Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Maisch laten bezinken voor filtratie?

Gestart door Johannes, 02-11-2008 14:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Laat jij je maisch bezinken voor filtratie?

Ja
24 (68.6%)
Nee
11 (31.4%)

Totaal aantal stemmen: 35

Johannes

De titel zegt het al. Laten jullie je maisch bezinken alvorens te gaan filteren? Of is het een kwestie van hevelfilter erin en direct aanzuigen, en filteren?

Normaal gesproken liet ik altijd een kwartier de boel rusten, om daarna aan te zuigen en te beginnen met filteren. Vandaag heb ik dat anders gedaan, met als gevolg dat de kleine grijze drabdeeltjes niet meer bovenop het filterbed kwamen te liggen. Dat is positief want die dingen kunnen voor een sliblaag zorgen die de filtratie flink dwars kan zitten.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, en uiteraard vermeende voor- en nadelen.

 :degroeten:

Johannes

Oscar

Echt laten bezinken doe ik niet. Ik wacht hooguit 5 minuutjes, maar dat is de tijd om de slangen aan te sluiten en het opvang vat te plaatsen.
Wel vang ik de voorloop op tot het wort helder is. Deze voorloop gaat weer terug in de maischpan.

Anton

Citaat van: Oscar op 02-11-2008  15:03 uEcht laten bezinken doe ik niet..Ik wacht hooguit 5 minuutjes, maar dat is de tijd om de slangen aan te sluiten en het opvang vat te plaatsen.
Wel vang ik de voorloop op tot het wort helder is. Deze voorloop gaat weer terug in de maischpan.

Ik doe het ook zo en zie dan wel de grijze deeltjes op de bostel liggen maar heb nooit last van dichtslibben van het filterbed.

William

Na de laatste temperatuurstap wervel ik de moutresten op, plaats het hevelfilter zo snel mogelijk en zuig de hevel direct aan zodat deze met hoge snelheid hevelt. Direct daarna knijp ik de uitstroomslang steeds verder af totdat deze met een snelheid van ongeveer 250 ml per minuut hevelt. Dit duurt ongeveer twee minuten.

Mijn ervaring met een wachttijd om de mout te laten bezinken is vaak verstopping waardoor het hevel na lichtjes doorblazen opnieuw moet worden aangezogen.

René K

Hier ook ongeveer 5 minuutjes wachten totdat alles klaar staat voor het filteren. De eerste paar liter gaat weer terug totdat de afloop helder is.

Liemingbrouwer

Ik moet wel; het maischvat moet uitgespoeld worden want dat wordt nu het kookvat.
Afkoppelen van de slang, uitspoelen, hopfilter plaatsen... en dan zijn er snel toch al 10 tot 15 minuten voorbij.

Jacques

Ik wacht ook niet te lang voordat ik ga filteren. Hooguit 2 tot 3 minuten. Het eerste wort giet ik weer terug. Dit herhaal ik totdat ik vrij helder wort heb. Als ik begin met opvangen van het wort is deze in het begin nog niet kraakhelder maar na een tijdje wel. Hoe dikker het filterbed des te helderder het wort wordt.

Herman

Beetje bezinken doe ik altijd, maar geen vaste tijd. Dit onderdeel varieert eigenlijk nogal bij mij.

JWVG

Ik laat altijd vrij lang (minuutje of 15) bezinken. Waarom weet ik eigenlijk niet - ik heb waarschijnlijk ooit eens gelezen dat dat moet. Goed idee om je eens af te vragen of dat eigenlijk wel nodig of zelfs goed is  :duimop:.

 :degroeten: JW.

Edgar

Ik heb één keer een betere filtratie gemerkt, dacht ik toen, door de maisch wat langer te laten staan. Sindsdien doe ik het als ik de tijd er voor wil nemen.

Dat de sliblaag bovenop voor problemen zou zorgen, heb ik nog nooit gemerkt.

Marcel

Ik laat het ook altijd 15 minuten staan. Inderdaad ook eens gelezen dat dit het beste was. Voordeel is dat ik dan snel heldere wort heb.

 samenvol

Johannes

Citaat van: JWVG op 02-11-2008  20:46 uWaarom weet ik eigenlijk niet - ik heb waarschijnlijk ooit eens gelezen dat dat moet.

Bij mij net zo, het lijkt -op basis van deze ene ervaring- dat niet wachten dus beter is. Ik ben pas overtuigd na het brouwen van een weizen.

Citaat van: Marcel op 02-11-2008  21:05 uVoordeel is dat ik dan snel heldere wort heb. 

Ik heb net zo snel helder wort als anders, en ik heb een tijdsbesparing van 15 minuten.

bob

Zou het nog verschil uitmaken of je een hevelfilter of filterkuip gebruikt?

Johannes

Voor de opbouw van het filterbed zal het geen verschil maken denk ik.

Henielma

Bij mijn witbier met 40% meel gaat het filteren langzaam. Mijn ervaring met dit bier is dat 10 min filterbed laten opbouwen (dus even wachten) een sneller eindresultaat geeft. Dit in combinatie met het beginnen te hevelen bij een laag hoogteverschil 0,3 meter.

De overige bieren die ik maak geven geen filterproblemen daarbij maakt het volgens mij niet zoveel uit of je wel of niet wacht.

Ronnie

Mijn antwoord is ook ja, en mocht er een vraag met "Hoelang?" zijn, dan is dat 5 a 10 minuutjes.

Albertus

Met een hermsinstallatie hoeft de maisch niet te bezinken. ;D

Bert

Albertus

Citaat van: bob op 02-11-2008  21:54 uZou het nog verschil uitmaken of je een hevelfilter of filterkuip gebruikt?

Sinds ik gebruik maak van een filterplaat (in mijn hermsinstallatie, vergelijkbaar met een filterkuip), is de bostel veel droger.

Bert

Vergelijkbare Topics (7)

5219

Reacties: 35
Gelezen: 15679

1070

Reacties: 0
Gelezen: 5992

36118

Reacties: 48
Gelezen: 23799

4795

Reacties: 40
Gelezen: 43391

9538

Reacties: 36
Gelezen: 25043


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.