Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouwrecept, tips gevraagd

Gestart door WerdvdBeste, 19-01-2019 13:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

WerdvdBeste

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk06
Naam receptIrish Dry Stout
Brouwdatum
BierstijlStout (Irish Dry)
Volume10,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)49 EBC
Berekende bitterheid (Mosher)41 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,50 lWater uit 's-Hertogenbosch (Vlijmen)
4,79 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l15 mg/l10 mg/l17 mg/l25 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,57 kgPilsen MD TMDingemans3 EBC69,0 %
0,46 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %
0,14 kgAroma 100 MD TMDingemans100 EBC6,0 %
0,11 kgMroost 900 MD TMDingemans900 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.75 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.5,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,2 gE.K. Goldingpellets5,8%90 min.19,7 IBU
10,7 gTargetpellets9,0%90 min.21,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist

Heeft iemand nog tips over bovenstaand recept. Het moet een stout worden. In plaats van geroosterde gerst wil ik Mroost van Dingemans gebruiken. Is dat slim?

WerdvdBeste

Ik heb nog nooit gerstvlokken in mijn brouwsel gebruikt. Hoe kunnen die het best verwerkt worden?


brouwerwaldonk

Die gerstvlokken gewoon mee in de maischketel samen met de rest aan het begin van het maischen.

WerdvdBeste

Citaat van: brouwerwaldonk op 19-01-2019  13:43 uDie gerstvlokken gewoon mee in de maischketel samen met de rest aan het begin van het maischen.

Dank je voor de reactie.

BrouwMark

De mroost zal een wat meer koffie/chocoladige dan branderige smaak geven aan je stout. Net wat je lekkerder vindt (al is gebrande gerst wel traditioneel).

Wat is je idee achter de aromamout? In combinatie met een eenstapsmaisch op 67°C zal dit een wat moutig-zoeter bier opleveren dan de echte 'dry' stout à la guinness (en een wat lichter kleurtje). Zoek je dat niet per sé, brouwen met die hap. Ziet er smakelijk uit!

Vergelijkbare Topics (7)

33688

Reacties: 1
Gelezen: 1871

28054

Reacties: 11
Gelezen: 4822

15967

Reacties: 40
Gelezen: 13646

42335

Reacties: 10
Gelezen: 1435

4754

Reacties: 3
Gelezen: 1971

40176

Reacties: 23
Gelezen: 3287


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.