Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


BEER - Tap into the art and science of brewing

Gestart door Albertus, 04-09-2008 12:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus


Beer
Charles W. Bamforth

Klik op het plaatje om het boek te bestellen.


Schrijver: Charles Bamforth
Titel: BEER - Tap into the art and science of brewing
2e druk - 2003
Uitgever: Oxford University Press
ISBN: 13 978-0-19-515479-5
Aantal pagina's: 233, gebonden, harde kaft
Prijs:$ 25,16 (ong. 16,50 euro)Dit boek is geschreven voor mensen die uit hoofde van hun beroep of studie geïnteresseerd zijn in de productie van bier. Elk element in het productieproces, van het verbouwen van gerst en hop via het moutproces tot het vervoer van bier, wordt uitvoerig behandeld. Bij elk onderwerp worden historische uitstapjes gemaakt en er is een hoofdstuk gewijd aan de toekomst van het brouwen.

Hoewel het brouwproces zelf uitvoerig wordt beschreven is dit boek geen handleiding voor de hobbybrouwer. Dit boek geeft inzicht in de keuzes die door brouwers en leveranciers van grondstoffen worden gemaakt om bier beter, smakelijker, constanter van kwaliteit en goedkoper te kunnen fabriceren.
Lezing laat je beseffen dat niet alle technieken van brouwers, waar wij als hobbybrouwers met een schuin oog naar kijken, er op gericht zijn om een bier beter te laten smaken. Veel technieken dienen alleen maar om een bier sneller en goedkoper te kunnen fabriceren, het liefst met behoud van kwaliteit. Voor een hobbybrouwer zal een techniek waarmee je op arbeidskosten bespaart volstrekt oninteressant zijn. Verrassend is bij voorbeeld dat de kostprijs van mout en hop maar een fractie (minder dan tien procent) van de kostprijs van bier uitmaakt. De twee grootste kostenfactoren zijn verpakking (o.a. bottelen) en belasting.
Het boek geeft een goed inzicht in de technologische, economische, fysische en chemische aspecten van de bierproductie.

Het boek is goed geschreven en leest lekker weg. Werkelijk elk facet van de productie van bier komt aan de orde. Dit boek is verplichte lectuur voor iedereen die serieus over bier wil meepraten.

Wanneer je verwacht in dit boek zaken te vinden die je bij het brouwen van je eigen bier kunt toepassen, kun je beter een meer praktijk-gericht boek nemen (mijn aanbeveling: How to Brew van John Palmer en Designing Great Beers van Ray Daniels).

Wanneer je dit boek wilt lezen maakt het niet uit of je beginnend of gevorderd hobbybrouwer bent. Het niveau van het boek is populairwetenschappelijk.

Eindcijfer voor dit boek: 9

Bert

Jacques


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.