Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


RVS bierfusten: geschikt?

Gestart door Daze, 13-07-2012 14:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Daze

Hallo meester-brouwers,

Na de eerste biertjes met het startpakket, kriebelt het meteen op de juiste plekken en ben ik op zoek gegaan naar een set bierfusten om een installatie te gaan bouwen. Ik heb veel posts gelezen over dit soort fusten. Ik meen ergens gelezen te hebben dat er mogelijk rubberen randen in kunnen zitten? Hoe kan ik dat van tevoren weten, dus zonder dat de bovenkant verwijderd is.

Daarnaast is het volgens mij handig dat onder de fust nog wat ruimte zit voor de brander (ik wil met gas gaan werken).

Het volgende plaatje is een voorbeeld van wat ik zoek, voldoet dat? Zijn die gaatjes onderin een indicatie van een stukje ruimte die onder de fust zit?


Bij voorbaat dank!

Tsjerk

Dit fust is prima om in te brouwen en er zit zeker geen rubber in deze 50 liter fusten.

Bovenkant er uit flexen en brouwen maar.  :brouwen:

(Zo te zien staat het fust op een rand)

broeder

Citaat van: Daze op 13-07-2012  14:45 uHallo meester-brouwers,

Ahaa...
dat doet ons goed,
we worden voor vol aangezien...

Overigens ik gebruik ook zo'n rvs bierfust.
de boven(deksel) er met veel geduld uitgeslepen.
De bovenrand met handgrepen is dus in stand gebleven.
Prachtige maischketel geworden, al jaren in gebruik.

groet
broeder Willem

Daze

Voor een beginner zijn velen hier ware meesterbrouwers Willem, weinig aan gelogen.

Bedankt voor de reacties, inmiddels actie ondernomen en 2 van deze jongens via Marktplaats gekocht.
Ik wil niet teveel overlap met andere topics creëren, maar ik heb gezocht hoe er een kraan gemonteerd kan worden (gelast of geklemd).

Kraan
Er kwam een link naar brewmore voorbij naar een weldless spigot ($68 incl shipping), wat er echt ideaal uit ziet. (http://morebeer.com/public/pdf/WL101.pdf)
Is er een mogelijkheid om dergelijke kranen met onderdelen lokaal te kopen? Als ik kijk op Brouwland wordt het al snel een stuk duurder:


Thermometer
Ik heb veel varianten voorbij zien komen, maar ik kan niet een eenduidige plek vinden waar deze te koop zijn. Kan iemand mij misschien wijzen naar:

Alvast bedankt weer!

koffie

Een Ikea Fantast... goedkoper kan haast niet :)

John

More Beer levert niet in Nederland; heb ooit wat vragen gesteld en nooit antwoord gekregen. . .

RVS paleis heeft ook goede, betaalbare 3-delige kranen. Het weldless verhaal zal stuk moeilijker worden. Laat alles a.u.b. lassen als je de mogelijkheid hebt; scheelt je een hoop ellende !!!

12345

http://www.rvspaleis.nl/173-kogelkranen indedaad, goeie en betaalbare kranen + behulpzame mensen.

Import uit Amerika is inderdaad een groot probleem. Stuur je een mail, krijg je nooit antwoord.

Weldless: ik heb het voor elkaar gekregen na weken gepuzzel en het nodige geld maar als ik het over mocht doen, zou ik een doorvoer laten lassen. Maar een goeie lasser vinden is niet eenvoudig! Vergis je niet, iedereen roept dat hij kan lassen. Verder moet het TIG gelast worden (goeie TIG lassers zijn nog zeldzamer) en niet MigMag. Je zou bij het RVS paleis kunnen vragen?
Succes

seed7

Citaat van: 12345 op 17-07-2012  12:17 u[...]lassen[...]

Ik lees vrijwel overal altijd maar lassen, lassen, lassen. Waarom niet solderen? RVS kun je gewoon zacht solderen, hoeft niet eens hard. Het openen en sluiten van zo'n kraantje vormt toch vrijwel geen belasting voor de verbinding.

s7.

Daze

@John,123456: Dank voor de verwijzing naar rvspaleis, dat scheelt zo al 50% van de kosten per kraan.

Dan over de montage:

Kunnen jullie mij uitleggen wat het "gepuzzel" is om dit zonder lassen, of solderen, te doen?
Mijn beeld is dat je een gat met het juiste diameter boort, het achterste deel van de kraan van binnen erdoorheen steekt, waarna je de kant met de hittebestendige Oring er tegenaandrukt. Aandraaien en kranen maar.

Zijn er problemen die er kunnen ontstaan? Lekkages? Ben benieuwd naar de problemen.

Dan om te lassen, daarvoor dus op zoek naar een specialist. Wat voor uurloon moet ik daarbij bedenken en heeft iemand nog een goed adresje in Gelderland?

Daze

Vandaag de fusten opgehaald, bleek dat er nog één te koop was. Dus de collectie is meteen compleet. Ik ben van plan om na het uitsnijden van de bovenkant de fusten te laten polijsten. Heeft iemand hier ervaring mee of een idee waar ik iets dergelijks als particulier kan laten uitvoeren?12345

Citaat van: Daze op 17-07-2012  16:57 u@John,123456: Dank voor de verwijzing naar rvspaleis, dat scheelt zo al 50% van de kosten per kraan.

Dan over de montage:

Kunnen jullie mij uitleggen wat het "gepuzzel" is om dit zonder lassen, of solderen, te doen?
Mijn beeld is dat je een gat met het juiste diameter boort, het achterste deel van de kraan van binnen erdoorheen steekt, waarna je de kant met de hittebestendige Oring er tegenaandrukt. Aandraaien en kranen maar.

Zijn er problemen die er kunnen ontstaan? Lekkages? Ben benieuwd naar de problemen.

Dan om te lassen, daarvoor dus op zoek naar een specialist. Wat voor uurloon moet ik daarbij bedenken en heeft iemand nog een goed adresje in Gelderland?

In de kraan zit inwendige schroefdraad. Daarin moet je een wanddoorvoer schroeven, een cilinder met uitwendige schroefdraad mogelijk met een vaste moer waar je de kraan met een (nylon) pakking tegen aan draait. Binnen in de ketel heb je een siliconen O-ring nodig (lastig te krijgen in Nederland) en die moet je op de een of andere manier op zien te sluiten, anders 'ontsnapt' hij tijdens het aandraaien en gaat kapot. Dus er meot een soort ring of kamer om die O-ring heen. Die zaak draai je vast met een losse moer. In spul uit Amerika zit er een kamertje in die losse moer om de O-ring in op te sluiten. Tot slot kun je achteraan de doorvoer je filters aansluiten met een wartel. Als je alleen wilt zuigen, moet je vanaf die wartel met een knietje naar de ketelbodem toe anders blijft er teveel liggen. Sterkte en succes!

PS In Nederland ben je ook nog al snel afhankelijk van messing onderdelen. Die zijn hier nog duurder dan RVS onderdelen in Amerika en je kunt ze niet goed reinigen. Een beetje azijn, ammoniak en borstelen. Hete loog (waar je RVS mee kunt reinigen) daar kan messing niet tegen.

seed7

Citaat van: 12345 op 19-07-2012  08:51 uIn de kraan zit inwendige schroefdraad. Daarin moet je een wanddoorvoer schroeven, een cilinder met uitwendige schroefdraad mogelijk met een vaste moer waar je de kraan met een (nylon) pakking tegen aan draait. Binnen in de ketel heb je een siliconen O-ring nodig

Ik zou beginnen met een plat/vlak stukje in het vat hameren, de bolling van het vat zorgt voor de meeste afsluitproblemen. Dan inderdaad een huiddoorvoer gebruiken. Heel goed vastdraaien, geen o-ringetjes oid gebruiken, maar gewoon even af-solderen aan binnen en buiten zijde. Zilversoldeer gebruiken en het juiste vloeimiddel.

Daze

Bedankt voor de heldere uitleg + links.

Zijn er nog gewichtige redenen om voor een doorvoer te gaan of een hevel te gebruiken, zoals deze http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16813.0.html ?
Lijkt een behoorlijke tijdsbesparing om er omheen te werken ipv er doorheen.

cpmb

Kan je polijsten niet zelf doen?

Haal wat goede autopoets (bijvoorbeeld commandant) smeer het vat rijkelijk in iets in laten drogen en dan een polijst schijf op je boormachine en poetsen maar.
Of je dit aan de binnenkant kan weet ik niet, maar om de buitenkant te laten glimmen werkt dit erg goed denk ik. Ik heb zo ook motor onderdelen gepolijst.

CPMB

Vergelijkbare Topics (7)

364

Reacties: 3
Gelezen: 3210

41478

Reacties: 11
Gelezen: 2231

17438

Gestart door Twonky


Reacties: 13
Gelezen: 9584

25307

Reacties: 3
Gelezen: 3259

39911

Reacties: 4
Gelezen: 1413

14461

Reacties: 1
Gelezen: 2470


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.