Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergistingsgraad heel hoog met Wyeast 1335

Gestart door Leon058, 25-07-2019 22:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Leon058

Vorige week zaterdag een IPA gebrouwen met de Wyeast 1335 British Ale II. Na 12 uur was de hoofdgisting in volle gang.
Heb de temperatuur redelijk onder 22 graden kunnen houden, maar met deze temperaturen is het wel eens warmer geweest.

5 dagen na de brouwdag gist afgelaten uit de CCT. Sample genomen en brix bepaald, deze is 7,0. Begin brix: 14,6. 
Met de rekenmodule van BrouwHulp kom ik dan uit op een vergistingsgraad van 84,5%, fors hoger dan dat de fabrikant aangeeft.
Omgerekend zou het een SG van 1.009 zijn.

pH ook even gemeten, deze is 4,34. Hij smaakt zeer sterk naar hop, maar heeft een gistige geur die ik wel herken.

Ik heb palemout, vienna en een handje cara-red (50 EBC) gebruikt. Geen suiker o.i.d.

Zou dit misschien een teken van infectie kunnen zijn? Of denken jullie dat er weinig aan de hand is? Ik zal na een paar dagen weer eens meten, maar het lijkt erop dat hij al bijna is uitvergist!

Jacques

Niets aan de hand.

Dat je een hogere of lagere vergistingsgraad haalt dan de fabrikant vermeld komt vaak voor. Voor het bepalen van de vergistingsgraad wordt een standaard maischschema gebruikt (congreswort). Jij zult ongetwijfeld een ander schema gebruikt hebben.

Een pH van 4,34 is heel normaal kort na de hoofdgisting. Door autolyse, die altijd plaatsvindt, zal de pH gaan stijgen. Dit zal ook het geval zijn als je koudhop hetgeen gebruikelijk is bij een IPA.


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.