Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ESB 2e poging

Gestart door De-Geert, 17-06-2010 09:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennis

Citaat van: De-Geert op 23-08-2010  12:52 uAfwachten hoe het is met prik.

Ik had het idee dat de smaak ook anderszins aangenamer werd, beter drinkbaar werd na een korte periode op de fles.  Minder wrang.  Hoe is het vergaan met de lange drooghop, nog geen bijsmaakjes?
Als hij echt droog is en weinig body heeft  dan is dat wel jammer, was een van onze tekortkomingen tov de fullers, toch?  Zoals je aangeeft zou het met prik beter kunnen gaan, dat de aroma's wat los komen.

De-Geert

Ja, heel droog en weinig body was niet echt het plan. Maar het begin SG was wel iets lager dan de vorige poging (1053 vs 1058).
De versie met Chinook leek iets beter, waarschijnlijk omdat Amerikaanse Pale Ales meestal toch al wat droger zijn.

Ik had niet het idee dat er bijsmaakjes in zaten door de lange koudhop-periode.

De-Geert

Ik heb zojuist beide versies al geproefd, maar het bier is nog erg jong om al conclusies over te trekken.
De Chinook versie heeft geen enorm Amerikaans karakter (wat bij het bottelen wel zo leek), dus inzenden op het OBBK als APA heeft geen zin. De Northdown lijkt sterk op de vorige ESB-versie. Ik zal ze binnenkort (als'ie wat minder jong is) eens vergelijken.

Qua body lijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Best lekker bier denk ik, maar nog wel erg jong.

dennis

Citaat van: De-Geert op 03-09-2010  19:24 uDe Northdown lijkt sterk op de vorige ESB-versie. Ik zal ze binnenkort (als'ie wat minder jong is) eens vergelijken.
We hebben een winnaar ;)

De-Geert

Ik drink nu de Chinook versie. Bij het bottelen had'ie een enorm (Amerikaans) hoparoma, dat is nu veel minder. In de smaak is het nog wel duidelijk aanwezig.
Ik ben wel tevreden over dit bier, het heeft echt een Engelse smaak met een Amerikaans tintje. Een klein minpuntje is dat'ie een beetje een drogend mondgevoel heeft. Misschien dat dat komt doordat het bier wat lang op de koudhop heeft gestaan.

Ik heb wel een beetje spijt dat ik deze niet voor het OBBK heb ingezonden.


RobinB

Ik drink nu de Northdown versie en vind het best een aardig bier! :)

Uiterlijk: Goede kleur, koude waas, voldoende koolzuur
Koolzuur: iets fruitig, moutig en wat alcohol
smaak: licht moutig, bitterig, iets wortigs?
Mondgevoel: body is wat dun, een drogend gevoel op de tong, lichte nabitter.

Het is een aardig doordrinkbier, maar nog geen ESB. Daarvoor is er te weinig caramelmoutigheid.
 :biersmile:

De-Geert

Bedankt voor je notities.
Het is inderdaad een aardige doordrinker, nog niet een betere benadering van de Fullers.

RobinB

Ik drink nu de Chinook versie. Alvast excuses; geen uitgebreide notities.
Wel wat aparte bevindingen:

- Hij ruikt veel meer naar chinook (C-hop) dan dat hij ernaar smaakt
- Hij komt wat minder dun over dan de Northdown versie.

Lekker bier, ook de lekkerdere versie naar mijn idee!

Adrie

Ik heb twee weken geleden maar weer eens een Fuller's ESB kloon gebrouwen, want ik blijf het een fantastisch bier vinden. Het recept is eigenlijk als het origineel. De vorige keer had ik geen Engelse mout, nu wel. Northdown hop was niet te krijgen bij Brouwmarkt, die heb ik vervangen door Northern Brewer. Het bier was in een week uitgegist, nog een halve week in de nagisting met koudhop erin en binnen anderhalve week dus al in de fles en op het fust. Bij het bottelen smaakte het bier heerlijk. Die koudhop gift deed veel met de smaak, merkte ik. Hier het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP098
Naam receptSir Patrick
Brouwdatum22-01-2014
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Volume27,0
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,8%
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement78,5 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
28,00 lWater uit Zutphen8,00 gCaSO412,11 mlMelkzuur13,46 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
132 mg/l12 mg/l66 mg/l209 mg/l94 mg/l200 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,100 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC94,0 %
0,380 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,0 %
0,076 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C2 min.80 min.3,7 l/kg
78,0 °C2 min.10 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gTargetbellen11,2%first wort hop17,4 IBU
19,0 gChallengerpellets6,8%15 min.5,5 IBU
19,0 gNorthern Brewerbellen9,3%15 min.6,8 IBU
4,0 gE.K. Goldingbellen4,4%15 min.0,7 IBU
27,0 gE.K. Goldingbellen4,4%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterLondon ESB Ale (1968)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,8%
Start nagisting30-01-2014
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering26-01-2014
Alcoholgehalte5,9 vol.%

Nu nog ergens een origineel scoren om te vergelijken. In Zutphen en Deventer zijn ze nergens te krijgen, helaas.

Niels B.

Citaat van: Adrie op 06-02-2014  11:57 uIk heb twee weken geleden maar weer eens een Fuller's ESB kloon gebrouwen, want ik blijf het een fantastisch bier vinden. Het recept is eigenlijk als het origineel. De vorige keer had ik geen Engelse mout, nu wel. Northdown hop was niet te krijgen bij Brouwmarkt, die heb ik vervangen door Northern Brewer. Het bier was in een week uitgegist, nog een halve week in de nagisting met koudhop erin en binnen anderhalve week dus al in de fles en op het fust. Bij het bottelen smaakte het bier heerlijk. Die koudhop gift deed veel met de smaak, merkte ik. Hier het recept:



Nu nog ergens een origineel scoren om te vergelijken. In Zutphen en Deventer zijn ze nergens te krijgen, helaas.

Dit bier staat bij ons ook op de planning voor zaterdag!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptFuller's extra special bitter
Brouwdatum18-01-2014
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Volume20,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Wassenaar1,50 gMgSO415,07 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l16 mg/l51 mg/l179 mg/l47 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,100 kgPale Ale moutDingemans7 EBC90,9 %
0,510 kgAroma 150Dingemans150 EBC9,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gTarget (11.1)bellen11,1%60 min.22,5 IBU
10,0 gChallengerbellen7,2%60 min.10,8 IBU
8,0 gE.K. Goldingbellen5,8%15 min.1,9 IBU
2,5 gNorthdownbellen9,3%15 min.0,9 IBU
10,0 gE.K. Goldingbellen5,8%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)London ESB Ale (1968)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte7,8 vol.%

Ik denk dat onze northdown wordt vervangen door extra E.K. Goldings.
Wij hebben dit bier vorig jaar ook gebrouwen, en toen vergelijkt met het origineel wat bij de expat-shop te koop was. Niet van echt te onderscheiden =D
Dit recept is overigens gebaseerd op het recept op deze website http://byo.com/breweries/item/2318-fuller%E2%80%99s-the-pride-of-london
Wij hebben pale ale van Dingemans.
Na de ESB staat (jouw?) stoere kruier op het programma met de gist. Vorig jaar ook gedaan en was goed bevallen.

Adrie

Succes met brouwen, Niels. Ik ga met de slurry ook een porter maken.

RobinB

@Niels; is je aroma150 een caramout of (wat ik verwacht) een op broeimout gebaseerde mout?

Herman

Northdown is overigens gewoon te koop bij Van der Kooy.

De-Geert

Hm, goed idee. Deze moet ik ook maar weer eens op de agenda zetten.

Niels B.

Citaat van: RobinB op 06-02-2014  22:37 u@Niels; is je aroma150 een caramout of (wat ik verwacht) een op broeimout gebaseerde mout?

Hoezo?

1 zak van Brewferm, waarop staat dat het broeimout is.
1 zak zonder naam, staat alleen op: Aroma 150.

Ze smaken in ieder geval anders, de z.z.n. iets beter dus die wordt gebruikt.

RobinB

Omdat Fuller's zelf ook aangeeft dat ze Crystal gebruiken en geen aromamout (broei). :)

De-Geert

Citaat van: Adrie op 06-02-2014  11:57 uNu nog ergens een origineel scoren om te vergelijken. In Zutphen en Deventer zijn ze nergens te krijgen, helaas.
Ik drink er nu een, bij Van Woudenberg hebben ze een hele rits Fullers bieren.

Niels B.

Slechts een rendement van 57%.. Het wordt dus geen goede kloon maar hopelijk wel zeer speciaal..

Vergelijkbare Topics (5)

14489

Reacties: 236
Gelezen: 140143

14510

Reacties: 7
Gelezen: 23301

15391

Reacties: 7
Gelezen: 13502

14499

Reacties: 32
Gelezen: 32888

14644

Reacties: 338
Gelezen: 171373


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.