Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Kloonbrouwsels => Topic gestart door: Mattijs op 23-04-2021 13:44 u

Titel: Jopen Jacobus
Bericht door: Mattijs op 23-04-2021 13:44 u
Een van mijn favorieten:

Jopen Jacobus RPA Ė Hoppy Pale Ale, 5,5%

Jopen Jacobus RPA is in 2013 winnaar geworden van de gouden medaille bij de World Beer Awards.

Smaakbeschrijving
Een Amerikaanse stijl Pale Ale. Fruitig bitter door de Amerikaanse hopsoorten met een kruidige ondertoon van de roggemout. Roggemout geeft het bier een karaktervolle smaak.

Deze zou ik graag na willen brouwen, iemand wellicht al eens een poging gedaan?
Of enig idee in welke richting ik het moet zoeken qua moutstort, hoppen en gist?
Titel: Re: Jopen Jacobus
Bericht door: Takkie83 op 23-04-2021 19:47 u
Iets verder doorscrollen (https://www.jopenbier.nl/product/jopen-jacobus-rpa/)  ;)

Graan: gerst, haver en rogge
Hop: Cascade en Simcoe
5,5% alcohol
45 EBU

 :biersmile:
Titel: Re: Jopen Jacobus
Bericht door: Mattijs op 23-04-2021 21:10 u
Iets verder doorscrollen (https://www.jopenbier.nl/product/jopen-jacobus-rpa/)  ;)

Graan: gerst, haver en rogge
Hop: Cascade en Simcoe
5,5% alcohol
45 EBU

 :biersmile:
Ah, inderdaad verder doorscrollen.  ::)
Tnx.
Tja dan de moutstort,
Iets van Pale, karamel, rogge en haver..
Maar in welke verhoudingen...
Titel: Re: Jopen Jacobus
Bericht door: Takkie83 op 23-04-2021 22:53 u
Ah, inderdaad verder doorscrollen.  ::)
Tnx.
Tja dan de moutstort,
Iets van Pale, karamel, rogge en haver..
Maar in welke verhoudingen...

Ik zou denk ik beginnen met pils, iets van cara 120, haver en een beetje rogge, vooral niet teveel van die laatste. Maar in welke verhouding, tja, ik zou ze gewoon in een brouwprogramma invoeren en kijken of je op een leuke EBC uitkomt. Doe eens een opzetje zou ik zeggen  :brouwen:
Titel: Re: Jopen Jacobus
Bericht door: Mattijs op 24-04-2021 08:32 u
Iets in deze richting?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk21-08
Naam receptJakobus kloon
Brouwdatum04-05-2021
BierstijlPale Ale (American)
Volume23,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)45 IBU
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
26,00 lWater uit Soesterduinen
1,7 gCaCl2
4,90 gCaSO4
4,90 mlMelkzuur
6,32 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
103 mg/l4 mg/l11 mg/l108 mg/l34 mg/l127 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,70 kgSwaen Pale Ale moutDe Swaen7 EBC87,7 %
0,30 kgRoggemoutWeyermann6 EBC4,6 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4,6 %
0,20 kgCara 120Dingemans120 EBC3,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 įC1 min.60 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gHallertauer Magnumpellets12,0%60 min.20,3 IBU
15,0 gCascadepellets7,5%15 min.6,3 IBU
15,0 gSimcoepellets12,9%15 min.10,8 IBU
17,0 gCascadepellets7,5%5 min.2,9 IBU
17,0 gSimcoepellets12,9%5 min.4,9 IBU
50,0 gCascadepellets7,5%koudhop0,0 IBU
50,0 gSimcoepellets12,9%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadepellets7,5%whirlpool0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gSafale American (US-05)bovengist


Titel: Re: Jopen Jacobus
Bericht door: Takkie83 op 24-04-2021 22:50 u
Lijkt me een prima recept, brouwen maar!  :brouwen:

Of tie in de buurt komt van het origineel proef je daarna wel  ;D