Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Filteren hete trub/koude trub

Gestart door Johannes, 18-08-2006 09:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Filter jij de hete trub (de eiwitten die uitvlokken tijdens het koken) en/ de koude trub (de eiwitten die uitvlokken tijdens het koelen) na het koken?

Ik filter alleen de hete trub
Ik filter de hete en de koude trub
Ik filter geen van beide

Johannes

En als er iemand is die de hete trub niet filtert maar de koude wel, dan ben ik zeer benieuwd hoe  :D

Slimme filtermethoden inclusief foto's zijn ook van harte welkom.


MO

Ik fliltreer niet, alle filtratie pogingen tot nu toe gaven dichtgeslibte filters. Na koelen laat ik trub en hopresten bezinken, ik whirlpool een beetje (even roeren). Ik schat dat 80% van de vaste deeltjes in de ketel achterblijft en 20% in het gistvat terecht komt. Na koelen doe ik niets meer, dus die eiwitdeeltjes komen in het bier.

Ik heb laatst een artikel gelezen waarin werd gesteld dat de vaste deeltjes goede voeding voor de gist zijn, dus echt grote problemen zie ik niet.

Johannes

Citaat van: MO op 18-08-2006  10:04 uIk heb laatst een artikel gelezen waarin werd gesteld dat de vaste deeltjes goede voeding voor de gist zijn, dus echt grote problemen zie ik niet.

En anderen zeggen dat het de gistwand 'dichtsmeert' tsja  :weetniet:

Caspar

Ik filter de hete en koude trub (alles wat overblijft na koeling van het wort) met een grote zeef (gootsteen formaat) hierin gebruik ik wel 6 kaasdoeken (50/50 cm) omdat die na +/- 5 liter dichtslibben.

Ik zal wel een foto maken.

Drents Hopbier

Citaat van: Caspar op 18-08-2006  11:21 uIk filter de hete en koude trub (alles wat overblijft na koeling van het wort) met een grote zeef (gootsteen formaat) hierin gebruik ik wel 6 kaasdoeken (50/50 cm) omdat die na +/- 5 liter dichtslibben.
Behandel je die doeken en zeef voor?

Hopbier

Caspar

Ja, de zeef desinfecteer ik met Chempro Caustic en de doeken kook ik uitvoerig voordat ik ze gebruik. Ik doe echt altijd enorm mijn best om schoon en steriel te werken.

dennisbier

ik ga 2 keer filtreren.
Ik wil graag een helder bier. Oogt wat vriendelijker. That's all.

Fons

Elk bier wordt helder naar verloop van tijd. Ik filtreer niet maar ik hevel boven de 'troep' en haal zo het meeste eruit. Na de hoofdgisting vanhetzelfde.

Hopmans


Ik filter alleen de hete trub met een Vina filterdoek.
De hop wordt dan tevens mee gefilterd.

 :degroeten:

Batavier

Ik heb een hoes van kaasdoek met ingezoomde koord gemaakt dat om het hevelfilter past.
10 minuten voor einde koken laat ik dit in de het wort zakken om te steriliseren.
Ik heb nog nooit een verstopt filter gehad maar op het doek ligt een dikke laag eiwit en hopresten.

Na gebruik doek uitspoelen met heet water. Daarna, het doek lijkt schoon, dompel ik het in warm water met wat chempro oxi. Je weet niet wat je ziet, zo groen wordt het water.

Even na spoelen met schoon water, laten drogen en klaar voor gebruik.
Jacques

Als je een dergelijke methode hanteert is het raadzaam eerst de doek nat te maken voordat je deze in de kookketel dompelt. Dit voorkomt dat de doek verstopt raakt met eiwitten.

thibolleke

Citaat van: Johannes op 18-08-2006  09:45 uEn als er iemand is die de hete trub niet filtert maar de koude wel, dan ben ik zeer benieuwd hoe  :D


Ja toch wel. Na koken gaat de dompelkoeler aan en koel ik het wort af. Daarna giet ik het koude wort via een trisé in het gistvat. In de trisé blijft dan al de hop zitten en die houdt dan de trub tegen. Als de hop eruit is ben ik gelukkig. Van de trub trek ik mij dus niet veel aan.

Nu heb ik voor mijn Herms een kleinigheidje gekocht dat ik zag liggen in de gamma. Een zuikorf heet het. Deze zit voor het kraantje en in de binnenkant van de ketel. Volgens mij gaat dat ook goed lukken.
(ik krijg de foto niet upgeload, dan maar zonder)

Groeten Thibolleke

Pieter.

Ik filtreer ook niet, 10 minuten voor het einde van het koken gaat mijn wortverzamelpijp de ketel in en aan het eind van het koken nadat de boel een beetje bezonken is tap ik ca 3 liter wort af (ook om de tegenstroom koeler te ontsmetten) om daarna het wort in het gistingsvat te laten stromen, mijn bieren zijn kraakhelder.

Vrg,
Pieter

Jasperboe

Onze ervaring heeft geleerd dat bij 2x filteren het bier natuurlijk meer helder wordt en het daardoor ook minder kwalijke gevolgen kan hebben als het bier uit fles niet (helemaal) correct wordt ingeschonken. Het bezinksel kan soms erg smerig smaken.

Wij filteren met een kussensloop in een groot vergiet. Het vergiet wordt ontsmet met Chemipro en het kussensloop op 95 graden gewassen en daarna altijd pas weer droog gebruikt.

j.steen

De laatste keer heb ik de hete trub gefilterd dooor een keukenzeef met daarin een filter voor een afzuigkap. Dat liep vrij goed door maar halverwege moest ik even opschuiven om een schoon stuk in het midden te krijgen.
Het enige is: het is natuurlijk geen levensmiddelenplastic, maar ja, veel textiel schijnt ook met ongezond spul behandeld te worden en wat er allemaal in Chinese fabrieken gebeurt (waar tegenwoordig zo ongeveer alles vandaan komt) wil ik ook niet weten. Daarbij is de contacttijd erg kort.
Mocht ik na het drinken van mijn biertje plotseling doodgaan dan zal ik dat op dit forum direct melden.

MO

Kussenslopen, keukenzeven, afzuigkapfilters (gebruikte haha), het wordt wel erg dol hier. Kom op heren, doe even normaal en houd je aan de brouwwetten. Mijn adviezen:

1. maak een hevelfilter, gebruik de juiste doeken en filter hiermee na hopkoken

of

2. wacht na koken een paar minuten, roer een paar slagen (whirloop of centrifuge effect), wacht wederom een kwartier en hevel van bovenop.

Maar houd op met dat gepruts.

Hopmans


CiteerMaar houd op met dat gepruts.
Zo ken ik mijn assertieve Mootje weer.  :proost2:
En gelijk heeft 'ie.

Cut the crap stelletje prutsers.  ;D

 :brouwen:

Liemingbrouwer

Ik zou zeggen volg de raadgevingen van MO en maak een hevelfilter of een filter zoals ik gebruik in mijn kookfilter.Ik pomp na het koken gedurende vijf à tien minuten het hete wort door de tegenstroomkoeler terug in de kookketel, dan is de tegenstroomkoeler ontsmet en koelt het wort terug naar zo'n 70° maar belangrijker er wordt een filterbed gevormd van hopbloemen.
Vanaf dan gaat het koudwater vol open en gaat het wort naar de vergistingstank.

Caspar

Check mijn constructie, ik filter zo al flink wat brouwsels na het koelen... over prutsen gesproken  ;D  ;D  ;D. Voor mij werkt het prima, volgend jaar maar eens de bovenstaande alternatieven onder de loep nemen  ;).Groet Cas

Hopmans

Caspar, ik heb dezelfde constructie als wat jij hebt, alleen iets fraaier.
Ik heb een Vina filterdoek, die je strak om de emmer spant.
Fijnmazig, maar laat met gemak het wort door, en houd voor de rest alles tegen.

Kost 15 euro, maar gaat jaren mee.
Is afwasbaar op 60 graden.

 :degroeten:

Oscar

Voor de prutsers onder ons: kijk eens hier voor serieuze brouwapparatuur  :brouwen:

Hopmans

Hey Oscar,

Vriend  :proost2:

Morgen laten we de lambiekwereld sidderen op zijn grondvesten met goede apparatuur. Yeehaaaa.  :biersmile:

 :degroeten:

Johannes

Een dergelijke constructie had ik ook toen ik nog een weckketel had die ik ondersteboven kon kieperen. Ik ben het eens met wat Martin zegt. Alleen zou ik niet 1 of 2 doen maar 1 en 2. Centrifuge werkt gewoon, zelfs met gamellen met bolle bodem! Roeren, kwartier wachten, afhevelen, kaasdoeken in de kliko gooien, bier vergisten, opdrinken en glimlachen....

.... en later met weemoed terug denken aan de tijd dat je nog met kaasdoeken stond te hannessen, shit! wat is brouwen saai geworden zeg.


Pieter.

Citaat van: Hoppie op 12-01-2007  21:58 uHey Oscar,

Vriend  :proost2:

Morgen laten we de lambiekwereld sidderen op zijn grondvesten met goede apparatuur. Yeehaaaa.  :biersmile:

 :degroeten:


Morgen ga ik proberen te bewijzen dat lambiek niet alleen in de buurt van Brussel kan worden gebrouwen. :)

Vrg,
Pieter

Oscar

Citaat van: Pieter64 op 12-01-2007  23:59 uMorgen ga ik proberen te bewijzen dat Lambiek niet alleen in de buurt van Brussel kan worden gebrouwen

Pieter, hoe zo proberen?  Heb je dit al gelezen ? Het bewijs is al dubbel en dwars aangetoond  :duimop:. Maar in ieder geval wel leuk dat je morgen een lambiek gaat brouwen. Ik neem aan dat je dan ook in 2008 mee gaat doe aan het gezamenlijk geuze steken ? In Twente wordt morgen ook een lambiek (ik denk dat ik er een Vlaamse bruine van maak) gebrouwen en een geuze gestoken...

Caspar

Citaat van: Hoppie op 12-01-2007  21:43 uCaspar, ik heb dezelfde constructie als wat jij hebt, alleen iets fraaier.
Ik heb een Vina filterdoek, die je strak om de emmer spant.
Fijnmazig, maar laat met gemak het wort door en houd voor de rest alles tegen.

Kost 15 euro, maar gaat jaren mee.
Is afwasbaar op 60 graden.

 :degroeten:

Hoi Hop,

Die kaasdoeken hebben ook redelijk grove mazen. Ik was ze altijd in de wasmachine en kook ze voor gebruik. Na 4x gebruiken zijn ze nog in uitstekende staat.  :)

Pieter.

Citaat van: Oscar op 13-01-2007  00:16 uPieter, hoezo proberen..?  Heb je dit al gelezen ? Het bewijs is al dubbel en dwars aangetoond  :duimop:. Maar in ieder geval wel leuk dat je morgen een lambiek gaat brouwen. Ik neem aan dat je dan ook in 2008 mee gaat doe aan het gezamenlijk geuze steken ? In Twente wordt morgen ook een lambiek (ik denk dat ik er een Vlaamse bruine van maak) gebrouwen en een geuze gestoken...

Uiteraard heb ik die topic (en andere over spontane vergisting) gelezen  ;)

Was een beetje cynisch bedoeld tegenover de lambiekbrouwers uit Brussel die denken dat alleen in hun streek de juiste gistjes voorkomen  ;D

Over dat geuze steken, ik vind geuze een van de smerigste biertjes die er bestaan  :duimonder:
Dus ik zie het niet zitten om te gaan steken dan, misschien verander ik nog van gedachte.

Vrg,
Pieter

Oscar

Citaat van: Pieter64 op 13-01-2007  17:25 uOver dat geuze steken, ik vind Geuze een van de smerigste biertjes die er bestaan  :duimonder:
Dus ik zie het niet zitten om te gaan steken dan, misschien verander ik nog van gedachte.

en jij gaat een lambiek brouwen...?? daar begrijp ik niets van. Dan wil is wel eens weten welke gueuze's je geproefd hebt. En als je die van ons (Hoppie en mij) had geproefd dan zou je na 1 slokje al van gedachte veranderd zijn.

Pieter.

Citaat van: Oscar op 13-01-2007  20:02 uen jij gaat een lambiek brouwen...?? daar begrijp ik niets van. Dan wil is wel eens weten welke gueuzes je geproefd hebt. En als je die van ons (Hoppie en mij) had geproefd dan zou je na 1 slokje al van gedachte veranderd zijn.

Frambozen lambiek om precies te zijn, dat vind ik heerlijk.

De laatste keer dat ik geuze gedronken heb is al wat jaren geleden, dus geen idee welk merk dat was. Ik zag gisteren bij mijn plaatselijke slijterij geen enkele geuze staan, maar ik ga binnenkort nog eens kijken bij andere slijterijen. Toch nog een keer proberen dan  :duimop:

Vrg,
Pieter

Oscar

Citaat van: Pieter64 op 13-01-2007  20:22 uFrambozen Lambiek om precies te zijn, dat vind ik heerlijk.

Aha , de commerciële variant. Ik kan je bij deze verzekeren dat je eigen frambozen lambiek totaal anders gaat smaken, te meer omdat je een lokale spontane gisting gaat doen (of daar ben je al mee bezig). Vandaag is het ons (Hoppie en ik) duidelijk geworden dat en gist uit streek 1 radicaal anders is dan een gist uit streek 2.

Pieter.

Citaat van: Oscar op 13-01-2007  20:36 uAha , de commerciële variant. Ik kan je bij deze verzekeren dat je eigen frambozen lambiek totaal anders gaat smaken, te meer omdat je een lokale spontane gisting gaat doen (of daar ben je al mee bezig). Vandaag is het ons (Hoppie en ik) duidelijk geworden dat en gist uit streek 1 radicaal anders is dan een gist uit streek 2.

Dat is juist het leuke, het hoeft ook absoluut geen kloon te worden. Het uiteindelijke resultaat gaat dus ook een verassing worden, een Weesper frambozen Lambiek, en of ie lekker word zien we over 1 1/2 jaar wel  :)

Vrg,
Pieter

korek

Citaat van: Oscar op 13-01-2007  20:36 uVandaag is het ons (Hoppie en ik) duidelijk geworden dat en gist uit streek 1 radicaal anders is dan een gist uit streek 2.

Hoppie, bij jouw was er meer 'heavy metal' zeker?

Hopmans


CiteerHoppie, bij jouw was er meer 'heavy metal' zeker?
Nee, nee, mijn gist is uit het zuiden over komen waaien.
Rechtstreeks uit het Nationaal natuurreservaat "De Kennermerduinen".  :weetbeter:
Hoe goed wil je je gist hebben.  :brouwen:

 :degroeten:


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.