Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bier op vat zonder gist!

Gestart door Annemie, 12-09-2018 20:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Annemie

Hallo, dit weekend is het 3 weken geleden dat mijn bier gebotteld is en een deel op vat gegaan.
Normaal brouw ik en bottel ik alleen, nu zaten we met een ziek kindje en alles was zo goed als voorbereid. Ik heb mijn man dus gevraagd om het bier te bottelen en op vat te doen omdat ik 3 dagen plato gemeten had en deze stabiel bleef.
Alles goed uitgelegd en hem laten doen. Nu ik wil kijken hoeveel grondstoffen ik nog heb kom ik het zakje gist tegen dat ik klaar had gelegd voor hem... Gist heeft hij dus niet gebruikt. Hij ging ervan uit dat hij een keuze kon maken tussen suiker OF gist  :o
Mijn flesjes heb ik dus al door de gootsteen gegoten. Jammer maar volgende keer beter, manlief gaat mee brouwen om er ook wat van te leren  ^-^
Mijn vraag is of ik het vatje dat hij vulde WEL nog zou kunnen redden? De suiker zit er dus in, 5 g. per liter maar geen gist.
Kan ik alsnog gist toevoegen na kleine 3 weken? Moet ik dan ook opnieuw suiker toevoegen of niet? ik ga ervan uit van niet.
Of is het gewoon een verloren zaak giet ik dit ook weg  :weetniet:

Alvast bedankt.

joenedu

Gist is niet altijd nodig bij het bottelen, een beetje suiker toevoegen zou ook kunnen volstaan omdat er altijd nog wel wat gist rondzweeft in het bier... heb je het bier geproefd voordat je het weg hebt gekieperd?

Annemie

Ja, het bier smaakte wel goed maar er was amper/geen koolzuur of schuim...
Ik heb 6 flesjes gehouden en 6 weg gedaan, dan hebben we nog 2 vaatjes van 5 liter.

Annemie

Zou het dan mogelijk zijn dat er iets anders is misgelopen TIJDENS het brouwproces mits ik geen koolzuur/schuim heb?

CeesM

Citaat van: Annemie op 12-09-2018  20:45 uZou het dan mogelijk zijn dat er iets anders is misgelopen TIJDENS het brouwproces mits ik geen koolzuur/schuim heb?
De hergisting niet op kamertemperatuur gedaan?

Mark GA

Ik snap het niet zo goed.
Je bier is al vergist? En je man heeft suiker gebruikt voor het bottelen? Dan is er toch niets raars gebeurd?

Wat bedoel je met "op vat gezet"? In een fust?
Of een vergistingsvat?
Waar had je een zakje gist voor klaargelegd? Was dat bottelgist?
En zoals iemand anders al vroeg: heb je wel geproefd voordat je het weggooide?

Annemie

Ja, het bier was uitgegist.
2 weken op kamertemperatuur 3 weken koud gezet en dan gebotteld.
Ik doe 7 g suiker per liter en 0.5 g safale S-33 per 10 liter
Ik heb het bier geproefd en de smaak zat goed maar er was geen koolzuur en geen schuimkraag...
Dit is mijn 3de brouwsel tot nu toe, ik ben een beginneling en ging ervan uit dat het ergens mis gelopen was tijdens het bottelen maar daar begin ik nu sterk aan te twijfelen  ???
De vaatjes die ik heb zijn party kegs van 5 liter

Erick

Wellicht verstandig om de online cursus eens goed door te nemen?
En dan specifiek dit stukje:
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html#In_de_fles

Succes. :-)

Mark GA

Citaat van: Annemie op 13-09-2018  08:40 uIk doe 7 g suiker per liter en 0.5 g safale S-33 per 10l

Waarom zou je dit doen?
Er zit als het goed is nog gist in je bier. De suiker zorgt voor carbonisatie.
Je hebt niets fout gedaan.
Behalve dan dat je je flesjes weggemiept hebt...
:-)

Bij nader inzien: twee weken hoofdvergisting is okee. Je zou dan inderdaad kunnen lageren - maar 3 weken lijkt me dan weer wat lang.

CeesM

Citaat van: Annemie op 13-09-2018  08:40 uIk doe 7gr suiker per liter en 0.5gr safale S-33 per 10l
Dan kan het zijn dat je man 7 gram suiker heeft gebruikt i.p.v. 7 gram/liter. :-\

Erick

En zijn die partykegs eigenlijk wel geschikt voor hergisting mbv suiker?
Die werken toch met zo'n CO2 cilinder of vergis ik mij?

Mark GA

Citaat van: Erick op 13-09-2018  10:09 uEn zijn die partykegs eigenlijk wel geschikt voor hergisting mbv suiker?
Die werken toch met zo'n CO2 cilinder of vergis ik mij?
Als ze volledig afsluitbaar zijn hoeft dat niet. Die Chinese vaatjes zijn niets meer dan vaatjes.

Citaat van: CeesM op 13-09-2018  10:06 uDan kan het zijn dat je man 7 gram suiker heeft gebruikt i.p.v. 7 gram/liter. :-\
Denk dat dit inderdaad de oplossing is voor het vraagstuk wat er fout gegaan kan zijn. Scherp weer, Cees!

Annemie

Voor ik mijn 4de biertje ga brouwen ga ik de online curcus een goed doorlezen en notities maken. Dit lijkt mij het beste  :P
Ik heb mij tot nu toe gebaseerd op het boek ' bier brouwen voor beginners ' en het forum.
Ik moet zeggen dat het forum de grootste hulp is maar ik ben wat overenthousiast te werk gegaan vrees ik...
Mijn biertjes waren gelukkig wel lekker verder. Op naar de cursus dus.
Vanavond vraag ik eens of hij nog weet hoeveel suiker hij gebruikt heeft.
In de keg moet ook suiker ja maar daar heb ik gezegd 5 g per l. te gebruiken.

haicoterbeek

Citaat van: Annemie op 12-09-2018  20:45 uZou het dan mogelijk zijn dat er iets anders is misgelopen TIJDENS het brouwproces mits ik geen koolzuur/schuim heb?
Als we er vanuit gaan dat je voldoende gezonde gist in je bier had zitten? En waarom zou dat niet zo zijn?
Dan zal er altijd nagisting ontstaan als je suiker toevoegd. Normale kristalsuiker (sucrose) is 100% vergistbaar dus deze wordt met het grootste gemak omgezet in alcohol en CO2.
Als er vervolgens geen CO2 oplost in je bier kan dat maar twee redenen hebben. Dopjes niet goed op de fles.
Of te weinig suiker toegevoegd.
Heb je wel voldoende CO2 op de keg? Dat kan ik uit jouw verhaal niet opmaken.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.