Brewferm Tripel is tevroeg gestopt met gisten, wat nu ?

Gestart door sandman, 27-06-2011 10:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

sandman

Ik heb een 18 liter Brewferm tripel aanstaan ter gisting, nu is de gisting gestopt bij SG 1015 terwijl hij naar 1010 moet.

Nu is de vraag komt het omdat hij enkele dagen op een graad of 18 heeft gestaan (ipv 20 tot 25) of zou hij nu goed zijn?
Gisting gisteren al warm gezet en keer doorgeroerd op hoop dat de gisting herstartte. Nu staat hij lekker in de zon... maar helaas helemaal niets.

Jullie enig idee wat ik hier het beste mee kan doen.

Tsjerk

Ik denk dat het zo wel welletjes is. Wat was je begin SG?

Als je een nog lager sg wil zou je het kunnen proberen met wat gistvoedingszout en schudden. Maar ik denk dat dat moeilijk gaat worden met een Brewferm gist.

de sleutel

Omgeroerd??? In de zon??? Dat zou ik in dat geval nooit doen i.v.m. besmetting en zonlicht op bier
is ook geen aanrader. Schudden en donker wegzetten met een liefst constante temperatuur.
Sterkte er mee. :degroeten:

Hans

sandman

Staat inmiddels niet meer in de zon (dacht even een opwarm boost geven)

Begin SG was meen ik 1030 uit mijn hoofd gezegd.
Gistermorgen eens goed doorgeroerd voor 2e keer maar helaas tot nu geen leven in de brouwerij

Heb evt nog wel een gistzakje van een ander pakket voor een hergisting, maar dan kom ik deze later tekort.
en of het uithaalt...

Hoeveel gistvoedingszout zou ik moeten toevoegen op deze 18 L?


MO

1030 zal niet kloppen, voor een tripel moet je starten met minimaal 1070.

1015 is een normaal eind SG voor deze gist. Laat nog maar een weekje rustig staan en vul af op fles. Verder niet meer mee knoeien.

Tsjerk

Citaat van: sandman op 27-06-2011  11:42 uHoeveel gistvoedingszout zou ik moeten toevoegen op deze 18 L?

Staat wel op de verpakking. Op 18 liter een theelepeltje of 3, denk ik.

Die 1030 kan niet kloppen. Of ben je de suiker vergeten bij te voegen bij het pakket?

Oscar

Citaat van: sandman op 27-06-2011  10:45 unu is de gisting gestopt bij SG 1015  terwijl hij naar 1010 moet,

Hier maak je een denkfout. Een gisting "moet" niets. De vergistingsgraad is van vele factoren afhankelijk. Wie verteld jou dat je wort/bier moet eindigen op 1010 ?  :weetniet:  Die waarden op het pakket zijn richtwaarden, maar zeker niet absoluut. Als ie bij jou is uitvergist op 1015....dan is ie klaar, kun je gaan "lageren".....en over een week of 2 weken bottelen.. :brouwen:

En je begin SG (1030) zal inderdaad niet kloppen anders wort het een light biertje (ongeveer 3% met bottelsuiker  :().

12345

Heb ik ook gehad: was niet beneden de 1015 te branden. Mijn advies: gewoon bottelen, 2 maanden laten staan en opdrinken.  :proost:

orangeloo

Mijn eerste 10 brouwsels zijn nooit onder de 1018 ge eindigt.
Ik zou toe blij geweest zijn met 1015  :brouwen:

Jacques

1010
Dit is gewoon een fout in de handleiding van die blikken!


Terecht merkt Oscar op dat 1010 niet moet. Menig nieuwe hobbybrouwer heeft zich vertwijfeld afgevraagd wat hij niet goed deed. Het antwoord is niets. Het bier was gewoon uitgegist. Dit soort zaken staat volgens mij op de handleiding om er voor te zorgen dat niet te snel gebotteld wordt. Zou dat gebeuren kan de producent van de blikken aansprakelijk gesteld worden voor de eventuele gevolgen. Dat wilt men natuurlijk voorkomen.

Bottelen kun je zonder problemen doen als het SG ongeveer 75% lager ligt dan het begin SG en het SG gedurende 3 dagen niet verder gezakt is. Je kunt ook kijken naar de werking van het waterslot. Het vervelende is echter dat de vergistingsemmers die verkocht worden bij starterssets heel vaak niet goed afsluiten waardoor je dit controle-instrument niet kunt vertrouwen. Het zou goed zijn als daar verandering in komt. Dan vermeldingen dat je niet onder de 1010 mag bottelen niet nodig. De handleiding moet dan wel wat langer worden om ongelukken te voorkomen.

sandman

Bedankt voor alle reacties,

Het een keer omroeren en warm staan hebben hem toch nog tot 1012 kunnen brengen...
Vanavond overhevelen, bottelsuiker toevoegen en bottelen..

En dan wachten...

Jacques

Citaat van: sandman op 28-06-2011  15:19 uHet een keer omroeren en warm staan hebben hem toch nog tot 1012 kunnen brengen...

Heeft het waterslot nog gewerkt? Zou eigenlijk wel moeten, maar het zou mij niet verbazen wanneer dat niet het geval is geweest als zo'n emmer hebt die bij een startersset verkocht wordt.

sandman

Tijdens het warm staan heeft het waterslot nog wel wat gewerkt inderdaad.

De ton die ik gebruik is wel een kunststof maar niet de Brewferm emmer met kraantje, deze lekt bij de kraan (zeer minimaal) en gebruik ik dus enkel als hevelemmer.

Leuk zo'n Brewferm biertje maar wil toch gaan kijken naar een systeempje (te bouwen) voor echt brouwen.


Allen bedankt voor de reacties.

Vergelijkbare Topics (7)

30807

Reacties: 6
Gelezen: 2290

8778

Reacties: 10
Gelezen: 9835

21424

Reacties: 11
Gelezen: 3797

39897

Reacties: 8
Gelezen: 1962

35903

Reacties: 19
Gelezen: 4793


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.