Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Project Barleywine met houtsnippers

Gestart door de badkamer, 08-08-2017 13:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de badkamer

Beste mensen,

Deze vakantie heb ik wat extra brouwtijd ingepland en probeer ik iedere week een batch te brouwen om lekker de winter door te komen.

Een deze dagen wil ik graag een barleywine brouwen. Door gebrek aan eikenhoutenvaten in mijn schuur ;D heb ik een zak houtsnippers besteld. Nu lees ik verschillende opties voor de snippers. Zelf had ik bedacht om 5 gram p/l te gebruiken ( dit is puur gissen maar wil niet te hoog beginnen ). Nu weet ik niet wanneer en hoe lang ik deze toe moet voegen. Iemand een idee? Hieronder het recept voor 14L.
- Iemand ervaring met houtsnippers en de dosering?
- Wat is het beste moment om toe te voegen en hoelang met ik ze laten trekken?
- Is 1 zakje T-59 genoeg voor 14 liter? Heb er twee. Heb eventueel ook nog 2 zakjes US-05
- Moeten de snippers ingeweekt worden bv. met rum/ whiskey?
- Tips/ tops op het recept zijn altijd welkom

Ik hoop op een warme volmondige Barleywine met een zacht houtaroma. Ik vond de B.A. Barley wine van brouwerij Troost erg lekker!

B.B.B.B.Barleywine

FERMENTABLES
kgs Fermentable PPG EBC Usage
 1.00 Vienna - DE 37.0 9.2 Mash
 5.40 Pilsner - BE 36.0 3.8 Mash
 0.65 caramel 120 - US 35.0 318.7 Mash

MASH STEPS
Name Temp (°C) Time (min)
Mash 1     65            60
Mash Out  75            10

HOP ADDITIONS
g Variety Type Usage Time AA IBU
70.00 Fuggles Leaf Boil 60 4.8 30.1
35.00 Fuggles Leaf Boil 20 4.8 9.1

YEAST
Amount Unit Name Attenuation (%)
1.0 packets Fermentis Safbrew T-58 0.7

Dugraph


de badkamer

Citaat van: Dugraph op 08-08-2017  13:26 uIn je zoektocht op het forum deze nog niet tegengekomen?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32724.0.html

Bedankt mooi stuk. Krijg meteen weer ideeën. Denk dat ik de batch ga splitsen en de snippers in Whiskey en Rum laat weken.

RienP

Ik zou zelf geen T-58 gebruiken voor een Barelywine.  T-58 gist namelijk niet ver genoeg door in een volmout zwaar bier. Ik zou voor een de US-05 gaan. Of een Engelse gist als je die hebt liggen.

de badkamer

Citaat van: RienP op 08-08-2017  14:50 uIk zou zelf geen T-58 gebruiken voor een Barelywine.  T-58 gist namelijk niet ver genoeg door in een volmout zwaar bier. Ik zou voor een de US-05 gaan. Of een Engelse gist als je die hebt liggen.

Bedankt, goede tip. Heb het even ingevoerd in de software en hij vergist (op papier) ruim tien punten verder door. Heb wat minder pilsmout gebruikt anders werd hij wel heel erg sterk.

naero

Ik heb nu een kleine handvol biertjes met houtsnippers gebrouwen, waaronder een pale barley wine met veel Duitse hop en 3,5 g/liter (Amerikaans, medium toast, ingelegd in jonge jenever, toegevoegd na hoofdvergisting). Daar is het hout erg aanwezig. Daarom: ook al heb je met de caramelmouten wat sterke tegenhangers, ik denk dat je beter zo'n 3-4 g/l aan kunt houden voor een subtiel aroma.

Success ermee!

Basje42

Citaat van: de badkamer op 08-08-2017  14:01 uBedankt mooi stuk. Krijg meteen weer ideeën. Denk dat ik de batch ga splitsen en de snippers in Whiskey en Rum laat weken.

Ik zou ze wel even voorweken, de 40% alcohol neemt ook wat taninne's op uit het hout, dan heb je die al niet in je bier...

seed7

Voor bieren met snippers gebruik ik 4 g/l 2 à 3 weken, meestal gewoon bij de hoofdgisting er in. Ik gebruik het liefst kersensnippers en toast die bij 180° gedurende een half uur zonder omscheppen zodat ik een mooie variatie in toast krijg. Niks inweken in drank etc. Dit geeft een hele licht houttoets zonder dat je bier naar uitgekauwde potloden smaakt.

Tannines helpen bij het mondgevoel, juist bij een Barleywine kan dat van pas komen. Zonder tannines worden die 'glibberig'. (Dus ook geen hoog-alpha hop voor de bitterheid).

T-58 duwt je Barleywine qua smaak richting Quadrupel. Omdat je toch meer dan een zakje nodig zult hebben kun je T-58 en US-05 samen gebruiken, dat temt de smaak een beetje en zorgt voor een betere vergisting. Voor een echt Engelse smaak gebruik je b.v. de combinatie Windsor met Nottingham.

Ingo

de badkamer


Xendelaar

En? Hoe is de barleywine geworden? Ik overweeg om ook houtsnippers toe te voegen aan mijn volgende barleywine brouwsel. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.
Smaakt het (jong)bier naar uitgekauwde potloden of is de smaak zacht?


de badkamer

Citaat van: Xendelaar op 19-10-2017  13:46 uEn? Hoe is de barleywine geworden? Ik overweeg om ook houtsnippers toe te voegen aan mijn volgende barleywine brouwsel. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.
Smaakt het (jong)bier naar uitgekauwde potloden of is de smaak zacht?

Ik heb nog niet geproefd, ga ik volgende week doen. Keep you posted!

dennisbier


Vergelijkbare Topics (7)

38172

Reacties: 26
Gelezen: 4844

02-02-2019 15:58 u
door orangeloo
26639

Gestart door Yogi


Reacties: 13
Gelezen: 5543

12162

Reacties: 38
Gelezen: 10708

17929

Reacties: 8
Gelezen: 4415


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.