Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoppellets of hopbellen?

Gestart door Bierke, 02-03-2010 00:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gebruik je hoppellets of hopbellen?

Hoppellets
13 (15.3%)
Hopbellen
45 (52.9%)
Hopextracten
0 (0%)
Hopbellen en Hoppellets
27 (31.8%)

Totaal aantal stemmen: 85

Bierke

Beste medebrouwers,

Zelf gebruik ik hoppellets. Maar ik vroeg me af of hopbellen voordelen hebben tov pellets? Filteren ze makkelijker of verstoppen ze net de filter? Met pellets kan je op een ander manier filteren. Welk soort filter gebruik je? Ik weet dat dit ook al vermeld staat bij 'apparatuur' maar het kan hier even mooi samen, niet?
Gebruik je eventueel een hopzak met bellen voor koudhoppen zoals ze bij Orval doen?
Of is het verschil in alfa-waarde, de verkrijgbaarheid, de bewaarbaarheid, het opslagvolume of kostprijs een doorslaggevend argument om één van beiden te gebruiken.

Laat horen (en motiveer hieronder) jouw keuze voor hoppellets of hopbellen !!

Met vriendelijke brouwgroeten,

Bierke

Oscar

IK mis de keuze dat je ze allebei gebruikt.. Pellets hebben een voordeel dat ze compacter zijn en beter houdbaar dan bloemen, en je hebt er 10% mindervan nodiog voor hetzelfde resultaat. Verder is het gebruik van bloemen of pellets sterk afhankelijk van je filter methode....

Hopmans

Ik gebruik ze ook door elkaar heen.
Het is maar net wat ze hebben liggen.


JWVG

Ik vind het wel een leuk onderwerp, heb laatst zelf ook eens gedacht aan een dergelijke peiling. Alleen mis ik wel een paar keuzes die voor een discussie van belang zijn. Zo denk ik dat er een optie 'het maakt me niets uit, ik gebruik pellets en bloemen door elkaar naargelang het uitkomt' ontbreekt. Maar ook denk ik dat er mensen zijn die voor pellets of bloemen kiezen omdat ze denken dat het beter bier geeft, maar ook mensen die ervoor kiezen om praktische redenen (bv omdat ze een filterbed nodig hebben).

Zou het niets zijn om de volgende keuzes te hebben:
- Ik gebruik pellets uit overtuiging (beter bier!)
- Ik gebruik pellets uit praktische overwegingen
- Ik gebruik bloemen uit overtuiging (beter bier!)
- Ik gebruik bloemen uit praktische overwegingen
- Ik gebruik pellets of bloemen net hoe het uitkomt

Die extract keuze zou ik maar laten zitten. Dat zijn er zo weinig...

Ik gebruk zelf trouwens (vrijwel altijd) pellets, vooral uit praktische overwegingen (in mijn systeem hevelt het handiger).

 :degroeten: JW.

EBC

Ik gebruik altijd bloemen, zeker nu ik enkel nog met eigen hop brouw. Maar voorheen was de reden dat ze voor mij slecht filteren. Daarnaast heb ik zo mijn bedenkingen over de smaak. Pellets zijn nu eenmaal een commercieel compromis en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Een paar keer heb ik pellets gebruikt. Ik vind bloemen gewoon veel leuker in de kookketel om te zien bewegen dan die groene waas.

Maar, voor mij is het verder geen discussie. Ik brouw met eigen hop en totdat iemand mij een goedkope hobbypelleteriseermachine kan verkopen, blijven het bellen.  :D

Kleine_Schriek

Ik stap over op 100% bloemen omdat ik die groene zooi zat ben en filterproblemen heb door de pellets.

Joran

Wij gebruiken eigenlijk altijd pellets, omdat het langer goed blijft en minder ruimte in de vriezer inneemt. En ook een beetje omdat het historisch zo gegroeid is. Maar we hebben wel af en toe filter problemen, en daar zoek ik eigenlijk nog steeds een oplossing voor (moet gewoon een RVS vlechtwerk filter maken en gaan whirlpool ben ik bang).

Die 10% verschil tussen pellets en bellen is toch af te lezen aan het alfazuur percentage? Wij houden er eigenlijk geen rekening mee, anders dan het berekenen van IBU's vanuit Brouvisie.

Caspar

Ik ga met EBC mee, ik gebruik hopbellen omdat ze beter filteren.

Leeghwater

Ik gebruik bellen. Gewoon omdat ik daarmee begonnen ben en nog niet met pellets heb gebrouwen. ben een soort gewoonte dier. Als iets goed bevalt hoef je het toch niet aan te passen?
Ik heb wel eens begrepen dat er meer afgift is met pellets en het is zuiverder (geen takjes en rommel, maar ja die horen er ook bij denk ik dan maar). Ik zou niet zo'n goede rede kunnen bedenken om er op over te stappen. Misschien kunnen jullie me overtuigen?

Proost!

Liemingbrouwer

Ik zou ze alle drie moeten kunnen kiezen...
Maar het liefst toch bellen, ivm filtering.
En pellets groeien nog altijd niet in de tuin ;)

Caspar

Ik vind zelf de smaak van pellets minder dan hopbellen, pellets smaken wat ruwer en minder subtiel. Ik vind persoonlijk hopbellen subtielere smaken geven.

RobinB

Ik gebruik bellen om praktische redenen, filteren.

Pellets zijn wel meer bewerkt en dat zou een effect kunnen hebben op de smaak.
Echter om dat gewaar te worden zou je van 1 batch hop zowel pellets als bloemen moeten hebben en dat heeft niemand, dus lijkt het me sterk dat iemand hier het verschil écht heeft kunnen proeven!
 :biersmile:

De-Geert

Ik gebruik ook met name bellen, omdat ik hierdoor mijn trub er beter uit kan filteren.
Maar soms is een hopsoort alleen in pellets beschikbaar en dan kan je niet anders.

Citaat van: RobinB op 02-03-2010  09:44 uPellets zijn wel meer bewerkt en dat zou een effect kunnen hebben op de smaak.
Echter om dat gewaar te worden zou je van 1 batch hop zowel pellets als bloemen moeten hebben en dat heeft niemand, dus lijkt het me sterk dat iemand hier het verschil écht heeft kunnen proeven!
 :biersmile:
Eens.

Hopmans

Citaat van: Joran op 02-03-2010  08:56 uDie 10% verschil tussen pellets en bellen is toch af te lezen aan het alfazuur percentage?

Volgens mij niet.
Als je bloemen hebt van 6%az en pellets van 6%az, dan moet je evengoed 10% minder gebruiken van de pellets.

CiteerWij houden er eigenlijk geen rekening mee, anders dan het berekenen van IBU's vanuit Brouvisie.
Als het goed is, dan corrigeert BrouwVisie het al voor je.
Daar zit als het goed is die 10% ingebakken in de formule.
JWVG

Citaat van: Hopmans op 02-03-2010  10:30 uAls het goed is, dan corrigeert BrouwVisie het al voor je.
Daar zit als het goed is die 10% ingebakken in de formule.

Precies, en ProMash deed dat lang voor BrouwVisie ook al  ;). Gewoon goed aangeven of het pellets of bloemen zijn die je gebruikt, en dan komt het goed met de berekening (voor zover die berekening op zich natuurlijk weer te vertrouwen is....)

 :degroeten: JW.

Joran

Tof!

Ik dacht dat ik Northen Brewer pellets had gekocht voor mijn Westvleteren Blond, maar dat bleken bloemen te zijn. Filteren ging wel wat beter, maar ik heb dat toen niet in BrouwVisie aangepast volgens mij. Iets minder bitter is dat dus. Misschien is het wel lekkerder  ;)

Adrie

Ik gebruik ook altijd bloemen vanwege het filteren én omdat ik het niet bewezen idee heb dat bieren met bloemen beter smaken dan bieren met pellets. Trouwens ook omdat ik een pot vol spruitjes een prachtig gezicht vindt. En ook nog omdat ik voor een groot deel zelfvoorzienend ben met hop.

Croch

Tot nu toe slechts twee keer gebrouwen; een keer met pellets en de andere keer met bloemen. Dus echt veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Filteren gaat met bloemen, bij mij, in ieder geval beter. Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt, eerst maar eens meer brouwen  :).

jelle

Ik brouw het liefste met bloemen.
Maar niet alle hop is altijd beschikbaar in die vorm.
Pellets red ik me ook wel mee al is dat altijd een grote drap onder in de kookketel

groet Jelle

Bierke

Voilà, even een mogelijkheid op aanvraag toegevoegd: "gebruik van hopbellen EN hoppellets".

Bierke

Leuk om te lezen al die ervaringen!!
Euh, eigenlijk heb ik nog nooit met hopbellen gebrouwd. Kan je dan 'whirlpoolen'? Drijven de bellen boven of zinken ze en binden ze de trub?

Herman

Ik heb hopbellen en hoppellets gekozen. Feitelijk brouw ik bijna alleen met bloemen, maar soms (inkoopacties Amerikaanse hoppen) ook met pellets (altijd samen met bloemen om beter te kunnen filteren).

Pellets vind ik met name praktisch bij koudhoppen. Het zakt mooi naar de bodem. Om die reden heb ik altijd wel wat korrels in huis.

Muldermans

Ik heb 1 keer met pellets gebrouwen en dit ging eigenlijk niet zo goed. Vandaar dat ik alleen bloemen gebruik. Wellicht eens weer proberen nu ik mijn spulletje goed voorelkaar heb.

Jacques

Ik heb ook de combinatie van bloemen en pellets ingevuld. Ik geef de voorkeur aan bloemen. Pellets heb je ook in 30 g verpakkingen en dat is ook weer handig om geen zo min mogelijk aangebroken pakjes hop te hebben liggen. Een paar gram over, dat gaat meteen weg...

Herman

Een paar gram over gooi ik gewoon in mijn bier bij einde koken.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.