Forum Hobbybrouwen.nl
Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Edgar op 16-08-2005 08:30 u
-
De afgelopen week heb ik twee brouwsels gemaakt met gelijkt stort, maar verschillende brouwwijze en gisten. De stort is:
Voor 35 liter:
Münchener 15: 4,5 kilo 43,5%
Vienna 7: 4,5 kilo 43,5%
Caramunich 100: 0,6 kilo 5,8%
Melanoïdine 80: 0,2 kilo 1,9%
Special B 350: 0,15 kilo 1,4%
Carared 60: 0,4 kilo 3,9%
Hopstorting:
Northern Brewer en Hallertau Hersbrücker als FWH, 80 min en 25 min kooktijd. Totale kooktijd 90 min.
SG 1064 bij 70% rendement (weinig en geen spoeling).
EBC 31
IBU 32
Gisten: Wyeast 3522 slurry van vorig brouwsel en Wyeast 2000 Budvar starter.
Eerste brouwsel met directe verhitting, tweede brouwsel met infusie van heet water verhit.
Maischschema (ongeveer):
53°: 15 min
63°: 25 min
73°: 30 min
78°: 5 min
Relatief lange eiwitrust om helderheid te testen.
Eerste brouwsel vergist in rvs cylindrokonisch vat, tweede in plastic.
Eerste met kraanwater, tweede met osmosewater, misschien beter passend bij de ondergist.
Het eerste brouwsel nadert de lagerfase met een SG van nu 1020. Van het tweede moet de gisting nog op gang komen, is pas gisteravond gepitcht bij nogal lage temperatuur.
Ik verwacht twee totaal verschillende bieren. Ook al omdat de pap in het tweede bier veel dunner is door de infusiemethode. Hopelijk blijft er nog wat body over na de vrij lange eiwitrust. We zullen zien.
-
Stijpolitie zegt: dubbelbock begint bij 1068. Mijn favoriete dubbelbocken kennen SG's van 1077-1025. Zou jij dat ook lusten?
-
Het zijn geen dubbelboks maar een (flauw) woordspeling: dubbel-bok. Twee bokjes dus.
Je kent me al een beetje zeker: zo zwaar is inderdaad niet direct voor mij. Zeker niet als ze dan ook nog branderig en zoet zijn. En een ondergister van die zwaarte zou denk ik beter bevallen dan een bovengister.
-
De genoemde favoriete bocken zijn allen Duitsers en in die Heimat zijn alleen weizens bovengistend. Lekker dus. En nogmaals: twee maanden lageren en nog 2 maanden op fles of zo en de branderigheid zou wel weggetrokken moeten zijn.
-
Namen van die bieren?
Ik wil wel eens een dubbelbok proberen te brouwen, maar dan inderdaad een ondergister.
En wat denk je van die stort hierboven?
-
Met de stort lijkt me niet zoveel mis. Het lijkt wat op de stort die wij hebben gebruikt voor onze bok, maar wij hebben nog wat meer Special B gebruikt. Interessant experiment trouwens. Met al die bokken moeten we toch maar weer eens een proeverij organiseren. Ga je ze ook insturen voor het BONK?
-
Hier een herhaling van een bericht van juli 2005 van mij.
St. Stephansbock
Herkomst: Zötler Bräuerei
Internet http://www.zoetler.de
Internet info Doppelbock. Hoort bij de sterkste bieren van Bayern
18.6 °P: 1077-1025
Alcohol: 7.1%
Ritterbock
Herkomst: Kaltberg Schlossbräuerei
Internet http://www.koenig-ludwig.de/koenig_ludwig.asp?lang=de
Internet info brouwt ook König Ludwig bieren Totaal 5 bieren
Im Herzen von Bayern, 40 Kilometer westlich von München, liegt Schloss Kaltenberg, Residenz Seiner Königlichen Hoheit, Luitpold Prinz von Bayern und eine der letzten echten Schlossbrauereien.
Alcohol: 9.0%, 21,5 °P, 1090-1024
Doppel-Hirsch
Herkomst: Der Hirschbräu, Privatbräurei Hoss, Sonthofen, Allgäu
Internet http://www.hirschbraeu.de/index_frame.htm
Info internet 7 bieren
Alcohol: 7,2%
Etiket info 18,5 °P: 1076-1021
De 2e is niet zo heel lekker (wat te gebrand) maar de eerste en de derde zijn geniaal!
-
Waar staat het recept van jullie bok, Adrie? Ik heb de Special B wat verminderd t.o.v. mijn dubbel en eerste bok vanwege een toch wat rauw randje aan de smaak ervan. Ik merk wel dat het sterk vermindert met de tijd, zoals MO zegt. Maar eigenlijk ben ik niet zo blij met zo'n sterke en lange smaakontwikkeling. Afijn.
Of ik ze instuur zal afhangen van hoe tevreden ik erover ben en of ze op een bok gaan lijken. Ik betwijfel dat eigenlijk een beetje, maar we zullen zien.
Jammer dat België niets heeft met Duits bier. Ten onrechte! De bieren die je noemt zijn hier moeilijk te vinden, vrees ik. Als ik nog eens bij de bierkoning ben, zal ik ze zoeken.
-
De ondergister is goed vertrokken op 11°. Het gistend wort heeft een uitgesproken frisse moutsmaak, kafsmaak zelfs. Ontzettend lekker!
Het is een beetje tricky om de temperatuur constant te houden, vooral door de eigen warmteproductie van het brouwsel. Maar met nauwlettend in de gaten houden lukt dat wel. Momenteel ongeveer 4° verschil tussen koelruimte en bier (wort, jongbier, whatever). Als de activiteit afneemt, zal dat verschil kleiner moeten worden.
-
Voor de (paar) mensen die gisteren mijn Onderbokje geproefd hebben: Dat was het bier van deze thread; de Budvar-versie. Het osmosewater met de ondergist verklaren samen misschien Hoppie's reactie: "Pils!"
-
Ik vond het een mooi bier, Edgar. Mooi clean, moutig en karamellig. Zacht en zoetig. Beter dan onze bok. Klasse. Mooie gist ook voor een bok, dat blijkt maar weer.
Het verbaast me trouwens dat onze bokken bijna even donker waren, terwijl jij een stuk minder caramouten en ook nog eens een groot deel viennamout hebt gebruikt. Je hebt een kwartier langer gekookt dan wij, maar zou het daar aan kunnen liggen?
-
Hoi Adrie,
Dat zou wel eens heel goed kunnen, zeker als er een grote brander gebruikt wordt onder de kookketel!
Persoonlijk vind ik het heel jammer dat ProMash bij de kleurberekening geen rekening houdt met de invloed van de kooktijd terwijl dit toch een belangrijke factor is.
-
Ik denk dat dat heel verstandig is van ProMash, omdat dat niet te modelleren valt. Er spelen denk ik teveel installatieafhankelijke aspecten mee om een betrouwbare schatting te kunnen maken.
-
Dat geldt eigenlijk ook voor de mouten. Niet elke mout van 50 EBC is ook exact 50 EBC. Kleurberekeningen blijven weinig betrouwbare schattingen.
-
De donkere kandijsuiker voor de hergisting zal een paar puntjes kleur hebben bijgedragen.
-
Ik vond jullie bok Adrie zeker genietbaar, maar echt wel teveel Special-B in de smaak. En flink bitter voor een bok. 'Bokbier' is een wel heel breed gebruikte term, maar eigenlijk vond ik het geen bokbier ('moutig, niet zeer bitter, niet hoppig' dacht ik, volgens Walsh). Heb je het recept hier nu ergens op het forum staan?
-
Poeh Edgar,
Wat is nu een echte bok? Ik heb afgelopen vrijdag tijdens de PINT jubileumbijeenkomst in Amsterdam begrepen dat er maar liefst 50 bokbieren op dit moment te vinden zijn op de Nederlandse markt. Die bieren variëren enorm in smaak. Van mierenzoet, waterig, zurig tot stevig moutig.
Wel vind ik dat je een beetje gelijk hebt voor wat het bokbier dat gisteren verkrijgbaar was bij Maasland. Het bier had geen zoet/moutig karakter maar eerder een droog en hoppig karakter. In zoverre is het een echte uitzondering.
-
Voor de (paar) mensen die gisteren mijn Onderbokje geproefd hebben: Dat was het bier van deze thread; de Budvar-versie. Het osmosewater met de ondergist verklaren samen misschien Hoppie's reactie: "Pils!"
Lekker bier Edgar top!
Ik zei het gisteren al: meedoen voor de eerste prijs man.
Een juist gebruik van ondergist.
Dit bier is nog lekkerder als die van mij.
:degroeten:
-
Poeh Edgar,
Wat is nu een echte bok?
Dat is helemaal waar, bok is een vergaarbak van allerlei min of meer donkere bieren met vaaglijk als gemeenschappelijk kenmerk dat ze, meestal, íets zoetigs hebben. Ik houd me ook alleen maar 'voor het gemak' aan Walsh' richtlijn.
Ben blij dat je het lekker vindt Hop! Maar een eerste prijs lijkt me uitgesloten: Niet gebrand/bitter/donker genoeg voor wat ik denk dat de meeste keurmeesters 'bok' zullen vinden.
-
We hebben het er verder niet meer over gehad gisteren maar ik vond het ook een zeer mooi bier, alleen was ik niet helemaal meer in staat om objektief te proeven ::)
-
Het zijn geen dubbelboks maar een (flauw) woordspeling: dubbel-bok. Twee bokjes dus.
Als je dan toch aan het spelen met woorden bent, dus geen twee bokjes maar een Dubbel en een Bok??
Je schrijft "Relatief lange eiwitrust om helderheid te testen".
Maar je varieert de gistsoort, de manier van verhitten tijdens maischen, het materiaal vh gistingsvat en het gebruikte water.
Hoe weet je nu, als er helderheidsverschillen zijn, wat de oorzaak was?
Nog een vraag: in het recept staat dat beide hoppen als FWH toegevoegd zijn. Hoe klopt dat met de twee verschillende kooktijden?
Hans Hans
-
Hoi Hans, leuk om een paar vragen over mijn bier te krijgen. Daar gaan we:
Als je dan toch aan het spelen met woorden bent, dus geen twee bokjes maar een Dubbel en een Bok??
Welja, die bovengister mag je best een dubbel noemen. Maar er zit geen suiker in.
Je schrijft "Relatief lange eiwitrust om helderheid te testen".
Maar je varieert de gistsoort, de manier van verhitten tijdens maischen, het materiaal vh gistingsvat en het gebruikte water.
Hoe weet je nu, als er helderheidsverschillen zijn, wat de oorzaak was?
Het was niet de bedoeling om een verschil in helderheid te testen. Wel om te zien of een kwartier eiwitrust in twee verschillende bieren een helder bier oplevert. Niet zo ingewikkeld toch?
Nog een vraag: in het recept staat dat beide hoppen als FWH toegevoegd zijn. Hoe klopt dat met de twee verschillende kooktijden?
Da's ook al simpeler dan het lijkt: Beide hoppen zijn op 3 momenten toegevoegd. De receptweergave hierboven is nogal beknopt, ik weet het.
Maar als je nog eventjes wacht, zal ik zodadelijk het .brw file posten. Dat zou toch wel alles moeten ophelderen.
-
mmh, ik was dus de enige die jouw bok niet zo top vond. maar dat lag kennelijk aan mij, want ik was de enige die hem licht zepig vond. maar dat heb ik wel vaker met ondergisters; het is dus meer een afwijking in mijn manier van proeven. A3 zijn bock staat bij de driespan tripel. lekker, een moderator, zelfs administrator die zijn eigen onderwerp volledig vervuilt...
-
Had je nog een flesje meegenomen om thuis te proeven? Nee geloof ik. Moet wel gezegd worden dat het bier pas 2 weken op fles zit en wat mij betreft dus niet volledig klaar is. Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat de oorzaak van zo'n zepige smaak volgens jou zou kunnen zijn.
Ik heb die Driespan thread nog eens doorgefietst en inderdaad, daar wordt de BroederBok genoemd, maar geen recept! Ik denk dat het geheim moet blijven :)
-
Ach jongens, ik post hierbij wel even het Promash bestand.
-
Welja vervuil 'mijn' thread dan ook nog maar! ::)
WOW! Berekend op 20 IBU! Wat is daar misgegaan met afwegen? Het smaakte meer als 35 tot 40 IBU.
-
In mijn instelling is het 26 IBU, maar dan nog. Voor zover ik weet is er niets misgegaan met afwegen. Wellicht dat mijn info over de hop verkeerd is (meer dan 5% alfazuren), of is het misgegaan in de brouwwinkel?
Maar goed, inderdaad, genoeg vervuiling. Ik zal me voortaan voorbeeldiger gedragen. :clownsmile:
-
Bij deze dan het recept en het brouwverhaal.
Batch Size (L): 35.00 Wort Size (L): 35.00
Total Grain (kg): 10.35
Anticipated OG: 1.064 Plato: 15.76
Anticipated EBC: 30.6
Anticipated IBU: 31.8
Brewhouse Efficiency: 70 %
Wort Boil Time: 90 Minutes
Stort
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
43.5 4.50 kg. Munichmout 15 - Weyermann Duitsland 1.037 15
43.5 4.50 kg. Viennamout - Weyermann Duitsland 1.038 7
5.8 0.60 kg. Caramunich I - Weyermann Duitsland 1.036 100
1.9 0.20 kg. Melanoidin Mout Duitsland 1.037 80
1.4 0.15 kg. Special B (Cara 400) - Dingem België 1.032 350
3.9 0.40 kg. Carared - Weyermann Duitsland 1.036 60
Hop
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
35.00 g. Hallertau Hersbrucker Whole 2.00 4.1 80 min.
35.00 g. Northern Brewer 2 Whole 9.30 19.1 80 min.
10.00 g. Northern Brewer 2 Whole 9.30 2.0 25 min.
10.00 g. Hallertau Hersbrucker Whole 2.00 0.4 25 min.
10.00 g. Hallertau Hersbrucker Whole 2.00 1.1 First WH
10.00 g. Northern Brewer 2 Whole 9.30 5.1 First WH
Gist
Wyeast 2000 Budvar Lager
Maischschema
Total Grain kg: 10.35
Total Water L: 16.54
Tun Thermal Mass: 0.00
Grain Temp: 23.28 C
Step Rest Start Stop Heat Infusie Infusie Infusie
Step Name Time Time Temp Temp Type Temp Amount Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
inmaischen 0 15 53 53 Infusie 61 16.54 1.60
Infusie 1 1 25 63 61 Infusie 99 5.78 2.16
Infusie 2 1 30 73 71 Infusie 99 12.47 3.36
Uitmaischen 1 5 78 78 Infusie 99 13.38 4.65
Total Water L: 48.17
Total Mash Volume L: 55.07
Mash Notes
----------
Infusiemaisch uitgevoerd in 60 ltr gistingsvat, geïsoleerd met celschuim.
NIET gespoeld.
Fermentation Notes
------------------
Enkele dagen voor het brouwen een starter gemaakt (continu geroerd en belucht)
mbv moutextract en gistvoeding, zinkgist, ongeveer 3 liter. Deze na uitgisting
koud weggezet, laten bezinken, afgegoten en op brouwdag 's ochtends
weer opgestart met wederom 2 liter moutextractoplossing. Deze oplossing
weer continu geroerd en belucht etc. en actief gistend aan het ONBELUCHT wort
toegevoegd.
Problem Notes
-------------
Bottelberekening van dit programma klopt niet. Lagertemp was 6°C, echter
heb op gevoel ongeveer 6 g/l donkere kandijsuiker toegevoegd omdat veel kool
zuur door hevelen was uitgegast. Last met het snel genoeg naar kooktempera-
tuur krijgen van het infusiewater. Uiteindelijk toch wel gelukt.
-
Zojuist Onderbok 2 in het vat. Andere gist (Gambrinus ondergist), andere stort, ander bier. Véél te lage pH van de maisch (4,8/4,7), vermoedelijk door het vooraf koken/afhevelen van het water en de donkere mouten. Toch een uitstekende omzetting en zo te proeven flinke bittering. Mede dankzij niet lekker ruikende maar kennelijk goed bittere terrashop.
De gezipte HTML bijlage zou voor iedereen leesbaar moeten zijn.
-
was dat nou nodig, negen moutsoorten? moesten alle restjes op? Ik neem aan dat de suiker meer voor de kleur dan voor de suiker bedoeld is?
Heel verstandig om geen gebrande mout >500 EBC te gebruiken, ik ben benieuwd of je de gebrandheid nu helemaal kwijt bent.
-
Inderdaad heb ik wat restjes opgemaakt. De suiker (kandijsiroop) is voor kleur en smaak, niet voor de alcohol. Mag 'ie nog als volmout gelden dan, MO?
Ik had liever wat minder Pilsmout en meer Münchener gebruikt, maar mijn lokale dealer lijkt helemaal nergens op. Is meer dicht dan open. In de stad met de meeste bierkennis van België leeft het hobbybrouwen niet.
Hieronder een plaatje van wat ik heel mooi schrootsel vind. Vochtig geschroot met de Maltmill.
(http://img294.imageshack.us/img294/8793/schroothoop3go.th.jpg) (http://img294.imageshack.us/my.php?image=schroothoop3go.jpg)
-
nee, helaas zit je maar al te ver af van je gewenste volmoutigheid. Naast de 1.9% suiker in de stort gebruik je ook nog eens bottelsuiker. Ik ken overigens geen enkele hobbybrouwer die volmout brouwt (vanwege de bottelsuiker)
-
Dit bier begint al goed te stinken. Gambrinusgist blijkt een zwavelaar te zijn.
Vergisting goed op gang bij 10° precies. SG nu zo'n 1046. Smaak is al heel interessant. Opvallend toch hoe de enorme bitterheid van het verse wort snel afneemt als de vergisting begint.
Voor wie nog geen ondergisters brouwt: Doe het nu! Vat buiten zetten en je ziet wel waar 't schip strandt! Er is niets lekkerder dan een zelfgebrouwen ondergister.
-
Deze gist k(n)abbelt rustig door op 9,3°. Nu op 1035 na 5 dagen. Stank is weer wat minder en het jongbier smaakt naar
Macadamia pecannoten. Lekker. Dit lijkt me (en is bewezen te zijn) een goede gist voor een frisse pils.
-
Schiet niet echt op, deze vergisting. Nu net onder de 1030. Gaat gestaag door maar naar mijn normen zou het allang klaar moeten zijn.
Vermoedelijk komt de Gambrinus-gist in aanmerking voor de typisch Tsjechische super-pitch (héél veel gist pitchen). Ik heb deze keer geen slurry gepitcht maar 4 liter starter. Op 46 liter bier houdt dat inderdaad niet over voor een ondergister.
-
Gisteren geheveld op 1028. Het zou wel eens kunnen dat dit mijn korreldebuut gaat worden, want dit schiet niet op. Heb een kleine hoeveelheid als test geënt met wat (nogal oude) Saflager, om te zien of het SG nog flink zal dalen.
-
Dit bier heeft er inmiddels 2 maanden koude lagering op zitten. Het SG is héél langzaam gedaald naar 1019. Een vergistingsgraad van 70%, wat aan de lage kant is voor deze gist. Dat zullen de cara-mouten zijn. Het is te proeven. Beoogd was 1016. Misschien waren we er nog geraakt als ik nog 2 maanden had gewacht.
De terrashop was berekend op 12 IBU, en dat klopt aardig. Een bitterheid van 35 is het wel ongeveer. Dit bier is niet slecht. Het is moutig, niet hoppig, en dat was de bedoeling. Het smaakt fris, bitter, complex (mag ook wel met 9 mouten), en aangenaam.
10 liter is gefusteld met 3g suiker per liter (er zat al aardig wat gas in en na de Alt-openbaring proberen we het eens met wat minder), de rest morgen in flesjes. Dit omdat mijn Cornelius keg incompleet blijkt. Misschien toch morgen bij de bierboer een 30l-vat proberen op de kop te tikken.
Korrelgist heb ik niet toegevoegd, ondanks dat de test goed verliep (gaf verlaging SG tot 1016). Liever geen korrel als het niet hoeft.