Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Soortelijk gewicht zakt niet meer

Gestart door Theo bos, 19-07-2021 12:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Theo bos

Dag zie bijgevoegd recept het sg zakt niet verder dan 1030 is met Fermentis gist temp verhoogd naar 18 graden om dit toch nog iets te laten zakken.
Tips over recept of extra gist toevoegen nog een optie?

Bram86

Meet je met een refractometer? En zo ja, gebruik je dan de juiste correctie?
Je kunt namelijk zodra je vergisting gestart is niet meer de normale brix > sg formule gebruiken.
Je recept lijkt uit Brewfather te komen, daar moet je zorgen dat fermented wort aangevinkt staat als je de conversie gaat doen.

trebvuister

Citaat van: Bram86 op 19-07-2021  12:22 uMeet je met een refractometer? En zo ja, gebruik je dan de juiste correctie?
Je kunt namelijk zodra je vergisting gestart is niet meer de normale brix > sg formule gebruiken.
Je recept lijkt uit Brewfather te komen, daar moet je zorgen dat fermented wort aangevinkt staat als je de conversie gaat doen.
Als je begin SG inderdaad 1057 is en je meet met een refractometer kom ik op een SG van 1015 uit.

Theo bos

Dag gebruik geen brix meter maar altijd al een hydrometer.

Jacques

Citaat van: Theo bos op 19-07-2021  13:19 uDag gebruik geen brix meter maar altijd al een hydrometer.

Bijzonder.

Ik zie geen bijzondere zaken in je recept. Als je twee zakjes gist geënt hebt op 15 liter wort heb je meer dan genoeg gist geënt.

Kan het zijn dat tijdens het maischen de temperatuur hoger was dan 67 ºC?

Theo bos

Brouw met easybrew 30 dus temp constant.
Kan ik zo wel bottelen over 2 weken of temp nog verlagen een optie?

tdp

Citaat van: Theo bos op 20-07-2021  10:10 uBrouw met easybrew 30 dus temp constant.
Kan ik zo wel bottelen over 2 weken of temp nog verlagen een optie?

Ik zou de temperatuur niet verlagen, dan maak je het de gist alleen nog maar lastiger. Meet over een week nog eens, soms schiet de vergisting zo weer in gang.

Willem Broekema

Ik heb op dit moment een pilsener in de navergisting staan met W34/70. Start temperatuur van 18 ºC Deze had een begin SG van 1040 en was beoogd naar 1008 te gaan.
Vlak voor einde gisting stond SG op 1012; dat vond ik nog iets te hoog.
Ik heb hem overgeheveld naar de fles voor de nagisting, in de hoop dat een beetje werveling de gist nog wat aanzet to vergisting, en de vergistingstemperatuur met 0,5 ºC per 12 uur omhooggebracht naar 20 ºC. Ik zie nu in de hals van de fles daadwerkelijk kleine belletjes koolzuur opstijgen; dat lijkt een aanwijzing dat de gisting nu verder gaat. Dat had ik nog nooit zo mooi kunnen waarnemen.


NB: Ik heb ook een EasyBrew, en steek af en toe een externe thermometer in het wort. Die laat soms hele andere dingen in het wort zien dan de "thermometer" van de EasyBrew, die in de bodem verwerkt zit.. Sinds ik dat weet, hou ik ook altijd de Maisch in de gaten met een aparte thermometer. Zeker als de pomp iets te hard loopt, trekt hij de ruimte onder het filter "droog" waardoor het wort daar sneller oploopt in temperatuur dan je wilt..

Theo bos

Nu weggezet op 19,5 graden afwachten 1 week

Jacques

Citaat van: Theo bos op 20-07-2021  10:10 uBrouw met Easybrew 30 dus temp constant.

Heb je de temperatuur ook daadwerkelijk gemeten? De temperatuur kan ook constant te hoog zijn...  :)


Citaat van: Willem Broekema op 20-07-2021  12:48 uNB: Ik heb ook een EasyBrew, en steek af en toe een externe thermometer in het wort. Die laat soms hele andere dingen in het wort zien dan de "thermometer" van de EasyBrew, die in de bodem verwerkt zit.. Sinds ik dat weet, hou ik ook altijd de Maisch in de gaten met een aparte thermometer. Zeker als de pomp iets te hard loopt, trekt hij de ruimte onder het filter "droog" waardoor het wort daar sneller oploopt in temperatuur dan je wilt..

Dit is wat ik bedoel...

tdp

Citaat van: Theo bos op 20-07-2021  19:39 uNu weggezet op 19,5 graden afwachten 1 week

Ben benieuwd!

Theo bos

Dag even aanvulling deze pils gebrouwen in een pan normaal gebruik ik de Easybrew
De temperatuur is inderdaad te hoog geweest hoelang weet ik niet nu dus waarschijnlijk onvergistbare suikers?
Hoe verder met dit bier wou hem over een week overhevelen en lageren gedurende 2 weken op 6 graden dan borrelen met 4 gram suiker per liter.
Hoop dat ik geen exploderende flessen krijg.
Suggesties welkom.


PDGRRR

Citaat van: Theo bos op 21-07-2021  10:46 uSuggesties welkom.

Je zou een saison-gist kunnen gebruiken om de wat moeilijkere suikers op te laten eten. Of bijvoorbeeld de M41 van Mangrove Jacks, dat is een var. diastaticus die bij mij met 100% mout tot 1.004 doortrekt. Wellicht bij het toevoegen even oplossen in suikerwater om hem op gang te helpen, 3 weken op 19 graden laten staan en niet te scheutig met bottelsuiker.

Snelbier

SG is echt hoog, dus veel onvergiste suikers.
- Als je dit echt zo gaat bottelen zou ik CBC1-bottelgist toevoegen, doodt andere gisten.
  Daarmee verzeker je jezelf tegen ploffende flessen.
- Minder bottelsuiker kan helpen tegen teveel CO2, maar bedenk dat je SG 20 punten te hoog is, komt overeen met 50 g suiker per liter.
    Dan gaat die 2 gram bottelsuiker het verschil niet maken, als de boel gaat doorgisten..
- Overhevelen doen meeste forummers vlak na hoofdgisting, als gist nog actief is.  Beter tegen oxidatie dan laat hevelen.
Na hevelen kan vergisting mogelijk weer doorgaan, zie reactie van Willem Broekema..
Soms ook niet..  Ik zou nú hevelen (als je dat nog wil), geeft de beste kansen.
Proost,  Snelbier

Theo bos

Dag omdat het een pils moet worden lange gisting normaal.
Staat nu 4 weken nu overhevelen en wegzetten op 12 graden een idee?

Theo bos

Heb in overleg het wort overveveld dat 2 ltr prut in.
Suiker oplossing gemaakt met zakje S33 dit toegevoegd staat nu op 19,5 graden.
Ben benieuwd wat het Wort.

Jacques

Citaat van: Snelbier op 21-07-2021  15:55 u- Minder bottelsuiker kan helpen tegen teveel CO2, maar bedenk dat je SG 20 punten te hoog is, komt overeen met 50 g suiker per liter.
    Dan gaat die 2 gram bottelsuiker het verschil niet maken, als de boel gaat doorgisten..

Als er geen diastaticus gist wordt toegevoegd of koudhop wordt toegevoegd zullen de suikers niet vergisten. Niet voor niets noemen we de grote lange suikers onvergistbare suikers...

CeesM

Citaat van: Theo bos op 20-07-2021  10:10 uBrouw met easybrew 30 dus temp constant.
Iedereen denkt dat het een brouwautomaat is. Zet hem aan en kom na een uurtje terug om te spoelen. Maar zo werkt het helaas niet.
Na een korte tijd begint het filter van de moutkorf dicht te slibben, en komt er boven de bostel meer wort te staan dat via het overlooppijpje terug stroomt. Daardoor komt het onder in de ketel vaak droog te staan, dat leidt tot aanbranden en uitvallen van de werking. Ook stroomt het wort niet door de bostel en krijg je een een slecht verdeeld temperatuur. De enige oplossing hiervoor is om geregeld te roeren. Niet voor niets dat in professionele brouwketels een roerwerk zit. Ik maisch zonder de bovenfilter en roer om de 5 minuten (11x/uur). Hiermee behaal ik een brouwzaalrendement van 85% of hoger. Misschien kan ik voor de easybrew of soortgelijke ketels een alternatieve gebruiksaanwijzing schrijven en het als sticky laten staan dat het makkelijk te vinden is. Ik weet niet hoe vaak ik deze riedel moet herhalen. Maar goed, brouw met plezier en op een dag lukt het allemaal wel.

Theo bos

Wou ook 15 gram citra hop toevoegen als dryhopping na 5 dagen kijken of er nog iets nagisting komt.

Snelbier

Citaat van: Theo bos op 22-07-2021  19:26 uWou ook 15 gram citra hop toevoegen als dryhopping na 5 dagen kijken of er nog iets nagisting komt.
Dryhop geeft NIET altijd extra vergisting (hopcreep) en ALS het gebeurt gaat het vaak traag, denk eerder in weken dan in dagen..
Citra is volgens statistieken een hop die weinig 'creep'  geeft, dus verwacht daar géén extra bubbels van in je gistvat..
Proost, Snelbier.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.