Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: PopATop op 22-01-2021 14:13 u

Titel: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: PopATop op 22-01-2021 14:13 u
Hey,

ik heb voor het eerst geprobeerd om te brouwen met gerst (hiervoor had ik me enkel bij die siroopjes gehouden).

Het is een recept voor een Oatmeal stout bier en ik moest maischen op 66 graden. Dit deed ik een uur lang en dan mocht ik alles klaarzetten voor het koken.
voor het koken van het wort mat ik het soortelijk gewicht van het wort en de hydrometer gaf me 1000... Het recept zei dat ik op 1076 zou moeten zitten. Ik heb dus duidelijk iets fout gedaan maar ik heb geen idee wat.. Is het dan verkeerd om gewoon suiker toe te voegen tot ik aan die 1076 kom of is het helemaal om zeep?

Alvast bedankt
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Hopfenfox op 22-01-2021 14:16 u
1000 is puur water. Dan gaat er volgens mij in de meting iets niet goed.
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: PopATop op 22-01-2021 14:18 u
Heb erna suiker toegevoegd en dan zei men hydrometer wel dat het Soortelijk Gewicht omhoog ging. Dus ik denk niet dat er iets mis is met men hydrometer..
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: biking rebel op 22-01-2021 14:50 u
Heb je de mout wel geschroot? Hoe ziet het wort eruit, hoe smaakt het?
Kun je het recept ook hier posten. Welke moutsoorten heb je gebruikt?
En wat geeft de hydrometer aan bij water uit de kraan.
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: brouwerwaldonk op 22-01-2021 15:09 u
Ik had dat ook met mijn allereerste moutbrouwsel. Dat wordt nooit bier dus kieper het maar in de gootsteen. heel waarschijnlijk ben je vergeten het mout te schroten

Volgende keer moet je het mout eerst schroten, de moutkorrels zien er dan zo uit.
Deze is geschroot met een walsenmolen 2 rollen van 9 cm doormeter
(https://myalbum.com/photo/MHhPTSu84sFj/1k0.jpg)
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: hansHalberstadt op 22-01-2021 16:49 u
Hey,

ik heb voor het eerst geprobeerd om te brouwen met gerst
Even voor de zekerheid: Je hebt het toch wel over mout neem ik aan en geen gerst? Gerst bevat nl onvoldoende enzymen om zetmeel af te breken tot suiker. dan blijft het inderdaad SG = 1000 
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Oscar op 22-01-2021 19:59 u
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/a305b234280da4dbd4234f0e90fc01b8.jpg)

www.bier-brouwer.nl

www.brouw-bier.nl 

 :brouwen:
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 22-01-2021 21:11 u
Of deze!
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/ac5e02158d4366f0ecd806e33f693b50.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/ac5e02158d4366f0ecd806e33f693b50.jpg)
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Oscar op 22-01-2021 21:18 u
https://www.youtube.com/results?search_query=BrouwTV    :brouwen:
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Jeroen76 op 22-01-2021 21:20 u
Met een recept zou het iets meer duidelijker worden. Ben wel benieuwd hoe je op 1000 sg uit bent gekomen

Gr. Jeroen

Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: goom op 23-01-2021 12:43 u
goed advies Oscar
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: SVB op 23-01-2021 21:09 u
Denk dat je even duidelijk moet omschrijven wat je allemaal hebt gedaan... dus recept post, maar ook de handelingen die je daarna hebt gedaan. Dan is er vast wel een oorzaak te achterhalen, hoewel Oscar zijn tip in de basis sowieso goed is.

In de basis is dit namelijk wel knap als resultaat of in elk geval wel heel erg afwijkend van de norm.
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Jacques op 24-01-2021 21:17 u
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/a305b234280da4dbd4234f0e90fc01b8.jpg)

Of

(https://media.s-bol.com/gBO3q3RoN4l/782x1200.jpg)

 :)
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Jacques op 24-01-2021 21:21 u
Even voor de zekerheid: Je hebt het toch wel over mout neem ik aan en geen gerst? Gerst bevat nl onvoldoende enzymen om zetmeel af te breken tot suiker. dan blijft het inderdaad SG = 1000

Graan is inderdaad wat anders dan mout.

Onder invloed van letterlijke vertalingen uit het Engels wordt er tegenwoordig ten onrechte gesproken over graanbrouwen in plaats van moutbrouwen en van volgraan brouwsels in plaats van volmout brouwsels.
Met 100% graan kun je niet brouwen...
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: hansHalberstadt op 25-01-2021 09:25 u
Er zijn nu 13 berichten met oplossingen terwijl het volslagen onduidelijk is wat hier is gebeurd. Lijkt mij dat de TS nu aan zet is.
Titel: Re: SG gehalte na maischen is te laag
Bericht door: Jeroen76 op 25-01-2021 09:27 u
Er zijn nu 13 berichten met oplossingen terwijl het volslagen onduidelijk is wat hier is gebeurd. Lijkt mij dat de TS nu aan zet is.
Helemaal mee eens,  TS is alleen niet meer online geweest na het stellen van zijn/haar vraag dus rustig afwachten dan maar...

Gr. Jeroen