Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd

Gestart door Hai, 09-02-2017 12:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hai

Beste brouwers,
De pH is 6.2, ik wil het terug brengen naar ongeveer 5.3.
nu staat er op het flesje melkzuur 12.5 ml/ 10 liter verhoogd de zuurgraad met 1 g/l.
Ik heb 100 liter maischwater hoeveel melkzuur moet ik dan gebruiken?

Ik weet dat je de pH niet goed kunt berekenen, maar het zou wel handig zijn om een beetje in de buurt te komen, anders wordt het wel erg veel trial and error.

Thamerdal


RienP

De pH van de maisch is bepalend. Als je enkel je maischwater meet, dan zul je een lagere pH meten dan wanneer je tijdens het maischen meet.

Ik maak gebruik van bru'nwater. Daar vul je je waterprofiel en je recept in en dat geeft een richting voor het al dan niet aanzuren van je maisch- en spoelwater. In BrouwHulp en BrouwVisie kun je ook het een en ander berekenen.

goom

pH= -log[H3O+]

Dit is de formule voor de pH

Als de de pH meet dan weet je ook de [H3O+] concentratie per liter
Daarna is het een kwestie van lekker nadenken en rekenen.

Moeilijk... nee hoor... de tijd nemen en nadenken


ejet

Probeer de excel sheet eens van Bru-n-water. Wel los van je waterrapport ook de maisch-ingredi├źnten invullen, het type (basismout, caramout, etc) en de kleur (is NIET in EBC, er staat een omrekenvakje onder het blad). Bij mij komt hij steeds vrij nauwkeurig uit.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.