Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Saison Brett vergeten lang te laten gisten

Gestart door Em van Es, 25-09-2019 18:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Em van Es

Ik vind de smaak van Brett heerlijk. Dus heb Ik 3 weken terug een saison gebrouwen met Wyeast 3031 PC (saison-brett blend). Nu heb ik het recept van James Morton voor een gewone Saison en heb er dus in een tweede vat extra gist toegevoegd. Niet beseffende dat de brett een veel langere vergisting nodig heeft dan de in totaal 3 weken die ik heb genomen tot ik heb gebotteld. Ik heb me net pas ingelezen in het brouwen met Brett (eindelijk de tijd voor...)

Dan heb ik ook nog eens met veel bottelsuiker gebotteld: 9 g/l.

De smaak van het jongbier was overigens al zalig.

Wat moet ik nu doen? Gaat mijn kelder straks ontploffen? Alles terug gooien in een gistvat?  Of gaat dat wel meevallen? Ik lees graag jullie tips.

Gerb

Volgens mij kan het goed gaan. Bij Orval voegen ze de Brett pas bij het bottelen toe. Wel met minder suiker weliswaar. Je zult periodiek een fles moeten openen om het koolzuur te bepalen.

Em van Es

Hahaha ja das lang geen slecht idee. En dan gewoon een Saison feestje geven om de boel tijdig op te drinken, als het CO2 gehalte nog okay is.

Martijn0172

Wat was het eind SG waarmee je gebotteld hebt? Ik weet niet precies welke Brett er in zit maar brett snoept meestal af tot 0.996

En met een beetje geluk zit je daar al tegen aan door de Saison

Em van Es

Tsja... die was 1010, dus daar kan nog wel wat afgesnoept worden.

Oscar

Citaat van: Em van Es op 25-09-2019  18:41 uTsja... die was 1010,

En dan met  9 g/l suiker... Ik zou alles ontdoppen en terug in de gistfles. Dit is levensgevaarlijk... (rond vliegend glas verzekerd op deze manier)  :pan: :pan: :pan:

Em van Es

Toch wel he.... en zou het dan nog goed komen met het bier?

seed7

Wat je begin SG, wat is het huidige SG, wat is de huidige gistingsgraad?

Ik weet niet welke saison gist er in de blend zit, de kans is groot dat het een is die heel diep gaat en dan heb je geen probleem, afgezien van de 9 g/l suiker.

Ingo

Em van Es

Citaat van: seed7 op 25-09-2019  20:08 uWat je begin SG, wat is het huidige SG, wat is de huidige gistingsgraad?

Ik weet niet welke saison gist er in de blend zit, de kans is groot dat het een is die heel diep gaat en dan heb je geen probleem, afgezien van de 9 g/l suiker.

Ingo

Hey Ingo. Als ik de calculator van 't natte Gerst invul kom ik op 82,8 uit na de hoofdvergisting(en). Dus van 1058 naar 1010. Je zou zeggen dat je dan een aardig rendement hebt. Maar ik heb nog nooit met een Brett gewerkt en wil inderdaad voorkomen dat het glas me straks om de oren vliegt. Ik lees het graag. Anders ga ik morgen toch de boel terug in het vat gieten...

Oscar

Citaat van: Em van Es op 25-09-2019  23:13 uHey Ingo. Als ik de calculator van 't natte Gerst invul kom ik op 82,8 uit na de hoofdvergisting(en).

Saison gist en brett hebben een mogelijke vergistingsgraad tot 100%  :) ;)

Martijn0172

Die 1.010 zou dus nog kunnen zakken naar +/- 0.996 en dan is het eigenlijk meer dan 1.010 door de 9 g/l suiker. Je zou het maximaal aantal bar kunnen uitrekenen wat er in theorie aan druk kan ontstaan. Ik weet het antwoord niet maar dit zal beduidend hoger zijn dan de druk die de flesjes aan kunnen. Ik zou de flesjes terug in een vat doen en voorlopig laten staan, en dan duimen dat het niet te veel geoxideerd of besmet is.

Em van Es

Citaat van: Martijn0172 op 26-09-2019  18:41 uDie 1.010 zou dus nog kunnen zakken naar +/- 0.996 en dan is het eigenlijk meer dan 1.010 door de 9 g/l suiker. Je zou het maximaal aantal bar kunnen uitrekenen wat er in theorie aan druk kan ontstaan. Ik weet het antwoord niet maar dit zal beduidend hoger zijn dan de druk die de flesjes aan kunnen. Ik zou de flesjes terug in een vat doen en voorlopig laten staan, en dan duimen dat het niet te veel geoxideerd of besmet is.

Jep ik ga vandaag een poging wagen om het terug in het vat te gaan schenken. En ik denk dat ik een flesje in een doos ga bewaren bij wijze van experiment. Als die dan ontploft is het nog wel te overzien. Dank voor al het advies. Ik zal laten weten wat er van geworden is.

Grt Maarten

Em van Es

Hahaha, een update: het is maar goed dat ik de flessen heb geopend, want je kon er nu al een biertje met schuimkraag van schenken. De smaak was overigens zalig.


Met Gistende Groet
Maarten

Em van Es

Toch nog een update.

De missie is geslaagd. Ten minste de kleine Orval flesjes die ik had gespaard en afgevuld zijn perfect. Dwz het is een zeer bijzonder smaakvol biertje geworden (uhum dat zegt natuurlijk elke brouwer..)
Maar goed het gekke is dat ik ook 7 5cl flessen heb gevuld (met op geschroefde beugels) en de eerste die ik daarvan heb geschonken waren perfect, alleen zijn de laatste 3 die ik opentrok bijna koolzuurloos. Geen idee hoe dat kan. dus dat wordt bierstroop of kookvocht... ;D

Naja al met al een leerzame ervaring.

ga hem over een maandje nogmaals brouwen.

Vergelijkbare Topics (7)

41356

Reacties: 11
Gelezen: 2025

35185

Reacties: 0
Gelezen: 2023

27930

Gestart door Jelmer P


Reacties: 5
Gelezen: 1804

18323

Reacties: 20
Gelezen: 6807

43665

Reacties: 5
Gelezen: 854

35693

Reacties: 14
Gelezen: 2683

31685

Gestart door JAS


Reacties: 8
Gelezen: 2451


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.