Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Daniels, Ray. Designing Great Beers.

Gestart door Adrie, 29-01-2005 19:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

<a href="http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=691&url=http://www.bol.com/nl/p/Engelse-boeken/designing-great-beers/1001004001023086/index.html&f=TXL&name=bespreek">
Designing Great Beers
Ray Daniels
</a>
Klik op het plaatje om het boek te bestellen.


Achternaam schrijver: Daniels
Voornaam dan wel voorletters schrijver: Ray

Titel boek: Designing Great Beers. The ultimate guide to brewing classic beer styles.

Druk: 2e
Jaar uitgifte: 2000
Naam uitgever en plaats vestiging uitgever: Brewers Publications, Boulder, CO, VS
ISBN nr.: 0-937381-50-0

Aantal pagina's: 390

Onderwerp boek: het ontwerpen van recepten en uitwerking van enkele klassieke bierstijlen

Beschrijving/bespreking boek:
Het boek bestaat uit 2 delen: een algemeen deel over het ontwerpen van recepten en een deel met een bespreking van enkele klassieke bierstijlen.
In deel 1 komen grondstoffen aan de orde (wat zit erin, effect op de smaak, hoe te gebruiken, etc.), berekeningen voor het ontwerpen van een recept (bierkleur, begindichtheid, bitterheid). Daniels gaat uitgebreid op de onderwerpen in.
Deel 2 is gewijd aan 13 bierstijlen. Soms zijn nauw verwante bierstijlen samen genomen. De volgende bierstijlen komen aan de orde:
Alt en Kolsch, Barley Wine, Bitters en Pale Ales, Bock, California Common (Steam Beer), Fruitbieren (Amerikaanse), Mild en Brown Ale, Old Ale, Pilsener, Porter, Scottish en Scotch Ale, Stout en Vienna, Marzen en Oktoberfest. Bij elke stijl beschrijft Daniels de historie van het type, de ingredi├źnten, maischschema's en andere wetenswaardigheden. Daarnaast heeft hij de recepten geanalyseerd van bieren die zijn doorgedrongen tot de tweede ronde van de Amerikaanse thuisbrouwerscompetitie.

Wat vind je goed aan dit boek?
De diepgang van deel 1 (hier vindt iedere brouwer wel iets nieuws van zijn gading) en deel 2 (uitgebreid onderzoek naar de stijl en goede aanwijzingen voor hoe de stijl te brouwen). Ben je ge├»nteresseerd  in een stijl, dan vind je in dit boek veel leuke en nuttige wetenswaardigheden.

Wat vind je minder goed aan dit boek?
Wel erg Amerikaans. Met name de analyses van de Amerikaanse thuisbrouwsels geven soms rare tips. Zo zijn alle maischschema's eenstapsschema's, terwijl verreweg de meeste biertypen in Europa niet zo worden gebrouwen. Ook de gebruikte mouten zijn vaak Amerikaans. Toch kun je wel wat met de analyses.
De gepresenteerde berekeningen zijn meestal in Amerikaanse eenheden, dus er komt nog wel wat omrekenwerk bij kijken als je de formules wilt gebruiken. Sommige formules geeft hij ook in Europese eenheden, maar hier is hij niet consequent in.

Voor wie is het boek bedoeld (beginners, gevorderden, experts)?
Voor de gevorderde thuisbrouwer. Dit boek is geen inleiding in het brouwen.

Eindcijfer boek (een rapportcijfer van 1 tot en met 10): 8,5.

Caspar

Wat vind je goed aan dit boek?
Om te beginnen leest het boek erg makkelijk weg. Als je geinteresseerd bent in het bewust ontwikkelen van een recept, is dit boek echt een aanrader. Alle stappen van receptontwikkeling worden in deel 1 zeer uitvoerig en systematisch behandeld. Deel 2 was voor mij erg leerzaam omdat ik niet echt bekend was met Duitse en Engelse biertypen.

Wat vind je minder goed aan dit boek?
Daniels analyseert de typisch Europese recepten met data afkomstig van Amerkaanse wedstrijden. Ik heb het gevoel dat deze toch soms iets afwijken van Europesche methoden / graansoorten. Om dit te compenseren staan er wel voldoende interessante gegevens van "historische" brouwsels in. 

Eindcijfer boek (een rapportcijfer van 1 tot en met 10): 8,5.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.