Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Kloonbrouwsels => Topic gestart door: Noordzij_1 op 23-12-2020 17:10 u

Titel: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 23-12-2020 17:10 u
Goedemiddag Heren,

Ik ben van plan een gooi te doen naar het Kees Mosaic biertje, en aangezien bier klonen meestal behoorlijk lastig blijkt, doe ik graag een beroep op jullie kennis en kunde;
Voor het gemak zet Kees de juiste getallen en grondstoffen op zijn website  :groots:;
IBU: 40
EBC: 20
Pale ale en Cara mouten.

Batch size: 25L
Brouwzaalrendement: ~60%
Gist: US-05
Begin SG: 1.050
End SG: 1.008 = 5,5% idem vermelding op blik (Daar is US-05 behoorlijk consistent in bij mij; 5 van de 5 keer precies 1.008)
Hop: Mosaic in pellets;
Alfazuren   11,5 - 13,5 %
Betazuren   3,2 - 3,9 %

FWH: 21g Mosaic          (28 EBU)
Flameout: 50 g Mosaic   (12 EBU) (5 minuten; pit uit, 1 minuut erin roeren, hevelen naar gistvat starten)
Dry hop: 75 g Mosaic     (0 EBU ? klopt het dat dry hoppen geen bitterheid afgeeft ?)

Ik heb slechts 1 andere IPA/APA gemaakt en daar had ik zeker te weinig hopsmaak;
17g Cascade FWH, geen flameout/whirlpool, en 45 g Cascade bloemen dryhop op 15 L.
Aangezien dit biertje volledig om de Mosiac draait neem ik dit keer geen risico's.

Pale 7 EBC (Chateau):    3600 g
Cara 40-60 EBC:            1850 g
Dit zou samen een kleur van 20 EBC en een OG van 1.040* moeten geven.

* = Ik denk dat ik wat lager in moet zetten met de moutstort; mikken op een begin SG van 1.040 en dan met kristalsuiker naar 1.050 brengen.
Want het biertje is niet erg moutig en heeft ook nagenoeg geen mondgevoel.

Ik heb nog nooit gedryhopt met pellets, graag advies hoe dit te doen;
-Tijdens hoofdgisting of pas als de schuimlaag gebroken is?
-In een hopzakje neem ik aan?
-Moet je dit zakje dan nog dippen als een theezakje of gewoon stil laten liggen (dat had ik vorige keer gedaan met matig resultaat, vandaar)
-Hoe lang in totaal? Een week of zo?

Bottelen met 7,5 of 8 gram/L @ 19C denk ik zo want hij heeft best wat koolzuur.

Adviezen en tips zijn altijd welkom!
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Don Leopold op 23-12-2020 17:36 u
Op het blik van de Kees Mosaic noemt hij het een Belgian IPA, dus ik vermoed dat hij een gist heeft gebruikt voor een Belgisch biertje.

Ik heb  zelf nog nooit met pellets gebrouwen dus kan geen antwoord op je vragen geven, verder lijkt me het recept goed voor deze kloon.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: knopov op 23-12-2020 19:35 u
Hoi,

Ik zou op deze lage og geen suiker toevoegen maar een droger maischschema toepassen.. 45 minuten bij 65 C en dan 10 minuten 72C. dus iets meer mout gebruiken..
ik zou ook iets langer wachten tussen flameout hop toevoegen en over hevelen, 15 minuten oid om een mooi helder wort te bekomen.
over de gist kan ik niets zeggen..
veel succes
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: knopov op 23-12-2020 19:42 u
O ja,
drooghop toevoegen als de meeste vergisting voorbij is maar nog niet stil gevallen. Ik voeg het altijd, ook 'vroeger' in een emmer, gewoon toe en het zakt vanzelf naar de bodem. Snel koelen als het sg niet meer daalt en dan na een paar dagen op 1 a 2C bottelen zoals je normaal doet.
Er zullen misschien een paar kleine deeltjes hop met het overhevelen meekomen maar deze zullen tussen het gist in je flesje weinig tot geen invloed hebben op gushing.
Ik persoonlijk merk wel als het drooghop te lang op het vat heeft gelegen dat er een meer harsachtige smaak meekomt. Mijn voorkeur is maximaal 5 dagen met  pellets en drie met bloemen
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 23-12-2020 20:29 u
Ik persoonlijk merk wel als het drooghop te lang op het vat heeft gelegen dat er een meer harsachtige smaak meekomt. Mijn voorkeur is maximaal 5 dagen met  pellets en drie met bloemen
Hoe doe je dat dan? Ga je gelijk na 3 dagen bottelen? Of haal je de hop er weer uit.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: knopov op 23-12-2020 20:45 u
Hoe doe je dat dan? Ga je gelijk na 3 dagen bottelen? Of haal je de hop er weer uit.
Inderdaad, na drie dagen bottelen met maar 5 tot 5,5 gram suiker per liter.
Nooit gushers gehad.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: EBC op 23-12-2020 21:37 u
Ik post niet meer, maar kan het in dit geval niet laten ... hobbybrouwers ...

Waarom denk je dat Kees dryhopt?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 23-12-2020 23:41 u
Ik post niet meer, maar kan het in dit geval niet laten ... hobbybrouwers ...

Waarom denk je dat Kees dryhopt?

Dat denk ik niet.
Ik denk ook niet dat hij van hergisting op de fles of in dit geval meestal blik gebruik maakt...
Ik probeer alleen met de middellen die ik heb, het biertje zo goed mogelijk na te maken.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 24-12-2020 00:04 u
Op het blik van de Kees Mosaic noemt hij het een Belgian IPA, dus ik vermoed dat hij een gist heeft gebruikt voor een Belgisch biertje.

Ik heb  zelf nog nooit met pellets gebrouwen dus kan geen antwoord op je vragen geven, verder lijkt me het recept goed voor deze kloon.

Goede tip!
In dat geval zou ik eventueel de Mangrove Jacks M47 belgian abbey kunnen pakken, moet ik alleen even een ander biertje uit de planning herzien/omgooien...
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: BenjaminVlissingen op 25-12-2020 10:31 u
Ik zou Kees gewoon een berichtje doen via Facebook.

Hij is zelf ook als hobbybrouwer begonnen en vind het waarschijnlijk alleen maar leuk als je een poging wilt doen een van zijn bieren na te maken.

Op zijn nieuwe bieren staat op het blik welke gist er is gebruikt dus ik verwacht niet dat hij het geheim wilt houden, hij kan je goed opweg helpen.
Ik denk overigens dat dit bier wel gedryhopt is.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 25-12-2020 11:14 u

Ik denk overigens dat dit bier wel gedryhopt is.
Zijn er gemiddelden van hoeveel dryhop je nodig hebt voor bv een IPA of Double IPA in gram dryhop per liter om die specifieke geur (die het flesje al uitkomt) en smaak van de hop te geven?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Oxhead op 25-12-2020 20:50 u
Vraag het Kees via pb. Hij is nog steeds lid van Hobbybrouwen. Kees = BuBs
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 03-01-2021 12:11 u
Op het blik van de Kees Mosaic noemt hij het een Belgian IPA, dus ik vermoed dat hij een gist heeft gebruikt voor een Belgisch biertje.

Ik heb de M47 belgian abbey gebruikt.
Zojuist bij het waterslot geroken, en ik hoop dat hij net zo smaakt als hij daar ruikt; erg fris en fruitig !
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 03-01-2021 12:17 u
Vraag het Kees via pb. Hij is nog steeds lid van Hobbybrouwen. Kees = BuBs

Heb ik gedaan, maar ik heb uiteindelijk M47 geent, zal voor de volledigheid nog even posten als ik antwoord krijg (mocht een ander een kloon willen maken).
Komende twee weekenden staan al ramvol, en op werk zal het ook wel weer gekkenhuis zijn, dus ga ik dan geen vrij nemen...
En meer geduld had ik simpelweg niet  ::)
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 12:38 u
Ik post niet meer, maar kan het in dit geval niet laten ... hobbybrouwers ...

Waarom denk je dat Kees dryhopt?
Kun je de hopgeur behouden op een andere manier dan met dryhop? Ik ging er altijd vanuit dat voor de specifieke geur en smaak dryhop nodig is en zelfs nog pas toevoegen als de gisting al bijna over is omdat zowel warmte als koolzuur deze vluchtige hopstoffen mee neemt uit je bier naar buiten.   
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 12:54 u
Enige andere optie die ik zie is hop extraheren met alcohol en dat toevoegen bij bottelen. Heeft iemand dat wel eens gedaan? Heb je ook nooit problemen met hopcreep. Of is er ook CO2 extract van de bekende IPA hoppen?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 03-01-2021 13:28 u
Enige andere optie die ik zie is hop extraheren met alcohol en dat toevoegen bij bottelen. Heeft iemand dat wel eens gedaan? Heb je ook nooit problemen met hopcreep. Of is er ook CO2 extract van de bekende IPA hoppen?

Interesant idee; en hiermee uitvoerbaar;
https://www.drank.nl/winkel/pure-alcohol/
(let op dat er vaak Methanol bij goedkopere opties wordt gedaan juist zodat men het niet gaat drinken; blind en/of dood is mij een iets te erge kater)

Enige aandachtpunt hier in zie ik dat je al snel 200 ml 100% alcohol nodig hebt om de hop effectief te extraheren.
Dus als 5% voor 25L de bedoeling was krijg je bijna 6% door deze toevoeging, waar wat mij betreft mee te leven is  :proost:.

Wat ik me voor kan stellen, is dat er voor grotere brouwerijen een vergelijkbaar proces/product beschikbaar is in vloeibare variant o.i.d.
Maar ik kan online eigenlijk alleen bitterhop extracten vinden, niet voor geur of smaak...
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Andert op 03-01-2021 13:37 u
Interesant idee; en hiermee uitvoerbaar;
https://www.drank.nl/winkel/pure-alcohol/
(let op dat er vaak Methanol bij goedkopere opties wordt gedaan juist zodat men het niet gaat drinken; blind en/of dood is mij een iets te erge kater)

Enige aandachtpunt hier in zie ik dat je al snel 200 ml 100% alcohol nodig hebt om de hop effectief te extraheren.
Dus als 5% voor 25L de bedoeling was krijg je bijna 6% door deze toevoeging, waar wat mij betreft mee te leven is  :proost:.

Wat ik me voor kan stellen, is dat er voor grotere brouwerijen een vergelijkbaar proces/product beschikbaar is in vloeibare variant o.i.d.
Maar ik kan online eigenlijk alleen bitterhop extracten vinden, niet voor geur of smaak...
Zou een goedkope fles wodka niet volstaan?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 13:56 u
ok. Ik heb hier wat 95% drinkbare alcohol. Zal eens 2 reageerbuisjes laten extraheren met citra hop. 1 met 95% alcohol en een met 35%.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 14:31 u
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/21d9e344abb0caad7bab1441e921494b.gif) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/21d9e344abb0caad7bab1441e921494b.gif)

550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 95% (links)
550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 40% (rechts)

Wat al opvalt is dat de citra met 40% alcohol heel sterk uitzet en bjna het hele volume inneemt. met pure alcohol blijft het compact op de bodem liggen.

Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 03-01-2021 15:10 u
Als je die 95% versie door een filtertje gooit ziet dat er zeer capabel uit als drooghop alternatief!
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: ExPeteriment op 03-01-2021 15:17 u
Als je die 95% versie door een filtertje gooit ziet dat er zeer capabel uit als drooghop alternatief !
Het spannendst lijkt me de reuk en smaak als het aan bier is toegevoegd, ik ben benieuwd.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 15:20 u
Als je die 95% versie door een filtertje gooit ziet dat er zeer capabel uit als drooghop alternatief !
Zeker. Ik ga beiden filteren met gekookt water en daarna proeven evt gemengd met bier. Vraag is hoe lang het moet trekken, maar ziet er nu al aardig groen uit van de hop en de hars.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Andert op 03-01-2021 15:23 u
Zeker. Ik ga beiden filteren met gekookt water en daarna proeven evt gemengd met bier. Vraag is hoe lang het moet trekken, maar ziet er nu al aardig groen uit van de hop en de hars.
Net zo lang als koudhoppen?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 15:29 u
Net zo lang als koudhoppen?
Dat lijkt me een realistische aanname dus een dag of 3-6? Kijken of ik zoveel geduld heb.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Andert op 03-01-2021 15:32 u
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/21d9e344abb0caad7bab1441e921494b.gif) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/21d9e344abb0caad7bab1441e921494b.gif)

550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 95% (links)
550 mg citra pellets plus 4ml alcohol 40% (rechts)

Wat al opvalt is dat de citra met 40% alcohol heel sterk uitzet en bjna het hele volume inneemt. met pure alcohol blijft het compact op de bodem liggen.
Wel vreemd dat er zo'n groot verschil is. Je zou op het oog zo zeggen dat de 40% alcohol het hop beter benat.
 
Wellicht is er aan het einde van het experiment ook een verschil in smaak/aroma.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 03-01-2021 15:57 u
Daar lijkt het wel op. ik zal het filteren en dan verdunnen tot ca 5 gram pellets per liter in zowel water en in wat bier. 5 gram per liter lijkt me een redelijke waarde voor dryhop.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 05-01-2021 22:49 u
Vandaag de buisjes gefilterd en verdund tot  1 gram hop per 50 ml en dat nog 3 x verdund om te proeven. Wat ik dan proef is super bitter maar nauwelijks dryhop aroma of smaak. Ik denk dus niet dat dit een goed idee is.
 
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 05-01-2021 22:57 u
Gemengd met bier komt de dryhop smaak wel naar voren (heb de 95% alcohol versie gebruikt) waarschijnlijk omdat zoet en bitter nu beter in balans zijn en de dryhop smaak daardoor meer op de voorgrond komt. Proef nu wel citrus en grapefruit.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Andert op 06-01-2021 08:53 u
Gemengd met bier komt de dryhop smaak wel naar voren (heb de 95% alcohol versie gebruikt) waarschijnlijk omdat zoet en bitter nu beter in balans zijn en de dryhop smaak daardoor meer op de voorgrond komt. Proef nu wel citrus en grapefruit.
Je kon niet nog langer wachten?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 06-01-2021 10:43 u
Je kon niet nog langer wachten?
Ik zag aan de kleur van de vloeistof al na een dag dat die niet meer veranderde en omdat er ook zuurstof bovenstond met kans op smaakafwijking door oxidatie vond ik 2 dagen wel genoeg. Of je nu 2 dagen wacht of een week, de meeste smaak en geurstof zal oplossen in de eerste dagen en in alcohol lossen stoffen ook veel sneller op dan in water, dus als je normale dryhop tijd aanhoudt is denk ik niet realistisch.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Andert op 06-01-2021 15:25 u
Ik zag aan de kleur van de vloeistof al na een dag dat die niet meer veranderde en omdat er ook zuurstof bovenstond met kans op smaakafwijking door oxidatie vond ik 2 dagen wel genoeg. Of je nu 2 dagen wacht of een week, de meeste smaak en geurstof zal oplossen in de eerste dagen en in alcohol lossen stoffen ook veel sneller op dan in water, dus als je normale dryhop tijd aanhoudt is denk ik niet realistisch.
En wat hebben we nu geleerd? Geeft een hopextract evenveel smaak als koudhoppen? Of is het anders van smaak?
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 06-01-2021 16:33 u
En wat hebben we nu geleerd? Geeft een hopextract evenveel smaak als koudhoppen? Of is het anders van smaak?
Het geeft in iedere geval wel veel smaak, en de grapefruit en citrus komt me tegemoed en in bier bijgemengd geeft het inderdaad een behoorlijke dryhop smaak, dus zeker veelbelovend maar moet nog even wachten op het resultaat van echt koudhoppen om het daarmee te kunnen vergelijken. Dat staat nog te gisten en heeft wat last van hopcreep dus duurt nog wel een paar dagen voordat ik dat kan bottelen.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Jacques op 07-01-2021 23:29 u
Het geeft in iedere geval wel veel smaak, en de grapefruit en citrus komt me tegemoed en in bier bijgemengd geeft het inderdaad een behoorlijke dryhop smaak, dus zeker veelbelovend maar moet nog even wachten op het resultaat van echt koudhoppen om het daarmee te kunnen vergelijken. Dat staat nog te gisten en heeft wat last van hopcreep dus duurt nog wel een paar dagen voordat ik dat kan bottelen.

Leuke test!

Het voordeel van een koude extractie met alcohol is dat de mycreen niet verdampt. Zo'n 30 tot 60% van de hopolin bestaat uit mycreen. Het heeft een kookpunt rond de 64 C. Het is vrij vluchtig vandaar dat een groot gedeelte van deze stof verdwijnt als je hop overgiet met kokend water.

Zie ook https://beersmith.com/blog/2018/02/23/aromatic-hop-oils-in-beer-brewing-part-1/
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 08-01-2021 00:01 u
Wat ik wel zie met alcohol is dat zodra je het extract verdunt dat het compleet troebel wordt, zelfs als je het daarna verdunt tot de normale concentratie. Waarschijnlijk lost er veel meer olieachtige bestanddelen op dan er in water kunnen oplossen en die zorgen voor troebeling als je het daarna in je bier doet.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Andert op 08-01-2021 19:54 u
Wat ik wel zie met alcohol is dat zodra je het extract verdunt dat het compleet troebel wordt, zelfs als je het daarna verdunt tot de normale concentratie. Waarschijnlijk lost er veel meer olieachtige bestanddelen op dan er in water kunnen oplossen en die zorgen voor troebeling als je het daarna in je bier doet.
Zou het een goede truc kunnen zijn om een NEIPA troebel te maken en te houden? Just thinking. Ik heb me nooit verdiept in de stijl.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: hansHalberstadt op 08-01-2021 20:23 u
Zou het een goede truc kunnen zijn om een NEIPA troebel te maken en te houden? Just thinking. Ik heb me nooit verdiept in de stijl.
Dat zou een optie zijn. Ik heb alleen geen idee of die troebelheid blijvend is. Maar wel de moeite waard om te proberen. zou dan wel extraheren met 95% alcohol want dat krijg je de meeste troebeling bij verdunnen.
Titel: Re: Kees Mosaic
Bericht door: Noordzij_1 op 10-01-2021 10:46 u
Ik wist al dat dryhop in vloeibare vorm moest bestaan maar nu eindelijk gevonden;

https://sbi4beer.com/hop/tns-hopinspiration-range/hopburst-aroma.html?___store=english&___from_store=dutch

En dankzij HansHalberstadt nu ook meteen een manier om het zelf te maken  ;D