Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zure bieren houten vat

Gestart door JanDC, 08-01-2019 12:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JanDC

Hoi brouwers, ik heb het bezinksel van een flesje Watergeus opgekweekt met bleek moutextract (17 Plato). Dat ging heel goed, het bier wordt mooi zuur (pH 3.8 ongeveer), ook een mooi Brett-aroma. Nu wil ik eens proberen om dat te vergroten naar 20 liter, en wat houtrijping te doen. Weet er iemand welke vaatjes er geschikt zijn (ik wil liefst geen te overdreven houtkarakter erin aanvankelijk)

Serge VL

Elk gebruikt vat is dan goed.
Maar houd er rekening mee dat een klein vat veel meer O2 doorlaat dan een groot vat van 200l of 300l, dus de verzuring in een klein vat gaat vele malen sneller (eigenlijk te snel) daarom worden kleine vaten meestal geheel of gedeeltelijk gelakt of gewaxt aan de buitenzijde.
Een glazen mandfles met een silicone dop en waterslot laat al bijna dubbel zoveel zuurstof door dan een 300l eiken vat op jaarbasis!!

Bron: https://cuisinedocbox.com/Wine/68876719-Lactic-acid-beverages-sour-beer-milk-soda.html
Verder vind je heel veel info over het gebruik van (eiken) vaten bij zure bieren op Mik the funck http://www.milkthefunk.com/wiki/Barrel

snowdog2006

Citaat van: Serge VL op 08-01-2019  15:10 uElk gebruikt vat is dan goed.
Maar houd er rekening mee dat een klein vat veel meer O2 doorlaat dan een groot vat van 200l of 300l, dus de verzuring in een klein vat gaat vele malen sneller (eigenlijk te snel) daarom worden /url]

Stomme vraag wellicht, maar waarom? Al beide % gewijs evenveel gevuld zijn en de kleine meer O2 laat doorgaan komt dat omdat er in verhouding meer bier wordt blootgesteld?

Serge VL

Citaat van: snowdog2006 op 08-01-2019  15:22 uStomme vraag wellicht, maar waarom? Al beide % gewijs evenveel gevuld zijn en de kleine meer O2 laat doorgaan komt dat omdat er in verhouding meer bier wordt blootgesteld?
Het gaat hem niet over de kopruimte en het oppervlak aan bier daar (of de vullingsgraad).
Het is de totale wandoppervlakte van het vat tov de inhoud die belangrijk is en de hoeveelheid O2 die de wand doorlaat per m2
De hoeveelheid O2 die de wand doorlaat is dan ook weer afhankelijk van de wanddikte en die is bij een klein vat in vele gevallen dunner dan bij een groot vat.


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.