Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Waar brouw jij?

Gestart door casa di kuki, 10-05-2013 09:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

In welke ruimte brouw je?

in de keuken
195 (45.9%)
in een andere ruimte in huis
78 (18.4%)
in een schuurtje buiten
101 (23.8%)
bij een vereniging
0 (0%)
anders
51 (12%)

Totaal aantal stemmen: 425

casa di kuki

Ik ben benieuwd welke ruimte jullie gebruiken om te brouwen. Zelf brouw ik in de keuken, gebruik de studeerkamer als gistruimte en de zolder als opslagruimte. Eenmaal gebottelde flesjes zet ik in de schuur buiten.

Dank voor het stemmen!

tjleet

Gewoon in de keuken, al wil ik van de zomer wel weer buiten brouwen. Vorig jaar volledig verbrand :D maar het was het waard.

John

Garage omgebouwd tot brouwerij. Mag echt geen garage of schuur meer heten! :police:

casa di kuki

Citaat van: tjleet op 10-05-2013  09:34 uGewoon in de keuken, al wil ik van de zomer wel weer buiten brouwen. Vorig jaar volledig verbrand :D maar het was het waard.
Ben je niet bang voor infecties dan? Van je bier wel te verstaan  ^-^
(Zelf ook overwogen te doen, buiten brouwen, maar nog niet geprobeerd...)

casa di kuki

Citaat van: John op 10-05-2013  09:37 uGarage omgebouwd tot brouwerij. Mag echt geen garage of schuur meer heten! :police:
Ideaal! Veel moeten investeren of viel het mee?

John

Durf geen nacalculatie te maken...  :huilen:

Adbrouwt

Op zolder. Ik heb daar een water aan en afvoer van de wasmachine :brouwen:


casa di kuki

Citaat van: Adbrouwt op 10-05-2013  10:41 uOp zolder. Ik heb daar een water aan en afvoer van de wasmachine :brouwen:


Wow, prachtig! Alles bij de hand zo te zien  :brouwen:

ray71

Ben pas vanaf begin dit jaar begonnen en brouw tot op heden in de keuken.
De rest gebeurt in de kelder. In de toekomst wil ik daar wel een keuken plaatsen en daar ook het brouwproces uitvoeren. (heb ik ook een "eigen" plekje.)

Leuke poll!

RobinB

Jammer dat er niet 2 opties gegeven kunnen worden. mijn braumeister staat nl in de badkamer en als ik met mijn pannen brouw is dat in de keuken... :)

Gebruik nu primair mijn braumeister, dus heb die voor de poll gebruikt.

McMelloW

In de keuken. Gebruik een kamertje voor de vergistings koelkast en als opslag van alle spulletjes.
Dit geeft wel wat gesjouw van het kamertje naar de keuken en weer terug.

hansm

Ik brouw in de brouwruimte. Dat was vroeger de logeerkamer ;)
Maar eigenlijk heb ik zo'n beetje het halve huis in gebruik als ik brouw. Vandaar de naam van de brouwerij ;D

koffie

In de schuur :)
Dinsdag kan ik voor een paar eigen brouw biertjes een afzuigkap ophalen :)

De brouwplek


Entertainment tijdens het brouwen:

heijligers

Gewoon in de keuken op het gasfornuis. 3,# kW wokbrander.

orangeloo

In mijn garage tussen de oldtimers  ^-^
Op de foto mijn traditionele brouwinstallatie, die in een hand omdraai om te bouwen is naar een HERMS,
tussen een MGB '69 in restauratie en een DAF 66 '75

Woozl

Met een elektrisch weckketeltje op het aanrechtblad onder de afzuigkap.
Vergisten in de gistkast (in schuurtje), of in de woonkamer als het een beetje druk is in de gistkast.
Hergisten op zolder (tevens voorraad)

Marcel R

Ik brouw in de voormalige badkamer op de begane grond. Lekker alles betegeld, warm en koud water en afvoer.
Kan daar alles opbergen / laten staan.
Noem het dan ook mijn brouwerij.  :biersmile:

Henielma

Ik heb een soort van tweede keukentje gemaakt op de eerste verdieping in huis. Hier staat de brouwinstallatie en de vergistingskasten en de Tcontrol pc.

Zakken mout en lege flessen en fustjes liggen op de zolder.

Op deze manier ligt alles mooi droog en onder handbereik.

Bas_Pierik

Ik brouw standaard in de keuken, daar heb ik namelijk een afzuigkap. Ik sla alles op in een aparte ruimte in het huis samen met het mout, de koelkast en alle andere ingrediënten/benodigdheden.

GeBaxke

In mijn buitenkeuken of in de garage als het echt koud is of flink waait.

casa di kuki

Schitterend al die foto's!! Misschien is het tijd voor een mooi (foto)boekje over dit onderwerp... Werktitel: "De man en zijn ketels"  :)

Fripel

In de keuken op de wokbrander.
Vergisten op zolder in de gistkast met STC-1000.
Lageren in de mandfles in de gistkast op zolder.

Anton

Ik brouw gewoon buiten en als het regent onder een afdak. Zomer en winter.
Heb wel eens gebrouwen bij 5 graden onder nul, maar ook wel eens bij 30 graden boven nul.
Bang voor infecties hoef ik niet te zijn, de gevarenzone is tijdens het koelen zo tussen 80 en 30 graden.
Het vergisten gebeurt binnen in huis, dat wel.

tjleet

Citaat van: casa di kuki op 10-05-2013  10:14 uBen je niet bang voor infecties dan? Van je bier wel te verstaan  ^-^
(Zelf ook overwogen te doen, buiten brouwen, maar nog niet geprobeerd...)
Nope. Snel en schoon werken. Ik werk overigens met het gistvat schoongemaakt en de deksel er al op. Slang voor gekoelde wort erin en afdekken met alufolie. Daarna waterslot erop en naar binnen de gistkast in.
Nu zou ik het ook niet doen, met al die regen die erbij zou kunnen komen. Ik heb geen afdak ;)

Jacques

Citaat van: Anton op 11-05-2013  11:31 uBang voor infecties hoef ik niet te zijn, de gevarenzone is tijdens het koelen zo tussen 80 en 30 graden.

 ??? Onder de 40 ºC is het wort extreem gevoelig voor infecties. Er zijn veel meer micro-organismen die zich kunnen voortplanten bij temperaturen onder de 40 ºC  dan daar boven.

Anton

Citaat van: Jacques op 11-05-2013  12:02 uOnder de 40 ºC is het wort extreem gevoelig voor infecties. Er zijn veel meer micro-organismen die zich kunnen voortplanten bij temperaturen onder de 40 ºC  dan daar boven.

Mooi, dan is de tijd waarin het wort geïnfecteerd kan worden nog korter.

Jacques

Ik heb nog even verder gezocht en deze informatie gevonden. Hieruit blijkt dat ook tussen de 40 en 55 ºC nog verschillende veel voorkomende micro-organismen kunnen groeien. 

Als het gaat om bacteriën is het bereik zo'n 10 tot 40 ºC. Zie bijvoorbeeld hier.

RobW

Ik heb een brouwhok in de tuin staan va ongeveer 10m2. Voorzien van gas water en licht. Zo nu en dan wordt het interieur nog wat verbeterd. Het is wel lekker om een ruimte te hebben waar je niemand in de weg staat.

Pepe

Ik brouwde altijd op zolder. Wat een gedoe om alles naar boven te slepen (en weer naar beneden). Inmiddels zijn we verhuisd en heb ik een schuur tot mijn beschikking. Hiervan ga ik de helft ombouwen tot brouwerij. Nu is het nog een beetje behelpen.

bolks

Het werkelijke brouwen gebeurd bij mij in de woonkamer op de houtkachel. Het overhevelen, filteren en bottelen doe ik in de keuken. Het linke hieraan is dat ik met het kokend wort van de kamer naar de keuken moet...
Het leuke hieraan is het werken met een houtvuur om de vereiste temperaturen te krijgen. De temperatuur in huis loopt altijd aardig op op een brouwdag natuurlijk.

ciesvandekwis

Maischen en spoelen in de keukenop het gasfornuis, koken buiten op het terras, waaronder mijn regenput met koelwater zit.
Om het sleuren te vermijden staat de kookketel buiten al op het gasbekken en gaat het wort in delen in een koelbox.
Vergisten en lageren op zolder in de gistkast.

Niels B.

Wij brouwen altijd in de keuken. Vergisten gebeurt in de kelder beneden, voorlopig op de bar, morgen komt de koelkast binnen om een gistkast te gaan bouwen. Hopelijk kunnen we dan bier gaan drinken aan de bar!
We willen in een andere kamer van de kelder een herms bouwen, omdat daar al de geiser staat hebben we gas en warm water, maar dat plan is even een jaartje uitgesteld.

Woozl

Op dit moment staat de teller op 77.
Niemand hiervan brouwt op een vereniging.
Is het aannemelijk dat de hobbybrouwers te verdelen zijn in 'Forum brouwers' en 'Vereniging brouwers'?  :brouwen:
(en natuurlijk allerlei vrije geesten  :P)

Paulus
 

Herman

Als je lid bent van een biergilde, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je daar ook brouwt.

Als dit al gebeurd is het meestal maar een dag in het jaar (zeg ik o.b.v. eigen ervaring door (ex-)lidmaatschap bij 2 verenigingen)

RobinB

Citaat van: Herman op 24-05-2013  00:01 uAls je lid bent van een biergilde, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je daar ook brouwt.

Of niet hoofdzakelijk. :)

mickey

Mag de keuken niet binnen met mijn nieuw keteltje van 150 liter!

piet

Ik brouw in de garage die heb ik voor 3/4 in gebruik om te brouwen en te vergisten.

casa di kuki

Citaat van: mickey op 24-05-2013  11:32 uMag de keuken niet binnen met mijn nieuw keteltje van 150 liter!
Foto? Ben benieuwd!

Tinus

Opslag: Zolder
Brouwen: keuken op een 3,5kw wokbrander of heel soms in de tuin/garage op mijn mammoet gasbrander
Vergisten: garage in een koelkast met STC-1000


Benskiej

Brouwen buiten.. ( mag niet binnen van vrouwlief) en schuurtje is te klein
Vergisten in het schuurtje.

sven

Koken in de tuin, filteren in de keuken want da is het te donker in de tuin.
Vergisten in de logeerkamer, lageren in de aparte douche van de wc beneden (tevens opslagruimte), bottelen in de tuin.
Hergisten logeerkamer en dat terug in de douche van de wc.

Gevolg van dit alles is dat in de wc van beneden een serieuze moutgeur hangt, lekker zoet.

026

Ik brouw altijd buiten vlakbij de keuken deur op een mammoetbrander. De pannen/ketels zijn simpelweg te groot voor het fornuis.
Vergisten in de woonkamer en bottelen in de keuken.
Lageren in de kelder en de garage. De gehele opslag van zakken mout en flessen ligt op zolder.


Oscar

Citaat van: sven op 11-10-2013  01:36 uKoken in de tuin, filteren in de keuken want da is het te donker in de tuin.
Vergisten in de logeerkamer, lageren in de aparte douche van de wc beneden (tevens opslagruimte), bottelen in de tuin.
Hergisten logeerkamer en dat terug in de douche van de wc.

Zo, jij sjouwt je wat af zeg... :o

HermanH

Ik brouw in een aparte "slaapkamer" welke omgetoverd is tot wat ik tot een jaar geleden mijn "wijnkot" noemde, nu is het ook een "bierkot" geworden, dus gebruik het om beide drankjes in te vervaardigen, te vergisten en te rijpen, ook bottelen e.d. gebeurd daar. Is tevens mijn moutopslag, zie de groene tonnen van 50 liter.  :brouwen:





Grtz, Herman.

JayDie

Eerste brouwsel wat in de keuken, maar denk dat mijn volgende brouwsel in de garage wordt.

zeebrew

Op zolder, alleen de vergistingsijskast staat nog in de garage:


broeder

Citaat van: HermanH op 11-10-2013  11:19 u"wijnkot"

Je hebt een mooi plekje gecreëerd.
En ik zie schitterende jupiters staan, topper.

Groet,
Broeder Willem

hopiebier

Op zolder waar warm en koudstromend water beschikbaar is, gas en waar twee koelkasten staan!
Pracht plek, heb niks te klagen, en brouw naar hartelust!
Fijne hobby en het houd je van de straat!
 :degroeten:

koffie

Citaat van: koffie op 10-05-2013  17:02 uIn de schuur :)
Dinsdag kan ik voor een paar eigen brouw biertjes een afzuigkap ophalen :)

De brouwplek


Entertainment tijdens het brouwen:

Inmiddels verbouwd tot brouwerijtje :)
Zojuist even wat foto's gepost : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22974.msg366548.html#msg366548

Rickske

Brouwen/koken: badkamer, vergisten gebeurt nu nog in de woonkamer. Maar zit over gecontroleerde vergisting in de schuur te denken. Volle kratten staan in de kelder waar t redelijk koel is. Lege in de schuur.

Maldroy

In de keuken.  Ben ook nog maar 3 brouwsels op weg.
Wie weet als ik straks wat verder op weg ben een andere ruimte in huis tot brouw kamer te maken.

Gr Roy.

tinuske

in mijn eigen brouwhut

joosting87

Vooralsnog in de keuken (BIAB). Vrouw moest er even aan wennen (zeker de eerste keer hahah, vergeet ik nooit meer), maar ik ben afgelopen zaterdag zelfs smorgens vroeg gestart met brouwen. Dus ze werd wakker in de maischlucht ;-)... Geen commentaar gehoord en ze komt zelfs kijken hoe het gaat  :brouwen: :brouwen:.

Vergisten doe ik in een vergistingskoelkast in de schuur.

Pimmels

In de serre van mijn appartement, stroom van binnen, water van de buitenkraan, koelwater de tuin in en de binnen deur dicht. Heeft niemand last van... :brouwen:

Markiej87

Ik brouw tegenwoordig in een omgebouwde kamer die ik over had :)


Just-Ice

In de garage van een goede vriend (een van de twee mede brouwers)

Cerberus


Nazaat

Op het moment nog in de keuken, vergisten in de living en lageren in de kelder.
De oude bouwvallige stal wordt nu vervangen door een brouwerij/werkplaats waar ook de auto en caravan onderdak vinden.
Daar wordt een keuken geinstaleerd. wat ik op de zolder precies ga doen weet ik nog niet precies, vergisten in elk geval... (gesloten vergistingsvat)

hans_nwk

In de tuin op het terras.

MaartenP

Citaat van: joosting87 op 19-07-2015  17:58 uVooralsnog in de keuken (BIAB). Vrouw moest er even aan wennen (zeker de eerste keer hahah, vergeet ik nooit meer), maar ik ben afgelopen zaterdag zelfs smorgens vroeg gestart met brouwen. Dus ze werd wakker in de maischlucht ;-)... Geen commentaar gehoord en ze komt zelfs kijken hoe het gaat  :brouwen: :brouwen:.

Vergisten doe ik in een vergistingskoelkast in de schuur.

Bij mij gata het ook ongeveer zo... De schuur heeft geen water of afvoer en is ook net te klein om er een mooie brouwhut van te maken.

mashtun


HermanH

Wij hebben 4 slaapkamers en 1-tje daarvan is mijn "brouwkot":





Dus ik brouw onder een dak. :-)

Puck

Nu nog in de keuken maar ik ga naar zolder.  :brouwen:

Jeroen 1973

In de keuken brouwen en vergisten op zolder opslag ook op zolder.

Dus altijd veel sjouwen  >:D

beermenke

In de garage waar nooit de auto in staat. Aanrecht warm water en aardgas. Gestuurde vergistingskat
Opslag in kelder. Brouw momenteel elektrisch en bevalt prima.

Wisdom

Soort van kopi lowak bier?

Lonnes

Wauw, ben wel een beetje jaloers op al die mooie thuisbrouwerijtjes! Ik schroot aan de salontafel, brouw in de keuken, vergist in de badkamer, hergist in de bijkeuken en sla mijn spullen drie verdiepingen lager weer op (er zit een lift in het pand, dat dan weer wel).

hobbybob

Sinds afgelopen jaar gewoon buiten gaat prima

Erik Z

Net als veel Fransen heb ik een 2e keuken voor het bereiden van gerechten die sterk ruiken of vettig zijn (zoals paté, steaks of paddenstoelen. Maar ook oliebollen en pannenkoeken). Daar brouw ik, de voorraden staan in de aangrenzende garage.

Jeukstaardt

Schroten buiten of in de schuur, maischen, spoelen en filteren in de keuken, koken en koelen buiten of anders in de schuur bij slecht weer.
Vergisten in een kamer waar er een plekje is. Met een vrouw en twee kleine kinderen moet je soms creatief en flexibel zijn daarin.
Opslag is op zolder dus ook hier veel gesleep op een brouwdag  :)

Koepie

In de garage van mijn schoonbroer. Na een tijdje komt alles mijn kant op en is de brouwerij bij mij.

MartijnNOP

In eerste instantie in de keuken (Mennopan). Maar met de komst van de EasyBrew 50 nu in de garage aangezien hij niet onder mijn afzuigkap past met uitgetrokken moutkorf.

Mettertijd wil ik de berging gaan verbouwen en komt daar een vaste brouwopstelling.


knifeman

Keuken of garage.

Brouwert

In mijn kelder. Die is nu mooi constant 12 raden dus de komende tijd ga ik er flink wat ondergisters uitknallen!

joenedu

In de overkapping, meestal. Kan ook 's winters met een houtkacheltje ervoor. Schroten al naar gelang het weer buiten op de tuintafel of in de garage, ik heb een leuke afdekplaat gemaakt onder de walsenmolen waar precies een brede moutbak van 5 kg onder past, zodat er weinig stof vervliegt. Als het echt koud wordt 's winters kan ik ook brouwen in de garage, maar liever lekker buiten.

Mark GA

Ik huur een locatie. 20m2.
Mancave in opbouw.
Kan 100 liter vergisten maar kies ervoor elke week 25 liter te brouwen.
Druk bezig met een heel goed recept en dat verfijnen.

Dit is een panoramafoto van het brouwhuis. Voorzien van alle gemakken.

hans_nwk

Citaat van: Mark GA op 02-11-2018  14:46 uIk huur een locatie. 20m2.
Mancave in opbouw.
Kan 100 liter vergisten maar kies ervoor elke week 25 liter te brouwen.
Ziet er een steeds luxer uit dan mijn terrasbrouwerij!

25 liter per week, dat is een stevige dorst!

Richard3

Citaat van: hans_nwk op 02-11-2018  16:00 u25 liter per week, dat is een stevige dorst!

Ja, dat dacht ik ook toen ik het las.

Mark GA

We geven veel weg.

Nick H.

Ik brouw nu sinds anderhalf jaar. Eerst buiten gebrouwen onder de overkapping met gasbrander. In het voorjaar een Easybrew aangeschaft en een gebruikte aanbouwkeuken op de kop getikt en in de garage geplaatst. Nu alles lekker dicht bij elkaar, de spullen altijd bij de hand.









Heisenberg

Ik brouw gewoon in mijn huiskamer. Op de eettafel. Balkondeur op een kier, voordeur open en laat gaan die banaan...

Vmax

We brouwen buiten ivm gasbranders. Mocht het slecht weer worden dan kunnen we onder een afdak in de tuin brouwen

Jaap W

Ik brouw in de garage. Mijn warmtekast voor het bier staat daar ook. Ik heb nog een kleinere warmtekast die ik voor andere doeleinden gebruik, maar die staat in de logeerkamer. Die gebruik ik af en toe als ik maar max. 10 ltr. brouw.
Bottelen doe ik in de keuken en opslag weer in de garage.  :brouwen: :proost:

MikeG

Ik brouw in het onderhuis van onze voormalige gemaal. Dit is het gedeelte waar vroeger het water uit de polder omhoog werd gepompt. Op deze oude foto (toen het nog een gemaal was) kan je de plek goed zien. Dit is waar het water onder het huis doorstroomt  De grote buizen liggen er nog.  Het enige nadeel is dat er niet veel hoogte is (190 cm) en er wat balken (van beton) lopen waar ik mijn hoofd nog weleens aan stoot. Bottelen doe ik in de keuken gewoon omdat het wat makkelijker is om het daar te doen.


MikeG

Citaat van: MikeG op 06-11-2018  16:38 uIk brouw in het onderhuis van onze voormalige gemaal. Dit is het gedeelte waar vroeger het water uit de polder omhoog werd gepompt. Op deze oude foto (toen het nog een gemaal was) kan je de plek goed zien. Dit is waar het water onder het huis doorstroomt  De grote buizen liggen er nog.  Het enige nadeel is dat er niet veel hoogte is (190 cm) en er wat balken (van beton) lopen waar ik mijn hoofd nog weleens aan stoot. Bottelen doe ik in de keuken gewoon omdat het wat makkelijker is om het daar te doen.



Overigens ziet het gemaal er tegenwoordig zo uit en je kan het onderhuis nog zien door de struiken met de 2 grote groene deuren en het oude NAP peilmeetstok.


mrbassman1974

Brouwen doe ik in de keuken. mijn gistkast staat in de schuur.  8)

PDGRRR

Ik brouw en vergist in de schuur. Soms brouw ik bij mooi weer buiten.

ray81

Ik brouw op zolder.
Ik brouw elektrisch met een Arsegan 30 en een weck-pan, en heb daarom 2 groepen nodig die verder niet worden gebruikt. Ik leg dan ook 2 verlengsnoeren aan vanuit de wasruimte en gebruik de stekkerdozen van de wasmachine en droger. Dat is in elke andere ruimte in huis toch wat moeilijker te realiseren.
Een kraan heb ik ook dichtbij. Als ik ga koelen laat ik het warme water in de dakgoot lopen door de tuinslang uit het zolderraam te hangen.
De gistkast staat ook in dezelfde ruimte.
Binnenkort eens een paar leuke foto's maken als ik ga brouwen...

CeesM

Ik brouw en vergist in de keuken. De Easybrew is elektrisch en spoelwater op het gas. Tijdens het koken staat mijn ketel op ongeveer een meter van het fornuis af. Afzuigkap aan op de middenstand om zo laaghangende bewolking te voorkomen.

Mark GA

Citaat van: CeesM op 08-11-2018  13:29 uIk brouw en vergist in de keuken. De Easybrew is elektrisch en spoelwater op het gas. Tijdens het koken staat mijn ketel op ongeveer een meter van het fornuis af. Afzuigkap aan op de middenstand om zo laaghangende bewolking te voorkomen.
Koken onder een afzuigkap... ik kreeg op een gegeven moment condensvorming, met bijbehorende druppels... niet zo heel fijn.

Heisenberg

Citaat van: Mark GA op 08-11-2018  15:27 uKoken onder een afzuigkap... ik kreeg op een gegeven moment condensvorming, met bijbehorende druppels... niet zo heel fijn

Ik had een zeeaquarium. Per dag verdampte er ongeveer 5-8 liter water dat automatisch aangevuld werd met osmosewater maar ik heb daar nooit last van gehad. De afzuigkap gebruik ik nu ook niet. Ik brouw op de eetkamertafel. Wèl zet ik de balkondeur op een kiertje. Ik woon in een omgebouwd tot appartementen klooster. Alles oud dus, maar wel een goed werkende afzuiging.

Fermon

Ik brouw kleinschalig maximaal 15 liter per keer. Ik brouw in de keuken gewoon op het gasfornuis, koken en maischen doe ik op de wokbrander. Er zit een goede afzuigkap boven, nog nooit last gehad van condens druppels.
 

Vergisten doe ik in de schuur daar staat mijn gistkast.

CeesM

Citaat van: Mark GA op 08-11-2018  15:27 uKoken onder een afzuigkap... ik kreeg op een gegeven moment condensvorming, met bijbehorende druppels... niet zo heel fijn
Nee, niet er onder. Ongeveer 1 meter er van af.

Eric v B

Citaat van: Mark GA op 08-11-2018  15:27 uKoken onder een afzuigkap... ik kreeg op een gegeven moment condensvorming, met bijbehorende druppels... niet zo heel fijn
Volgende keer de afzuiger ff aanzetten.  8)

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Mark GA op 08-11-2018  15:27 uKoken onder een afzuigkap... ik kreeg op een gegeven moment condensvorming, met bijbehorende druppels... niet zo heel fijn
Ik heb dus ook een keer onder de afzuigkap met de Vida XL ketel gekookt, een soortgelijke ervaring.
Mijn echtgenote vond het niet zo'n goed idee.
Koken in die Vida XL beviel mij ook al niet omdat de bodem fors aanzet.
Nu maisch ik in de keuken met een Vida XL ketel, temperatuur wordt gecontroleerd door een STC-1000.
Voor het spoelwater gebruik ik een Lidl weckketel.
het wort kook ik in een 40 L gamel buiten op propaan.
Voordeel is dat ik tijdens het spoelen het wort al richting kooktemperatuur kan brengen.
Mout schroot ik buiten in een gietijzerenmolen met een accuboormachine, blijft het stof ook buiten.

Plan is dat de Lidl weckketel ook voorzien wordt van een pomp opdat ik het spoelwater gelijk in de Vida XL maischketel kan pompen.
Het ontwerp is gereed, nu materialen kopen en in elkaar solderen.

BrouwMark



Nu ja, ik brouw dus op dit stukje aanrecht. Veel meer heb ik niet tot mijn beschikking, ik heb een Ieniemieniekamertje van 1,5 x 2,5 meter voor al mijn 'rotzooi', vergistingskast incluis. Mijn 'afzuiging' is een klapraam boven dit aanrechtje, dat leidt dus regelmatig tot een woonkamer (ongeveer 2 meter achter deze foto) vol bierdamp. Mijn vriendin vindt het gelukkig allemaal wel vermakelijk, en ik brouw alleen als zij de hele dag moet werken...

chthon

Elektrisch in de keuken, de zolder wordt gebruikt voor opslag en schroten. In de zomer schroot ik buiten. Mijn capaciteit is met opzet beperkt tot 8 à 10 liter, meestal brouw ik zelfs wat minder, om het allemaal gemakkelijk te kunnen opslaan, verplaatsen en opzetten.

Broeky

Bij de verbouwing van ons huis heb ik tijdens het ontwerpen en tekenen 'even' een kamertje apart getekend. Dit is nu mijn brouwkamer. Op papier een slaapkamer, maar uitstekend geschikt om te brouwen. Het voordeel is een toch ruime kamer van zo'n 8 m2 voor mijn hobby met erg veel ventilatie mogelijkheden en daglicht, het nadeel is geen betonnen vloer met afvoeren erin. Dus vrij zorgvuldig werken om gesmeer te voorkomen.  :proost:


Guppie

Van de zomer in de tuin, onder de party tent, ook het bottelen gebeurde daar, nu staat de ketel in het fietsen schuurtje en een tuinslang van het huis af aan ( behelpen ik weet het), bottelen in de keuken, gistkast staat ook in de fietsenschuur.

Heisenberg

Citaat van: Guppie op 10-11-2018  22:19 uVan de zomer in de tuin, onder de party tent, ook het bottelen gebeurde daar, nu staat de ketel in het fietsen schuurtje en een tuinslang van het huis af aan ( behelpen ik weet het), bottelen in de keuken, gistkast staat ook in de fietsenschuur.
Het koelen gaat daar wel sneller wed ik, toch?  ;)
Als het erg koud wordt: Jägermeister erbij, blijf je lekker warm.

Mark GA

Citaat van: Broeky op 09-11-2018  23:56 uBij de verbouwing van ons huis heb ik tijdens het ontwerpen en tekenen 'even' een kamertje apart getekend. Dit is nu mijn brouwkamer. Op papier een slaapkamer, maar uitstekend geschikt om te brouwen. Het voordeel is een toch ruime kamer van zo'n 8 m2 voor mijn hobby met erg veel ventilatie mogelijkheden en daglicht, het nadeel is geen betonnen vloer met afvoeren erin. Dus vrij zorgvuldig werken om gesmeer te voorkomen.  :proost:


Kweenie waarom maar je afbeelding doet het niet.
https://afbeelding.im/RsN19SUa geen idee wat afbeelding-punt-im voor host is ook?

Mark GA


Volgende keer even rechtermuisknop op de foto en dan eigenschappen selecteren... dit is namelijk de direct link:
https://static.afbeeldinguploaden.nl/1811/492471/RsN19SUa.jpgJe probeerde een webpagina als plaatje weer te geven. Misschien dat het zonder de image tags wel werkt...
https://afbeelding.im/RsN19SUa

Broeky

Bedankt Mark!  :D Ik zat er al mee te worstelen. Dit ga ik onthouden. Ik heb mijn oorspronkelijke tekst aangepast en daar staat nu inderdaad ook de foto.  :proost:

Guppie

Citaat van: Heisenberg op 12-11-2018  08:38 uHet koelen gaat daar wel sneller wed ik, toch?  ;)
Als het erg koud wordt: Jägermeister erbij, blijf je lekker warm.

De bier hobby wordt geaccepteerd, maar als al Jägermeister bij het brouwen nodig heb dan zal ze het minder leuk gaan vinden ;-)

Binnenkort gaan we toch de keuken proberen als de Easybrew 30 in huis is, vlak naast het fornuis, met wat mazzel trek de afzuig dan toch nog veel damp en luchtjes mee, mijn wederhelft vind de heerlijke luchten van brouwen wel even leuk maar niet als het constant in huis hangt.

Mark GA

Dat was voor mij reden om ergens een ruimte te huren

Broeky

Dat staat nog op mijn lijstje.. Of de mogelijkheid voor een schuur creëren, of een ruimte huren. Wie weet wanneer. Dat het er een stuk comfortabeler en beter van wordt ben ik van overtuigd.  8)

MikeG

Citaat van: Mark GA op 13-11-2018  05:06 uDat was voor mij reden om ergens een ruimte te huren

Lijkt mij ook ideaal maar gaat mij net iets te ver voor een hobby als bierbrouwen. Krijg ik er thuis ook niet door vrees ik ;-) Kost al snel een paar duiten lijkt me

MikeG

Citaat van: Heisenberg op 12-11-2018  08:38 uAls het erg koud wordt: Jägermeister erbij, blijf je lekker warm.

Of heeeeeeel veel bier!!!  :lol:

joenedu

Als we buiten brouwen onder de overkapping en het wordt koud, dan zet ik er lekker een houtkacheltje bij. Gezelligheid en warmte.

jackodb

Zolang ik nog met gewone pannen werk ben ik min of meer gebonden aan het keukenfornuis. En op dat moment is dan ook de hele keuken 'van mij'.

Maar nadat alle spullen weer schoongemaakt zijn, is er geen spoor meer van te vinden. Alleen de geur blijft nog even hangen :)

Guppie

Momenteel brouw ik op de veranda van het tuinhuisje buiten, het is mooi weer en buiten vind ik het prettigst ivm dampen en luchtjes, de buurtkatten vinden het ook erg interessant heb ik al gemerkt.

j.heesters3

Ik brouw in mijn tuinhuis achter in de tuin. Stroom is voorradig en koelwater via een grondpomp. Bij mooi weer onder de overkapping van dit tuinhuis. Vloer is betegeld dus makkelijk schoonhouden.

Jos

Yoran

Brouwen doe ik al vanaf mijn start gewoon in de keuken (wat tevens mijn woonkamer is). Raam flink open tegen de dampen en dan is het goed uit te houden. Zou graag buiten onder een overkapping mijn gang willen gaan maar helaas geen stroom, water of overkapping. Wie weet in de toekomst

remolen

Bijkeuken speciaal voor brouwen ingericht.


Langewieger

Zelf brouw ik in de keuken, gebruik de studeerkamer als gistruimte en de kelderkast als opslagruimte. Gebottelde flesjes zet ik in de kelder kast de eerste 8 weken, daarna in de schuur. Alleen wanneer het te koud wordt buiten zet ik ze binnen

Langewieger

Kwam deze tegen op instagram: toch wel de ultieme brouw(men)cave ?




MikeG

Citaat van: Langewieger op 22-11-2018  15:02 uKwam deze tegen op instagram: toch wel de ultieme brouw(men)cave ?



Ik ben jaloers!! Maar ben toch ook wel blij met mijn mancave :D

TimW

Citaat van: MikeG op 22-11-2018  16:24 uIk ben jaloers!! Maar ben toch ook wel blij met mijn mancave :D

Ik ben ook jaloers. Mooie apparatuur ook.

Mark GA

Doet me toch een beetje denken aan mijn hol:

Langewieger

Citaat van: Mark GA op 22-11-2018  18:07 uDoet me toch een beetje denken aan mijn hol:


Gaaf

BrouwMark

Citaat van: Langewieger op 22-11-2018  14:50 u(...) de eerste 8 weken (...)

Da's knap! Na de eerste 8 weken begin ik al na te denken of ik er echt nog een deel van moet bewaren 😁

MikeG

Citaat van: Mark GA op 22-11-2018  18:07 uDoet me toch een beetje denken aan mijn hol:


Ziet er inderdaad ook gaaf uit!! Mooie ruimte

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 22-11-2018  22:21 uDa's knap! Na de eerste 8 weken begin ik al na te denken of ik er echt nog een deel van moet bewaren 😁

Na 8 weken pas? ??? 😂😂😂

Langewieger

Citaat van: MikeG op 23-11-2018  08:41 uNa 8 weken pas? ??? 😂😂😂

Haha, tussentijds wel even testen  ;)

Charl

Schroten, maischen, uitfilteren, spoelen, koken, hopgift, koelen allemaal in de keuken. Vrouwlief vindt het niet erg. Ze vind het alleen minder aangenaam ruiken op het moment dat de hop bij mijn brouwsel toegevoegd wordt. Alles gebeurt in de keuken tot het moment dat het gist toegevoegd is. Dan gaat mijn 12 liter emmertje in een kunststof wasmand in de woonkamer. Vergisten in de woonkamer, achter de bank. Als het vergisten klaar is, alles terug naar de keuken en bottelen. Hergisten gebeurt ook weer in de woonkamer waar ik de flesjes in dezelfde wasmand zet. Na het hergisten gaat alles een onverwarmde schuur in. Van daaruit een paar dagen in een koelkast voordat ik er van ga genieten. Genieten doe ik overal waar het maar kan.... in de wintermaanden lekker in mijn woonkamer op de bank, in de zomer lekker achter het huis eventueel onder de zonwering. Ik geniet zowel met als zonder vrienden.

PieterStorm

Citaat van: Mark GA op 22-11-2018  18:07 uDoet me toch een beetje denken aan mijn hol:

Gaaf. Zou ik ook wel willen. Hoeveel koelkasten heb je er wel niet staan?

erhaco

Altijd buiten, in mijn prieel, of onder overkapping. Dan heb ik geen gezeur van de vrouw over de stank.

squaadgras

Met de HERMS in de tuin. Rol 'em uit de schuur en gaaaaaan

HermanH

Citaat van: erhaco op 26-01-2019  15:33 uAltijd buiten, in mijn prieel, of onder overkapping. Dan heb ik geen gezeur van de vrouw over de stank.
Dan moet je uw vrouw maar eens bloemkool of broccoli laten koken in de keuken thuis, eens zien wie er dan gaat "neuten" over de geur...  :D ;D

beermenke

Altijd in de garage, alles bij de hand, apparatuur, ingrediënten, electra, gas, water en radio,  raam en deur open want ketel staat niet onder de afzuigkap. Mocht er iets morsen ook geen probleem. Koffie wordt gebracht 😏

haicoterbeek



In mijn brouwschuur!

Rely

Ik brouw altijd onder het afdak, in de winter heb ik een passend dekbed om mijn Grainfather.  :brouwen:

Jaapieo

Citaat van: MikeG op 06-11-2018  16:42 uOverigens ziet het gemaal er tegenwoordig zo uit en je kan het onderhuis nog zien door de struiken met de 2 grote groene deuren en het oude NAP peilmeetstok.


Grappig, net een rondje gelopen in het dorp waar mijn ouders sinds kort wonen, loop ik ineens langs dit oude gemaal 😉

xaos

Anders: buiten onder het afdak

DeAik

Ik brouw in de (extra) badkamer op de voormalig aankleedtafel van mijn gehandicapte zoon. We gebruikten die niet meer voor hem, dus dat is een fijne brouwtafel geworden. Verder alles bij de hand, water, afvoer, schoonmaakbasin (bad 😂) de keuken en de tuin (voor afvoer bostel en hop). mijn klimaatkasten staan in de schuur.

Erwin Warners

Meestal in de garage i.v.m. het formaat van de ketel is dit handiger.
Echter heb ik ook een klein keteltje en daarmee wil ik wel eens in de keuken brouwen.

Raymond W



Hier ook in de badkamer. Alles bij de hand.
Opslag in lagering in de bierkamer (slaapkamer die nu over is ivm uitwonende kinderen).

Chris71

Vroeger in de keuken, tegenwoordig in de achtertuin onder de overkapping. Quooker gebruik ik dan nog wel stiekem voor het spoelwater ;-)

Vergelijkbare Topics (7)

28287

Reacties: 58
Gelezen: 56464

10101

Reacties: 45
Gelezen: 61201

4662

Gestart door Jacques


Reacties: 59
Gelezen: 36680

2080

Gestart door Adrie


Reacties: 47
Gelezen: 38953

1039

Reacties: 0
Gelezen: 6211

13988

Reacties: 54
Gelezen: 34890

4868

Gestart door Adrie


Reacties: 24
Gelezen: 13026


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.