met bottelen komt het met de hergisting goed.
Maar wat is dan je doel: een comromis tussen neerslaan van gist en geen verse gist te hoeven gebruiken bij bottelen? Waarom wil je zo'n compromis. Je wilt immers zoveel mogelijk van je hoofdgist af.
10
Discussie over recepten / Re: Quadrupel, moeilijk om te brouwen?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:09 »
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb gisteren nog eens gemeten. Het SG was 1016 :weetniet:, dus er lijkt een punt bijgekomen. Kan ook zijn dat het gewoon lastig af te lezen is en dat ik er de eerste keer naast zat. Maar ik zal nog even wachten met bottelen. Ik ga vanaf zaterdag een weekje weg. Dan zou ik pas de zondag erop kunnen bottelen, dat zou drie weken plus 1 dag zijn na brouwen. Ik heb geen ervaring met bottelgist dus daar wil ik niet aan beginnen, maar het is ook weer niet zo'n superzwaar bier (van 1081 naar 1016) geworden dus hoop dat het niet nodig is.

Van 1081 naar 1016 betekent dat je bier nu een kleine 9% alcohol heeft. Dat is toch wel behoorlijk zwaar bier. Maar als je niet te lang wacht met bottelen komt het met de hergisting goed.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10