Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gist bewaren in de koeling

Gestart door hansHalberstadt, 05-11-2020 11:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Gisteren een proefje gestart met een potje aange├źnte wort

Gelijk de koeling in om te zien of de gist dan langer blijft leven dan bij bewaren van slurry van vorig brouwsel.
Het idee is dat een beetje gist aanenten in verse wort ervoor zal zorgen dat er lange tijd voldoende voeding is terwijl de gist door de lage temperatuur nauwelijks energie verbruikt en ook maar heel langzaam groeit. Dus zou ik verwachten dat je zo heel lang gist goed kan houden die je niet gelijk nodig hebt. Dit nav het opsturen van wat buisjes gist naar een aantal mensen die niet gelijk willen gaan brouwen, dus de gist lang willen bewaren.

hansHalberstadt

Gisteren een potje aange├źnt van 20 december volgens bovenstaande methode appelsap aangeent met beetje slurry en gelijk in de koeling gezet.
Gisteren dus het potje met bezonken gist afgegoten en 150 ml steriele wort erbij SG 1040. Gistte na ca 12 uur. Dus dit bewijst dat je op deze manier gist minstens een half jaar goed kunt houden.   

Brouwerij De Stichting

Is de gist die ik je op het filmpje van uit dat kleine buisje in het gesteriliseerde potje zie doen een beetje slurry van een vorig brouwsel? Of kwam die gist (met % glycerine) uit de vriezer? Lijkt me in elk geval een gemakkelijke methode om gist in de koelkast te bewaren.

Verder netjes gedaan, je zou eigenlijk alleen onder de paraplu van een vlam moeten werken.

hansHalberstadt

Citaat van: Brouwerij De Stichting op 05-05-2021  13:07 uIs de gist die ik je op het filmpje van uit dat kleine buisje in het gesteriliseerde potje zie doen een beetje slurry van een vorig brouwsel? Of kwam die gist (met % glycerine) uit de vriezer? Lijkt me in elk geval een gemakkelijke methode om gist in de koelkast te bewaren.

Verder netjes gedaan, je zou eigenlijk alleen onder de paraplu van een vlam moeten werken.
Ik heb beide in gebruik:
1) slurry bewaren, maar dan niet uit vorige brouwsel maar uit speciaal daarvoor gemaakte starter en die laten bezinken en afgieten
2) idem, maar dan de slurry daarna nog mengen met glycerol en invriezen.
methode 2 kies ik als ik langer wil bewaren dan een paar maanden.

Inderdaad onder de vlam werken is beter, maar zoals ik het nu doe met alcoholspray werkt in de praktijk ook vrijwel steriel.

Brouwerij KOR

Ik heb zelf geen ervaring met glycerine. Wat is het idee daarvan? Dat het vloeibaar blijft? Welke hoeveelheid voeg je dan toe?

Gr Ruud

hansHalberstadt

Glycerine voorkomt dat bij het invriezen scherpe kristallen groeien die de celwand stukprikken. Zonder glycerine overleven de gistcellen daarom het invriezen niet of slechts enkele.
Met 20% glycerol wat je een dag laat intrekken voordat je het invriest is dat probleem opgelost. 

Brouwerij KOR

Citaat van: hansHalberstadt op 11-05-2021  19:43 uGlycerine voorkomt dat bij het invriezen scherpe kristallen groeien die de celwand stukprikken. Zonder glycerine overleven de gistcellen daarom het invriezen niet of slechts enkele.
Met 20% glycerol wat je een dag laat intrekken voordat je het invriest is dat probleem opgelost.
Goed om te weten! Zal dat ook eens gaan proberen.

seed7

Hans,
traditioneel wordt gist geoogst als de gisting in volle gang is en van boven. "Top cropping". Dan pak je dus ook automatisch jongbier mee, waar de gist baat bij heeft als ze bewaard wordt.
Vervolgens wordt de gist dan in grote kuipen (hefebottich) bewaard in een gekoelde ruimte. De kuip wordt open gelaten, zuurstof.
Voor het volgende brouwsel wordt het met kruiwagens naar de gistkuipen gebracht.

Dit natuurlijk voor ondergister die bij 0C gewoon doorgist. De Engeslsen deden met met hun bovengisters niet heel anders en vergistten ook veel koeler dan wij nu doen

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)

32073

Reacties: 9
Gelezen: 2422

25581

Gestart door Herder


Reacties: 5
Gelezen: 1713

27781

Reacties: 4
Gelezen: 2661

20765

Reacties: 7
Gelezen: 2932

16576

Gestart door John


Reacties: 4
Gelezen: 1841


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.