Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Flesjes met verschillende hoeveelheid koolzuur

Gestart door Arjendv, 18-12-2018 16:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Arjendv

Beste medebrouwers,

Ik krijg het niet goed voorelkaar om de koolzuur in alle flesjes van 1 batch gelijkt te krijgen.
Het ene flesje heeft voldoende koozuur en het andere veel minder.

Ik voeg mijn bottelsuiker (als siroop) toe aan een bottelvat van waaruit ik de flesjes bottel.
Ik roer regelmatig en ik heb er tegenwoordig zelfs een aquariumpompje in hangen die het bier constant te mengen.

Hebben jullie hier ook last van?
Hoe voegen jullie bottelsuiker toe?

Groet
Arjen

Mark GA

Ha Arjen,
Ik gebruik een suikeroplossing (7 gram per liter). Beetje water koken in een pan, suiker erbij, oplossen, door je  bier mengen, even laten staan, weer roeren, dan bottelen.
Er zou geen ongelijkheid mogen zijn in het koolzuurgehalte. Je doet m.i. niets verkeerd. Een aquariumpompje vind ik overdreven...

Dus zou het aan de fles kunnen liggen.
Gebruik je kroonkurken of Grolschdoppen? Zitten de kroonkurken allemaal even goed er op? En in het geval van de Grolsch doppen: hoe oud zijn de rubbers?
Kan namelijk zijn dat er koolzuur ontsnapt...

BrouwMark

Je siroop moet je voldoende dun maken (minstens 2 delen water op 1 deel suiker, ik pak meestal 3:1) en rustig doorroeren. Geen aquariumpompje gebruiken!! Zo introduceer je zuurstof waardoor je bier heel snel veroudert!

Na het doorroeren nog een kwartier laten staan zodat de boel zich goed vermengt, dan bottelen. Is bij mij tot nu toe altijd goed gegaan 👍

henkg

Beluchten (om te roeren?) vlak voor bottelen lijkt me echt niet goed. Dan wil je echt geen lucht / zuurstof meer in je jongbier.
Los daarvan:
Dit lijkt me een duidelijk geval van niet goed mengen.
Een geconcentreerde suikeroplossing vermengt slecht met jongbier. Veel slechter dan je misschien denkt.
Doe eens een eenvoudig testje:
Doe leidingwater, in een helder, glad, liefst cilindrisch glas (jampot, beter nog een longdrinkglas).
Voeg daar wat van je suikeroplossing aan toe.
Houd het glas tegen het licht, lepeltje erin, en meng een heel klein beetje.
Je ziet dan allemaal "draden": de suikeroplossing heeft een andere brekingsindex dan het leidingwater.
Meng wat meer, en nog steeds zul je "draden" zien. Een teken dat alles nog niet goed vermengd is.
Pas na een tijdje mengen (niet kloppen want dat geeft zuurstofinslag, het is meer langzaam alles door elkaar heen bewegen) verdwijnen de "draden".
Pas dan is alles goed vermengd, en dat duurt waarschijnlijk behoorlijk langer dan je dacht.
Zien is geloven ...
(Dit geldt in iets mindere mate ook voor een 1:2 suiker/water oplossing.)

Arjendv

Super, bedankt voor de reacties. Ik gebruik geen beluchtingspompje maar een vloeistofpompje, en volledig onder het vloeistof-oppervlakte.

Het is inderdaad wel zo dat ik na het roeren vrijwel direct ga bottelen. Ik zal daar wat meer tijd aan besteden. Ik ging er al vanuit dat het suikerwater moeilijk mengt maar ben wellicht toch nog te haastig.

Verder gebruik ik kroonkurken en die zijn wel dicht voor zover ik kan zien. In het verleden heb ik wel eens een paar lekkende doppen gehad, maar dan vormt er ook een beetje schuim.

hansHalberstadt

Citaat van: Arjendv op 19-12-2018  15:21 uSuper, bedankt voor de reacties. Ik gebruik geen beluchtingspompje maar een vloeistofpompje, en volledig onder het vloeistof-oppervlakte.

Het is inderdaad wel zo dat ik na het roeren vrijwel direct ga bottelen. Ik zal daar wat meer tijd aan besteden. Ik ging er al vanuit dat het suikerwater moeilijk mengt maar ben wellicht toch nog te haastig.

Verder gebruik ik kroonkurken en die zijn wel dicht voor zover ik kan zien. In het verleden heb ik wel eens een paar lekkende doppen gehad, maar dan vormt er ook een beetje schuim.

Het is vooral een kwestie van goed mengen en dus geen dikke stroop gebruiken maar minstens 1 deel suiker op 2 delen water. Na goed doorroeren hoef je niet te wachten met bottelen.

Jacques

Citaat van: Arjendv op 18-12-2018  16:06 uBeste medebrouwers,

Ik krijg het niet goed voorelkaar om de koolzuur in alle flesjes van 1 batch gelijkt te krijgen.
Het ene flesje heeft voldoende koozuur en het andere veel minder.

Ik voeg mijn bottelsuiker (als siroop) toe aan een bottelvat van waaruit ik de flesjes bottel.
Ik roer regelmatig en ik heb er tegenwoordig zelfs een aquariumpompje in hangen die het bier constant te mengen.

Hebben jullie hier ook last van?
Hoe voegen jullie bottelsuiker toe?

Groet
Arjen

Dit onderwerp is veel vaker aan de orde geweest op het forum.

Het komt door het niet goed vermengen van de bottelsuiker zoals anderen ook schrijven.
Heel veel over bottelen vind je via de tag bottelen/afvullen

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.