Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Zuurstof vergisten en oxideren
« Laatste bericht door billiebob Gepost op Vandaag om 08:26 »
dat je n vergisten, dus bij het bottelen, moet oppassen met zuurstof, daar lijkt iedereen het over eens te zijn.
hoe erg het allemaal is vr vergisten: daar verschillende de meningen over  :)

doe gewoon je best, vooral na vergisten, en probeer per brouwbeurt je proces te verbeteren. je doet de eerste keer z veel fout. en toch is het bier prima te drinken ;)

zelf let ik wel op, maar doe ik niet t moeilijk voor vergisten. het zal allemaal wel, maar ik vind het moeilijk te bevatten dat ik super mijn best ga doen om alles zuurstofvrij te houden om er vervolgens bewust een lading in te blazen.

en als je korrelgist gebruikt, kun je overigens ook weer een hele boom opzetten over het feit of je berhaupt moet beluchten...
2
Volgens de opgave van de eigenschappen van US05 van Fermentis gaat de gist het niet trekken om dik 14% alcohol te overleven. Ik vrees daarom dat ik lager alcoholpercentage krijg. Als ik niet in de nagisting de champagnegist gebruik, weet ik niet hoeveel vergistbare suikers door de gist worden opgesnoept bij het bottelen. Dan heb ik een verhoogde kans op ontploffende flessen. Ik dacht daarom om eerst na te gisten met champagnegist. Dan vergist het geheel zoveel mogelijk en bij het hergisten heb ik dan weer controle over de hoeveelheid druk op een flesje
3
Apparatuur / Re: Zelf-afmetende bottelmachine met pomp
« Laatste bericht door CeesM Gepost op Vandaag om 00:56 »
Heerlijk om verder te fantaseren om met betaalbare dingen een bottellijn te maken!

Boven de 150,- loop je tegen een invoerrecht aan, van wat ik tegen kwam, 4,2%.
Het duurste zijn de verzendkosten, meer dan de helft van de kosten, van het aparaat om dat het ding 5 kg weegt, daar kan de verkoper ook weinig aan doen.
Verzenden in NL kost tot 10 kg ook nog weer een 6,95.
Ik zal er eens een mailtje aan wagen voor zeg maar 10 stuks.
4
Brouwproces / Re: Zuurstof vergisten en oxideren
« Laatste bericht door CeesM Gepost op Vandaag om 00:45 »
Tijdens het maischen en spoelen proberen zo min mogelijk zuurstof inslag te krijgen. Deksel op de maischton houden, niet meer roeren  als noodzakelijk is, spoelwater zonder luchtinslag toevoegen etc.
Ik herinner me nog die koperen ketels in een brouwerij waar je in een openstaand luikje kon kijken en zag dat de maisch constant geroerd werd.
Hoofdgisting in open kuipen waar elk kwartier een groep bezoekers langs liepen. Toch maakten ze vroeger lekkere biertjes daar in Arcen.
5
Algemeen / Re: Wyeast 2308 en diacetylrust?
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Vandaag om 00:40 »
Als je een gistvat hebt met een monsterkraantje dan kun je regelmatig een monster nemen. Door te ruiken, te proeven, te kijken en te voelen leer je je gist kennen en hoe de verschillende eigenschappen zich onder invloed  van deze gist ontwikkelen.

Meet je sg, pH en temperatuur. Noteer wat je ervaart en leer daarvan.

Neem de volgende keer een iets hogere of lagere temperatuur en noteer het verschil.

Als je zelf diacetyl kunt herkennen ( en dat is niet zo moeilijk) hoef je niets meer aan te nemen en kun je zelf besluiten wat te doen!

NB: Een gistvat is vaak makkelijk uit te breiden met een monsterkraantje.

6
Brouwproces / Re: Zuurstof vergisten en oxideren
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:23 »
Zuurstof en extra zuurstof in het brouwproces is niet erg tot het moment dat je gaat vergisten. Daarna moet je zoveel mogelijk voorkomen dat er extra zuurstof bij je bier komt (bijvoorbeeld bij het bottelen).

volgens mij snap je het wel.... :biersmile:
7
Brouwproces / Re: Zuurstof vergisten en oxideren
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Vandaag om 00:05 »
In alle stappen van het brouwproces ligt oxidatie op de loer.
Het begin van de vergisting is hierop een uitzondering. Een gezonde wort bevat dan voldoende zuurstof (ca.8ppm) en voedingstoffen. Vandaar het belang van beluchten.

In alle andere proces stappen moet je oxidatie zoveel mogelijk voorkomen.

Dit kun je doen door na de vergisting CO2 te gebruiken. Bijvoorbeeld door een met CO2 gevulde keg te gebruiken als bottelvat. Of met behulp van CO2 druk de inhoud van je gistvat overhevelen naar een met CO2 gevulde keg om uit te tappen.

Tijdens het maischen en spoelen proberen zo min mogelijk zuurstof inslag te krijgen. Deksel op de maischton houden, niet meer roeren  als noodzakelijk is, spoelwater zonder luchtinslag toevoegen etc.


8
Apparatuur / Re: Zelf-afmetende bottelmachine met pomp
« Laatste bericht door Brouwerij Hulzebos Gepost op Gisteren om 23:53 »
Kan eventueel een 3e bij voor bottelgist. ;)

Heerlijk om verder te fantaseren om met betaalbare dingen een bottellijn te maken!

Als het hier een gewild artikel is, misschien iets voor een gezamelijke inkoop.

Boven de 150,- loop je tegen een invoerrecht aan, van wat ik tegen kwam, 4,2%.

Dit staat bij Q&A:
Q: Ik ben een reseller. I wilt kopen veel stukken van uw item, wat de groothandel prijs?
een: Hi, bedankt voor uw aanvraag, als u wilt kopen grote hoeveelheid, stuur e-mail ons, wij u de beste prijs, dank u!
Het duurste zijn de verzendkosten, meer dan de helft van de kosten, van het aparaat om dat het ding 5 kg weegt, daar kan de verkoper ook weinig aan doen.
Verzenden in NL kost tot 10 kg ook nog weer een 6,95.
9
Brouwproces / Zuurstof vergisten en oxideren
« Laatste bericht door JanDeGraaff Gepost op Gisteren om 23:23 »
Ik ben sinds afgelopen vaderdag begonnen met bierbrouwen met de Hema brouw-kit en mijn tweede brouwsel staat sinds gisteren te vergisten.
Het eerste brouwsel de bijgeleverde Belgisch Blond was helemaal niet slecht. Ik heb altijd de neiging om veel te lezen om erachter te komen hoe ik mijzelf kan verbeteren.

Volgens mij heb ik een prima nieuwe hobby gevonden, al was het maar dat er zoveel over te lezen is op fora als deze!

Maar, dat vele lezen leidt hier en daar ook tot vragen die met verder lezen niet altijd op te lossen zijn.
Zo loop ik aan aan tegen de haat-liefde verhouding die brouwers hebben met zuustof.

Ik heb een hoop gelezen over zuurstof en dat je ervoor moet oppassen. Oxidatie heeft een enorme invloed op de smaak.
Eerlijk gezegd dacht ik dat mijn eerste brouwsel daar vooral onder geleden had. Ik vond dat het een "verschaald" bijsmaakje had. Ik weet dit aan oxidatie na er het een en ander over gelezen te hebben. Ik vond het ook wel logisch; ik had er totaal niet op gelet.
Ik heb vaak genoeg gelezen dat je moet oppassen dat je je wort niet "overal in laat kletteren" om oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Maar ik heb ook gelezen dat je voor het vergisten juist extra zuurstof aan je wort moet toevoegen om het vergisten zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Dit om de gist zoveel mogelijk 'voeding' te geven.
Echter, zuiver chemisch gezien heeft gist geen zuurstof nodig om glucose en fructose om te zetten in koolzuurgas en alcohol.
Maar, bij aanwezigheid van zuurstof concentreerd zuurstof zich ook op vermenigvuldiging; een eigenschap die mijns inziens wel handig is..

De vraag is dus eigenlijk of mijn begrip van het brouwen klopt:
Zuurstof en extra zuurstof in het brouwproces is niet erg tot het moment dat je gaat vergisten. Daarna moet je zoveel mogelijk voorkomen dat er extra zuurstof bij je bier komt (bijvoorbeeld bij het bottelen).
10
Stel je voor / Re: Even voorstellen... Marcel
« Laatste bericht door bultje76 Gepost op Gisteren om 23:16 »
De kroonkurk of het flesje? ;)
Ja...  :degroeten:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10