Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Schimmel op poging oud bruin
« Laatste bericht door ChrisB Gepost op Vandaag om 21:33 »
Beste Brouwers, zie foto in bovenstaande post.

In een poging een oud bruin te maken heb ik bij een bruin bier van 8% een bodempje van 1 flesje Orval en 1 flesje geuze (kan de brouwerij me niet meer herinneren) toegevoegd na de hoofdgisting.

Nu na een paar weken is het bier weer aardig aan het schuimen zoals te zien is op de foto, ik ga er voor nu vanuit dat dat door de toegevoegde gisten en bacteriŽn komt.

Maar nu beginnen zich er ook witte puntjes op te vormen, is dit het begin van een pellicle of is het schimmel? Als het schimmel is, is het bier dan nog veilig te consumeren?

De geur is overigens prima, zeer fruitig en wijn achting, licht zuur.

Groetjes, Chris
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Wanneer te bottlen?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:31 »
Hartelijk bedankt, had een SG van 1.013 dus prima om te bottelen ze zitten nu in de fles. Hopelijk over een week stiekem al de eerste openen en dan over 2+ weken lekker genieten.  :biersmile:

Het behalen van het eind SG van een recept zegt niets. Het namelijk niet uitgesloten dat het bier dat jij gebrouwen hebt wat verder uitgist. Er zijn veel factoren die de vergistingsgraad van je bier bepalen. Als je een andere batch mout hebt dan de ontwikkelaar van het recept kan het zijn je wat hoger of lager uitkomt. In de praktijk is dat altijd het geval...
Ook de wijze van verwarmen, de dikte van het beslag en de mate van roeren factoren die van belang zijn.

Eigenlijk is meer toeval dan regel dat je precies op het eind SG van een recept uitkomt.
Vandaar dat de volgende werkwijze wordt geadviseerd:
- laat je bier uitgisten (nagenoeg geen werking meer van je waterslot);
- meet  het SG van je bier en noteer deze;
- laat je bier nog 4 dagen tot maximaal 7 dagen staan;
- met het SG van je bier nog een keer;
- als het SG niet gedaald is kun je met een gerust hart bottelen.
- wanneer het SG gedaald is wacht je weer 4 dagen en meet je het SG daarna opnieuw.


Omdat je nu gebotteld hebt kan het inderdaad zijn dat je te veel koolzuur in je flessen krijgt zoals anderen ook geschreven hebben.
Maar zo om de 5 dagen een flesje open en controleer de koolzuurdruk. Vergeet niet om van je bier te genieten (bijna niets smaakt zo lekker als je eerst gebrouwen bier...)
Als de druk heel hoog wordt zul je sneller moeten drinken. Zet het bier goed koud weg zodat het bier in je glas past. En dek de kratten af waarin het bier zit met doeken. Dat beperkt de schade mocht er onverhoopt een flesje exploderen.

4
Algemeen / Uitslag Dutch Beer Challenge 2021
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 20:43 »
Al voor het 7e jaar is de Dutch Beer Challenge gehouden.
De winnaars zijn deze week bekend gemaakt.


De officiŽle site vind ik niet handig
https://resultaten.dutchbeerchallenge.nl/

Bierista geeft een beter toegankelijk overzicht van de winnaars.
https://www.bierista.nl/actueel/dutch-beer-challenge-uitslag


Hierbij feliciteer ik alle prijswinnende brouwerijen. Wat worden er veel mooie bieren tegenwoordig gebrouwen in Nederland.
5
Grondstoffen / Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 20:27 »
Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀

Ik zie toch wel een duidelijk verschil. De gist van Richard3 (Paasij) gedraagt zich sterk flocculerend en bij zwenken van het flesje komt het als een groot vel los van de bodem.
Mijn ijwit van 2019 heeft veel meer een stofgist karakter en bij zwenken lost de gist langzaam op van de bodem dat zie je ook omdat het flesje veel troebeler blijft. Toch gek want het zou dezelfde gist moeten zijn.
hier de gistingcurve via weging tot nu toe. paasij bevat meer gist.

 
6
Brouwproces / Re: Temperatuur giststarter
« Laatste bericht door Rootsman Gepost op Vandaag om 20:07 »
Bedankt Jacques
7
Prikbord / Re: Gezocht: ball lock sodakegs 19 L eventueel met toebehoren
« Laatste bericht door Satch Brewing Gepost op Vandaag om 19:33 »
Hoi, mocht je nog interesse hebben, ik heb nog 2 zeer nette 19 liter Kegs over.

Originele kegs van het bedrijf Duitse COR, kegs zijn getest en gasdicht, onder druk geleverd. De keg is van binnen en van buiten gepolijst en gewassen. Alle pakkingen zijn nieuw. Inlaat- en uitlaatklep met dubbele pakking (geschikt voor Ball Lock connectoren), Nieuwe veiligheidsklep - gemaakt van roestvrij staal. Ä 80,- p/stk (excl. verzendkosten) of ophalen in Vlissingen.

gr. Marc aka Satch
8
Grondstoffen / Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Laatste bericht door Richard3 Gepost op Vandaag om 18:07 »
Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀
9
Grondstoffen / Re: Video: Bier brouwen met alleen supermarkt producten.
« Laatste bericht door Micha Gepost op Vandaag om 17:04 »
Merci voor de tip! Leuk verzonnen challenge en ze hebben het goed in elkaar gezet.
10
Apparatuur / Re: Grainfather controller
« Laatste bericht door -Arjen- Gepost op Vandaag om 16:05 »
Je kan ook de glycol chiller aansturen met de stc1000:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10