Ik ben van plan om een Rauch(Doppel)Bock te brouwen. Ik twijfel aan de hoeveelheid Chocolademout. Heb hem hieronder op 0.5 kg staan, ik twijfel of ik daar beter 0.25 kg van kan maken? En dan de vraag, wat vinden jullie ervan?
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 21 |
Naam recept | Dorts Smog Bock |
Brouwdatum | 19-5-2022 |
Bierstijl | Dubbelbock |
Volume | 43,7 l |
Begin SG | 1,081 SG |
Eind SG | 1,025 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 69,1% |
Alcoholgehalte | 7,3 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 68 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 36 IBU |
Brouwzaalrendement | 80,0 % |
Kooktijd | 70 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 43,00 l | Dordrecht Citywater |
2,00 g | CaCl2 |
3,00 g | CaSO4 |
2,00 ml | Melkzuur |
31,12 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 75 mg/l | 8 mg/l | 42 mg/l | 162 mg/l | 60 mg/l | 74 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 7,00 kg | Munich Malt Dark | Holland Malt | 16 EBC | 48,3 % |
2,00 kg | Pilsner Malt | Holland Malt | 5 EBC | 13,8 % |
2,00 kg | Cara Malt Pale | Holland Malt | 120 EBC | 13,8 % |
2,00 kg | Rook Malt | Steinbach | 7 EBC | 13,8 % |
1,00 kg | Tarwe Malt Donker | Steinbach | 22 EBC | 6,9 % |
0,50 kg | BlackSwaen Chocolate B | De Swaen | 900 EBC | 3,4 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Zetmeel - vergistbare suikers | 63,0 °C | 1 min. | 30 min. | 3,0 l/kg |
Zetmeel - onvergistbare suikers | 73,0 °C | 10 min. | 40 min. | 3,0 l/kg |
Enzym werking stoppen | 78,0 °C | 5 min. | 5 min. | 3,0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 120,0 g | Aurora | pellets | 5,1% | first wort hop | 36,3 IBU |
50,0 g | Aurora | pellets | 5,1% | 0 min. | 0,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 34,0 g | Nottingham () | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 23,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 21,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,025 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 69,1% |
Temp. nagisting | 21,0 °C |
Temp. lagering | 6,0 °C |
Bijna 14% smoke is een hele bak smoke.... ik zit meestal tussen de 5 (subtiel) en 15 (rook!) qua percentage. Voor dit soort bier zou ik mikken op 5-10%.
Waarom twijfel je over de choc? Ik denk dat ie nu ondersneeuwt door de rook....
Citaat van: TymonK op 20-05-2022 14:52 uWaarom twijfel je over de choc? Ik denk dat ie nu ondersneeuwt door de rook....
Twijfel komt door de kleur 68 vs 55 EBC.
En de rook... als ik rookbier recepten uit Bambergen bekijk zie ik dat er tot 100% rookmout wordt gebruikt, maar dat is dan geen Bockbier (lijkt me wel heel erg veel). We hebben zelf een Rookbier gebrouwen met 9.5% rookmout en daarnaast 14% cara 120 en de rest pilsmout. Daar kwam de rooksmaak goed naar boven. Ik dacht, omdat ik hier meer andere smaken toevoeg, de chocolade-, munich- en caramout, dat ik dan de rookmout wat moet opvoeren om deze nog terug te kunnen vinden??
Citaat van: TymonK op 20-05-2022 14:52 uBijna 14% smoke is een hele bak smoke.... ik zit meestal tussen de 5 (subtiel) en 15 (rook!) qua percentage. Voor dit soort bier zou ik mikken op 5-10%.
Ik heb bij de keren dat ik een bier gebrouwen heb met rookmout geleerd dat het percentage aan rookmout niets dan wel niet veel zegt over de beleving van rooksmaak.
Allereerst is de smaakdrempel heel verschillend. De ene proever vindt 5% al te veel en de ander vindt 100% rookmout prima te hebben... Verder is de intensiteit aan rooksmaak van de mout zeer variabel. De ene of de andere mouterij maakt veel uit. Ook de leeftijd van de mout maakt uit.
Veel kleine batches brouwen en veel proeven is mijn devies.
Ik ga zo een zelfgebrouwen rook IPA inschenken met 5,5% gerookte tarwemout. Bij dit bier is de rooksmaak voor mij net waar te nemen. Als ik deze opnieuw brouw verhoog ik het aandeel aan gerookte tarwemout, voor mij mag het heftiger (ik kom graag in Bamberg...).
Citaat van: Jacques op 20-05-2022 22:08 uIk ga zo een zelfgebrouwen rook IPA inschenken met 5,5% gerookte tarwemout. Bij dit bier is de rooksmaak voor mij net waar te nemen.
Inmiddels zit het bier in het glas. Het bier is inmiddels 7 maanden oud. De rooksmaak is voor mij niet meer waar te nemen (ik heb een hoge smaakdrempel voor rooksmaak weet ik). Met de tijd wordt de intensiteit van de rooksmaak minder.
Citaat van: Jacques op 20-05-2022 22:08 uzelfgebrouwen rook IPA inschenken met 5,5% gerookte tarwemout
Dat lijkt me ook wel een bijzonder biertje, ik ben nieuwsgierig. Ik heb nog niet gezocht, maar staat het recept al op het forum :D . Naar de rookbieren van Bamberg ben ik ook nieuwsgierig, daar ga ik nog wel een keer heen.
Zie jij voor de rest nog rare dingen in het recept?
Citaat van: Scooby228 op 21-05-2022 10:06 uDat lijkt me ook wel een bijzonder biertje, ik ben nieuwsgierig. Ik heb nog niet gezocht, maar staat het recept al op het forum
Dit recept staat niet op het forum. Er moet nog aan gesleuteld worden. Het gehalte aan gerookte
tarwemout moet omhoog en ook het hoppige mag sterker.
Citaat van: Scooby228 op 21-05-2022 10:06 uZie jij voor de rest nog rare dingen in het recept?
De rookmout van Steinbach ken ik niet. Vandaar dat ik niet zo heel veel kan zeggen over het recept.
Brouw het en evalueer wat jij van de smaak vindt.
Afgelopen maandag dan de Rauch(doppel)Bock gebrouwen volgens onderstaand recept.
De Bavaria Mandarin hop had ik nog liggen, dus die gebruikt. De eerste 3 liter heldere wort heb ik 15 minuten heftig gekookt om te karamelliseren om een decoctiesmaak te verkrijgen (uit Radical Brewing), maar niet alle vocht eruit verdampt om te voorkomen dat het zou verbranden.
Er is 46,2 liter afgelopen naar de vergistingsvaten met SG 1076. Iets lichter, maar als hij goed smaakt, wel een paar flesjes meer. ben benieuwd hoe hij gaan smaken.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 21 |
Naam recept | Waar Rook is ... |
Brouwdatum | 25-7-2022 |
Bierstijl | Dubbelbock |
Volume | 46,2 |
Begin SG | 1,076 SG |
Eind SG | 1,022 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 71,1% |
Alcoholgehalte | 7,1 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 65 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 40 IBU |
Brouwzaalrendement | 82,6 % |
Kooktijd | 70 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 43,00 l | Dordrecht Citywater |
4,30 g | CaCl2 |
4,50 g | CaSO4 |
31,12 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 98 mg/l | 8 mg/l | 42 mg/l | 162 mg/l | 73 mg/l | 93 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 7,00 kg | Munich Malt Dark | Holland Malt | 16 EBC | 48,3 % |
2,00 kg | Rook Malt | Steinbach | 7 EBC | 13,8 % |
2,00 kg | Pilsner Malt | Holland Malt | 5 EBC | 13,8 % |
1,50 kg | Cara Malt Pale | Holland Malt | 120 EBC | 10,3 % |
1,50 kg | Tarwe Malt Donker | Steinbach | 22 EBC | 10,3 % |
0,50 kg | BlackSwaen Chocolate B | De Swaen | 900 EBC | 3,4 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Zetmeel - vergistbare suikers | 62,0 °C | 1 min. | 50 min. | 3,0 l/kg |
Zetmeel - onvergistbare suikers | 72,0 °C | 10 min. | 20 min. | 3,0 l/kg |
Enzym werking stoppen | 78,0 °C | 5 min. | 5 min. | 3,0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 65,0 g | Mandarina Bavaria | pellets | 8,2% | first wort hop | 31,6 IBU |
50,0 g | Aurora | pellets | 5,1% | 20 min. | 8,1 IBU |
35,0 g | Mandarina Bavaria | pellets | 8,2% | 0 min. | 0,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 34,0 g | Nottingham () | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 25,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 23,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,025 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 67,1% |
Temp. nagisting | 21,0 °C |
Start lagering | 1-8-2022 |
Temp. lagering | 6,0 °C |
De Aurora hop waren bloemen ipv pellets (was ook een restje)