Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Burgt brouw op 11-06-2021 22:16 u

Titel: Tijd in koeling na hergisting
Bericht door: Burgt brouw op 11-06-2021 22:16 u
Als ik twee bieren uit dezelfde batch vergelijk, waarbij er één slechts een dag in de koelkast heeft gestaan en één een week, dan is het verschil gigantisch.

De tweede smaakt minder ‘gistachtig’ en veel minder zuur/wrang. Mijn eigen verklaring is het stilvallen van de activiteit van het gist. Mijn vraag is of andere dit effect ook zo duidelijk ervaren.

Ik kan door middel van Google maar weinig vinden over optimale koeltijden en dergelijke.
Titel: Re: Tijd in koeling na hergisting
Bericht door: Jacques op 11-06-2021 23:03 u
Als ik twee bieren uit dezelfde batch vergelijk, waarbij er één slechts een dag in de koelkast heeft gestaan en één een week, dan is het verschil gigantisch.

De tweede smaakt minder ‘gistachtig’ en veel minder zuur/wrang. Mijn eigen verklaring is het stilvallen van de activiteit van het gist. Mijn vraag is of andere dit effect ook zo duidelijk ervaren.

Ik kan door middel van Google maar weinig vinden over optimale koeltijden en dergelijke.

Ik neem aan dat je zelfgebrouwen bier bedoelt dat heel jong is.

Door het bier langer koud te laten staan zakt meer gist uit. Als je dezelfde test na 2 maanden uitvoert is het verschil veel kleiner.
Titel: Re: Tijd in koeling na hergisting
Bericht door: Burgt brouw op 11-06-2021 23:17 u
Ik neem aan dat je zelfgebrouwen bier bedoelt dat heel jong is.

Door het bier langer koud te laten staan zakt meer gist uit. Als je dezelfde test na 2 maanden uitvoert is het verschil veel kleiner.

Dat bedoel ik inderdaad! Echter, het bier is nu wel al zo’n twee maanden oud, dus heel jong is het ook niet meer. Betreft wel een tripel à 8.5%.