Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste keer brouwen uit het boek van Adrie Otten

Gestart door Vik75, 10-08-2015 07:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Een bottelemmer met een kraantje is toch geen zo'n grote kost? Voordeel is dat je dan grote en kleine flessen door elkaar kunt gebruiken: je giet je suikeroplossing (7-8 gr / liter) in de emmer en hevelt je bier er bovenop, zodat alles mooi mengt.
Ik bottel tegenwoordig niet meer met dat bottelpijpje, maar rechtstreeks vanuit het kraantje. Flesje wat schuin houden om schuim wat tegen te gaan. Werkt véél sneller.
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/gistingsvaten-emmers/brouwemmers-plastic/brouwemmer-semi-transparant-25-liter-compleet.html

brouwmus

Afhankelijk van het (type) bier, vind ik zelf 5-6 g/l wel genoeg.

Maar van een bottelemmer en genoemde methode zul je geen spijt krijgen.  :degroeten:

Vik75

Nee de emmer is niet zo'n grote koste post.

Maar vind dat vul pijpje wel erg handig.
Kan natuurlijk ook aan het kraantje gemaakt worden met een slangetje.

Is het trouwens erg dat er nu nog wat brokjes hop hars in mijn mandfles rond drijven. Deze zijn mee gezogen met hevelen.


Brouwers

Citaat van: Vik75 op 18-08-2015  13:16 uOh geduld genoeg. Alleen mega nieuwsgierig.
Bubbels zijn juist weer toegenomen naar 1 per ander halve minuut. Niet erg denk ik want dan eet de gist nog lekker verder van de suikers.
Het rook al erg goed. Heb alleen nog geen slokje genomen. [emoji3] want dan springt bij mij het geduld om in lust naar lekker eigen gebrouwen bier. Haha

Als ik het goed gelezen had kan ik het in een mandfles voor de nagisting wel wat langer laten staan.
Want volgende week vrijdag ben ik drie weken van huis.

Bottelen voor die tijd ga ik zeker volgens mij niet redden.

Heb alleen 1 probleem en dat is de hoeveelheid bier die ik nu heb. Volgens mij heb ik ergens een meet fout gemaakt waardoor ik niet precies meer weet hoeveel ik heb. Ik schat zo rond de 17,5 liter.

Straks met bottelen gaat dit wel een beetje een probleem worden want dan moet ik bottelsuiker (Kan toch gewoon kristalsuiker zijn) toevoegen.
Mijn plan was door dit in een suikerwater oplosssing te doen. Zo gelijk in de fles. Alleen weet ik dan niet precies hoeveel dit moet zijn. Ik wil het liefst vanuit de mandfles bottelen. Anders moet ik ook nog een bottelemmer gaan aanschaffen.

Om eerlijk te zijn denk ik dat j vergisting wel klaar is hoor. Je hebt nu al meerdere keren 1.020 gemeten. Dit is ook redelijk in lijn met de SVG van S33.  Waarschijnlijk wat je nu ziet is dat er wat overtollig koolzuur los komt. Kans is natuurlijk ook de vergisting weer rustig op gang komt. Normaal zal dit niet al te lang duren.

Ik zou persoonlijk het bier geen 5 weken laten staan in de mandfles. Het kan wel hoor. Er van uit gaande dat het bier al redelijk is uitgegist zal je van het weekend je bier al kunnen gaan bottelen. Dan is het na je vakantie klaar om te proeven ;). Mocht je het bier juist helder willen krijgen dan is het makkelijker om na het weekend het bier een dag of 2-3 te coldcrashen en daarna te bottelen.

Als je geen bottelemmer wil kopen dan zou je ook een injectiespuit kunnen halen bij de apotheek. Ik gebruik deze altijd bij het bottelen. Maak gewoon een water suiker mix aan en vul ieder flesje apart. Iets meer werk en van tevoren moet je even uitrekenen wat je per flesje moet toevoegen. Ik vind het prima werken

Vik75

Ach misschien toch te weinig geduld.

Het staat nu weer al vanaf maandag op de mandfles lekker na te gisten.
Alleen heb ik het idee dat er niets veranderd aan het brix gehalte. Het blijft maar hangen op 10 brix 1020 sg.
Wat "Brouwers" ook al zei is dat wel redelijk logisch.

Nu blijft alleen mijn waterslof toch nog redelijk borrelen. wel twee bellekes per minuut.
Dit geeft mij de indruk dat er nog steeds iets gaande is.

Er zit ook nog een klein beetje schuim (een paar kleine wolkjes) op het bier en de gist is aardig aan het uitzakken.
Heb al bijna een cm aan gistslurry onderin liggen.

Ik denk dat ik na het weekend de koelkast maar zoals "Brouwers" aangaf aan ga zetten om een coldcrash uit te voeren. OP een graadje of 2 a 3.

Ach misschien is het ook het onbekende dat ik weer in dit draadje schrijf.

Heb in ieder geval een klein slokje kunnen proeven. De smaak was zacht licht zoet en een klein heel klein zuurtje.
Smaak is voor mij nog moeilijk te bepalen want ik drink nooit lauw bier van 20 graden. Maar goed het smaakte niet vies.

Hier nog wat foto's van de mandfles met het kostelijk vocht.




De kleine klontjes zijn nog stukjes Hophars wat per ongeluk mee is geheveld.

Cheers

Erik

Vik75

Het is weer ff geleden maar mijn eerste brouwsel is nog aardig gelukt.

Geen uitgesproken smaak maar wel een blond biertje. En niet al te onbelangrijk. Hij is erg lekker.

Er staat aardig wat koolzuur op (een goede sis) een mooie schuimkraag en redelijk helder als hij niet te lang gekoeld heeft gestaan.

Na langer koelen of te koud wordt hij wat troebel. Doet niet af aan de smaak.

Zo na een paar te hebben geproefd smaakt het naar meer.
As zondag een dubbel brouwen.

Jullie allemaal bedankt voor de hulp en info. Foto volgt.

Cheers

Vergelijkbare Topics (7)

4734

Reacties: 2
Gelezen: 2402

41304

Reacties: 3
Gelezen: 778

29257

Reacties: 2
Gelezen: 1874

26042

Reacties: 2
Gelezen: 1321

9339

Reacties: 3
Gelezen: 2695


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.