Forum Hobbybrouwen.nl
Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: 12345 op 05-09-2012 22:11 u
-
Hallo, ik zoek het recept van een blonde die
zeker niet droog is
eerder een beetje zoetig
en moutig
en niet te bitter
Weet er iemand wat? Ik kan wel bij bewezen recepten kijken, maar daar kan ik niet aan afzien hoe het smaakt.
Een link zou ook al prima zijn.
Alvast bedankt!
(En sorry voor de ietwat misleidende titel, maar anders krijg ik nooit reacties, vrees ik)
-
Doe zelf eens een opzetje en wacht reacties daarop af. Das toch veel leuker, interessanter en leerzamer?
Zowel voor jou als voor lezers in de toekomst. :)
-
Zeeer vrij naar Henk oet Paiz
25 liter
Maischwater 24 L
Spoelwater 15,25 L
Start SG: 1.056
EBC: 9,5
IBU: 20
Brouwhuisrendement: 78 %
Mout:
85 % 5 kg. Pilsmout 3EBC
10 % 0,59 kg. Munichmout 15 EBC
5 % 0,3 kg. Tarwemout 3 EBC
Hop
20 g. Peizer Hop (Rozendal) 4% voor begin wort toevloed in ketel
30 g. Peizer Hop (Rozendal) 4% 60 min.
23 g. Peizer Hop (Rozendal) 4% 10 min.
Kruiden
5 gr Korianderzaad meekoken 10 min
Gist
Belgian Ardennes nr. 3522 XL activator, starter, vergisting bij 21 ºC
Maischschema
60 ºC 20 min
70 ºC 40 min
78 ºC 1 min
-
Hallo, ik zoek het recept van een blonde die
zeker niet droog is
eerder een beetje zoetig
en moutig
en niet te bitter
Je recept is prima, wellicht iets minder munchener (± 10% is voldoende denk ik).
Verder
* Een gist kiezen met een lage vergistingsgraad en relatief warm vergisten
* Niet te lang bij 63°C maischen en wat langer bij 72°C (55°C stap overslaan en inmaischen op 63°C ! )
* Niet te veel hop toevoegen, tot max 20 EBU/IBU :brouwen:
-
Dank je Oscar, dat zijn goeie plannen.
-
Je recept is prima, wellicht iets minder munchener (± 10% is voldoende denk ik).
Verder
* Een gist kiezen met een lage vergistingsgraad en relatief warm vergisten
* Niet te lang bij 63°C maischen en wat langer bij 72°C (55°C stap overslaan en inmaischen op 63°C ! )
* Niet te veel hop toevoegen, tot max 20 EBU/IBU :brouwen:
Zomaar een gooi: 65 graden maischen 20 min, 72 graden 50 min daarna nog even door naar 78 graden om alles te stoppen.
Gist: S33 of de Windsor (die laatste zou ik doen omdat ie zo mooi de moutsmaak accentueert)
18 IBU is heel mooi voor een zachte blonde.
-
Hoi Kleine Schriek, ik zit al heel dicht bij jouw maischschema. Alleen zit jij op 65 ºC en ik op 60 ºC
Als gist dan:
16 gram Danstar Windsor
Nu nog de hop: Fuggles? Maar ik heb ook nog veel liggen en dat heeft natuurlijk de voorkeur.
Styrian Goldings
Fuggels
Saaz
Cascade
Challenger
Hallertau Hersbrücken
Hallertau Mittelfrüh
Hallertau Spalt Select
Welke van deze hoppen kan ik gebruiken?
-
Geen korrelgist, joh. De Belgian Ardennes is veel geschikter voor een lekker blondje. Maar vergist deze niet te warm, anders krijg je een fruitmand. Beginnen bij 19 graden en dan naar het eind van de hoofdvergisting langzaam omhoog naar 22 graden. Hmmmm.
-
En als aromahop zou ik kiezen voor Saaz of Hallertau Mittelfrüh. Bitterhop maakt niet zoveel uit.
-
Dank je, Adrie, ga ik zo doen.
Heb ik een starter nodig van 4,5 liter dus wordt getrapt of via bijvoeding (incrementeel) bereikt.
Bitterhop: Styrian Goldings
Aromahop Saaz
-
25 liter 'Lekker Blondje'
Maischwater 24 L
Spoelwater 15,25 L
Start SG: 1.056
EBC: 11
IBU: 18
Brouwzaalrendement: 78 %
Mout:
80 % 4,75 kg. Pilsmout 3 EBC
10 % 600 gr. Munichmout 15 EBC
5 % 300 gr. Cara from Hell 25 EBC
5 % 300 gr. Tarwemout 3 EBC
Maischschema:
61 ºC 20 min.
71 ºC 45 min.
78 ºC 1 min.
Hop:
40 gr Styrian Goldings 4,4% 60 min. voor begin wort toevloed in ketel
25 gr Saaz 3,3 % 10 min
Kruiden:
5 gr Korianderzaad geplet, meekoken 10 min
Gist:
Belgian Ardennes 3522 activator, starter ca 1,7 liter continu geroerd en belucht met 5 gr voedingscomplex
vergisting bij 19 ºC - - > 22 ºC
-
PS en het zou verboden moeten zijn om te ontdekken dat ik van twee hopsoorten nu al twee restjes heb @#$!%
-
Heb ik een starter nodig van 4,5 liter dus wordt getrapt of via bijvoeding (incrementeel) bereikt.
Oh? Met beluchting kom ik op 1,7 liter en met roeren op 1,3. Beluchten alleen bij aanvang: 2,9 liter. Hoe kom jij bij 4,5 liter?
-
Hoe kom jij bij 4,5 liter?
... Door slecht te kijken. Bij viability 80% kom ik ook op 1,7 liter. Kan dus makkelijk in een keer.
-
Hoe zou het zijn om een klein percentage (zeg 5%) van een Caramout toe te voegen? Misschien Cara-Münich? Het wordt dan wel wat donkerder maar toch ook voller en moutiger van smaak?
...Ik heb 5% CAra from hell toegevoegd ...