Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kloon prijswinnend bier - Wit met Amerikaanse hoppen

Gestart door Biertje1985, 18-06-2016 00:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Biertje1985

Dit is een afgesplitst topic. Het board Bewezen recepten is bedoeld als eregalerij voor degenen die een prijs hebben gewonnen bij een wedstrijd. Het is niet de bedoeling in dat board berichten te plaatsen over bieren naar aanleiding van een prijswinnend recept worden gebrouwen.




Citaat van: Wolter op 06-12-2015  14:10 uMet onderstaande bier heb ik de 1e prijs ontvangen op het OCK 2015 in de vrije klasse. Het bier werd tevens uitgeroepen tot beste van het kampioenschap waardoor ik het komende jaar op de wisselbeker van het OCK mag passen en een mooie prijs (Beer Brew 25  van Brewferm) kreeg.

Voor een hobbybrouw proefavond van het Hoornse Bier(proef)gilde was ik gevraagd een bier te brouwen. Hierop heb ik Ruud Gons (bierliefhebber, kenner en (zeer goeie) proever), waarmee ik meestal samen proef bij dit gilde, gevraagd om samen met mij een recept te bedenken en dit te brouwen. Hij heeft nog nooit gebrouwen en het leek mij leuk om met iemand die geen praktische brouwervaring maar wel veel van bier weet en vindt een recept te maken.
Het idee achter het recept is om een soort van tegenhanger van de white/wheat IPA's die tegenwoordig veel worden gebrouwen te maken. Wij wilden een Wit bier met een subtiele IPA twist maken waarbij dit voornamelijk in de geur en een beetje in de smaak naar voren zou komen door gebruik van Amerikaanse hoppen. Het gebruik van deze hoppen is ook de reden geweest om het bier niet in de A maar in de V klasse in te dienen.


Het bier kreeg 91 punten van de keurmeester.


Opmerking van de keurmeester op het keuringsformulier:

Bij het lezen van het logboek groeide mijn verbazing. Eerste gedachte was; rare combi.

Tweede indruk na ruiken + proeven was: Mooie combi, subtiele smaken/geuren!
Goed bier, goed gemaakt!
Alles mooi in balans.


Hieronder het recept. Mocht je er nog vragen over hebben dan hoor ik het wel.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWhiter Shade of Pale
Brouwdatum16-05-2015
BiertypeWitbier
Volume20
Begin SG1.053 SG
Eind SG1.010 SG
Schijnbare vergistingsgraad81.1%
Alcoholgehalte5.6 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)16 IBU
Kooktijd80 min.

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l12 mg/l100 mg/l128 mg/l114 mg/l113 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.087 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50.0 %
1.913 kgPilsmoutDingemans3 EBC45.8 %
0.174 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4.2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
Stap 144.0 °C5 min.4.5 l/kg
Stap 262.0 °C50 min.4.5 l/kg
Stap 372.0 °C20 min.4.5 l/kg
Uitmaischen78.0 °C5 min.4.5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4.9 gHallertau Mittelfrühbellen1.7%80 min.1.1 IBU
4.9 gSimcoebellen11.2%80 min.7.2 IBU
6.1 gHallertau Mittelfrühbellen1.7%20 min.0.8 IBU
4.3 gCitrabellen10.2%20 min.3.3 IBU
4.3 gCascadebellen3.7%20 min.1.2 IBU
6.1 gCitrabellen10.2%5 min.1.5 IBU
6.1 gCascadebellen3.7%5 min.0.6 IBU
1.7 gSimcoebellen11.2%5 min.0.5 IBU
16.0 gCitrabellen10.2%koudhop0.0 IBU
16.0 gCascadebellen3.7%koudhop0.0 IBU
8.0 gSimcoebellen11.2%koudhop0.0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8.00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l starterForbidden Fruit (3463)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18.5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18.8 °C
Eind temp. hoofdvergisting18.5 °C
Eind SG hoofdvergisting1.014 SG
Schijnbare vergistingsgraad73.6%
Start nagisting20-05-2015
Temp. nagisting21.0 °C
Start lagering14-06-2015
Temp. lagering1.0 °C

NB
-Het bier is na de hoofdvergisting overgeheveld in een mandfles.
-Bottelsuiker is bereken om koolzuur gehalte op 2,3 te krijgen. Kwam neer op 5,2 g/l bottelsuiker
-Het bier heeft wel en paar maanden nodig gehad om goed op smaak te komen. In het begin was er nog iets te veel gistprofiel aanwezig waardoor het wat 'melig' appelig overkwam. Na verloop van tijd werd het steeds cleaner en kwamen de smaken en geuren er ook goed in balans uit.


Gefeliciteerd met de overwinning!

Ik kreeg toch zo een dorst van dit recept! aparte gistkeuze!

Morgen ga ik ook een vergelijkbaar recept brouwen, na jou inspiratie met de Forbidden fruit gist welke
nu op de magneetroerder staan. Helaas wel een aantal andere amerikaanse hoppen, ik heb geen Simcoe liggen.
De simcoe wordt columbus of mosiac.

Gezien de heel beperkte hopgiften, en dan toch nog een lichte drooghop ben ik echt benieuwd naar de smaak en het aroma.

Als je het over zou doen, zou je dan meer hop toepassen?

Bedankt voor het delen!

Wolter

Citaat van: Biertje1985 op 18-06-2016  00:23 uGefeliciteerd met de overwinning!

Ik kreeg toch zo een dorst van dit recept! aparte gistkeuze!

Morgen ga ik ook een vergelijkbaar recept brouwen, na jou inspiratie met de Forbidden fruit gist welke
nu op de magneetroerder staan. Helaas wel een aantal andere amerikaanse hoppen, ik heb geen Simcoe liggen.
De simcoe word columbus of moziak.

Gezien de heel beperkte hopgiften, en dan toch nog een lichte drooghop ben ik echt benieuwd naar de smaak en het aroma.

Als je het over zou doen, zou je dan meer hop toepassen?

Bedankt voor het delen!

Als ik het over zou doen zou ik qua hop wel iets aan passen om het aroma nog iets te vergroten. Qua bitterheid zeker niet want het doel was om een redelijk normaal witbier te maken met een hopneus. Dus geen white IPA ozid.

Als ik zou moeten kiezen voor dit recept zou ik denk ik de columbus kiezen. Veel mensen zien deze hop als bitterhop maar ik vind hem ook een mooi aroma geven. Mosaic (vind wel een hele mooie hop) is iets te specifiek in combinatie met die andere vrees ik. Maar ja dat is mij mening. Leef je uit zou ik zeggen.
Succes!

Biertje1985

Citaat van: Wolter op 18-06-2016  08:27 uAls ik het over zou doen zou ik qua hop wel iets aan passen om het aroma nog iets te vergroten. Qua bitterheid zeker niet want het doel was om een redelijk normaal witbier te maken met een hopneus. Dus geen white IPA ozid.

Als ik zou moeten kiezen voor dit recept zou ik denk ik de columbus kiezen. Veel mensen zien deze hop als bitterhop maar ik vind hem ook een mooi aroma geven. Mosaic (vind wel een hele mooie hop) is iets te specifiek in combinatie met die andere vrees ik. Maar ja dat is mij mening. Leef je uit zou ik zeggen.
Succes!
Dan wordt het columbus,  (-: ik ga echt niet tegen een OCK winnaar in haha.
Bedankt voor je reactie.

Biertje1985

Citaat van: Biertje1985 op 18-06-2016  10:41 uDan wordt het columbus,  (-: ik ga echt niet tegen een OCK winnaar in haha.
Bedankt voor je reactie.
Een marginaal hoppigere versie verdwijnt nu in de vergistingskast, ik ben benieuwd. Het rook ieder geval lekker met al die tarwemout en
havervlokken. Filteren ging tot mijn verbazing perfect!. De starter van 1,5 liter met Wyeast forbidden fruit zal dit bier vrij snel vergisten denk ik.

Wolter

Citaat van: Biertje1985 op 18-06-2016  16:34 uEen marginaal hoppigere versie verdwijnt nu in de vergistingskast, ik ben benieuwd. Het rook ieder geval lekker met al die tarwemout en
havervlokken. Filteren ging tot mijn verbazing perfect!. De starter van 1,5 liter met Wyeast forbidden fruit zal dit bier vrij snel vergisten denk ik.

En nu afwachten maar. Succes

Biertje1985

Dankje Wolter, de vergisting is vrij furieus op 18,5 graden op dit moment. Heel veel geuren, wat ruikt deze vergisting sterk en anders! M,n hele schuur is vergeven.
Dat word nog wat. Ik zal het resultaat hier posten!


Biertje1985

Citaat van: Biertje1985 op 19-06-2016  22:25 uDankje Wolter, de vergisting is vrij furieus op 18,5 graden op dit moment. Heel veel geuren, wat ruikt deze vergisting sterk en anders! M,n hele schuur is vergeven.
Dat word nog wat. Ik zal het resultaat hier posten!
Vandaag even gemeten na 48 uur vergisten, hoofdgisting is alweer gedaan, zit nu op SG 1013-1014 erg snel gegaan, hoe lang heb je gewacht voordat je ging koudhoppen? en hoe lang heb je koud gehopt?

Wolter

Citaat van: Biertje1985 op 20-06-2016  21:42 uVandaag even gemeten na 48 uur vergisten, hoofdgisting is alweer gedaan, zit nu op SG 1013-1014 erg snel gegaan, hoe lang heb je gewacht voordat je ging koudhoppen? en hoe lang heb je koud gehopt?

Koudhop heb ik een week gedaan. Heb ik gedaan op het moment dat de vergisting vrijwel over was.

Jeroen76

Wij willen graag dit bier ook gaan brouwen  maar zijn nog totaal niet onderlegd en voorzien in het maken van een giststarter. Zoals ik begrijp is dat bij dit gist wel nodig.

Kent iemand een mooie vervanger in de vorm van korrelgist?

Gr Jeroen

hobbybob

Citaat van: Jeroen76 op 10-11-2016  13:33 uWij willen graag dit bier ook gaan brouwen  maar zijn nog totaal niet onderlegd en voorzien in het maken van een giststarter. Zoals ik begrijp is dat bij dit gist wel nodig.

Kent iemand een mooie vervanger in de vorm van korrelgist?

Gr Jeroen

Een korrelvervanger voor de forbidden fruit is niet beschikbaar.
Voor een mooi witbier gebruik ik tegenwoordig altijd de Brewferm blanche (vind hem beter dan bv de wb-06)

BVeenema

Citaat van: hobbybob op 10-11-2016  13:40 uEen korrelvervanger voor de forbidden fruit is niet beschikbaar.
Voor een mooi witbier gebruik ik tegenwoordig altijd de Brewferm blanche (vind hem beter dan bv de wb-06)

Ik heb dit recept afgelopen zomer gebrouwen met de Brewferm Blanche gist. Leverde een lekker witbier op. Hoe dicht het bij het origineel zat, weet ik uiteraard niet.

Wolter

Citaat van: BVeenema op 10-11-2016  13:57 uIk heb dit recept afgelopen zomer gebrouwen met de Brewferm Blanche gist. Leverde een lekker witbier op. Hoe dicht het bij het origineel zat, weet ik uiteraard niet.

Laat maar proeven dan hoor je het wel.  ;)

BVeenema

Citaat van: Wolter op 10-11-2016  15:50 uLaat maar proeven dan hoor je het wel.  ;)

Inmiddels is hij ook alweer op..  ;)

Wolter

Citaat van: BVeenema op 11-11-2016  09:43 uInmiddels is hij ook alweer op..  ;)

Altijd een goed teken! ;D

Vergelijkbare Topics (7)

22547

Gestart door Gerald


Reacties: 10
Gelezen: 4317

3494

Gestart door loe


Reacties: 17
Gelezen: 7157

40271

Gestart door Joreb


Reacties: 15
Gelezen: 2406

28052

Reacties: 1
Gelezen: 2102

8536

Gestart door De-Geert


Reacties: 14
Gelezen: 4337

45157

Reacties: 1
Gelezen: 492


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.