Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Welke methode vergisting hanteren kleinere brouwerijen?

Gestart door wilbertd, 31-01-2014 13:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wilbertd

(een heel verhaal)

Ik heb een vergistingskast welke alleen een verwarmingsmat heeft, hier in Zweden is altijd wel een koude plek te vinden, dus iets bij verwarmen is voor mij meestal voldoende.
Meestal...want van de week voor het eerst meegemaakt dat de warmte van de vergisting de temperatuur iets boven de 22 graden bracht (het element slaat bij 20 graden aan en slaat af bij 21 graden). Dus zit ik nu te denken om ook een koeling te gebruiken. Ik heb al een vrieskast waar ik het een en ander ik kan plaatsen. Wel jammer want mijn houten vergistingskast ziet er stukken mooier uit.

Dat is deel  1 van het verhaal.

Gisteren zat ik met veel plezier de topic over de minimale kookstijd van het wort te lezen (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7148.msg81303.html#msg81303) waarin Jacques enkele zeer interessante stukjes heeft geplaatst over het koken van het wort  en hoe dat er bij de grotere jongen eraan toe gaat.

Dat is deel 2 van het verhaal.

Daarnaast ben ik bij twee kleine brouwerijen hier in Zweden geweest, een van de brouwers is een bekende Zweedse bier-specialist en die had dan ook een behoorlijke hight-tech aanpak, waarin temperatuur en pompen volledig automatisch werden aangestuurd. Het wort ging vanuit de kookketel naar inwendig gekoelde CCT's waarin werd gefermenteerd, na het aftappen van het gist werd de temperatuur nog verder verlaagt en aan het einde van de rit werd nog een zgn. cold-crash uitgevoerd, allemaal in hetzelfde vat, elk vat kon afzonderlijk worden aangestuurd.
De tweede brouwerij waar ik ben langs geweest deed alles juist low-tech met een 'infusie stijl' installatie, heet water werd bij het graan gevoegd, dit werd na een uur verpomp in een open vergistingvat, hierna werd het nogmaals verpompt naar gekoelde CCT's voor een cold-crash. Er was minimale controle over de vergistingstemperatuur, er kon iets handmatig bijgestuurd worden met een verwarmingselement en de airconditioning in de ruimte.
Hoewel ik denk dat er best een goed biertje te brouwen is met een 'infusie stijl' (is dat de juiste benaming hiervoor?) installatie, was ik niet onder de indruk van het bier uit de deze brouwerij.

Dat is deel 3 van het verhaal.

Ik besteed zelf veel aandacht aan de vergisting (keuze van het gist, de temperatuur, de hoeveelheid) en na bovenstaande twee voorbeelden te hebben gezien vroeg ik mij af: hoe doen andere kleine brouwerijen dit vergisten, zijn er nog andere methoden, en heeft iemand hier toeval net zulke mooie verhalen en voorbeelden van als Jacques gaf in de topic over de kooktijden.

En dat is mijn vraag  :)

 

wilbertd


Jacques

Ik heb net mijn reactie weggehaald. De antwoorden die gaf hadden op het koken van van het wort maar niet over hoe de vergisting wordt uitgevoerd.

Mijn antwoord is een boek.


wilbertd

Dank je Jacques, die gaat bij deze op de verlanglijst.
Ik krijg sterk de indruk dat mijn smaak van bier veel van doen heeft met gistprofielen. Ik ben gek op de frisse (bittere) fruitigheid van hop, ik hou enorm van mout, met name het mondgevoel, ik ben niet vies van wat rokerigs of koffie in mijn bier, maar niets verrast mij zoveel als de smaak welke gist achterlaat.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.