Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nieuwe installatie voor beginnend bierbrouwers

Gestart door skortila, 15-02-2010 23:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jelle

Citaat van: Gerb op 26-02-2010  11:49 uIk zou persoonlijk deze blauwe vaten niet gebruiken. Je weet niet wat voor stoffen, zoals weekmakers, uitkomen. Bestel gewoon een gistvat bij Brouwland. Kost 36 euro voor een 60 liter vat/60 euro voor een 120 liter vat. Inclusief kraantje en waterslot.
Die blauwe vaten zijn ook gewoon goed, wanneer ze nieuw zijn,
het verschil zit hem erin dat ze niet gekeurd zijn = minder papierwerk = lagere kostprijs.

Gelijk heb je wel zeker is zeker, zelf heb ik een stuk of 10 nieuwe blauwe vaten mar heb toch 1 gehaald bij van der Kooy :D

Groet Jelle


skortila

Hallo allemaal.

Uiteindelijk hebben we toch besloten het geheel los aan te schaffen. Aangezien we al een schrootmolen hadden en een en ander in de set ook goedkoper kon hebben we een wat betere ketel gekocht (Brewferm 27 ltr inox, met tijdklok en temperatuurregeling).

Binnenkort gaan we dus ons eerste bier brouwen  :brouwen:

Dank voor alle adviezen.  :biersmile:

Muldermans

Laat je even weten hoe is gegaan?

Vr gr
Muldermans

noize


skortila

Zo het eerste bier is gebrouwen met de installatie. :-)  :brouwen:

En staat hier nu lekker flink te gisten. Gisteren zijn we 5 uur bezig geweest. Installatie bevalt over het geheel genomen prima, alleen hadden we de indruk dat de temperatuur die de thermostaat aangeeft niet de temperatuur van het wort is, ook niet onderop. De temperatuur was lager. Althans dat was wat onze 'losse' thermometer vertelde. We hebben die uiteindelijk maar gebruikt. De Jodium verkleurde niet, dus dat is waarschijnlijk goed gegaan.
Daarnaast duurde het erg lang voor het filterbed een redelijk gefilterd resultaat opleverde. We hebben dus veel terug moeten gieten. Levert dit nog problemen op ivm oxidatie?
Tevens lekte het kraantje van het gistvat, waardoor we toen we al aan het koelen waren alsnog snel een ander kraantje moesten ontsmetten. Ik hoop maar dat dit geen extra infecties heeft veroorzaakt.

Adrie

Tja, zo'n eerste keer staat vooral in het teken van je installatie leren kennen en kinderziektes oplossen. Verwacht daarom niet teveel van de smaak van je eerste bier, maar met wat geluk wordt het een prima smakend bier.

noize


SeekingBeer

In het begin moet je gewoon vaak brouwen om je eigen smaak te vinden, kleine partijtjes dus & goed bijhouden wat je gedaan hebt.

Tegen de tijd dat je denkt 'hier wil ik wel meer van' zijn er allerlei truukjes om de eindvolumes te verhogen zonder direct grotere pannen te kopen.

Zoals Hopmans geloof ik al opmerkte kan je het verkookte vocht aanvullen, dat geeft ongeveer 10% meer opbrengst.

Maar je kan ook makkelijk 10% meer mout en hop erin gooien, netjes maischen en koken en zo.

En pas na het koelen in het gistingsvat gekookt en afgekoeld water erbij, weer 10% meer capaciteit.

Vergelijkbare Topics (7)

20320

Reacties: 4
Gelezen: 2687

393

Reacties: 5
Gelezen: 4543

25148

Reacties: 13
Gelezen: 6094

9543

Reacties: 5
Gelezen: 4356

42630

Reacties: 20
Gelezen: 2214

37237

Reacties: 1
Gelezen: 1624


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.