Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Welke hoeveelheid hopbloemen aanhouden?

Gestart door brouwer_paul, 14-03-2017 13:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brouwer_paul

Beste brouwers,

Ik ga vrijdag een Blond(e) brouwen volgens recept van Adrie Otte. Ten aanzien van het alfazuur en bitterheid heb ik jullie hulp nodig:

Ik moet de volgende hopbellen toevoegen:

Saaz                  met Alfazuur 5,5% en IBU 9,3 (7,5 gram bij 60 min)
Styrian Goldings met Alfazuur 4,5% en IBU 9,3 (9,2 gram bij 60 min)
Saaz                  met Alfazuur 5,5% en IBU 2,2 (5,0 gram bij 10 min)
Styrian Goldings met Alfazuur 4,5% en IBU 1,8 (5,0 gram bij 10 min)

Echter, ik heb alleen de beschikbaarheid over:

Saaz met Alfazuur 2,2% (IBU onbekend)
Styrian Goldings met Alfazuur 1,63% (IBU onbekend)

Wat kan ik met de beschikbare middelen doen om het recept zoveel mogelijk te benaderen?

Groeten Paul


Vraag:


bultje76

Hey Paul,

IBU (International Bitterness Unit) is de bitterheid die de hop gedurende het koken etc. De IBU die een hop levert is een functie van het alfazuur percentage en de tijd dat je een hop meekookt. Een hop heeft dus van zichzelf geen IBU, maar in dit geval levert Saaz van 5,5% en een kooktijd van 60 minuten dus ongeveer 9,3 IBU.

Als je gebruik maakt van brouwsoftware (BrouwHulp/BrouwVisie etc.) Dan kun je Simpel weg je hop met genoemde alfazuur waarde invullen en de hoeveelheid die je tijdens de kook toevoegt zo groot maken dat de uiteindelijk IBU bijdrage gelijk is aan die van het recept.

Voor de Saaz bij 60 minuten zul je dan ergens rond de 19 gram uitkomen vermoed ik.

bultje76

Voor een snelle check kun je ook bijvoorbeeld deze online calculator gebruiken:

http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Ernesto

Als je BrouwHulp gebruikt, kan je dat gemakkelijk doen met de hop wizard.

Puur en alleen naar bitterheid kijkende, zou je de volgende tool ook kunnen gebruiken: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Volgens brewersfriend zou je volgende hoeveelheden moeten gebruiken (bij een bier met start SG 1055)

36 gram Saaz 2,2%; 60 min (9,28 IBU)
51 gram Styrian Goldings 1,63%; 60 min (9,27 IBU)
24 gram Saaz 2,2%; 10 min (2,24 IBU)
26 gram Styrian Goldings 1,63%; 10 min (1,8 IBU)

Edit: Wat bultje76 hierboven dus zegt  :brouwen:

brouwer_paul

Citaat van: Ernesto op 14-03-2017  14:07 uAls je BrouwHulp gebruikt, kan je dat gemakkelijk doen met de hop wizard.

Puur en alleen naar bitterheid kijkende, zou je de volgende tool ook kunnen gebruiken: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Volgens brewersfriend zou je volgende hoeveelheden moeten gebruiken (bij een bier met start SG 1055)

36 gram Saaz 2,2%; 60 min (9,28 IBU)
51 gram Styrian Goldings 1,63%; 60 min (9,27 IBU)
24 gram Saaz 2,2%; 10 min (2,24 IBU)
26 gram Styrian Goldings 1,63%; 10 min (1,8 IBU)

Edit: Wat bultje76 hierboven dus zegt  :brouwen:

Super bedankt Ernesto en bultje76 hier kan ik mee uit de voeten!  :groots:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.