Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tijd om nog eens een quadrupel te brouwen

Gestart door Serge VL, 08-12-2016 07:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Serge VL

Iemand nog suggesties of opmerkingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptNog eens een Quadrupeltje
BiertypeQuadrupel
Volume26,0 l
Begin SG1,086 SG
Berekende kleur (Morey)68 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
27,90 lMaischwater PIDPA Westerlo
1,00 gCaCl2
4,40 mlMelkzuur
14,03 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
72 mg/l7 mg/l14 mg/l114 mg/l52 mg/l52 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,900 kgPils moutDingemans3 EBC40,5 %
3,900 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,5 %
0,320 kgCara Aroma Weyermann400 EBC3,3 %
0,900 kgD-180 kandijsiroopCandy Syrup inc.355 EBC9,4 %
0,600 kgDonkere basterdsuikerVan Gilse30 EBC6,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Grens amylase57,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
Beta amylase61,0 °C10 min.45 min.3,4 l/kg
Alfa amylase72,0 °C10 min.15 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,2 gStyrian Goldingspellets3,2%90 min.12,4 IBU
52,0 gSaazpellets1,9%20 min.4,1 IBU
40,0 gJarrylopellets11,5%10 min.11,5 IBU
12,0 gSaazpellets1,9%10 min.0,6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gAntioxin STBantioxidantmaischen
5,00 gSupperMoss HBklaringsmiddelkoken
1,00 gBeer Yeast Nutrient Blendgistvoedinghoofdvergisting
40,00 gEikenhoutsnippers, matig geroosterdsmaakstofnagisting/lagering
0,50 gAntioxin SBantioxidantbottelen
1,00 mlTetrahop goldSchuimkraagverbeteraar (verhoogt tevens de 20l jongbier met 6 IBU)bottelen

Gist
HoeveelheidNaamType
27,0 gMangrove Jack's Belgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Berekende Eind SG hoofdvergisting1,006 SG
Temp. nagisting15°C a 20,0 °C
Temp. lagering3,0 °C


RienP

Ik zou de kandijsiroop verdelen met 1 zak D-90 en 1 zak D-180. Dat geeft een mooiere smaak vind ik, dan enkel D-180.

Serge VL

Citaat van: RienP op 08-12-2016  08:26 uIk zou de kandijsiroop verdelen met 1 zak D-90 en 1 zak D-180. Dat geeft een mooiere smaak vind ik, dan enkel D-180.
Is de D90 dan anders van smaak? ik zou eerder denken dat dat het lichte broertje van de D180 is?
CiteerD180™ - Our darkest and richest award winning candi syrup with an SRM of 180. It has no competitors for flavor, color or smooth fermentability. Subtle notes of anise, dark chocolate (some say fresh ground coffee), dark stone fruit, karamel, with a hint of dark-toasted bread. An exceedingly superior syrup for superior clones of Westvleteren 12, Rochefort 10, and all dark high gravity Belgian Ale's.

D90™ - Our most versatile award winning dark candi syrup with a mild palate of dark chocolate, dark stone fruit, slight hint of coffee, toffee, and medium-toasted bread notes. Excellent for all Belgian Ale's.

Ik heb ze nog niet gebuikt dus...  :weetniet:
Ik heb de D180 al in huis gehaald, maar zal het zeker in het achterhoofd houden :duimop:

hobbybob

Lijkt een beetje op een west 12 kloon muv die gist ( daar ben ik persoonlijk geen fan van )
Ook gebruik ik wat minder bastaardsuiker.

2 zakken D-180 gaat prima heeft wel een tijdje nodig de mijne is nu 8 maand oud en is/wordt voortreffelijk. De D-180 bevat dadelsuiker deze zit niet in de D-90


Serge VL

Citaat van: hobbybob op 08-12-2016  08:48 uDe D-180 bevat dadelsuiker deze zit niet in de D-90
Dat wist ik niet (weer wat bijgeleerd) ik dacht dat alle siropen van Candy syrup dadelsuiker bevatte en dus een hoger gehalte aan fructose hadden dan de "gewone brouwerij kandijsiropen"
Het hoger gehalte aan fructose was net hetgeen ik wilde daar dit de esterproductie bevordert.  :duimop:

RienP

D-180 smaakt ook iets gebrander dan de D-90.

Zijdelings: Ik ben wel benieuwd naar de D-240 die ze aangekondigd hebben.


ciesvandekwis

Alternatief en wat goedkoper is Luikse stroop gebruiken, bevat volgens mij ook dadelsiroop.

Gerb

Heb je ervaring met de Antioxin STB? Ik vraag me af wat precies je doel is van alle toevoegingen en heb je wel eens gebrouwen zonder?

tdp

Citaat van: ciesvandekwis op 08-12-2016  10:32 uAlternatief en wat goedkoper is Luikse stroop gebruiken, bevat volgens mij ook dadelsiroop.

Goed idee! Zag trouwens in de AH dadelstroop staan, misschien een optie om wat mee te doen?

Serge VL

Citaat van: Gerb op 08-12-2016  10:59 uHeb je ervaring met de Antioxin STB? Ik vraag me af wat precies je doel is van alle toevoegingen en heb je wel eens gebrouwen zonder?
Gebrouwen zonder wel, (nog nooit met) maar na veel nadenken en enkele gesprekken met industriële brouwers, eigenlijk tot de conclusie gekomen dat wij als hobbybrouwers de beperkte houdbaarheid en vorming van foutieve smaken vooral te wijten is aan de vorming van oxidatieproducten tijdens het maischen en de invloed van lucht bij het bottelen.
De verhouding van oppervlakte die blootgesteld is aan de lucht per liter wort/bier is bij de hobbybrouwer veel groter (factor x100 en meer) dan in een grote brouwerij.
Antioxin STB gaat vooral de oxidatie van de Lipiden tegen en de Antioxin SB de negatieve invloed van lucht tijdens het bottelen.

Gezien dit nu bij uitstek een bewaarbiertje is vond ik dit het uitstekende moment om dit eens toe te passen. Raketwetenschap is het nu ook niet.
De hoeveelheden die gebuikt moeten worden om een duidelijk effect waar te nemen zitten in het afgewerkte bier allen onder de smaakdrempel.
https://www.uclouvain.be/cps/ucl/doc/inbr/documents/Declerck_2009_flavour-stability_beer.pdf

Gerb

Duidelijk verhaal bedankt! Waar koop je dit spul?

Serge VL

Citaat van: Gerb op 08-12-2016  14:31 uDuidelijk verhaal bedankt! Waar koop je dit spul?

http://www.mr-malt.com/antioxin-sbt-kg-1.html

Maar laat je niet vangen door de extra kosten:
CiteerTHANK YOU FOR YOUR ORDER FROM MR. MALT®.
You can check the status of your order by logging into your account.
Order Questions?
Call Us: Tel. +39 0432.644279
8.00-12.30/14.00-18.00
Email: info@mr-malt.com
Your Invoice #
Order #
Item                              Sku   Qty   Subtotal
Antioxin SBT kg 1   3353712   1          €24.50
Subtotal                                        €24.50
Shipping & Handling                         €16.20
Tax                                              €8.95
Grand Total                                           €49.65
:'(

Maar 1 kg die kan je best samen aankopen net als wij dat gedaan hebben met 100 g kom je al heel ver!

Jacques

Citaat van: Serge VL op 08-12-2016  13:07 u... maar na veel nadenken en enkele gesprekken met industriële brouwers, eigenlijk tot de conclusie gekomen dat wij als hobbybrouwers de beperkte houdbaarheid en vorming van foutieve smaken vooral te wijten is aan de vorming van oxidatieproducten tijdens het maischen en de invloed van lucht bij het bottelen.
De verhouding van oppervlakte die blootgesteld is aan de lucht per liter wort/bier is bij de hobbybrouwer veel groter (factor x100 en meer) dan in een grote brouwerij.

Mee eens. Niet voor niets wijs ik al jaren op het belang van het voorkomen van oxidatie bij het hobbymatig brouwen van bier.

Vergelijkbare Topics (7)

35715

Reacties: 2
Gelezen: 1703

17795

Reacties: 99
Gelezen: 46117

39922

Reacties: 9
Gelezen: 1768

26883

Reacties: 19
Gelezen: 9910

43500

Reacties: 23
Gelezen: 2063

5313

Reacties: 6
Gelezen: 4215


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.