Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Karmeliet gist

Gestart door brouwerij de Stier, 21-05-2020 15:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brouwerij de Stier

Laatst heb ik op dit forum de vraag gesteld of het gist in een flesje Karmeliet de originele brouwgist of bottelgist is.
De meningen waren hierover verdeeld. Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40722.0.html
Met de tips die voortkwamen uit deze topic ben ik toch een Karmeliet kloon gaan brouwen van een recept van de Candy Sirup site.
De gist heb ik opgekweekt uit 2 flesjes karmeliet en het recept heb ik van deze site. Zie http://www.candisyrup.com/recipes.html

Ik heb dit recept aangehouden (behalve de gist ) maar wel als kruiden, sinaasappelschil en koriander toegevoegd. Wat me opviel was dat het gisten erg lang duurde. Na ruim 2 weken had ik nog een flinke bubbel in het waterslot. Ik heb op 19 graden vergist. Er kwam wel een enorme putlucht vrij tijdens de vergisting. Mijn begin SG was 1082 en het eind SG was 1020. Dat zou dan een bier moeten opleveren met ruim 8% alcohol.
Uiteindelijk heb ik inclusief een coldcrash van 2 dagen het bier 4 weken vergist. Wel heb ik na de hoofdvergisting het bier 3 keer overgeschonken in een andere gistemmer om de vies ruikende gist te verminderen. Uiteindelijk verdween de putlucht en begon het jongbier heerlijk te ruiken.
Ik heb gebotteld met 8 gram suiker per liter en de afgelopen week heb ik het resultaat geproefd. Het bier is erg lekker geworden maar staat wel ver af van de originele Karmeliet. Wat me opviel was dat nadat ik mijn kloon brouwsel had geproefd en tegelijkertijd de echte Karmeliet proefde dat ik de echte Karmeliet citroenachtig vond smaken. Ook is mijn bier iets donkerder van kleur.

Bij mijn volgende poging zal ik ipv sinaasappelschillen, bergamot of limoenschillen gebruiken. Ik ga dan een grotere hoeveelheid brouwen en experimenteren met verschillende kruiden en gisten. Bij het Candy sirup recept gaan ze uit van WLP720 gist. Ook ga ik suiker gebruiken i.p.v. mijn zelfgemaakt suikersiroop die wellicht wat te donker was.  Ik moet wel nog even vermelden dat bij mijn sinaasappelschil toegift door een weeg fout ik teveel schil heb gebruikt.
Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn volgende poging.

gr Richard

Takkie83

Hoeveel gram sinaasappelschil had je gebruikt per liter wort?

Vergelijkbare Topics (7)

6792

Gestart door Ludo


Reacties: 8
Gelezen: 3615

32661

Reacties: 5
Gelezen: 1119

28281

Reacties: 9
Gelezen: 2981

21409

Reacties: 24
Gelezen: 9035


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.