Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Beschadigd gebruik van pomp voor overhevelen mijn bier?

Gestart door Martijnbrouwt, 17-01-2019 21:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijnbrouwt

Hallo iedereen,

Ik lees al een aantal jaren met veel interesse mee, maar vandaag wilde ik toch eens mijn eerste eigen vraag stellen.  :)

Na enige tijd hebben te lopen rommelen met verschillende hevelpompen/slangen ben ik overgestapt op het overpompen van mijn bier met behulp van een Buon Vino Mini-jet pomp. Dit is een membraan-pomp (flowjet) waarmee het bier in een gesloten systeem rondgepompt kan worden. Dit gaat redelijk snel, dus je hebt je 25 liter in enkele minuten over.

Ik gebruik deze pomp voor twee zaken: het overpompen van hoofdvergisting naar mandfles, en het afvullen van flessen. De aanzuigslang staat hierbij stabiel op de bodem van de begin-fles/vat en de uit-slang probeer ik zo diep mogelijk steriel in de mandfles of het flesje te leggen zodat er niet teveel bier 'klettert' en zuurstof vangt. Mijn redenatie was altijd dat hiermee oxidatie tot een minmum beperkt zou blijven.

Toch word ik steeds maar weer geplaagd door off-geuren en smaken. De frisse smaak die het bier na de hoofdvergisting had, is daarmee vaak verdwenen. Deze fouten ontstaan eigenlijk altijd pas in de secundaire mandfles of op de fles. Het bier is niet zuur te noemen en ik zie nooit andere tekenen van infectie. Ik laat het bier ver genoeg doorgisten en werk zelfs met een kleine hoeveelheid bottelgist om rijping te bevorderen. De geuren en smaken die ik ervaar laten zich moeilijk omschrijven (en varieren enigszins van bier tot bier), maar lijken in ieder geval niet echt op 'karton', of 'ranzige boter' uit de boeken. Mogelijk in de verte op 'groene appel', maar eigenlijk vooral op... 'bederf'. Vooral wit-bieren geven een sterke geur.

Mijn vraag is nu: zijn er redenen om aan te nemen dat het gebruik van mijn pomp hier de oorzaak van is? Veroorzaak ik toch teveel oxidatie, creeer ik teveel gist-dood door de snelheid van rondpompen? Hoe verschilt dit dan van professionele brouwers die hun bier ook motorisch rondpompen? Zijn er tips van mede-pomp gebruikers?

Bedankt!

Jacques

Pompen worden veelvuldig gebruikt in de brouwerijwereld. Logisch natuurlijk omdat grote hoeveelheden vloeistof verplaatst moeten worden.
Ze kunnen een bron zijn van veel ellende...


Kun je een foto plaatsen van de pomp?
Zuigt de pomp zich zelf aan?
Kun je de pomp demonteren?
Hoe maak je de pomp schoon?
Welk schoonmaakmiddel gebruik je?
Wordt de pomp goed doorgespoeld na het reinigen?


Wat voor slangen gebruik je?
Hoe maak je de slangen schoon?
Worden de slangen opgehangen om te drogen?


Heb je je bier laten proeven door een geoefdende proever?
Mogelijk ligt de oorzaak helemaal ergens anders...

TeVeHa

Ik heb er ook mee te maken (onlangs nog vermeld in een topic) en ook voornamelijk bij blonde bieren, het ligt mijns inziens (zover ben ik al) niet aan de pomp of het rondpompen, je moet het in de richting van het vergisten gaan zoeken en dan nog niet met één bepaalde gist maar de hoeveelheid ervan dààr let ik de laatste tijd op evenals op de begin temp. (Lager beginnen) en ik gebruik voorlopig ook bottelgist maar dit nog niet lang genoeg om over een succes te spreken. mvg

Vergelijkbare Topics (7)

21538

Reacties: 36
Gelezen: 14440

35508

Reacties: 33
Gelezen: 5739

1395

Gestart door Nelis Bar


Reacties: 21
Gelezen: 12894

19-07-2004 17:08 u
door Nelis Bar
25459

Reacties: 9
Gelezen: 3344

38093

Reacties: 33
Gelezen: 4250

6230

Reacties: 18
Gelezen: 5007


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.