Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Verkoop eigen gebrouwen bier.

Gestart door Tommybear, 05-11-2001 13:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Verkoop van een bepaalde hoeveelheid zelfgebrouwen bier moet kunnen:

ja
93 (80.9%)
nee
22 (19.1%)

Totaal aantal stemmen: 107

Tommybear

Hallo allemaal,

Hoe zit het met de verkoop van eigen gebrouwen bier?
Ik neem aan dat dit in eerste instantie niet mag..
Maar is er een gedoogbeleid of iets dergelijks? :shelp:


Jacques

Hoi Tom,

Bij mijn weten is er een gedoogbeleid ten aanzien van het hobbybrouwen, maar niet ten aanzien van de verkoop van zelfgebrouwen bier. Bij verkoop is er natuurlijk veel meer sprake van concurrentie ten opzichte van de officiële brouwerijen.
In ieder geval heb ik nog nooit een flesje zelfgebrouwen bier verkocht. Wel heel wat weggegeven. Door niet te verkopen ontsla ik me van de verplichting om te leveren en loopt de hobby niet uit de hand.  ;D
Jacques Bertens

papa

Bij mijn weten mag je alles verkopen.
Zolang je maar geen winst maakt.
Je mag alleen je materiaal kosten berekenen, maar niet je uren het is tenslotte je hobby, als je de uren gaat rekenen dan moet je dit opgeven en mag je een hogere prijs vragen.
Natuurlijk moet je dan ook staan ingeschreven bij de kamer van koophandel (als brouwer) en je moet de nodige vergunningen bezitten.En die vergunningen heb je niet dus....
alleen de materialen mag je berekenen.

Officeel voor de amateurbrouwer.
Een thuisbrouwer mag 100 liter per maand brouwen/nuttigen  :proost: in huiselijke kring d.w.z. je vrouw en je kinderen mogen meedrinken + het bezoek.Het bier mag het huis niet verlaten.

Frank

Tommybear

Is dit "officieele" ergens te vinden?

Want wat bevoorbeeld als ik het op een vereniging brouw?
Da's niet thuis? En wat is dan de huiselijke kring? De mensen die er komen?

Kan me voorstellen dat 't niet de bedoeling kan zijn dat je bij bijv. een voetbal vereniging gewoon wat brouwt in de kantine..
En dat iedereen die er komt dan ook mag drinken tegen onkostenvergoeding.

En nog een ander vraagje. Hoe zit 't met die materialen?
Bedoel je alleen grondstoffen of ook de afschrijving van je materialen?
Anders zou je je materiaal in bijv. 4x brouwen kunnen afschrijven. En dan kun je weer nieuw kopen..

Enfin.. Is dit allemaal ergens te vinden?

gr. Tommy
fritz

Kent er iemand de reglementering i.v.m. de toegelaten hoeveelheid een hobbybrouwer mag brouwen in België?   ??? Ik heb overal al gelezen dat dit voor Nederland inderdaad 100 l zou zijn om vrijgesteld te worden van accijns, maar voor België vind ik geen info.

papa

Hoe het zit bij een vereniging heb ik geen idee en de afschrijving van materiaal zou je in principe kunnen doorberekenen maar ik ken mensen die al jaren dezelfde spullen gebruiken en die brouwen toch een 10 x per jaar.
Ons materiaal verslijt niet.

al deze vragen moet je in principe terug kunnen vinden bij de belastingen, maar dan moet je wel 'moeilijk' Nederlands kennen.

Dit staat er bij de belastingdienst in zake de wet op accijns.

Onder bij algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden en beperkingen wordt ontheffing verleend van de in het eerste lid bedoelde verboden voor:

  a. .....
  b. .....
  c. het thuis vervaardigen van bier en wijn door particulieren, voor zover die goederen worden aangewend voor eigen verbruik;
http://www.belastingdienst.nl/belex/data/boeken/acc/001-0000/001-0000-17.htm#Top
OfPageOnder bij algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden en beperkingen wordt vrijstelling van accijns verleend ter zake van de uitslag en de invoer van:

  a. bier, wijn, tussenprodukten en overige alcoholhoudende produkten die rechtstreeks of als bestanddeel van een halffabrikaat worden aangewend voor de vervaardiging van levensmiddelen, gevuld of anderszins, waarvan het alcoholgehalte niet meer bedraagt dan 8,5 L absolute alcohol per 100 kg produkt voor chocola, en 5 L absolute alcohol per 100 kg produkt voor andere produkten;
http://www.belastingdienst.nl/belex/data/boeken/acc/001-0000/001-0000-105.htm#To
pOfPage

en hier staan nog veel meer leuke weetjes maar zoek die zelf maar even op.

Ik denk (weet weel zeker) dat Belgie ook een accijnswet heeft alleen zal die wel een leukere naam hebben, zoals de meeste dingen in Belgie. Dus gewoon zoeken op internet.
Probeer eens Google.com werkt uitstekend.

Frank

Tommybear

Hartelijk bedankt..
Ik zal het aandachtig doorlezen en er eventueel een uitreksel van maken.. Dan wel het geheel samenvoegen..
Wellicht dat er dan een plekje voor is op deze site..

gr. Tommy

Jacques


CiteerWellicht dat er dan een plekje voor is op deze site..

Zeker! Het is duidelijk dat er behoefte bestaan aan dit soort informatie.

Omdat dit uitdrukkelijk een Nederlandstalige site is het ook van belang te weten hoe de Belgische fiscale kant van het hobbybrouwen er uit ziet. Welke Belgische bezoeker van dit forum kan ons helpen.  :shelp:

Overigens denk ik dat de informatie ook geschikt kan zijn voor een publicatie in het blad Proost.

Jacques Bertens

Cor Wildenberg

Hoi allemaal :)

Ik ben een brouwmaatje van Tom. Wij brouwen regelmatig samen met andere vrienden, bij mij thuis of `ij Scouting. Ook leggen we andere Scouts uit hoe je bier brouwt met eenvoudige hulpmiddelen, door naar een andere Scoutinggroep toe te gaan, of tijdens het Brouwers Interesse Kamp (een landelijk weekendkamp dat wij organiseren in Harderwijk).

Dat verklaart de vraag van Tom, hoe zit het met verenigingsgewijs brouwen? En hoe zit het met brouwen met vrienden... Wij hebben dit ook als "huiselijke kring" beschouwd...

Onderling rekenen wij de grondstofprijzen met elkaar af. En als we een barretje hebben met eigen gebrouwen bier, dan rekenen we 1 gulden per biertje (zal wel 0,50 Eur worden) omdat dit wel het minimum bedrag is wat je voor een biertje wilt vragen... en we houden er dus niet zoveel aan over.

We willen graag weten of het mogelijk is om een formele brouwvergunning te krijgen... en dan niet voor 1 lokatie, maar een soort "mobiele brouwerij". Wij brouwen immers niet elke keer op dezelfde plek, maar hebben al gebrouwen in alle delen van het land... in 5 provincies tot nu toe. Geen extreme hoeveelheden overigens, 100 l/mnd halen we lang niet!!!

Groetjes, Cor.

papa

Cor je spreekt jezelf een beetje tegen.
Op jullie site staat bij de wist je datjes dat een liter brouwen 1 gulden kost.
Nu zeg je hier dat je het per biertje verkoopt voor 1 gulden.
Ik neem aan dat dit een flesje van 30 ml is.
dus er gaan 3 flesjes in een liter<=> 3*1,00=3,00
Dat is 200 % winst.
en dan zeg je dat je er niet zoveel aan over houd?
Ik ken mensen met een eigen bedrijfje (waaronder mijn vrouw) en die zouden dolgraag 200% winst maken.

Even over die mobiele vergunning. Ik denk niet dat je dit voor elkaar krijgt. Wil je een vergunning krijgen voor een brouwerij dan moet je voldoen aan een aantal regels ivm hygiëne.
Aangezien je mobiel bent kun je je niet van een perfecte hygiëne verzekeren. Dus krijg je geen vergunning.
Dit is mijn gedachte of het zo is weet ik niet.
Maar probeer het gewoon, niet geschoten is altijd mis.

Frank

fritz

Voor de accijns in België zal ik m'n oor eens te luisteren leggen bij de dienst belastingen.  Als ik meer weet, post ik het hier wel  :brouwen:

Peter_van_den_Hurk

Vrienden van het bier,

Als je het gaat verkopen waar is dan het einde?
Ik heb een paar jaar geleden gezien op een beurs (Handige Handen) dat er iemand zijn eigengebrouwen bier verkocht en dat de inspecteurs van accijnzen de hele handel hebben meegenomen.

Als hobby-brouwer, brouw je bier voor jezelf en voor je vrienden.

Het is een te kostbaar vocht en er gaat teveel energie (arbeid) in zitten om het voor fl. 1.00 per flesje te verkopen.

Geniet en drink ervan met je maten.

groet PeterEdwin

Ik kan me eigenlijk hier alleen maar bij aansluiten. Waar ligt de grens tussen hobbybrouwen en commercieel brouwen? Voor mijn gevoel ligt het verschil in de doelstellingen die je hebt bij een brouwsel. Brouw je, omdat je brouwen leuk vind, dan is er duidelijk sprake van hobbybrouwen. Als je de flesjes voor 1 gulden gaat verkopen en met dat doel ook brouwt dan weet ik het niet.  :-/

Cor Wildenberg

Het bier wat we verkopen bij een barretje, heeft tot doel mensen het bier te laten proeven. De omzet is niet het doel. Ik vind dat er een minimum bedrag voor een biertje moet zijn tijdens een activiteit met jongeren. Tijdens het ONK wordt toch ook zelfgebrouwen bier verkocht??? Ik kan me herinneren dat dat ook voor zo'n bedrag is, of zelfs meer...

En in de vorige reacties las ik dat men fl1,- per biertje veel vond. Procentueel gezien is dit misschien veel (200% "winst"), maar bekijk het eens absoluut. Als je een heel krat verkoopt "verdien" je fl16,-, maar dit wordt bij ons altijd in de activiteit of nieuw materiaal gestopt.

Cor Wildenberg

N.a.v. bovenstaande discussie zijn we binnen het leidingteam van ons Brouwerskamp de discussie aangegaan of het verkopen van bier op een kamp/activiteit wel kan.

Argumenten voor: 't Is hypocriet om het niet te verkopen, want we houden aan een flesje commercieel bier wat wordt verkocht net zo veel als aan een zelfgebrouwen biertje, we zijn sowieso niet commercieel bezig want al het geld wordt weer in de activiteit (kamp) gestopt.

Argumenten tegen:
1) imago van hobbybrouwers in Nederland, Scouting en brouwende Scouts hoog houden... wij willen ook nog lang bierbrouwen, ook bij Scouting, dus houden we ons 100% aan de wet.
2) als we bier verkopen, dan voor een laag bedrag, daardoor krijgt zelfgebrouwen bier een te laag aanzien.
3) we maken vrij zware bieren, die door sommigen als pils worden gedronken... zeker gezien de lagen prijs... met alle risico van dien.
4) we schenken 1 biertje p.p. om te proeven, dat kost deelnemers niets. deelnemers kunnen dus toch proeven, en we begroten+declareren de grondstoffen voor dat bier. Daarnaast krijgen de deelnemers een flesje met fraaie etiketten als kamptotem mee.

We hebben het nog niet met alle 7 stafleden overlegd... maar gezien bovenstaande zal duidelijk zijn wat we waarschijnlijk kiezen... niet verkopen dus. We geven dan wel bier weg, met mate, en wanneer wij dat willen.

MAAR: ik vind wel dat organisaties van evenementen als het ONK hier een voorbeeld aan mogen nemen... en dus ook geen bier verkoopt, dus ook niet 5 flesjes met 5 soorten gist/hop als thuisproef-pakket.

Groetjes, Cor.

papa

Ja dat is een idee
Ik verkoop mijn bier ook en stop het in de verbouwing van mijn huis dan ben ik ook niet commercieel bezig, dus niet strafbaar.

Jongens mijn zegen heb je en als je mensen je bier wilt laten proeven en er nog wat aan verdient wat weer terug vloeit in de clubkas, vind ik ook geen probleem, maar dit topic begon met de vraag of het mag en/of er een gedoogbeleid is.
Nee het mag niet en bij mijn weten is er ook geen gedoogbeleid.
Ik snap wel wat jullie bedoelen; een Heineken mag je wel verkopen ( ik neem tenminste aan dat jullie daar wel een vergunning voor hebben) en een eigen brouwsel niet.

Het bier wat op een ONK word verkocht is bij mijn weten van officieele kleine brouwerijen, die dus volledige vergunning hebben. Maar hier kan ik volledig naast zitten.

Frank

Ps Jaques ken kun kan  wil je hier ook een spellings controle plaatsen ? als dat lukt  :idea:

Jacques


CiteerMAAR: ik vind wel dat organisaties van evenementen als het ONK hier een voorbeeld aan mogen nemen... en dus ook geen bier verkoopt, dus ook niet 5 flesjes met 5 soorten gist/hop als thuisproef-pakket.

Al eerder is er in dit forum dit punt aangesneden. De opmerking van Frank is volkomen terecht! Het is inderdaad zo dat het wort dat voor dit experiment gebruikt is afkomstig was van een officiële brouwerij. Er is gewoon accijns over betaald en Brouwerij de 3 Horne uit Kaatsheuvel rekende weliswaar een schappelijke prijs maar kon het wort niet voor niets weggeven. In dit licht gezien vonden de organisatoren van het betreffende ONK (De Roerstok), dat twee jaar geleden is gehouden, dat er een redelijke prijs betaald moest worden voor het bier.
Het initatief van De Roerstok heeft trouwens veel waardering gehad. Ook van niet-brouwende bierliefhebbers. Het is natuurlijk heel uniek de mogelijkheid te hebben 10 verschillende bieren te kunnen proeven die allemaal gebrouwen waren met één en dezelfde wort! Bij 5 bieren was gevarieerd met de hopsoort en bij de 5 andere met de gistsoort. Het experiment was grootschalig aangepakt om zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen de pakketten te kopen.

Wanneer overigens De Roerstok ergens in den lande promotie maakt voor de hobby wordt wel gratis zelfgebrouwen bier uitgeschonken. Verkoop van zelfgebrouwen bier om daar winst mee te maken wordt binnen deze vereniging niet gedaan.

Jacques


Jacques


CiteerPs Jaques ken kun kan  wil je hier ook een spellings controle plaatsen ? als dat lukt  :idea:

Dat zau ik ook wel wille!
Ook ik maak heel wat fouten tegen de Nederlands taal. Jammer genoeg voorziet de programmeertaal van dit forum hier (nog) niet in.

Jacques

Cor Wildenberg

Met een krappe meerderheid (4 van de 7) hebben we aangenomen geen eigen gebrouwen bier te verkopen aan het barretje. Hiermee hopen we ook een stukje duidelijkheid te geven aan de deelnemers dat verkoop niet mag. Er zal wel mogelijkheid zijn eigen gebrouwen bier te proeven (gratis).

Een link voor informatie over dit kamp:
http://hit.harderwijk.scoutnet.nl/bik

Groeten, Cor.

Gangel

Enkele jaren geleden hebben we iemand van de douane/accijns gesproken. Wat ik me kan herrinneren is het volgende. Thuisbrouwen mag, mits het voor eigen gebruik wordt aangewend. Hierbij geldt iemand op een feestje uitnodigen bij je thuis mag. Een vaatje bier schenken aan je buurman schenken om daar te drinken mag niet! Iemand anders geld vragen om een biertje bij jouw thuis te drinken mag ook niet. Ergo verkoop van bier kan niet.

Wat wel kan, en redelijk gemakkelijk is om toch een vergunning aanvragen. De eisen voor de accijns zijn redelijk eenvoudig.  Brouwen moet gebeuren in een pand wat eigendom is van de brouwer ( in een huurpand zou het niet kunnen!) De brouwlocatie moet van de openbare weg benaderbaar zijn. In dat geval kun je een douanedepotvergunning krijgen. Voor het brouwen geldt dan als voorwaarde dat minimaal 24 uur voor de brouwdag een aantal gegevens ( o.a. liters en stamwort) moet opgevern, ze kunnen komen controleren. Verder moet je een sluitende administratie hebben voor de in en uitgaande bieren. Voor de priveconsumptie gebruikte bieren zijn accijnsvrij. Voor bieren waarvoor op welke wijze dan ook geld wordt ontvangen of die het pand van de brouwer verlaten moet accijns worden afgerekend.  

Uiteraard moet over omzet etc nog BTW worden verrekend. Als je tegen kostprijs van de materialen levert hoeft dit geen probleem te zijn omdat het saldo BTW dan nihil is.

Waar je nog wel mee te maken zult krjgen is o.a. de warenwet etc. die nogal strenge hygieneregels etc hanteert.  Kortom veel te veel kosten voor ons amateurs en veel te veel werkzaamheden die niets meer met hobby van doen hebben.

Jacques

Naar aanleding van een discussie op dit forum is deze poll door mij op 6 januari 2002 oorspronkelijk gestart.

Jacques

sanderbrouwer

Dit is een leuk onderwerp, die al enkele jaren geleden gestart is en nog steeds actueel is.

Mensen die voor hun hobby iets maken (kleedjes, brood of bier) vinden in het algemeen dat als zij op beperkte schaal dat verkopen dat zij geen concurentie positie innemen en dat het dus geen kwaad kan. Maar veel kleine verkooppuntjes, maakt natuurlijk groot.

Stel dat er 5.000 hobbybrouwers zijn, die elk 100 liter per jaar zouden verkopen, dat zijn dan al een dikke 69.000 kratten bier per jaar. Als je op een kart slechts 5 euro verdient, is dat per brouwer gemiddelt maar 69,45. Al die kratjes per jaar is al een winst van 345.000 euro, misschien dat dit voor sommigen tot meer verheldering leidt.

grtz,

Sanderbrouwer

wim

STEL: Ik ga voor een vriend met oud en nieuw een flink aantal liters bier brouwen voor een feest bij hem (bv. een bonde lekkere doordrinker van plm 6%Alc.)
Hij gaat mij betalen, maar niet voor het bier, de tijd of de energie.
Nee voor de grondstoffen, schoonmaakmiddelen, gistvaten en lagerflessen. De hardware is achteraf voor mij.
Ik blij en hij is goedkoper uit dan kratjes pils kopen en dus ook blij. Daar is toch niets mis mee?
Het doel voor mij is ervaring opdoen met grotere hoeveelheden en een lekker bier brouwen, beter worden in mijn hobby dus. Niet commercieel dus én ik verkoop geen bier.

Je zou ook kunnen stellen dat hij de materialen koopt en ik met mijn vaardigheden er iets van maak waar hij wat aan heeft.
Als het brouwen dan ook nog eens bij hem thuis plaats vind en we niet meer dan 100L brouwen, kan niemand je toch iets maken?

:degroeten:

Wim

Jacques

Hoi Wim,

Juridisch gezien verricht jij arbeid waarvoor je niet betaald wordt. Je brouwt bier maar niet ten eigen nutte. Volgens de wet is het verboden bier te brouwen buiten een brouwerij. Voor eigen gebruik wordt een uitzondering gemaakt. In jouw voorbeeld ben je dus wel degelijk strafbaar.

:degroeten: Jacques

Bas

Als ik het goed herinner mag je per maand 100 liter bier voor eigen gebruik brouwen, maar mag dat bier niet je voor (of achterdeur) verlaten.

Grt, Bas H.

JoJo

Hoi Bas,

Dat van die voor of achterdeur, stel; je brouwt 100 liter thuis met 3 brouwvrienden/vriendinnen, mogen zij hun deel ( 25 ltr p.p.) dan meenemen?
Is dat dan bier? of wordt dat gezien als wort? ???

JoJo


wim

Jacques,

Citaat van: jacbier op 20-04-2004 &nbsp;22:06 uHoi Wim,

Juridisch gezien verricht jij arbeid waarvoor je niet betaald wordt. Je brouwt bier maar niet ten eigen nutte. Volgens de wet is het verboden bier te brouwen buiten een brouwerij. Voor eigen gebruik wordt een uitzondering gemaakt. In jouw voorbeeld ben je dus wel degelijk strafbaar.

:degroeten: Jacques

Maar als ik bij die vriend zou brouwen dan is zijn ruimte toch de brouwerij? én het is voor zijn nut, als hij dan benoemd wordt tot brouwmeester is het toch (zeker op papier) zijn eigen brouwsel en zolang het niet meer dan 100l is kan niemand je dan toch iets maken?

:degroeten:

Wim

wim

Jojo,

volgens mij is wort geen bier, het bevat in ieder geval geen alcohol, dus is het niet interessanter voor de belastingdienst dan erwtensoep. Mag je toch ook overal mee naartoe nemen?
(maar goed dit is hardop denken hoor, ik kan er helemaal naast zitten.)

:degroeten:

Wim

Jacques

Citaat van: wim op 21-04-2004 &nbsp;01:14 uJacques,Maar als ik bij die vriend zou brouwen dan is zijn ruimte toch de brouwerij? én het is voor zijn nut, als hij dan benoemd wordt tot brouwmeester is het toch (zeker op papier) zijn eigen brouwsel en zolang het niet meer dan 100l is kan niemand je dan toch iets maken?

Wim,

Een hobbybrouwerij is natuurlijk geen brouwerij in de zin van de wet. Een officiële brouwerij moet aan tal van wettelijke vereisten voldoen. Zo moet deze bijvoorbeeld in het bezit zijn van een geldende vergunnning ingevolgde Wet milieubeheer en voldoen aan de eisen van de Warenwet. Ook de accijnswetgeving stelt eisen aan een brouwerij. Ongetwijfeld zijn er leden van het forum die daar wat meer van weten.

Als het allemaal gaat om kleine hoeveelheden dan zal het Openbaar Ministerie wel een oogje dichtknijpen denk ik. Maar of dat ook het geval zal zijn als het structureel gaat om grote hoeveelheden betwijfel ik.

:degroeten: Jacques

Bas

Hoi,

Volgens mij is deze bepaling (als deze uberhaubt bestaat, want ik heb alleen van horen zeggen) alleen maar bedoeld om te voorkomen dat je tegen onkostenvergoeding of via het indirecte circuit bier voor anderen gaat brouwen. Je benadeelt namelijk de fiscus en commerciele brouwerijen (die wel accijns moeten afdragen) als je bier gaat brouwen voor anderen in ruil voor ... zelfgemaakt / gekocht brood, een gemetseld muurtje, vergoeding van grondstoffen, ...

Als je strikt voor jezelf (en medebrouwers) brouwt, dan doet denk ik niemand moeilijk. Ik denk ook niet dat er moeilijk gedaan wordt als je bier naar een kampioenschap instuurt, bij de medebrouwers thuis wilt nuttigen, of kennissen voorschotelt. Ik denk dat het niet de bedoeling is dat je bier (tegen onkostenvergoeding) voor een buurtfeest gaat brouwen. Wat denk ik wel mag is het brouwen voor een feest van amateur-brouwers (die komen namelijk speciaal hiervoor).

Wat betreft wort weet ik het niet, maar het zou best kunnen dat er door de wetgever rekening met de intentie van de brouwer rekening gehouden is. Dus als je wort maakt om als soep te nuttigen, dan mag je er alles mee doen en zoveel produceren als je wilt. Als je er bier van wilt maken, dan gelden er allemaal regels. Het is bijv. verboden om apparatuur in bezit te hebben die voor het destileren van alcohol te gebruiken is, maar niet om (identieke) apparatuur voor het destileren van ander niet alcoholische vloeistoffen in bezit te hebben.

Grt, Bas H.

Adrie

Brouwers,

Op Brouw-bier.nl staan de wetartikelen die betrekking hebben op bierbrouwen, accijns, etc. http://www.brouw-bier.nl/theorie/dewet.htm.

In de Accijnswet staat letterlijk (artikel 3, lid c):

Onder bij algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden en beperkingen wordt ontheffing verleend van de in het eerste lid bedoelde verboden voor het thuis vervaardigen van bier en wijn door particulieren, voor zover die goederen worden aangewend voor eigen verbruik.

Thuis brouwen voor eigen gebruik mag dus. Er staat dus niets over een hoeveelheid of dat het bier de voor-, achter- dan wel garagedeur niet mag verlaten. Verkoop mag niet, want dat is niet voor eigen gebruik. Schenken aan vrienden zal wel onder eigen gebruik vallen, denk ik. Het geven van een feest zal ook nog wel gaan, maar als dit elke week gebeurt met het heffen van entree is natuurlijk weer andere koek. Voor het verkopen van alcoholica (slijterij of horecagelegenheid) zijn uiteraard vergunningen e.d. nodig.

Wat betreft ruilsystemen: een vriendin van mij is betrokken geweest bij het opzetten van ee LETS-systeem. Dit is een systeem waarbij mensen elkaar diensten aanbieden in ruil voor wederdiensten. A past bij B op de kinderen, B werkt in de tuin bij C, C plakt de band van A, etc. De diensten werden verrekend met punten (een soort virtueel geld). De belastingdienst volgt dit soort initiatieven nauwgezet maar weet niet goed hoe ermee om te gaan. Logisch, want hoe reken je de punten om in geld (om BTW te berekenen)? Dit soort systemen draaien heel erg goed in het buitenland met name in afgelegen dorpen. Daar is ook het leveren van goederen (bijvoorbeeld een krop sla uit de groententuin) in het systeem geïncorporeerd, terwijl het in Nederland met name om diensten gaat. Zo wordt het een soort schaduweconomie. Ik kan me voorstellen dat het leveren van bier in zo'n systeem voor de belastingdienst of douane een aanleiding is om er korte metten mee te maken.

Groeten,

A3

wim

Kijk, ik snap de overheid best, maar ze gaan toch net iets te ver. Als het aankomt op concurrentie dan zou je net zo goed kunnen stellen dat ons eigen gebrouwen bier bij "leken" de ogen opent voor het speciaalbier en dus uiteindelijk bevordelijk is voor zowel de inkomsten van de professionele brouwers als de fiscus.

:degroeten:

Wim

wim

Zou een nieuw forum onderdeel "juridisch"oid niet op z'n plek zijn? Daar kunnen dan ook de vragen over douane en import van zaken besproken worden. Nu komt dit in verschillende threads wel aan de orde, maar mooi centraal zou wellicht overzichtelijk wezen. (bijvoorbeeld de tip om indien er zaken uit de VS besteld worden het dan aan te laten merken als "Cooking suply" is goud waard, letterlijk. Net zoals de site door A3 vermeld veel info bied)

:degroeten:

Wim


Jacques

Citaat van: wim op 21-04-2004 &nbsp;01:14 uJacques,Maar als ik bij die vriend zou brouwen dan is zijn ruimte toch de brouwerij? én het is voor zijn nut, als hij dan benoemd wordt tot brouwmeester is het toch (zeker op papier) zijn eigen brouwsel en zolang het niet meer dan 100l is kan niemand je dan toch iets maken?

Hoi Wim,

Ik zie nu dat ik te snel gereageerd heb. Het feit dat je brouwt in het huis waar het ook geconsumeerd wordt had ik over het hoofd gezien. De door jou bedoelde constructie is daardoor niet in strijd met de accijnswetgeving en de Wet milieubeheer. Wanneer de werkzaamheden stelselmatig worden uitvoert kan de belastingdienst de tegenprestatie terecht gaan zien als loon in natura.

:degroeten: Jacques

MO

Deze thread door/herlezend moet ik weer vaak glimlachen. Ik ga er nog steeds van uit dat een hobbybrouwer 100 L bier per maand mag brouwen, niet gedoogd maar officieel zonder hier belasting over te hoeven betalen zolang het niet verkocht wordt. Thuis drinken met familie, vrienden, buren etc en weggeven is toegestaan. Ik kies hier zelf heel bewust voor. Er zullen 1 of 2 maanden zijn geweest dat ik richting de 100 L ging, maar dat gebeurt heel zelden. Ik geef het gul weg maar weiger het absoluut te verkopen. Heel soms ruil ik bier voor andere diensten of goederen.
Iemand hier nog iets aan toe te voegen. De Twenste ballen misschien?

MO

BartK,
het proeven is wel mogelijk, het verkopen is echter niet toegestaan, ook niet in niet-publieke ruimtes. eens?

Celocelava

Hmmmm,

Ik geef kratjes blond weg, meestal ruilen we tegen iets van zilver wat 10 Euro waard is.....

Peerrr.

gelfling

Ik heb even wat nagevraagd bij onze gemeente:

Het verkopen van eigen gemaakt bier kan middels een (bij ons) ontheffing artikel 35 (dit is per gemeente een ander artikel).
Deze onheffing is voor maximaal 12 dagen per jaar voor openbare ruimten. Dus niet voor een eigen brouwschuur, maar voor een braderij of ander evenement. Het enige wat je nodig hebt voor de ontheffing is een getuigschrift/diploma sociale hygiene. http://www.sho-horeca.nl/sociale_hygiene.html. Als iemand recente boeken heeft, kun je ook voor 71 euro alleen examen doen. Blijft het ook nog een beetje leuk.
De ontheffing kost 12 euro. Je kan 12 data (vooraf opgeven) op een ontheffing kwijt.
Let wel: Dit zijn alleen de gemeentelijke verordeningen.

De belastingdienst:
Letterlijk gezegd: Als u aannemelijk kan maken dat u meer uitgaven heeft dan inkomsten, is dat een teken voor de belastingdienst dat u een hobby bedrijft. Hierdoor bent u ook niet interessant voor ons. Op het moment dat u serieuzer gaat worden in het verkopen van eigen gemaakt bier en voldoet aan een aantal uren per jaar (ik weet niet meer hoeveel) werkzaam zijn in het vervaardigen en verkopen hiervan, kan gesteld worden dat u een onderneming bent. Vanaf dat moment bent u belastingplichtig. Ik raad u wel aan een simpele administratie bij te houden wat uw uitgaven zijn. Elke hobby kost namelijk geld, als u eraan verdient, is het voor ons geen hobby meer.

Ik heb een telefoonnummer gekregen van de douane, deze ga ik nog bellen of ik accijns moet betalen over mijn gemaakte biertje welk aangeboden wordt op een braderie. Dit is onder de 7% ongeveer 5 euro per 100 liter. tussen de 7-11% is dat iets meer. Best nog wel te doen dus. Dit moet ik jullie nog even schuldig blijven, volgende week bel ik even.

De wet:

De wet drank en horeca gaat vooral in op de aspecten van leeftijd, enz.
De interessante dingen zijn wel: Je mag of slijten, of verschenken. Mijn interpretatie: Dit wil dus zeggen dat je op een braderie gratis mag laten proeven, en daarnaast verkopen. Geen geld vragen voor het proeven en daarnaast nog verkopen.

Ik overweeg toch wel om de certificering sociale hygiene te halen, al is het maar om te weten waar je over praat.

Het kan op een legale wijze best wel. Buiten de vragen of je het zou moeten gaan doen, is het leuk om je hobby te promoten en de mensen wat te kunnen laten proeven. Dat het geld kost (12 euro ontheffing, 71 euro sociale hygiene, 5 euro accijnsen, grondstoffen, vervoerskosten, aanschaf materialen) is wel duidelijk. Een euro voor een flesje ambachtelijk bier is best gerechtvaardigd. Het is natuurlijk wel raar als je met 300 liter bier aan komt zetten en dan gaat verkondigen dat je hobbybrouwer bent.  Een stap naar het ondernemerschap is dan het overwegen waard.Celocelava

Daarstraks werd ik heel terecht terechtgewezen, :verbergen: het is niet zo dat ik mijn brouwsels verkoop. Ik leef op het "oude" platteland en daar wordt gewoon veel geruild: Bier tegen eieren, bier tegen aardappels, bier tegen melk enz enz.

De buren vinden dat ik heel lekker bier heb dus.....

Peerrr.

gelfling

Terechtgewezen?
Toch niet door mij hoop ik? Anders was het niet zo de bedoeling, hoor!  :elifant:

Caspar

Ik heb geneens alles doorgelezen... maar let op vergunningen, belastingen en noem maar op joh. Peerrrrr volgens mij valt ruilhandel een beetje buiten de scope van de dienders ;)

MO

Fijn dat we heuze ambtenaren op het forum hebben die nog eens wat uitzoeken. Ron, wat zijn je bronnen, collega's? En fijn dat we een moderator hebben die oude berichten onthoudt (even een schouderklopje voor mijzelf). Ik ben wel nogal verbaasd dat je dus wel - onder bepaalde voorwaarden - zelfgebrouwen bier mag verkopen. Bedankt voor het speurwerk Ron, en zullen we dit onderwerp maar tot oudste en meest populaire (1743 x gelezen) onderwerp kronen?

Celocelava

Gelfling,

Nee hoor,

gewoon iemand anders  (zonder die tekort te doen  ^-^) in een persoonlijk berichtje.

Bedankt!

Peerrr.

gelfling

Mo: Voor de drank en horecawet hebben we 2 specialisten in dienst die alles regelen wat met vergunningen te maken hebben. Zij weten dus alles van de lokale verordeningen. Van accijns weten ze niet veel af. Dat is dus iets wat nog uitgezocht moet worden volgende week.

Eigenlijk sta ik er versteld van dat jullie dit nog niet wisten. Iedereen staat toch wel eens op een braderie zijn artistanale hobby te promoten.
Nu kan ik me voorstellen dat je dan gevraagd door een cafehouder, welke de ontheffing met de gemeente geregeld heeft en welke ook de sociale hygiene heeft. Dan gaat alles over zijn papieren. Hij is dus ook verantwoordelijk als bezoekers ziek worden van je bier.

Wij gaan een stukje hierover in ons blad plaatsen, welke ik dan eens richting Jaques stuur. Wellicht dat hij nog wat aanvullingen heeft die ik over het hoofd gezien heb, voordat dit hier kenbaar gemaakt word. Ik zal proberen zo duidelijk mogelijk te zijn en alle bronverwijzingen op de juiste plaatsen aan te halen.

The story continues....

MO

Ron,
heb je toendertijd nog wat uitgezocht met betrekking tot accijns?

gelfling

Ja, dat klopt. Met de wet accijns is het allemaal wat lastiger dan ik gehoopt had. Ik ben nog met iemand bezig om de juridische taal om te zetten in berijpbaar Nederlands. Ik heb het nogal druk gehad de laatste tijd, maar ik hoop dit weer snel op te pakken.

Het komt er in het kort neer op dat je het mag van de gemeente, belastingdienst, douane, maar met een heleboel randvoorwaarden.
Wil je het netjes doen, dan ben je voor de douane niet interessant genoeg, maar als je gepakt wordt dan weer wel. Erg veel douane mensen die hier veel verstand van hebben zijn er niet als je ze nodig hebt.

MO

Reacties in een overbodig nieuw onderwerp:

Hoi allemaal,

wie kan mij vertellen wat er allemaal wettelijk geregeld is op het gebied van van thuis brouwen ?
Dus wat mag wel, wat mag niet en tevens de vraag sinds wanneer is het toegestaan om in Nederland thuis te brouwen ?

groetjes....Cis

Volgens mij mag voor eigen gebruik 100 liter per maand worden gebrouwen, en dit mag de niet buiten de muren van je woning komen o.i.d. er is hier eerder over gesproken alleen kan ik de topic niet terugvinden.


Johannes

Je mag zoveel brouwen als je zelf wilt.
Alleen je mag het niet zonder tax verkopen, of je moet je officieel bij de douane aanmelden en later de tax afdragen. Zonder tax mag je het ook niet over straat vervoeren. Ik heb mij wel afgevraagd hoe je het bier naar de keuringen moet krijgen.

RBE

ik heb ergens opgevangen dat Brussel zich op europees niveau gaat bemoeien met het thuisbrouwen.
Dit gaat wsl betekenen dat je  max. 500 liter per jaar mag produceren enkel voor eigen gebruik en alleen binnenshuis te nuttigen.
Volgens duits voorbeeld.

500 L. heb ik geen probleem mee, maar alleen binnenshuis betekend geen eigenbrouwsels meer nuttigen in de tuin, op balkon in de garage etc..
Dit zijn geen grappen.

GIO

Adrie

Dat zou betekenen dat je nooit meer een feest kunt geven met zelf gebrouwen bier in een andere locatie dan bij je thuis... Dat is geen goed nieuws voor De Vier Broeders... Nooit meer tappen op een ONK of een MTG Hobbybrouwendag. Kunnen we niet uit de EU? Is er geen organisatie die lobbiet voor hobbybrouwers in Brussel?

Johannes

Yes! Ik kan niet wachten totdat brouwen illegaal wordt! Dat maakt het alleen maar leuker!

 :clownsmile:

Jahoor, je kon erop wachten natuurlijk....          zoveel gaat het niet uitmaken, zelfde verhaal als met opgevoerde bromfietsen de uitlaten e.d. kun je overal kopen maar ja mag ze niet monteren. Ik brouw gewoon door. Sowieso zou ik het schenken van hobbybrouwsels op festivals niet al te veel aan de grote klok hangen ik kan zo een handje vol instanties opnoemen die daar graag een stokje voor steken.

Johannes

Gio

LEGALISE IT !

Ondergronds brouwen lijkt spannend , maar ik zie de jounaal beelden al voor me waarbij AID brouwketels en apparatuur in containers kapot gooit...
 
ik ben geen voorstander om het thuisbrouwen de illegaliteit in te drukken. Komen alleen maar problemen van (vergelijk thuiskwekers).
Het produceren, nuttigen en verkopen zijn verschillende aspecten die ieder een eigen regelgeving kennen.
Wij thuisbrouwers hebben er baat bij als hier meer helderheid in komt. Geen detailregeltjes maar meer een kaderwet waarbinnen we juiste afspraken gemaakt worden. Anders dan de commerciele brouwerijen en de horeca.
Daarvoor moeten onze belangen vertegenwoordigd worden in brussel omdat daar momenteel europese beleid geschreven wordt.
Ik zou niet weten wie het nu voor ons opneemt lijkt me een zaak voor het LABO of Pint o.i.d.
Of misschien moeten we zelf afreisen naar Brussel om aandacht te vragen voor onze hobby (en met een volle kofferbak weer terug natuurlijk...)

Gio

 

RBE

De wettelijke maatregelen zijn destijds genomen om de drankenwinkels te beschermen tegen oneerlijke concurentie.Zodra een hobbybrouwer zijn bier gaat verkopen is het geen hobbybrouwer meer en valt dan onder zelfstandige ondernemers, met alle gevolgen van dien. De douane weet echt wel wat er aan de hand is met de hobbybrouwers en doet heus wel een oogje dicht tijdens keuringen. Zij moeten echter wel over maatregelen kunnen beschikken als een hobbybrouwer over de scheef gaat.

Hopmans

CiteerDat is geen goed nieuws voor De Vier Broeders... Nooit meer tappen op een ONK of een MTG Hobbybrouwendag.
Als er Heineken getapt gaat worden, kom ik echt niet meer naar feestjes.

CiteerKunnen we niet uit de EU?
Ik heb toch gezegd dat de EU één bak ellende was.

CiteerYes! Ik kan niet wachten totdat brouwen illegaal wordt! Dat maakt het alleen maar leuker!
Daarom is het vervaardigen van de andere versnaperingen ook zo leuk.

Alhoewel; als zelfbrouwen verboden wordt, is het voor mij een teken dat de wereld echt ziek is.
Dat vind ik niet leuk.
Daarbij vraag ik me af wat ze weg zouden moeten gooien aan apparatuur.
Een weckpan? die is toch gewoon voor de soep?
Ik mag toch wel wort koken?

Zelfgebrouwen bier is gezond, en gelukkig niet verboden.   :dansen:

 :degroeten:

Johannes

Citaat van: Johannes op 07-11-2005 &nbsp;10:43 uYes! Ik kan niet wachten totdat brouwen illegaal wordt! Dat maakt het alleen maar leuker!

Even voor de goede orde: dit was grapje. Ik wil niet dat ik nu de indruk heb gewekt dat ik dingen leuker vind wanneer het verboden is. 

 :police:

Johannes

Hopmans

CiteerEven voor de goede orde: dit was grapje. Ik wil niet dat ik nu de indruk heb gewekt dat ik dingen leuker vind wanneer het verboden is. 

Zeg eens eerlijk Johannes ?  >:D
Nee niet doen hoor  :engel:

Effe alle gekheid op een stokkie.
Ik ben het met je eens. Het zal er niet leuker op worden als het verboden zou zijn, maar
als één of andere idioot een wetswijziging door weet te voeren, zodat het verboden wordt,
dan ga ik wel door met brouwen.

 :degroeten:

Celocelava

Hmm,

Ik zie het probleem niet zo. KvK nummer kost 52,- per jaar, belastingdienst bellen dat je vrij van administratie wil zijn, dan hoef je geen jaaropgaves ed te doen. Dan aan de douane gewoon doorgeven wat je verkoopt in totaal aantal liters, accijns afdragen en klaar is kees. Alleen zorgen dat je onder de inkomensdrempel van de belastingdienst blijft en je kan gewoon je gang gaan.

In de wet staat trouwens niets over weggeven.....

Het enige waar je op termijn tegenaanloopt zijn die idioten die zich met HACCP bezig houden. Volgens hen moet je jezelf geloof ik helemaal kaal scheren (jaja helemaal, ook daar waar de zon nooit schijnt) voordat je een liter weort mag koken.

Peerrrrr.

Wil

hoi allemaal,
Je moet eens met die jingens gaan praten van het CBK (www.cbk.nl). Van hun weet ik bv, dat je bier niet gratis mag weggeven (concurentie en alchol misbruik).
Ook hebben hun de regels naar normaal Nederlands vertaalt, en ook daar staat het Haccp hoog.
Vergeet ook de dienst van warenkeuring niet als je bier gaat verkopen. Nee leuk is het echt niet om als kleine brouwer iets te doen. Let op dat jij altijd het tegendeel moet bewijzen bij de belastingen. Zelfs mout weggeven is niet te doen. Je zal namenlijk tussen 2á3 jaar terverantwoording worden geroepen, en de rekening ligt gewoon klaar voor je.
Gr. Wil
 

Gio

Er lopen wat zaken door elkaar in deze discussie

verkoop van eigen gebrouwen bier -> veel bestaande wet en regelgeving, is redelijk lastig maar wel mogelijk

legaal hobbybrouwen en het nuttigen van eigen gebrouwen bier -> niks geregeld, wordt gedoogd maar veranderd wsl met inwerking treding europese wetgeving.


Celocelava

Voor je het weet mag je geen eigen gekookte groenten meer eten......

Hopmans

Vandaar dat ik dus lak ga krijgen aan de witte borden criminelen in Den Haag en Brussel.

Celocelava

Citaat van: Wil op 07-11-2005 &nbsp;19:48 uhoi allemaal,
Je moet eens met die jingens gaan praten van het CBK (www.cbk.nl). Van hun weet ik bv, dat je bier niet gratis mag weggeven (concurentie en alchol misbruik).
Ook hebben hun de regels naar normaal Nederlands vertaalt, en ook daar staat het Haccp hoog.
Vergeet ook de dienst van warenkeuring niet als je bier gaat verkopen. Nee leuk is het echt niet om als kleine brouwer iets te doen. Let op dat jij altijd het tegendeel moet bewijzen bij de belastingen. Zelfs mout weggeven is niet te doen. Je zal namenlijk tussen 2á3 jaar terverantwoording worden geroepen, en de rekening ligt gewoon klaar voor je.
Gr. Wil
 

En dat CBK is ook echt een objectieve organisatie waar wij advies van kunnen krijgen? Kom op, of Kop op, als het niet bij wet verboden is mag het gewoon dus kom met een wetsartikel waar expliciet staat dat ik mijn bier niet mag weggeven en dan geloof ik het.

Natuurlijk komt na 2-3 jaar de blauwe enveloppe maar als je zoals gezegd onder de inkomensdrempel (vwb bierverkoop) blijft is er voor zover ik kan vaststellen op de belastingsite niets aan de hand.

Peerrr.


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.