Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Grondstoffen / Re: Hopoogst 2017
« Laatste bericht door Easywoods Gepost op Vandaag om 01:56 »
Heb 2 Cascade staan, komen heel wat stekken af maar ja, wel in Harderwijk :brouwen:


 :degroeten:

BLUB

Harderwijk is wel een eindje uit de buurt van Hellevoetsluis inderdaad, maar mochten de stekken Cascade schaars zijn dit jaar dan wil ik er uiteraard verder voor reizen   ;) :duimop:
2
Brouwproces / Re: Smaken toevoegen bij het bottelen
« Laatste bericht door Broeky Gepost op Gisteren om 23:58 »
Erg interessant om mee te lezen. Mooi experimentje zo! En helemaal super dat het ook nog zo goed smaakt. Proost zou ik zeggen.  :proost:
3
Stel je voor / Re: Voorstellen: Rudmer
« Laatste bericht door Mark Green Anchor Gepost op Gisteren om 23:39 »
Ha Rudmer,
Ben benieuwd hoe lang je dat gaat volhouden, je Ikea pannen en glazen fles...
Ben ook zo begonnen maar ben nu bijna dagelijks nieuw materiaal aan het bijbestellen...
Voor je het weet staat er een Arsegan 50 te draaien in je keuken, wedden?
Vooralsnog is potten en pannen het leukst (vind ik), het is ontdekken ontdekken ontdekken...
Veel plezier!
4
Stel je voor / Re: Voorstellen: Rudmer
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:34 »
Welkom Rudmer.

Leuk dat jullie als gezin bezig zijn met je hobby.
Zolang je kinderen nog niet mogen drinken kunnen ze je natuurlijk wel meehelpen met schoten, schoonmaken en opruimen en dergelijke...
5
Grondstoffen / Re: Lijst hoppen hobbytelers
« Laatste bericht door Kinnie Gepost op Gisteren om 23:23 »
We houden het niet meer bij via het Excel bestand

In plaats daarvan kun je een online spreadsheet bijwerken. Staat ook in het eerste bericht.
Ik  geef hier nogmaals de link. https://docs.google.com/spreadsheet/lv?key=0AkgleYL3NhqHdEJraDhMUXdJR2ZsNmFFVGpJUmRNQmc&usp=sharing

Het aanvullen van de spreadsheet is gelukt! Vorige zomer heb ik mijn eerste hopoogst gehad, dus waarschijnlijk zal het nog minstens 2-3 jaar duren eer ik jullie van hoprizomen kan voorzien...
6
Brouwsoftware / Re: "Vreemde" calculator op Lallemand website
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:18 »
Halve verpakkingen is natuurlijk niet fijn. Dus we doen 1, 2, ... .

Toch is er niets mis met het toevoegen van gist per gram. Bij andere grondstoffen voegen we toch ook niet hele verpakkingen toe...
7
Brouwproces / Re: Sulfiet beter niet gebruiken
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Gisteren om 23:18 »
Alle middelen hebben een risico Jaqcues, Starsan een druppel in je oog en je bent ze kwijt, chemipro caustic, laat maar eens wat stof er van in je sokken of schoen vallen, en je weet het niet, je voelt zelfs niet dat je zenuw uiteinde verbrand worden, pas als je onder de douche staat zie je dat je vel verdwenen is
En wat met kokend water.

Start beter een actie om de hobbybrouwers te leren de MSDS's te lezen en de gebruiksvoorschriften zodat ze met alles leren veilig werken en weten waar ze mee bezig zijn,  staar je niet dood op sulfiet, het is een van de minst gevaarlijke producten buiten Oxio in heel dit gebeuren.

 
Sulfiet als snelwerkend antioxidant in bier, is zowat het enige dat echt toegankelijk is voor de hobbybrouwer

Daar moet wel gezegd bij worden, dat stoffen die dampen gewoon verradelijk zijn. Je luchtwegen zijn nou eenmaal gevoelig.

Maar goed je moet nooit bang zijn voor stoffen. Maar je afvragen waarom je iets gebruikt lijkt me geen slecht plan. Voor de gemiddelde hobbybrouwer heeft sulfiet niet echt veel nut denk ik? Het werkt minder goed dan de andere beschikbare ontsmettingsmiddelen.
8
Brouwproces / Re: Sulfiet beter niet gebruiken
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:53 »
Sulfiet als snelwerkend antioxidant in bier, is zowat het enige dat echt toegankelijk is voor de hobbybrouwer

Klopt. Mijn reactie had ik op dit punt aangevuld voordat ik jouw reactie zag.

Het feit dat sulfiet een prima anti-oxidant is wil niet zeggen dat het een geschikt middel is voor het desinfecteren.
Het probleem van sulfiet is dat de dampen die vrijkomen schadelijk is. Dat heb je niet bij bijvoorbeeld Sar San. Dat je bij elk middel je moet houden aan de veiligheidseisen staat buiten kijf. Bij sulfiet echter kun je echter de vrijkomende dampen niet voorkomen. En als je huid gevoelig is voor sulfiet kun je handschoenen aan doen maar dat werkt niet fijn.

...chemipro caustic, laat maar eens wat stof er van in je sokken of schoen vallen, en je weet het niet, je voelt zelfs niet dat je zenuwuiteinde verbrand worden, pas als je onder de douche staat zie je dat je vel verdwenen is

Als je Chemipro Caustic in de aanbevolen concentratie gebruikt gebeurt er niet zo heel veel. Zelfs je kleren verbleken niet...
Maar als je sulfiet vermengt met citroenzuur conform de aanbevelingen van onze leveranciers komt er altijd schadelijke SO2 gas vrij.
9
Brouwproces / Re: Sulfiet beter niet gebruiken
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Gisteren om 22:46 »
Ik zeg niet dat het geen desinfecterende werking heeft.

Wat ik wel zeg is dat de door mij gegeven links een verband leggen tussen gezondheid en het gebruik van sulfiet als desinfecteermiddel. Hier op het forum zijn ook topics die daar melding van maken.

Laten we sulfiet uitbannen bij de bierbereiding. Er zijn genoeg middelen die veel minder risico's geven en ook nog effectiever zijn.

Alle middelen hebben een risico Jaqcues, Starsan een druppel in je oog en je bent ze kwijt, chemipro caustic, laat maar eens wat stof er van in je sokken of schoen vallen, en je weet het niet, je voelt zelfs niet dat je zenuwuiteinde verbrand worden, pas als je onder de douche staat zie je dat je vel verdwenen is
En wat met kokend water.

Start beter een actie om de hobbybrouwers te leren de MSDS's te lezen en de gebruiksvoorschriften zodat ze met alles leren veilig werken en weten waar ze mee bezig zijn,  staar je niet dood op sulfiet, het is een van de minst gevaarlijke producten buiten Oxio in heel dit gebeuren.

 
Sulfiet als snelwerkend antioxidant in bier, is zowat het enige dat echt toegankelijk is voor de hobbybrouwer
10
Algemeen / Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 22:42 »
Ik heb me vandaag ingeschreven.

Het valt me op dat er door sommigen 'met Brand mee wordt gedacht'. Dat vind ik raar (al is dit mijn ik-doe-voor-de-eerste-keer-mee-mening). Het is een grote brouwerij, die prima een recept kan uitvoeren lijkt mij, en dat duurt even lang als een basisbier brouwen en dan aankleden, zo niet korter.
Voor de IPA hebben ze zelfs ook heel wat investeringen gedaan, zodat ze het bier konden koudhoppen.
Waarom dan niet voor deze gose een weluitgedacht, elegant recept maken? Zo ga ik het in ieder geval doen.

@Ingo: die smaken zouden er prima in passen, maar dat mag dan weer niet... (Jacques was me net voor zie ik)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10