Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Giststarter maken

Gestart door Bennemans, 13-11-2012 17:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bennemans

Beste brouwgoeroes,

Na enkele blikbrouw acties wordt het tijd om het eens helemaal zelf te doen.
Ik heb daar een recept (pils) voor gevonden en daar kan ik een heel eind mee komen, behalve het maken van een giststarter.
Wie kan mij vertellen hoe ik de giststarter het beste kan maken?


Er staat in het recept dat ik wil gaan maken (bij de werkwijze) dat 2 dagen van te voren de giststarter gemaakt moet worden.

In het recept wordt gesproken over Den Arsegan en die kan ik niet vinden (bij bijvoorbeeld Brouwmarkt).

Welk alternatief is hier voor te gebruiken en hoe maak ik de giststarter?
Kan dat op basis van een commercieel biertje, waaraan de gist wordt toegevoegd?
Of moet dat met een moutextract en is dan een willekeurige goed genoeg?


Ik hoor zoveel bellen, maar kan de klepel niet vinden.

In afwachting van jullie antwoord.

Groet, Ben

RobinB

Arsegan gist is van voor de jaartelling... ;)
Je zal dus zelf een bijpassende gist moeten bedenken.

Kijk voor een starter eens bij de tag giststarter. :)

Herman

En 2 dagen van te voren een starter aanmaken voor korrelgist is ook niet bepaald goed advies, hoe betrouwbaar is de rest van het recept vraag ik me af? Misschien goed om hier een draadje over te openen en advies te vragen.

Wat betreft bellen en klepels, je hebt je al wel ingelezen?

Jacques

Bij een korrelgist kun je inderdaad beter geen giststarter maken. Is niet nodig. Je kunt volstaan met het afwegen van de juiste hoeveelheid gist.
Voor die hoeveelheid kun je Mr Malty gebruiken.

Voor pils komen een paar gisten in aanmerking. Zie deze link.

Maar weet je zeker dat je een pils wil brouwen? Heb je een koelkast tot jouw beschikking voor de vergisting?
Als je in een koele (slaap)kamer wil vergisten zou je de Mauribrew lager kunnen gebruiken.

Bennemans

Bedankt Jacques,

Dat zijn handige linkjes en daar kan ik zeker iets mee.
Ik zie dat er best een marge in de temperatuur is om de gist zijn werk te laten doen. Ik dacht dat dat veel strakker was.
Ligt ook aan het soort en merk zag ik.

De pils keuze komt door het jaar getij met de daarbij horende temperatuur.
Maar gezien de marge kan het toch wel eens een ander biertje gaan worden.

Vergelijkbare Topics (7)

35638

Gestart door lier


Reacties: 61
Gelezen: 10487

8868

Reacties: 18
Gelezen: 6370

43276

Reacties: 5
Gelezen: 804

20520

Reacties: 29
Gelezen: 13190

28135

Reacties: 5
Gelezen: 2414

41386

Reacties: 21
Gelezen: 2469

19570

Reacties: 75
Gelezen: 26265


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.