Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mag een keurmeester nog meedoen aan wedstrijden?

Gestart door Oscar, 11-06-2007 14:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mag een keurmeester nog meedoen aan een wedstrijd ?

Ja
37 (61.7%)
Nee
23 (38.3%)

Totaal aantal stemmen: 58

Oscar

Deze discussie is hier begonnen.

Als je eenmaal geschoold bent tot keurmeester en je hoeft bij een wedstrijd niet mee te keuren (landelijk of regionaal) vind jij dat het dan nog toegestaan is om een bier in te zenden.

Als keurmeester kun je wellicht inschatten wat een bier voor punten gaat opleveren, maar de mening van een andere keurmeester kan hier toch iets van afwijken. En als keurmeester brouw je echt niet beter, dus de kansen blijven gelijk naar mijn idee.

 :degroeten:


MO

Nee. Nee. Nee. Zowel keurmeesters als (semi)professionele brouwers mogen niet mee doen aan amateur brouwwedstrijden. Is mijn mening.

Arjan

Een keurmeester is ook een amateurbrouwer naar mijn mening. Als hij zelf niet keurt op een wedstrijd zie ik geen beletsel om hem/haar niet mee te laten doen.

bazje

Keurmeester, brouwmeester, directeur, etc.
Maakt dat wat uit ?
Natuurlijk kun je inschatten wat een keuring van jouw bier aan punten oplevert, maar dan moet je het wel eerst voor elkaar krijgen om dit te brouwen.
Vooruit, een chouffe ingestuurd door de brouwmeester van La Chouffe is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.. .. ..
In het wereldje van (hobby)bierbrouwers is er altijd wel iemand die iemand kent.
Als je als (semi) prof. brouwer steeds overal de beste prijzen weg "kaapt" wordt je daar vanzelf op aangesproken lijkt mij.

Oscar

Citaat van: bazje op 11-06-2007  15:04 uKeurmeester, brouwmeester, directeur, etc.
Maakt dat wat uit ?

Zeker wel  :pasop: Deze drie kun je in geen geval met elkaar vergelijken !

Citaat van: bazje op 11-06-2007  15:04 uNatuurlijk kun je inschatten wat een keuring van jouw bier aan punten oplevert, maar dan moet je het wel eerst voor elkaar krijgen om dit te brouwen.

 :-[ oh deze was positief bedoeld  ;)

bazje

Citaat van: Oscar op 11-06-2007  15:09 uZeker wel  :pasop: Deze drie kun je in geen geval met elkaar vergelijken !

Wel als de directeur de baas is van de brouwmeester die in zijn vrije tijd keurmeester is !

EBC

Ik denk niet dat een keurmeester enig voordeel heeft in wedstrijden...

Maar ik vind niet dat een keurmeester mag keuren in een wedstrijd waaraan hij/zij zelf deelneemt. Dat brengt gelijk het probleem met zich mee. Keurmeesters weten waarschijnlijk niet aan welke wedstrijd ze wel of niet meekeuren. De planning kan altijd veranderen bij ziekte, veel bieren, of wat voor reden dan ook.

Eenmaal ingezonden ontstaat dan een moeilijke situatie. Genezen is beter dan voorkomen. Dus mogen ze niet meedoen.

Oscar

Citaat van: EBC op 11-06-2007  15:38 uMaar ik vind niet dat een keurmeester mag keuren in een wedstrijd waaraan hij/zij zelf deelneemt.

Dat is een reglement (LABO en/of BKG), dus niet mogelijk !! lijkt mij ook logisch  ;)

Citaat van: EBC op 11-06-2007  15:38 uKeurmeesters weten waarschijnlijk niet aan welke wedstrijd ze wel of niet meekeuren.

Bij de ONK's eigenlijk wel, daar wordt volgens mij iedere keurmeester verwacht. Dus momenteel is die wedstrijd voor een keurmeester niet toegankelijk. De kleinere wedstrijden hebben minder keurmeesters nodig, dus is er meer "keuze" in keurmeesters.

EBC

Maar dan kan een keurmeester dus nooit meedoen, want het is vooraf niet bekend of hij een wedstrijd keurt of niet.

De-Geert

Dat is toch simpel  op te lossen, als blijkt dat een keurmeester moet keuren wordt'ie automatisch gediskwalificeert. Dat een keurmeester inzicht heeft in het keuringsproces is toch geen oneerlijk voordeel? Ik neem aan dat niet-keurmeesters daar ook inzicht in kunnen verkrijgen.

Brouwen en keuren is niet hetzelfde; iemand die heel goed kan proeven is nog geen goede brouwer (en andersom).
Professionele brouwers mogen niet meedoen, het is een wedstrijd voor hobbybrouwers.

Zo!
Ik heb dus ja gestemd :)

EBC

Is het een wedstrijd voor hobbybrouwers of voor hobbygebrouwen bier?

Het bier wordt toch gekeurd, niet de brouwer.

Als een professionele brouwer thuis ook hobbybrouwt, dan mag hij dat bier toch wel insturen?

Oscar

Citaat van: EBC op 11-06-2007  16:17 uAls een professionele brouwer thuis ook hobbybrouwt, dan mag hij dat bier toch wel insturen?

Is weer een andere discussie, maar hoe controleer je dat het bier dan thuis is gebrouwen ? Uitgaan van de integriteit van de brouwer ? Kan dat nog in deze maatschappij ? denk ik niet... ::)

EBC

Hoe controleer je dat een hobbybrouwer geen professioneel bier instuurt? We moeten elkaar daarin gewoon vertrouwen, dat is nu ook al zo.

Jacques

Een keurmeester hoort zich naar mijn mening geen bieren meer in te zenden bij een wedstrijd.
Hierdoor wordt elke schijn van vriendjespolitiek ontnomen.

Het mag toch niet zijn dat bij een wedstijd keurmeesters met de meerderheid van de prijzen aan de haal gaan.
Ik heb dit in het verleden meegemaakt. Heel omstandig moest de voorzitter uitleggen dat het allemaal eerlijk aan toe was gegaan. Ja, ja denk je dan als deelnemer, het zal wel...

Adrie

Citaat van: Oscar op 11-06-2007  16:20 uIs weer een andere discussie, maar hoe controleer je dat het bier dan thuis is gebrouwen ? Uitgaan van de integriteit van de brouwer ? Kan dat nog in deze maatschappij ? denk ik niet... ::)

En wat is thuis brouwen? Mag een gistslurrie uit de professionele brouwerij wel of niet worden gebruikt? Mogen professionele schoonmaakmiddelen wel of niet worden gebruikt? Mogen ingrediënten (moutsoorten, hopsoorten, gisten, siropen, noem maar op) waar hobbybrouwers niet aan kunnen komen wel of niet worden gebruikt en hoe controleer je dat? Kortom: je moet een duidelijk te controleren en afgebakende grens hebben.

Oscar

Citaat van: Jacques op 11-06-2007  16:34 uHierdoor wordt elke schijn van vriendjespolitiek ontnomen.

Een vriend van mij is keurmeester, en woont op 10 minuten fietsen van mij vandaan, hij proeft regelmatig mijn bieren. Wek ik dan de schijn van vriendjes politiek ? Mag ik voor een keuring (Ruim 1 a 2 maanden daarvoor) hem niet van mijn bieren laten proeven ? (Ik heb hem dit jaar wel bewust van een paar bieren van mij onthouden, mij hij heeft niet mee gekeurd)

Stel ik ben keurmeester, het grote deel van de keurmeesters woont niet bij mij in de buurt, dan zou ik ze moeten mailen/bellen om ze te beinvloeden (wat je als niet keurmeester ook kunt doen).

Citaat van: Jacques op 11-06-2007  16:34 uHet mag toch niet zijn dat bij een wedstijd keurmeesters met de meerderheid van de prijzen aan de haal gaan.
Lijkt mij onwaarschijnlijk, maar als deze persoon een goed bier heeft gebrouwen is er naar mijn idee niets aan de hand.

Stel nu : Ik ben keurmeester, ben ik dan ook van het forum gebanned ? Omdat veel bieren die ingezonden worden hier besproken worden. Ik zou beinvloed kunnen zijn en bieren misschien kunnen herkennen.

Nog iets : Dit jaar was ik de enige met een lambiek/gueuze bij het ONK, stel nu dat die keurmeester op het forum had gelezen dat ik mijn bieren spontaan vergist. en dat ik samen met Hoppie een Gueuze had gemaakt. Dan had hij tijdens het keuren kunnen weten dat dat bier van mij en/of van mij en Hoppie kwam.

Waar ligt de grens ? hoever kun je gaan ? Hoever moet je gaan ? Hoever wil je gaan ? Wat kan wel en wat kan niet ?

Blijkt toch lastiger als je erover nadenkt.... :denken:

Gerb

Bij nader inzien denk ik dat je toch als keurmeester wel mag meedoen, zolang je niet bij dezelfde wedstrijd ook aan het keuren bent. Het een paar weken van tevoren bieren laten proeven aan een keurmeester vind ik wel echt te ver gaan. Hij zou het bier kunnen onthouden en zo jouw bier voor kunnen trekken.

Batavier

Citaat van: MO op 11-06-2007  14:58 uNee. Nee. Nee. Zowel keurmeesters als (semi)professionele brouwers mogen niet mee doen aan amateur brouwwedstrijden. Is mijn mening.

Dit vind ik van jou een gewaagde uitspraak.
Wat versta je onder SEMI professioneel?

Edwin

Volgens mij diskwalificeert MO zich hiermee en ik vind dat hij daarin gelijk heeft. Ook keurmeesters mogen niet deelnemen aan wedstrijden, alleen aan een wedstrijd voor keurmeesters. Wellicht nóg een nieuwe categorie voor het ONK?

Zodra een wedstrijd maar een zweem van belangenverstrengeling of vriendjespolitiek krijgt is de waarde van die wedstrijd verdwenen. Bedenk maar wat je zou denken op het moment dat je een superbier hebt ingezonden en tweede wordt, terwijl de winnaar keurmeester of (semi)profesional is. Wedden dat je dan wat anders denkt dan: "Jammer, de volgende keer beter. Die keurmeester heeft nu eenmaal een beter bier gebrouwen."?

Keurmeerster zijn heeft nu eenmaal voordelen, maar ook nadelen. Zoals uitgesloten worden voor wedstrijden wat mij betreft.

Edwin

@

Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat een keurmeester zijn bieren aanbied voor een wedstrijd. Tenminste, als hij zelf niet in de jury zit.
Maar dat laatste spreekt in mijn ogen voor zich. Je mag ook geen foto's inzenden voor een fotowedstrijd waarbij je zelf in de jury zit.

Citaat van: De-Geert op 11-06-2007  16:15 uBrouwen en keuren is niet hetzelfde; iemand die heel goed kan proeven is nog geen goede brouwer (en andersom).
Daar heb je een heel goed punt denk ik. Als ik het hier zo lees zijn er een hoop forum leden die er van uit gaan dat een keurmeester per definitie ook een goed brouwer is.
Toegegeven, hij moet wel een biertje kunnen brouwen, maar of alle keurmeesters dezelfde kwaliteiten hebben als een hoop brouwers hier op het forum  :groots: durf ik te betwijfelen.
En daarmee hebben ze dan dus net zo veel kans als ik om een wedstrijd te winnen  :clownsmile:

Ik heb dan ook ja gestemd.

Adrie

Citaat van: @ op 11-06-2007  21:30 uToegegeven, hij moet wel een biertje kunnen brouwen, maar of alle keurmeesters dezelfde kwaliteiten hebben als een hoop brouwers hier op het forum  :groots: durf ik te betwijfelen.

Kun je niet brouwen? Dan kun je nog altijd keurmeester worden!  :clownsmile:

halikidee

Dat een keurmeester zelf bier brouwt vind ik een goed iets om binding te houden met het product dat hij keurt.
Dat hij brouwfouten makkelijk herkent wil niet zeggen dat hij ook in staat is om deze brouwfout kan verbeteren.

Persoonlijk vind ik het wel vreemd dat iemand aan een wedstrijd deel kan nemen waarvan hij zelf een keurmeester is.
Ook al vind de keuring blind plaats, er bestaat altijd een (kleine) kans dat hij zijn eigen bier zal herkennen.

Ik heb overigens nee gestemd

Adrie

Nee, een keurmeester mag niet meedoen aan de wedstrijd waarin hij keurt.

korek

Ja, ik vind dat een keurmeester mag meedoen aan een wedstrijd waarin hij niet keurt.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 11-06-2007  21:32 uKun je niet brouwen? Dan kun je nog altijd keurmeester worden! 

Op een pagina van het BKG is te lezen dat "van een cursist wordt verwacht dat hij/zij minimaal 3 jaar brouwervaring heeft
en dat hij/zij nog steeds regelmatig brouwt"

En dat een keurmeester de ene keer een beter bier brouwt dan de andere zou kunnen aantonen dat een keurmeester ook (maar) een mens is.

Hopbier

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.