Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Fastferment

Gestart door beermenke, 05-12-2017 13:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

beermenke

Ik heb de bol onder de fastferment die ik vlak voor het bottelen weghaal. Daarna sluit ik een slang aan waarbij ik mijn bottelfles ga vullen. Mijn vraag: is het verstandig om aan de slang een kraantje te maken en nog niet gaan bottelen maar gewoon tussentijds het bezinksel dat in de slang zit af te tappen? Aftappunt slang is dus te gebruiken als opvang gist of te meten vloeistof. Zodra er dus geen gist meer in de slang zakt heb ik helder wort. Maak ik het mezelf te moeilijk of meer kans op infectie? Proberen kan ik het altijd maar serieuze adviezen geven soms andere inzichten.

bjorri

Het eerste flesje heeft vaak meer gist dan de rest. Daarom vul ik altijd eerst een 'sparood' flesje. Dan zie ik hoeveel gist er in zit en heb ik gelijk controle op de drukopbouw. Dat flesje drink ik als eerste leeg bij wijze van test. Ook het laatste flesje is meestal van plastic, dat kan ik dan indrukken tot de lucht er boven uit is. Ook die  werkt als controle voor het hergisten en de rijping.

beermenke

Ik bottel vanuit een bottelemmer dus laat de fastferment in 1x leeg maar wil tussentijds gist aftappen en troebel wort dat normaliter in bol zakt ook al tussentijds verwijderen.

CeesM

Ik zie geen nut aan een extra kraantje in je slang. Tijdens het gisten kan je de bol leeghalen als het vol met drap zit. Ik heb wel een monsterkraantje op ca 10 cm boven de aftapkraan om SG meting te kunnen doen. Bottelen doe ik rechtstreeks uit de fastfermenter. Tussen de slang heb ik wel een filter zitten om eventueel loskomend drap tegen te houden.

Vergelijkbare Topics (7)

34533

Reacties: 15
Gelezen: 4280

26097

Reacties: 316
Gelezen: 124027

42369

Reacties: 14
Gelezen: 1491

36347

Reacties: 147
Gelezen: 18208

39130

Reacties: 12
Gelezen: 2350

33747

Reacties: 23
Gelezen: 6478


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.