Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


De eerste keer...

Gestart door Admiraal Lodewijk van Boisot, 14-11-2005 13:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Admiraal Lodewijk van Boisot

Na een paar weken een beetje gelezen te hebben op dit forum, ga ik me er binnenkort ook maar eens aan wagen om iets lekkers te gaan brouwen. Ik heb de handleiding en meningen van verschillende mensen goed gelezen, dus niets lijkt mij in de weg te staan. Het enige waar ik nog niet over uit ben is WAT ik ga brouwen. Er staan zo veel recepten op deze site en ze zien er allemaal heerlijk uit. Misschien heeft iemand ideeen over welke recepten goed te doen zijn voor absolute beginners, en misschien zijn er nog wel tips over wat je vooral WEL en vooral ook NIET moet doen. In ieder geval alvast bedankt voor de vele informatie die ik al heb weten te vinden op dit forum.

Adrie

Beste Admiraal,

Begin vooral simpel, bijvoorbeeld met een blond bier: 90% pilsmout, 10% Münichmout, 1 of 2 soorten hop en een gedroogde gist. Ingewikkelder maken kan altijd nog. Krijg eerst voeling met het hele proces door het een aantal keren eenvoudig aan te pakken en varieer niet teveel met ingrediënten of werkwijze, want dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Johannes

Ik sluit me volledig bij Adrie aan daarbij nog de volgende tip: denk vooraf goed na over de hoeveelheid water die je gebruikt dit was 1 van mijn grootste beginnersfouten, ik hield 13 liter over terwijl dit 20 had moeten zijn. Wellicht had je hier al aan gedacht maar je bent niet de eerste beginner die daarmee de fout in gaat.

groet Johannes

Admiraal Lodewijk van Boisot

Bedankt voor jullie snelle reacties!

Na een lange tijd door de recepten op de site gebladerd te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat er niet echt een passend recept voor mij bij zit. Daarom heb ik besloten om naar aanleiding van jullie reacties het stout recept van Harry Pijpker om te bouwen:

Ingrediënten voor 10 liter:
2250 gram   pilsmout
 250 gram   munichmout
  42 gram   Saaz hop

Maischschema
temperatuur         45C  53C  65C  73C 
tijd (in minuten)   15   30   90   30
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 4 liter
Kooktijd: 75 minuten

Dan heb ik nog 2 vragen:
1. Is dit een aannemelijk recept, zo niet, wat is niet haalbaar?
2. Welke gistsoort kan ik het beste gebruiken, en waarom?

Johannes

Citaat van: Admiraal Lodewijk van Boisot op 14-11-2005  22:01 u1. Is dit een aannemelijk recept, zo niet, wat is niet haalbaar?


Een aannemelijk recept? voor een stout? nee absoluut niet! Of bedoel je met recept hier het gebruikte maischschema? want met deze ingredienten zal het nooit een stout worden.

Het maischschema kan een stuk simpeler: bijv 5/55 40/60 30/70 1/78 de 55 graden stap (eiwitrust) kun je ook overslaan lees Jacques' artikelen om meer inzicht te krijgen in de verschillende temperatuurstappen en dan met name waarom je sommige stappen niet hoeft te gebruiken.

:degroeten:

Johannes

Link aangepast door Herman

Adrie

Dit lijkt me meer een recept voor een blonde, maar dan wel een erg bittere blonde. Je komt beter in de buurt van een blonde als je zo'n 18 gram Saaz 90 minuten kookt en 20 gram 10 minuten. De bitterheid wordt dan ongeveer 25 IBU.

Voor een blonde is de Chimay gist erg geschikt (vind ik zelf), oftewel de Wyeast 1214 Belgian Ale of de SafBrew S-33 (korrelgist).

MO

Ik zou de maischtips van Johannes en de hoptips van A3 zeker ter harte nemen. Kom je toch op een blondje uit. Ik zou gaan voor de korrelgist. Brouwen met korrelgisten is veel eenvoudiger dan andere gisten.

Adrie

En mocht je toch een stout willen brouwen, kijk dan eens HIER.

Hans (Lagos)

Citaat van: Johannes op 14-11-2005  22:16 uHet maischschema kan een stuk simpeler: bijv 5/55 40/60 30/70 1/78 de 55 graden stap (eiwitrust) kun je ook overslaan lees Jacques' artikelen om meer inzicht te krijgen in de verschillende temperatuurstappen en dan met name waarom je sommige stappen niet hoeft te gebruiken.

:degroeten:

Johannes

   
Foutmelding  - Bestand niet gevonden!404

Herman

Is inmiddel hersteld.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.