Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemeen / Re: Jacques was in Nürnberg bij de BrauBeviale
« Laatste bericht door PaultjePils Gepost op Vandaag om 18:02 »
Ziet er gaaf uit allemaal! Mijn Duits is alleen een zeer matig, wordt er hier en daar nog wat in het Engels gedaan?

Een proeverij voorbij laten gaan moet af en toe gebeuren! Als bier je hobby/werk is moet je leren af en toe bier af te slaan. Alles proeven is toch onmogelijk en het is belangrijk verantwoord met alcohol te blijven om gaan. "Even proeven" loopt regelmatig uit in een kater.

Wat zien die hoppellets er mooi groen uit zeg, zo krijg ik ze nooit!
2
Apparatuur / Re: Spiraalkoeler Brouwmarkt/Van der Kooy Jubbega
« Laatste bericht door mrbassman1974 Gepost op Vandaag om 17:54 »
Koeler binnen! Ziet er netjes uit.
Ben ik weer effe een blij ei!
3
Brouwproces / Re: Vreemde smaak aan de Weizen (lichte medicinale smaak)
« Laatste bericht door Guidojp Gepost op Vandaag om 17:53 »
Hans,

Interessante reactie, waar zou dan de besmetting plaatsgevonden moeten hebben ? het wort is kokend (dus steriel) in het vat gegaan, daarna gekoeld met een spiraal (schoongemaakt en ontsmet). Daarna de gist er bij direct vanuit het smack-pack en vervolgens vat dicht en waterslot er op.

Ik heb hier ook al over nagedacht, maar zie in deze niet zo 123 een besmettingsbron.

Gr. Guido
4
Apparatuur / Re: Spiraalkoeler Brouwmarkt/Van der Kooy Jubbega
« Laatste bericht door hobbybob Gepost op Vandaag om 17:29 »
Ik zal wel een hoop commentaar krijgen op mijn antwoord. Koelen achterwege laten.
Heb laatst een Weizen Doppelbock gebrouwen en in zijn geheel niet gekoeld. Niks mis met dat bier. Het kán dus wel.
Gewoon in de ketel af laten koelen tot 60 graden en overgepompt in een gistvat. In de vergistingskast versneld laten koelen tot 22 graden en het gist erbij gekieperd.
De Inkbird ingesteld dat ie bij 22 graden begon te piepen. Na het gist enten de temperatuur ingesteld op 22 graden.
Hele andere discussie, als jij er tevreden mee bent OK, persoonlijk blijf ik lekker snel koelen.

Het beste bier brouw jezelf

5
Brouwproces / Re: Met 2 smackpacks voldoende gist?
« Laatste bericht door Brouwert Gepost op Vandaag om 17:27 »
Mangrove Jack M47 is een droog alternatief

Maar dat is niet de Westmalle gist...
6
Algemeen / Jacques was in Nürnberg bij de BrauBeviale
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 17:27 »
Om de zoveel jaar bezoek ik de BrauBeviale in Nürnberg. Dat is vakbeurs voor de professionele brouwers. Veel professioneel spul dus. Maar je zie er de laatste jaren ook wel hobbymaterialen, zij het mondjesmaat.
De beurs bestrijkt 9 immens grote hallen. Ik had dan ook twee dagen uitgetrokken om alles  op mijn gemak te bekijken en om opheldering te vragen over apparatuur die bij mij niet bekend was.
Naast informatie bij de stands kun je ook veel kennis ophalen tijdens lezingen die gegeven worden. Alles bij elkaar is het heel leerzaam.
Overigens om belangstellenden die alleen uit zijn om gratis bier te drinken buiten de deur te houden worden pittige entreegelden gehanteerd. € 40 voor een dag en € 50 voor twee dagen. De meeste bezoekers komen op uitnodiging van een van de deelnemende bedrijven en hebben gratis toegang.

Hal 1 is een beetje de meest interessantste voor ons hobbybrouwers. Het is de hal van de grondstoffen. Diverse hopleveranciers presenteren hier vol trots hun laatst hopsoorten. Weer heel wat nieuwe hopsoorten heb ik mogen ontdekken. Op een gegeven moment was mijn neus groen van het hopsnuiven. Het leuke is dat er diverse hopleveranciers zijn waar je hopmonsters kunt meenemen. Die zijn keurig verpakt en de hoeveelheid is geschikt voor een brouwsel van 10 tot 20 liter. Dat wordt dus weer testen.
Op de BrauBeviale hoef je geen dorst te lijden. Overal kun je als je een babbeltje maakt wel wat drinken. Vaak is dat bier, maar als je wilt kun je ook wat fris of koffie krijgen. Bij Barth-Haas was er een heuse proeverij. Smaken van nieuwe hopsoorten in bier. Jullie kunnen het waarschijnlijk niet voorstellen maar deze proeverij heb ik aan mij laten voorbij gaan. In plaats daarvan heb ik hopkoffie gedronken. Hoppellets werden verpulverd en vermengd met gemalen koffie. De smaak was zeer intens hoppig en bitter. Heel goed ter ontnuchtering,,, 

Bij de moutleveranciers kun je mouten proeven. Daar dus ook geen alcohol die de waarneming beïnvloed. Een bijzondere mout voor mij was de cara ruby van Castle Malting. Een caramout met een toffee-achtige smaak van 50 EBC. Hij zou tot 25% gebruikt kunnen worden. Hiervan een klein monstertje van meegenomen. Voor een brouwsel moet ik nog wat bestellen. Er is nog genoeg te testen…
Hal 9 staat vol met brouwinstallaties, De aanbieders komen uiteraard uit Duitsland, maar ook uit heel veel andere landen zoals Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland. En ook heel veel Chinezen in vrij kleine stands. Dat laatste is niet zo vreemd. Er komt heel wat kijken bij het transporteren van een volumineuze brouwinstallatie van China naar Duitsland. Neemt niet weg dat de Chinezen graag brouwinstallaties verkopen en dat ze graag de tijd nemen voor een offerte.
Voor het geval je het interesseert de prijzen voor een complete installatie, inclusief schrootmolen, vergistingstanks en bottellijn varieert zo tussen de 70.000 en 220.000 euro. In het eerste geval verloopt het maischproces wel automatisch maar moet je zelf de kranen bedienen voor bijvoorbeeld het overpompen van het beslag naar de filterkuip. Als je dieper in de buidel tast verloopt alles geheel automatisch en kun je 4 tot 5 brouwsels per dag brouwen. Daar wordt je dan niet moe van als alles goed is ingesteld…

Tussen hal 1 en 9 is werkelijk alles te vinden dat maar iets te maken heeft met het brouwen, verpakken of verhandelen van bier. Heel veel eenmalige kunststof biervaten. De kleine craft brouwers vullen daarin hun bieren af. De dure rvs vaten hoeven dan niet terug.
Heel bijzonder vond ik de rvs vaten die als CCT gebruikt kunnen worden. Onder de conus zit een bal zoals je die ook hebt bij de Fastferment. De gist kan zich hierin verzamelen. Na verloop van tijd kun je de onderkant afsluiten met een degelijke rvs vlinderklep. Vervolgens kun je druk gaan opbouwen in het vat. Dat kan door een hergisting op fust maar ook door het carbonisatie met behulp van een koolzuurfles. Deze vaten zijn nog niet te koop in Nederland. Omdat te koop zijn in 10, 25 en 50 liter versies zijn ze prima geschikt voor hobbybrouwers. Ze zijn stevig en stabiel.


Als toegift vind je hier ook twee foto's van een presentatie over hop gegeven door Barth-Haas.


Voor alle foto's die ik gemaakt heb (zijn er echt veel...) zie http://s11.photobucket.com/user/jacbier/20181117%20BrauBeviale%202018/story
Klik op een foto om deze te vergroten...
8
Apparatuur / Re: Bottelen met koolzuur uit fles
« Laatste bericht door HansvV Gepost op Vandaag om 17:25 »
Ik bedoelde deze.>>>
Instructions: After connecting the beer line and the CO2 line, the bottle filler is already ready for use.
Press the bottle filler firmly onto the bottle and pour in carbon dioxide by opening the tap on your pressure reducer
(Prevent the bottle with CO2, make sure that the bottle is stable and that it is not cracked, wear safety goggles and protective clothing, do not use disposable bottles, it is best to cover with new straps, bottle when filling).
 The carbon dioxide back pressure should be set at a maximum of about 2 bar, depending on
how much pressure in the beer is dissolved in the barrel (often already 0.6 to 0.8 bar).
If there is no more hissing, the bottle is pressurized with CO2 and the tap of the pressure reducer
must be closed again. Now open the beer valve with a push button (black) and check the filling speed and thus the foaming with the drain valve. Once the bottle is filled, close the drain valve again,
remove the filling head and close the bottle.
<<<<<

Verhaal is wel duidelijk, vraag me af of er ervaring mee is op dit forum.
9
Prikbord / Filterkuip 55 liter + filterbodem + aftapkraan alles in RVS.
« Laatste bericht door Digdoka Gepost op Vandaag om 17:23 »
Filterkuip in RVS 55 liter.
Inclusief met verwijderbare RVS filterbodem met 1,5 mm perforatie.
en RVS aftapkraan   
Compleet nieuw.
Vraagprijs 99 euro
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/8ed0ab3811a90e86426ca57c238fca2b.JPG
10
Prikbord / Re: Gezocht: Boek De Praktijkbrouwer; heeft iemand dit te koop?
« Laatste bericht door McMelloW Gepost op Vandaag om 16:44 »
Hoi, ik ben op zoek naar het boek "De Praktijkbrouwer". Graag hoor ik of iemand het wil verkopen.
Groet, Leon
Met een scan of een pdf ben ik ook erg blij :-)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10