Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Beginnersvraag over vergisting (hoofdgisting)

Gestart door Coenos, 13-04-2017 20:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Coenos

Hallo,

ik ben 8 dagen geleden gestart met mijn eerste brouwpakket. Arsegan IPA met een starterskit van Brouwmarkt. Netjes de handleiding gevolgd en de emmer neergezet op het kleine kamertje (maar waarschijnlijk te koud). Op de handleiding staat: na 7 dagen het SG bepalen. Maar het borrelde nog, dus op dag 8 gedaan, vandaag, het borrelen was gestopt, de druk er af. In een SPA blauw flesje 0.75cl gemeten. Begin SG een keurige 1070 maar na 8 dagen nog 1040!

Dus: ik balen, en hier op het forum lezen wat ik heb fout gedaan. Maar ja ik heb geen extra gist in huis voor noodgevallen. Ik heb de ton opengemaakt en nog een keer het SG bepaald. Uiteraard ook 1040. Dus het SPA flesje erin teruggegooid, zonde van het bier immers.

En nu staat de emmer te borrelen alsof ie gaat ontploffen. Minder dan 1 seconde per belletje. Het lijkt dus weer lekker verder te gaan.

De vragen zijn nu:
Ben ik goed bezig? Maw: kan het nog wat worden?
En waar komt ineens die activiteit vandaan?
Mag ik de ton ├╝berhaupt wel tussentijds open maken? Of is het juist goed dat er lucht bij komt?

Bij voorbaat dank,
Coen

Haagse Wouter

Als ik moet gokken heb je de eerste keer het vat niet goed afgesloten en de 2e keer wel.

TeVeHa

Dag Coenos,ik hoop dat je met jou kleine kamertje niet bedoelt wat ik bedoel want als ik daar bij mij een gistvat neerpoot dan moet ik scheef op de... je weet wel,  :) ik zou zeggen zolang het borrelt ben je goed bezig, ik deel de mening van haagse wouter over de tweede vraag en ik ben formeel over de derde, laat het vat toe, hoewel ik moet toegeven dat een sg van 1040 na 8 dagen borrelen aan de hoge kant is, ik zou als ie gestopt is met borrelen nog een dag wachten en dan meten en vervolgens(maar dat is ieder z'n ding) een weekje lageren voor bottelen. mvg

DoubleW

Iets over gist en iets over temperatuur. Gisten kunnen suikers omzetten tussen ongeveer 16 en 36 graden, afhankelijkvan de giststam kan er een smaak en geur ontstaan aan het bier. Pas op met hogere temperaturen ( boven 24) vanwege aparte geuren. Goed gist heeft eerst zuurstof nodig om familie te maken, vandaar beluchten van wort om te groeien. Maar om alcohol te vormen liefst geen zuurstof want dan gaan de suikers naar de famile planning.

Wat is handig:
Maak een gisstarter liever te veel gist dan te weinig
Zorg afhankeijk van je gisstam voor een temp tussen 18 en 22 graden
Een sg van 1070 zorgt voor een fg van 1015 (1/4 van start sg)
Hoofdgisting 1 week, secundaire gisting 2-3 weken max

Succes

Coenos

Bedankt voor jullie reacties en tips.

De emmer was altijd goed afgesloten, ik zit nu toch te denken aan de temperatuur. Ik heb de emmer van de kleine kamer (de logeerkamer dus) verplaatst naar beneden en daar is het wat warmer. Scheelt misschien een paar graden maar het heeft duidelijk effect.

Ik kijk het nog een paar dagen aan. Mijn hoop is nog niet vervlogen (en de alcohol hoop ik ook niet).

Gr,
Coen

Haagse Wouter

Citaat van: Coenos op 13-04-2017  21:17 uDe emmer was altijd goed afgesloten

Hoe weet je dat zeker ;).
Ze staan er overigens om bekend dat ze lekken.

Coenos

Citaat van: Haagse Wouter op 13-04-2017  21:55 uHoe weet je dat zeker ;).
Ze staan er overigens om bekend dat ze lekken.

Ik snap je punt, had inderdaad gelezen dat deze emmers kunnen lekken. Laat ik het zo stellen: de emmer zit nu even "goed" dicht als de eerste keer.

Alles staat deze ochtend nog goed te borrelen. Ik heb weer/nog hoop.

Gr,
Coen

Mathijsz

Ik vraag me af, is het wel verstandig om het jong bier terug te gieten in het vat na het meten? [emoji848]

Jeukstaardt

Citaat van: Mathijsz op 14-04-2017  08:40 uIk vraag me af, is het wel verstandig om het jong bier terug te gieten in het vat na het meten? [emoji848]

Nee, ik zou het niet doen ivm infectiegevaar.

Coenos

Kan het zo zijn dat het borrelen weer flink op gang is gekomen doordat ik de emmer heb open gemaakt en het jongbier heb terug gegoten?

Hierdoor is de emmer belucht. Ik lees op meerdere plekken zoals ook hier http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/belucht.html dat dat een verbetering van het bier op kan leveren.

mbroek

Citaat van: Coenos op 14-04-2017  12:05 ukan het zo zijn dat het borrelen weer flink op gang is gekomen doordat ik de emmer heb open gemaakt en het jongbier heb terug gegoten?

Hierdoor is de emmer belucht. Ik lees op meerdere plekken zoals ook hier http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/belucht.html dat dat een verbetering van het bier op kan leveren.

Dat borrelen komt voornamelijk omdat je met het vat dingen doet, verschuiven, verplaatsen enzovoort. Het "beluchten" wat je gedaan hebt is je koolzuur deken op het wort verstoren. Wort teruggooien na het meten is voor ons als hobbybrouwers meestal een slecht plan, in een lab omgeving zou dat wel kunnen. Ik ben bang dat jouw verbetering averechts uitpakt. Hoeveel je daarvan gaat merken is afwachten.

Vergisting op weer op gang helpen kan soms ook door te walsen met het vat zonder het te openen. Maar echte winst haal je door het op constante gecontroleerde temperatuur te vergisten.
 

Coenos

Citaat van: mbroek op 14-04-2017  13:17 uDat borrelen komt voornamelijk omdat je met het vat dingen doet, verschuiven, verplaatsen enzovoort. Het "beluchten" wat je gedaan hebt is je koolzuur deken op het wort verstoren. Wort teruggooien na het meten is voor ons als hobbybrouwers meestal een slecht plan, in een lab omgeving zou dat wel kunnen. Ik ben bang dat jouw verbetering averechts uitpakt. Hoeveel je daarvan gaat merken is afwachten.

Vergisting op weer op gang helpen kan soms ook door te walsen met het vat zonder het te openen. Maar echte winst haal je door het op constante gecontroleerde temperatuur te vergisten.

Bedankt voor de tip! Dus als het borrelen ophoudt dan schudden met het vat en voila, het komt weer op gang. Ik heb begrepen dat dat komt doordat het gist weer verspreid wordt door het wort?

Gr,
Coen

Jeukstaardt

Tijdens de vergisting zit er in je jongbier CO2 opgelost. Door te schudden, walsen, verplaatsen enz. kan het zijn dat die CO2 eruit komt en je waterslot weer eventjes gaat borrelen. Dat hoeft dus niet te betekenen dat de vergisting weer op gang komt. Het is dan enkel de CO2 die uit je jongbier ontwijkt die al gevormd was.

mbroek

Citaat van: Coenos op 14-04-2017  14:19 uBedankt voor de tip! Dus als het borrelen ophoudt dan schudden met het vat en voila, het komt weer op gang. Ik heb begrepen dat dat komt doordat het gist weer verspreid wordt door het wort?

Gr,
Coen

Dat kan helpen als de vergisting stokt. Het hoort gewoon zonder gedoe te vergisten.

Coenos

Citaat van: mbroek op 14-04-2017  20:54 uDat kan helpen als de vergisting stokt. Het hoort gewoon zonder gedoe te vergisten.

Bedankt, dat blijkt wel want het staat nu al weer 2 dagen flink door te borrelen.

Bart Saccharomyces

Goedemorgen,

Bij mijn pakket van Arsegan stond dat de vergisting 7 a 10 dagen zou duren. Was echter na 15 dagen (op dag 18 was SG niet verder gezakt) op een temperatuur van 18 a 20 graden uitgegist.

Jacques

Citaat van: Bart Saccharomyces op 16-04-2017  08:02 uGoedemorgen,

Bij mijn pakket van Arsegan stond dat de vergisting 7 a 10 dagen zou duren. Was echter na 15 dagen (op dag 18 was SG niet verder gezakt) op een temperatuur van 18 a 20 graden uitgegist.

Wat er in handleidingen bij pakketten wordt geschreven is puur een indicatie. Meer niet.

Overigens hebben we hier op het forum geconstateerd dat de handleiding die bij de Arsegan pakketten ziet niet de beste is...

Kijk ook eens naar deze handleiding.

JaMo

Citaat van: Mathijsz op 14-04-2017  08:40 uIk vraag me af, is het wel verstandig om het jong bier terug te gieten in het vat na het meten? [emoji848]

Ik vroeg mij precies hetzelfde af  ;D Het beste is om gewoon een gistkast/klimaatkast te bouwen. Heb je constante temperatuur en weet je zeker dat het niet te koud of te warm is.

In ieder geval succes!

Vergelijkbare Topics (7)

21414

Reacties: 8
Gelezen: 3178

39524

Reacties: 14
Gelezen: 3049

32818

Reacties: 4
Gelezen: 1475

26708

Reacties: 7
Gelezen: 2819

6710

Reacties: 20
Gelezen: 7025

41559

Reacties: 4
Gelezen: 1204


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.