Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gistingprobleem bij eerste moutextractbrouw

Gestart door Deegee, 12-01-2008 11:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Deegee

Hallo iedereen,

Gisteren mijn installatie (in opbouw) voor het eerst getest met een moutextractpakket (palido). Ik wilde voornamelijk weten hoe mijn gamellen zouden opwarmen, of de hevel werkte en of de koeler (warmtewisselaar uit CV-ketel) het zou doen.

Al bij al is het koken, hevelen en koelen vlot verlopen, alleen heb ik nu een probleem met de vergisting. Vermits ik een klein brouwsel had (9 liter wort) heb ik geen giststarter gemaakt van het pakje Wyeast dat ik 2 dagen terug had gesmackt. Het zakje stond mooi bol en vermits de gebruiksaanwijzing mij had overtuigd dat je voor brouwsels tot 10 liter geen giststarter moest maken heb ik de gist gewoon in het wort gegoten. Gedurende de eerste uren merkte ik wat activiteit in het waterslot, maar daarna was het afgelopen. Ook na 24 uur: geen activiteit. Ik heb dan maar korrelgist erbij gedaan in de hoop hem toch nog aan de gang te krijgen. Ik hoop dat een mijn eerste brouwdag geen toch nog een behoorlijk resultaat oplevert.

David

Caspar

Ik hoop het ook ;). Volgende keer toch maar een startertje maken...

Eduard

Welke gistsoort is het? Ik heb ook wel regelmatig een smackpack gebruikt voor 23 l en eigenlijk is het bier vaak redelijk doorgegist geweest.

Deegee

Het was de trappist 3787, productiedatum 17 november 2007.

Tsjerk

Wat was het begin sg van je wort? Als die niet te hoog was moet ie het volgens mij nog wel gaan doen.

Henielma

Gebruik je een vergistingsemmer? Dan is de kans namelijk groot dat het gewoon aan het vergisten was maar dat de CO2 langs de dekselrand ontsnapt. Met 1 Wyeast gaat de vergisting gewoon aan de gang bij 9 liter. Zeker als die aan de gang is geweest stopt dat echt niet zomaar is mijn ervaring.

Edgar

Was het brouwsel niet te warm tijdens het pitchen (gist kassieses)?

Jacques

Als een paar uur na de toevoeging van de korrelgist er nog steeds geen activiteit te zien is aan het waterslot dan moet je het echt zoeken in het niet goed afsluiten van de vat waarin je vergist. Dit is een heel bekend probleem. Gebruik daarom altijd een gistvat met een schroefdeksel en rubberen rand of een die je met een klemband of andere klemmen afsluit.

Edgar

CiteerIk heb dan maar korrelgist erbij gedaan in de hoop hem toch nog aan de gang te krijgen.

Ik leid hier eigenlijk uit af dat de topicstarter geen schuim op het bier zag. Als de boel goed bezig was na een dag, dan was dat wel opgevallen aan het schuimdek.


Dus bij deze dan nog maar de vraag: Deegee: schuim gezien?

Deegee

Na 24 uur, geen schuim gezien. Ik gebruik een gistemmer die mooi afsluit. De korrelgist heeft sinds gisteren wel behoorlijk haar/zijn werk gedaan. Het waterslot begon een uur na pitchen te bubbelen en bubbelt na 36 uur nog regelmatig.
Mijn begin-sg was 1070. Ik had de Wyeast toegevoegd bij 20 graden (die warmtewisselaar werkte trouwens perfect, ik had nog geen 10 minuten nodig om op 20 graden uit te komen) Ik vraag me wel af wat het effect gaat zijn van de wyeastgist die niet is aangeslaan? Gaat die een nadelige invloed hebben op de smaak, of maakt dat niet uit?

Edgar

Geen nadelige invloed.

1.070 is een heel zwaar wort. Gist heeft de tijd nodig om zich daaraan aan te passen. 9 liter is misschien niet veel, maar één zakje Wyeast is ook niet veel. De instructie op het zakje slaat op lichte bieren. Daar zal het hem in gezeten hebben.

Met een beetje geluk krijg je toch nog wat Westmalle-karakter in je bier.

goom

Ik had hetzelfde
maar als je geduld hebt
dan komt het helemaal goed.
Anders gewoon 2 weken in het gistingsvat laten staan.


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.